Šta je novo?

Windows Phone 8 diskusija!

@darko1290 Godinu dana je dovoljan pokazatelj, i opet cu da smaram sa brojkama, Android na kraju prve godine ~4%, posle godinu dana ~22%, posle jos jedne 40%, pa 60% da bi sada polako poceo da opada. iOS slicna situacija, za godinu dana ogroman boom da bi se vec neko vreme zadrzali na 20% sto je i razumljivo obzirom da je premium brand u pitanju.

Veca konkurencija nego 2008/2009? Vrlo verovatno! Opet neobjasnivo je kako jedan gigant kao sto je MS, sa verovatno neogranicenim budzetom i mnogo agresivnijom kampanjom nego sto su Apple i Google koristili pre 5 godina, uspeo toliko da failuje sa prodajom. Trziste i brojke govore mnogo vise nego svi mi vde zajedno. Sa ekonosmkog aspekta i laik ce se sloziti da je cela platforma/ideja nerentabilna i mali su izgledi da se u tim uslovima razvija. Funkcionalost i upotrebljivost WP8 necu da diskutujem jer kao sto sam vec rekao statistika govori sama za sebe i to ni ti ni ja ne mozemo opovrgnemo a nadam se da ces se sa tim sloziti.

@demijan Ok moja greska odnosi se na period od pocetka 2013. zakljucno sa oktobrom, i nije 3.5% nego je 3.2% sto je i gore.

Moj poziv da mi date vas dvojica neki konkretan odgovor na sve ovo, koji je razlog za tako mali market share, moja pretpostavka nedopadljivost cele platforme trzistu. A sad cekam vas odgovor, ozbiljno ocekujem neku konstruktivnu raspravu a ne prozivke da sam spamer ili ***** (ne znam gde me svrstao demijan).

Prosta je stvar: trziste je tada bilo nezasiceno i svi su hteli "ekran na dodir". Stvar se prodavala sama od sebe, ios i android jedan drugog gurali i vukli.
Sta danas WP ili neko drugi moze revolucionarno da ponudi kao sto je tacskrin? Nista i zbog toga mora na misice i ti procenti su max maxa sta neko moze da progura u takvim uslovima.

Danas je smartfon prakticno normalna stvar.

Poslednja izmena:
Koliko ja videh na jednom od linkova koje je Emix postavio u poslednjih godinu dana je market share skocio za 2%, sto je u datim okolnostima po meni odlican rezultat. Dakle mi sad mozemo do besvesti da se natezemo po tom pitanju u smislu da li je godinu dana dovoljan pokazatelj i da li je rast zadovoljavajuci ili ne. Po meni a rekao sam i zasto je godinu dana premali period da se neki drasticni rezultati ocekuju. Pogotovo u trenutnom odnosu snaga odnosno u smislu zastupljenosti androida na trzistu. Ne mislim da si spamer, daleko od toga ali sa druge strane mislim da ili nemas dovoljno informacija ili prosto ne znas kako u ekonomiji neke stvari funkcionisu(sto je i razumljiv ako se jelte lupam elektrotehnicar :) ).

Android je dosao na maltene slobodno trziste. Imali smo iOS kao takav i polumrtvi Simbijan i trziste gladno pametnih telefona. Danas imamo prezasiceno trziste telefona. Glupi telefoni su postali dosta pametniji, android je sisao u mase, privukao mnogo proizvodjaca, developera i slicno i kazem ti u toj situaciji je suludo ocekivati bilo kakve velike cifre kod bilo koga.

Dakle trziste i brojke ne govore ni o kakvom failu vec o blagom i stabilnom rastu kakav je po meni jedino i moguc u trenutnim okolnostima. Isto tako mislim da ce jos proci vremena dok android pocne da pada.

Android na kraju prve godine ~4%, posle godinu dana ~22%, posle jos jedne 40%, pa 60% da bi sada polako poceo da opada.
Greska, Android je u poslednjem kvartalu ostvario novi rekord po trzisnom udelu, nikako nije ostvario pad.

Android Captures Record 81 Percent Share of Global Smartphone Shipments in Q3 2013
Ovo je isto bitno. Inace android zabelezi pad u USA svaki put oko izlaska iPhone-a.

Poslednja izmena:
Ovako sada sam iscitao ovo sve i moram da postavim par pitanja.

Prvo yoyo: Stalno pricas o tom MS placanju proizvodjacima, koliko sam ja upucen to je bila kratka glasina da MS placa proizvodjacima, ako mozes da mi das link od vesti u kojoj se kaze da je bilo koji od tih proizvodjaca ili sam MS rekao da on placa proiizvodjacima da prave wp uredjaje.

Drugo komentar na covekovo iskreno pitanje koji telefon da uzme zeni od dva koja ima u izboru ti mu dajes komentar koji, prvo ne odgovaran na njegovo pitanje ni u kom smislu , drugo podj**ava coveka koji nije pitao koji telefon da uzme od androida ili koje sve da ne uzme, vec jasno pitanje u temi u kojoj je i trebao da postavi jer bira izmedju dva WP8 telefona.

Tako da tvoji komentari od stane moderatora su bas na mestu. I nemaju nikakve veze sa temom u kojoj ih pises.

@Toske . Ako je za zenu moj savet je 720 , telefon je mnogo lepsi, i neko je rekao da 820 ima bolju kameru, zapravo po mnogim testovima se ispostavilo da 720 ima bolju kameru. Jedina prednost na 820 je hardwer koji je njoj zanemarljiv, osim ako nije veliki gamer. I mozda to sto se na 820 menjaju coveri, pa ce mozda voleti da menja boje kad hoce.

@micro v91:
Ajde da uprostimo stvari. MS je platio borisu da pravi lumije i onda je došao kod tebe i tražio da i ti praviš telefone, ali ne spominje nikakvo plaćanje. Pošto ste dugi niz godina partneri u drugim poslovima, ti pristanes i napraviš par uređaja sa WP koji katastrofalno prođu na tržištu. U medjuvremenu Microsoft kupio borisovu firmu i promeni ime u "microsoft devices & services" i postane ti direktan konkurent i svojim poslovnim potezima oduzimaju tebi tržište i kupce.

Ponovo ti dođu na vrata i ponude da praviš dual boot Android i WP telefon. Posle toga se predomisle i ponude da praviš samo WP telefone.

Šta bi ti uradio u tom slučaju? Pristao bi, i ponovo napravio istu grešku ili bi uradio nešto drugo?

Ja bi im rekao da može ako plate sve kompletno.. Npr. 1M uređaja i razvoj i da ih kupe po velikoprodajnoj ceni, jer mene zanima profit. Distribucija i podrška me ne zanima, to je njihov problem. Može samo servis.
Nigde nećemo naći kopije tih ugovora, ali se iz dešavanja na tržištu može zaključiti šta se dešava.

Hw vendori mrze Microsoft zbog win8 koji im je upropastio prodaju. Mrze ih i proizvođači telefona zbog Nokie. Mrze ih i operateri zbog Skypea.

E ja sam zaboravio da se upisem u WP temu, kupio sam bio 920 ujutru kod SC-a i prodao je predvece istog dana na Dorcolu :d

@Emix
Nije bilo jb za ios,zato su spucali puno para na app-ove :)
To ti nije nikakvo merilo jer je na androidu mnogo lakse doci do placenih app na druge nacine i ljudi to mahom koriste,nemoj se praviti naivan tu.

To je tacno, na androidu se najlakse izbegava placanje app i zato i ja mislim da su po tom pitanju rezultati malo nerealni ali isto tako stoji gore navedena cinjenica da su android telefoni masovni zamenili dumb nokije i slicne telefone i da ih gomila ljudi koristi za najosnovnije stvari i da za te korisnike je android kao takav nebitan, koristice bilo sta sto radi iole kako treba.

Ma pusti ga, prodace taj i nokiu :d

Pa on koji god telefon i sistem ima taj je bar tri meseca najbolji. Prvo je to bio symbian, pa se ributovao na iOS, pa onda na android, pa se ponovo ributovao na symbian, pa ponovo na android, i sada wp. I svaki put je to sto ima ubedljivo najbolje.

Slažem se sa konstatacijom da ogromna većina koristi androide kao obične dumb telefone. Baš kao što i ogromna većina WP korisnika koristi svoje telefone kao dumbphone. Kupci lumija su uglavnom osobe koje su kasno uskočile u svet pametnih telefona, a u glavi i dalje misle nokia-je-nokia. Ima i slučajeva kao što je boris koji ne znaju šta hoće. Ali, promeniće se on.

Poslednja izmena:
@micro v91:
Ajde da uprostimo stvari. MS je platio borisu da pravi lumije i onda je došao kod tebe i tražio da i ti praviš telefone, ali ne spominje nikakvo plaćanje. Pošto ste dugi niz godina partneri u drugim poslovima, ti pristanes i napraviš par uređaja sa WP koji katastrofalno prođu na tržištu. U medjuvremenu Microsoft kupio borisovu firmu i promeni ime u "microsoft devices & services" i postane ti direktan konkurent i svojim poslovnim potezima oduzimaju tebi tržište i kupce.

Ponovo ti dođu na vrata i ponude da praviš dual boot Android i WP telefon. Posle toga se predomisle i ponude da praviš samo WP telefone.

Šta bi ti uradio u tom slučaju? Pristao bi, i ponovo napravio istu grešku ili bi uradio nešto drugo?

Ja bi im rekao da može ako plate sve kompletno.. Npr. 1M uređaja i razvoj i da ih kupe po velikoprodajnoj ceni, jer mene zanima profit. Distribucija i podrška me ne zanima, to je njihov problem. Može samo servis.
Nigde nećemo naći kopije tih ugovora, ali se iz dešavanja na tržištu može zaključiti šta se dešava.

Hw vendori mrze Microsoft zbog win8 koji im je upropastio prodaju. Mrze ih i proizvođači telefona zbog Nokie. Mrze ih i operateri zbog Skypea.

Znaci ja moram da ponovim pitanje. Odlicno ja razumem sta si ti hteo da kazes i sta si mislio pod tim da ms placa proizvodjacima. Ali ja sam ti trazio neki dokaz za to a ne samo prazne price i predpostavke.

Slažem se sa konstatacijom da ogromna većina koristi androide kao obične dumb telefone. Baš kao što i ogromna većina WP korisnika koristi svoje telefone kao dumbphone. Kupci lumija su uglavnom osobe koje su kasno uskočile u svet pametnih telefona, a u glavi i dalje misle nokia-je-nokia. Ima i slučajeva kao što je boris koji ne znaju šta hoće. Ali, promeniće se on.

Mislim da to sve bez problema moze da se podvede pod recenicu da vecina prosecnih korisnika na taj nacin koristi telefone. Dakle nije android masovan toliko zato sto je bolji vec zato sto je pre dosao na trziste i pokupio najveci deo kolaca. No MS-u niko nije kriv za to tako da mi ih ni najmanje nije zao. Tj mislim cak da je bolje ovako jer ce morati stvarno da naprave dobar sistem da bi potisnuli android. Onako je pitanje sta bismo dobili.

Sa ovim drugim se apsolutno ne slazem ali da ne sirimo flame bez potrebe.

Pa on koji god telefon i sistem ima taj je bar tri meseca najbolji. Prvo je to bio symbian, pa se ributovao na iOS, pa onda na android, pa se ponovo ributovao na symbian, pa ponovo na android, i sada wp. I svaki put je to sto ima ubedljivo najbolje.

iOS nikad nisam ni koristio tako da... pricas u prazno, nebuloze kao i obicno.
Ja bar koristim po nesto ti izgleda nista.

pogledajte ponude operatera do pre godinu dana
Android do Androida i stari telefoni

Ja sam pricao o upotrebnoj vrednosti takvog telefona, a omniu 7 kad sam imao nisi ni znao za forum :d

Mojne da vredjas, smesan si sa argumentima.

Imao sam ja Mozart jos kad se pojavio, nemoj molim te TI meni da pricas o telefonima i WP... molim ali molim te.

Znaci ja moram da ponovim pitanje. Odlicno ja razumem sta si ti hteo da kazes i sta si mislio pod tim da ms placa proizvodjacima. Ali ja sam ti trazio neki dokaz za to a ne samo prazne price i predpostavke.

http://mobile.theverge.com/2013/6/15/4433082/microsoft-paying-companies-100k-windows-phone-apps

Ovo je malo starije ali pokazuje reakcije proizvođača:
http://www.zdnet.com/microsofts-sur...o-find-another-platform-says-acer-7000002261/

iOS nikad nisam ni koristio tako da... pricas u prazno, nebuloze kao i obicno.
Ja bar koristim po nesto ti izgleda nista.

Ma na ovom forumu svi lupaju gluposti, osim tebe (usotalom vec si tri cetiri puta dobio isto zapazanje od drugih clanova). Smarao si dve godine sa 808 i symbianom, da bi ga prodao posle dve nedelje jer ti se dve aplikacije apdejtuju sat vremena.

Poslednja izmena:
Imao sam ja Mozart jos kad se pojavio, nemoj molim te TI meni da pricas o telefonima i WP... molim ali molim te.

Ja pricam o wp, ti sine nisi znao za smartphone kada sam ja stelovao wm telefone za exchange servere u enterprise okruzenjima...

Ne znam sta ti znaci TI, mozzart kazes, e moj TI :d

Mislim da to sve bez problema moze da se podvede pod recenicu da vecina prosecnih korisnika na taj nacin koristi telefone. Dakle nije android masovan toliko zato sto je bolji vec zato sto je pre dosao na trziste i pokupio najveci deo kolaca. No MS-u niko nije kriv za to tako da mi ih ni najmanje nije zao. Tj mislim cak da je bolje ovako jer ce morati stvarno da naprave dobar sistem da bi potisnuli android. Onako je pitanje sta bismo dobili.

Sa ovim drugim se apsolutno ne slazem ali da ne sirimo flame bez potrebe.

Slažem se. Treba treći igrač na tržištu, ali ovo što je microsoft smislio ne prolazi. Kopirali su pogrešan ekosistem umesto da su napravili nešto između iOS i Androida.

A sta ako neko koristi Android i ok mu je, ali koristi i WP zato sto android telefon sto se fotografije i video mogucnosti tice jos ne moze da pridje Nokia telefonima??

Nijedan os nije fenomenalan, meni je to jasno ali tebi i nekima izgleda nije. Ima stvari u kojima android ne briljira kao i iOS ali ponavljam na sta bi forum licio kad bi mi svi isli od teme do teme i "otvarali oci" jedni drugima pisuci o tome sta kom OSu fali i nedostaje??

E ja sam zaboravio da se upisem u WP temu, kupio sam bio 920 ujutru kod SC-a i prodao je predvece istog dana na Dorcolu :d
Super ti si moj idol.Samo mi reci koliko si zaradio na transakciji.
P.S.isto to i ja radim.Samo ja odem u Švicu,kupim pola kila androida i prodam ih ovde neupućenima.:S:

Poslednja izmena:

" Microsoft reportedly paying developers $100,000 or more to build apps! " Ne hardware

" Summary: The manufacturer has warned that it and its rivals may need to look for an alternative platform to Windows if Microsoft seriously delves into the hardware business " Nigde ni acer ni bilo ko ne pominje da su im nudili pare niti da su placeni. MS ih je samo upozorio da razmisle o odluci da vide ne proizvode tablete sa W8 . Tako da ovi linkove sto si dao, nemaju veze sa onim sto si pricao o tome kako MS placa proizvodjacima i hvata se za slamku itd itd. Sto se mene tice to je zavrsena tema .

A sta ako neko koristi Android i ok mu je, ali koristi i WP zato sto android telefon sto se fotografije i video mogucnosti tice jos ne moze da pridje Nokia telefonima??

Nijedan os nije fenomenalan, meni je to jasno ali tebi i nekima izgleda nije. Ima stvari u kojima android ne briljira kao i iOS ali ponavljam na sta bi forum licio kad bi mi svi isli od teme do teme i "otvarali oci" jedni drugima pisuci o tome sta kom OSu fali i nedostaje??

Ok .. sad se razumemo. Tebi treba kamera, a ne telefon. Bolje da si uzeo neki dslr.

Slažem se. Treba treći igrač na tržištu, ali ovo što je microsoft smislio ne prolazi. Kopirali su pogrešan ekosistem umesto da su napravili nešto između iOS i Androida.

To posalji MSu u emailu, ima da te postave za CEO resio si im problem i otvorio oci :)

Nazad
Vrh Dno