Šta je novo?

Windows Phone 8.1

To i govorim, te iste aplikacije koje se koriste na mobilnim telefonima će biti univerzalne i mogu se koristiti na računaru , povećava se baza korisnika i zainteresovanost developera.

Govorim o tome da će metro odnosno mobilne aplikacije imati svoju primenu i na računarima.

Tržište je veće, na to mislim...

Evo , oni sve zajedno počeli da računaju . Now 560,000 apps in Windows+Windows Phone Store

Poslednja izmena:
Pa universalne app postoje neko vreme, tacnije skoro god dana.
Primer je tapatalk, twitter al djaba je univerzalna ako je developer ne razvija, zar ne?
Koliko je samo twitter i facebook ocajno odradjen na kompu, sta dalje pricati... Malo je dobrih app za Modern UI, to je problem, slazem se da je ok da developer pise jednu app koja ce raditi na sve uredjaje to je super! To je cak san i Googla i Apple-a. Samo to da zazivi da krene,da procveta.

Dobro onda pisi MSu da Viber ne radi kako treba na WP-u i to ce biti podjednako smesno kao da si se pozalio na Chrome koji zabada na Win-u... U oba slucaja po tvojoj logici je kriv MS zbog loseg sistema?

U redu je da se zalis, ali ja bi npr pre koristio kvalitetniju app koja radi super nego onu na koju sam navikao sa proslog sistema. Dobro to je vec stvar adaptacije. A nisi napisao nista za Google apps na WP, to ti netreba?

Mene je Google kvalitetno kao korisnika udaljio od sebe posto koristim MS-ov proizvod. Malo im je smesna ta strategija, opametice se, polako ;)

Tolero je mislio verovatno na ove dugmice, oni su interaktivni ;) nisu samo za gledanje.

652815cf98162e882bde2fc8c2103812.jpg

Kako si namestio u kalendaru da ti pokazuje ovaj praznik?Ja sam davno nasao neki kalendar sa srpskim praznicima i ubacio sam ga u outlook.Medjutim, on mi pokazuje samo Novu godinu, Bozic, Uskrs i tako te vece praznike?

Danas mi kolega pokazao vest, ne videh sa kojeg portala, da bi Galaxy S6 trebalo da bude na WP platofmi? :p
Je l' istina to?

Ja dosad nisam video da je neko rekao da windows phone ne valja, a da to i argumentuje kako treba...Evo recimo sto se tice deljenja fajlova.Imate npr. file attacher i pomocu njega mozete da saljete attachmente preko email-a(pdf, muzika, video, bilo sta).Slike recimo mozete da uploadujete na onedrive, i onda date link pa nek skida ko hoce.Ima jos jedan mnogo laksi nacin:Ukljucite deljenje interneta, ljudi koji hoce da preuzmu te fajlove se povezu preko WIFI na vas telefon.Otvorite pocket file manager(mozda ima jos aplikacija, ja ovu koristim), izaberete fajl(ove), sta god vam padne napamet, onda send using http.Na vasem telefonu se pojavi qr code, onaj ko hoce da skine skenira ili unese url i krece download(ne trosi internet nikome jer ide koristeci wifi).Sve to veoma brzo i jednostavno.
Isto za pojacavanje zvuka...Sve veoma jednostavno...

Sve što sam naveo su činjenice, neke argumentovao sa SS. To što si ti naveo su nesrećne alternative. Meni je ne shavtljivo da u mailu ne mogu da stavim prilog, da to moram da budžim sa nekom drugom app! Pa to je ljudi korak nazad, ne napred. Slike neću da uploadujem na onedrive, neću da mi M$ odrećuje gde ću svoje stvari online da skladištim, a kažu google blokira ovo ili ono, blokirao bi i M$ da može. Blokira prvo wp korisnike sa skype app, na iOS i androidu radi mnogo bolje. Na symbianu je imao flickr fabrički, evo imam 808 i postavljao sam SS, a za wp nema fabrička app? M$ mora da motiviše mnoge firme da urade kako valja app, nema im druge.

Sad ko hoce da ima sve moguce aplikacije koje se pojave, ili google chrome,maps itd, on onda nema razlog da kupuje win, vec treba da kupi android.Kao kad bih ja kupio sportski auto, a onda kazem "ne valja, nema veliki gepek..".Pa nema jer nije namenjen za to, za to postoji karavan...
Znaci kome se ne svidja win, neka kupi android ili iPhone ili bilo sta drugo, zato postoji izbor.Ali je problem sto ljudi pljuju windows phone, jer , eto, kao da je to sad "in", a niko nikad nije rekao neki valjani razlog...

Koje sve moguće app? Ovo koje sam naveo su osnovne app. A šta reći za vibraciju? Kakve crne sve moguće app. Naveo sam isuviše valjanih razloga.

Fora je što uglavnom ovde pišu neki da je wp brz, munja na jeftinim modelima, mnogo brži od androida, kakav android za te pare. Pa gde brz sunce ti kalaisano? Jeste ako šaltate meni gore,dole. Pritisnem hardversko dugme za kameru, čekam, učita se, kliknem na tri tačke i tu nema čekanja, odmah izbaci lens, timer... klik na lens pa panorama, opet čekaj... Kliknem na kalendar, ako nije u memoriji čekaj i gledaj u malu ikonicu kalendara. itd. Ovde mnogi brane wp, pišu hvalospeve o wp, kao da je ne znam kakvo čudo iz budućnosti. Svi se nadamo promenama u wp10, ali teško, biće opet čekajte, to je nov sistem, da se ovo doradi, biće... evo sad baš izlazi wp11.

Sve što sam naveo su činjenice, neke argumentovao sa SS. To što si ti naveo su nesrećne alternative. Meni je ne shavtljivo da u mailu ne mogu da stavim prilog, da to moram da budžim sa nekom drugom app! Pa to je ljudi korak nazad, ne napred. Slike neću da uploadujem na onedrive, neću da mi M$ odrećuje gde ću svoje stvari online da skladištim, a kažu google blokira ovo ili ono, blokirao bi i M$ da može. Blokira prvo wp korisnike sa skype app, na iOS i androidu radi mnogo bolje. Na symbianu je imao flickr fabrički, evo imam 808 i postavljao sam SS, a za wp nema fabrička app? M$ mora da motiviše mnoge firme da urade kako valja app, nema im druge.

Koje sve moguće app? Ovo koje sam naveo su osnovne app. A šta reći za vibraciju? Kakve crne sve moguće app. Naveo sam isuviše valjanih razloga.

Fora je što uglavnom ovde pišu neki da je wp brz, munja na jeftinim modelima, mnogo brži od androida, kakav android za te pare. Pa gde brz sunce ti kalaisano? Jeste ako šaltate meni gore,dole. Pritisnem hardversko dugme za kameru, čekam, učita se, kliknem na tri tačke i tu nema čekanja, odmah izbaci lens, timer... klik na lens pa panorama, opet čekaj... Kliknem na kalendar, ako nije u memoriji čekaj i gledaj u malu ikonicu kalendara. itd. Ovde mnogi brane wp, pišu hvalospeve o wp, kao da je ne znam kakvo čudo iz budućnosti. Svi se nadamo promenama u wp10, ali teško, biće opet čekajte, to je nov sistem, da se ovo doradi, biće... evo sad baš izlazi wp11.

Ima li nesto po tebi da je dobro na WP?

Prijatelju prelazi ti na android odma ,sto se mejla tice ,mozes preko fajl menadzera da ubacis sta hoces u mail .

@dejan87dex, ima, stari natpis "nokia" i kamera, kao i sve nokia app za kameru.

Mislio sam na kamere 520, 925 i 1020. Njih sam koristio. 520 za ovu klasu je vrlo dobra, šteta što nema blic, za mene bolje slike sa njom napravih nego neki sa htc m7/8.

Cekaj, sad ispada android brzi od windowsa?To nije nikad bilo niti ce biti, najvise zbog jave.Po cemu su google chrome, snapchat itd osnovne aplikacije?Sta to moze chrome na androidu sto ne moze IE na windowsu?Isto ne znam sta je fora sa snapchatom...Imate ovakve aplikacije milion:skype, viber, whatsapp, telegram, kakao talk, line, hike, wechat, fb messenger, BBM...

O čemu pričaš probao 1020 i telefon je spor, primetno sporiji od nexus 5 a tu su slične cene.

Kakve veze ima kamera sa brzinom?

Za low end segment se slazem da wp. telefoni rade "bolje" (mada i to je sve upitno i velikim delom je zahvaljujuci os-u i njegovim restrikcijama) nego android telefoni. High end je druga prica, i tu wp sa istim hardverom nije nikako brzi.

Poslednja izmena:
Kakve veze ima kamera sa brzinom?

Za low end segment se slazem da wp. telefoni rade "bolje". nego android telefoni. High end je druga prica, i tu wp sa istim hardverom nije nikako brzi.

Ko je uopste komentarisao brzinu 1020?

Poredis dual core sa quad na Nexusu? To je bas realno?
Cek pa znam sta radis upravo : Palis vatru...jasno.

Poslednja izmena:
Pricalo se o brzini, ako si pratio fabulu radnje. A cenovno su tu negde. Nije realno jer je petica mnogo brzi telefon, 930 je u rangu nexus 5 po hardveru a po brzini su tu negde.

U low end segmentu wp nudi vise smooth experience ali brzina i ne bas. O samim nedostacima koju doprinose tom vise smooth osecaju necu da sirim pricu.

Poslednja izmena:
Jeste brzi Android, bar na ovom OPO hardveru nego sto je bio WP na 920. Medjutim fluidnost sistema, animacije, kako sve to izgleda za oko, skrolovanje kroz neku app, TTalk na primer. Nema sta tu Android da trazi pored WP.

Prvo niko nije poredio brzinu 1020 i uopste WP vs Android, to je on nekako ubacio cisto da opravda svoj post.

Ovde se danas komentarisao WP kao sistem i nedostatci na njemu, 520 nema eq, kvalitet kamera na wp modelima.

Jeste brzi Android, bar na ovom OPO hardveru nego sto je bio WP na 920. Medjutim fluidnost sistema, animacije, kako sve to izgleda za oko, skrolovanje kroz neku app, TTalk na primer. Nema sta tu Android da trazi pored WP.
Na androidu skrol u app moze biti podjednako smooth kao na wp ako developer odradi posao kako treba. Tapatalk nije jedan od njih. Isto tako i na wp ima aplikacija koje imaju los skrol.

Animacije su po meni bespotrebne, i ovo na l-u je previse, nikako ne treba vise od toga.

Ajde necemo dalje, nije mesto za to.

Poslednja izmena:
Znas kako, tako isto onda moze i los Viber na WP da se opravda. Mislim i jeste tako, to je do developera. Samo sto kada je WP u pitanju onda se to pripise sistemu a kada je Android onda je nekako ipak aplikacija. Medjutim, nemam razloga da bilo sta izmisljam. OPO je hardverski svetlosnim godinama ispred L920 ali skrol kroz aplikacije, sam sistem i tako neke stvari nisu ni prineti onome na WP. Sa druge strane, brzina startovanja samih aplikacija je u nekim slucajevima vidno na strani Androida ali tu verovatno i sam hardver igra ulogu. Voleo bih recimo sa 1520 da se uporedim.

Suludo je porediti NT platformu sa Android emulatorom koji ni nema normalan multitasking jos uvek, ugasis app ona bleji i dalje jede memoriju, na WP su objasnili kako to treba da radi.

Ios da ne pominjem, to zvace bateriju ako ima 10ak app u pozadini, eeeeeee ja na 1020 drzim preko 20app sa dozvoljenim radom u pozadini i ceo dan izdrzi, ma...

Kazem opet taj droid i ios su uspesni samo zbog tih app i azurnosti tih developera, ovako nista ne nude sto WP nema, nista novo a navodno ultra sistemi.

Potreba za 4 i 8 core procesorima je suluda, samo Core app mozda crpe pravu snagu tih procesora, ko jos od developera je uspeo da iskoristi te procesore kako valja? E jeste neka Benchmark aplikacija... Eto to Samsung i ostali valjaju i polazi im za rukom, kupi sto jace neka ti se nadje nece ti trebati.

Poslednja izmena:
Nazalost "samo" kolicina app i brzina azuriranja istih. A to je najvaznije. Slazem se da za developera korisnicka baza igra odlucujucu ulogu kada su apdejti i nove funkcije u pitanju ali mislim da je MS morao mnogo vise po tom pitanju da se angazuje. Takodje mi sa ovih malih, takoreci beznacajnih trzista smo tek uskraceni za domace aplikacije(eto ebank recimo).

Suludo je porediti NT platformu sa Android emulatorom koji ni nema normalan multitasking jos uvek, ugasis app ona bleji i dalje jede memoriju, na WP su objasnili kako to treba da radi.

Joj majko mila. Prosto dajes materijala za raspravu, ali necu. Gde samo izvlacite ovakve stvari, nije mi jasno.

Joj majko mila. Prosto dajes materijala za raspravu, ali necu. Gde samo izvlacite ovakve stvari, nije mi jasno.

Imao sam prilike da se licno uverim, ne treba mi objasnjenje sa Tech bloga.

@Darko1290 kao npr Inteza m banking lazi svaki put kada ih pitas kada ce da se smiluju da naprave, eee banka da nema pare za app? Svaki klient je bitan, aha da jeste sa Androidom i IOS-om. Slepc#

Poslednja izmena:
Ne razumem cemu ta potreba wp korisnika da stalno pisu te stvari o android no nebitno. Valjda se time hranite.

Cek nije Android samo u pitanju...
8635db6049d29ad178e21fc8ee823960.jpg

Poslednja izmena:
OPO je hardverski svetlosnim godinama ispred L920 ali skrol kroz aplikacije, sam sistem i tako neke stvari nisu ni prineti onome na WP. Sa druge strane, brzina startovanja samih aplikacija je u nekim slucajevima vidno na strani Androida ali tu verovatno i sam hardver igra ulogu. Voleo bih recimo sa 1520 da se uporedim.
Nisam koristio 1+1, ako pišeš o njemu. Ali ne mogu da shvatim deo gde je loš skrol kroz app? Šta je tačno na 1+1 sporo što je na 920 brže? Meni je 1020 spor ko spomenik spram G2 ili nexus 5.

Los u smislu secka i ne ide sve tako tecno kao na WP. Same aplikacije, startovanje istih itd naravno da je neuporedivo brze na OPO ali recimo skrol kroz imenik ili settings ili eto kroz spominjani TTalk... Nije sporo ali secka i nije ni priblizno tecno i lepo za oko kao na WP. Ovako kazem, ako ciljas na to za koliko se recimo odredjena app startuje, hajde recimo opet TTalk kad vec njega spominjem, da, vidno brze na OPO nego na 920.

Nazad
Vrh Dno