Šta je novo?

Windows Phone 8.1

Posle razgovora sa @hsv sve sam blizi odluci da uzmem tu dasku od L1520.

Kako si se privikao na velicinu? Jesi li pre toga imao nekad tako veliki telefon?
Ja cu sa 3.5" preci mozda na 1520, pa ne znam da li cu moci da se priviknem

Možda da sačekaš 830.
Čini mi se da će biti baš za ljude koji ne žele "dasku" u džepu..

Kako si se privikao na velicinu? Jesi li pre toga imao nekad tako veliki telefon?

Priviknuti ces se u jedno popodne. Toliko je meni trebalo da se priviknem kad sam sa iPhone-a 4s presao na Note 2. Poslije toga je sve bilo minijaturno i smijesno. A iphone ciheli stane u njegov ekran i jos ima mjesta haha.

Ako imas male sake kao ja, verovatno neces moci da se priviknes. Doduse nisu svi isti pa zato kazem verovatno, ja sam recimo juce kupio nov telefon (presao sa 4" na 4.7") i jos uvek mi ne odgovara, nadam se da cu se privici vremenom...

Lumia 1520. Ja sam kukao posle updejta na 8.1/Cyan dok nisam uradio HW reset. Posle toga sve radi ko' podmazano, da kucnem u drvo.
Ne ispustam fon iz ruku i uopste mi ne nedostaje iOS/Android...

Jel dovoljan sync sa onedrive pre nego sto se odradi hard reset, da se sacuvaju podesavanja, kontakti, poruke, itd..?

A zar nije isto hard reset i ovo?

Prilozi

• wp_ss_20140812_0001.png
    wp_ss_20140812_0001.png
    64.9 KB · Pregleda: 109

Ako potrazis moje ranije postove (a znam da neces :D) video bi da sam ja medju prvima koji su bili potpuno protiv toga da poseduju bilo sta vece od 4"... onda sam kupio Nexus 7 tablet... :D Onda sam pomislio - aj da probam fablet i za sad nemam problema :) Imam velike ruke pa to verovatno ima uticaja ali sve cesce i cesce kucam sa dve ruke. Pre ovoga sam imao iPhone One, 3, 4 i 4s.
Mada realno, da 930 nije skoro 100evra skuplji i ima losiju bateriju od ovog modela (?!) tesko da bih uzeo 1520. Crna 930 izgleda predobro (jer nema alu okvir a obojenu pozadinu nego je sve crno mat) i dovoljno je velika da je citanje teksta komfornije od iPhone-a ali dzaba kad ovo cudo traje skoro dan i po :D I performanse su neuporedive sa iOS-om i Androidom. Ovako nisam bio odusevljen jos od iPhone One-a.

@safmaverick: Meni je bilo dovoljno. 8.1 podrzava i iColud tako da sam sad sync-ovan na 3 naloga i sve radi ko sat. Jedino sto to prvo sync-ovanje bas traje...

@MAD

I kako se tebi cini WP 8.1 u odnosu na iOS?
Ne pitam da li je bolji, nego, nije toliko loš? Ima sve što tebi treba?

Ja bih 930 uzeo samo u zelenoj boji (mnogo mi je lepši od crnog), ali na žalost ne viđam ga po oglasima... A nov iz prodavnice da kupujem i dajem 570E ipak ne bih...

Šta znači potrošnja baterije i kako to ljudi mere... Nije mi jasno.
Neko igra non stop igrice, neko surfuje 5h bez prestanka... Ali recimo za neku normalnu upotrebu

Ako tebi 1520 traje ceo dan i pola drugog bez punjenja, da li bi 930 mogao da istraje od jutra do večeri?

Recimo da uzmemo svakodnevno rutinsko koriscenje
Uz surf ujutru i pred spavanje iz kreveta. I ajd recimo 1h do max 2h ukupno dnevno preko dana?
Uz stalnu sinhronizaciju 2 maila, uključen Viber i dopisivanje od ukupno mozda 15 minuta
15-20 poziva dnevno po 1-3 min.
Mozda i FB, mada ako srče mnogo bateriju ne bih ga ni koristio.
Da je Wi-fi uključen 24h dnevno. Na trenutnom telefonu ga ne isključujem, čim uđem u stan sam se zakači na kućnu mrežu, na poslu se zakači na tamošnju mrežu... u međuvremenu verovatno non stop pretražuje druge mreže :)
Automatski upload 4-5 fotki dnevno, kad naidjem na wi-fi?
Ekran da bude osvetljen na max ili bar na onoliko koliko odgovara mom oku. Ne volim da stedim na ekranu.
GPS i bluetooth bih ukljucivao jednom mesecno. GPS mozda i dva puta :).

Da ponekad kad bih koristio GPS sa povremenim uključivanjem ekrana na pola minuta, da li bi mogla baterija da izdrži 4-5 sati? (recimo pre nego sto ukljucim GPS da pretpostavimo da je puna baterija)
Mozda 4-5 fotki dnevno, osim mozda uz neko izivljavanje vikendom kada bih isprobavao kameru i spucao 200-300 fotografija za 2-3h. (recimo pre nego sto pocnem da fotkam da pretpostavimo da je puna baterija)

Da li je ovo prosecno koriscenje i da li bi baterija mogla da izgura uz WP 8.1 od 7h ujutru do ponoci? :)

Poslednja izmena:
Al ga ti izdetaljisa !! .....Ja sam koristio 930 , doduše kratko ...Uz korišćenje "mid to power user" ne može preko jednog dana...

Ja sam primetio da touch senzor, odnosno tapkanje i skype in background najvise jedu bateriju, ako ces da ga gledas ili da ti stoji tako, nema frke...

^ predlozio sam ti 1520 ispred 930 jer prema svim testovima 930 ima autonomiju surfa koja je dosta slaba za danasnje standarde (jos je vecina testova radjena na 50% osvetljenju a tada 930 ekran svetli slabije od konkurencije pa je u realnoj upotrebi situacija verovatno i losija po novu lumiu).

Naravno da 930 ne trosi mnogo bateriju pri razgovorima, sms i slicnim dumb tripovima ali 3G surf moze da bude zesci problem jer je baterija slaba za 5'' amoled i takav cipset a da ne pominjem sto su nase mreze raspad. I sad zamisli da drzis 930 od 07 ujutru na wifi ili jos gore 3G i tako ceo dan sporadicne upotrebe uz sync, pozive i ko zna sta jos.. verovatno moze da izgura 12h dosta zahtevne upotrebe sa smanjenim osvetljenjem ali ako cemo realno 1520 ce u svakom slucaju imati duplo bolju autonomiju a ima veci ekran i kosta bar 100e manje, uz sve te prednosti kapiram da ces se brzo navici na phablet dimenzije uredjaja :)

930 stvarno izgleda mocno i super je fon ali stvarno mi nije jasno sta su hteli da postignu sa 2420 mAh baterijom i 5'' amoledom/s800 u trenutku kada konkurencija ima i po 2800-3200 (kinezi i 4000 mAh) uz stedljivije ekrane i duplo bolju autonomiju.

Po ovim cenama 1520 je uz sve te karakteristike wp8 remek-delo :) osim velicine stvarno ne vidim sta fali tom telefonu.

I jos nesto vezano za L930, pratim strane forume, cak i na UK trzistu neki su morali da zamene uredjaje zbog raznih problema - ''purple tint'' na displeju, pregrevanje a danas videh i da je kupac iz UK trazio zamenu zbog novog problema :

Ok,beautiful stunning device incredibly fast and smooth. Such a pleasure to use,amazing camera etc. Anyway I have one of the bad early batches guess I should have waited. No heating issue or purple tinted screen but I have white streaks at the top of the screen. When on an AMOLED screen you have deep blacks at the top moving downwards on the display are white lines or streaks. They kind of come and go but it is seen and is annoying. F**k sake only set it up twenty minutes ago

Evo npr ja...

U pozadini radi samo Battery i Battery saver i ništa više. Kada je tako i sve konekcije isključene na 1520 mi traje danima bukvalno. A kada jašem WiFi dobar deo dana, bilo forumi ili Viber ili prosto neki surf, ume da ode i za 1 ceo dan čini mi se. Zato mi je reper samo razgovori i sms, sve pogašeno, tako poredim trajanje baterija...inače je 3600mA.

Poslednja izmena:
Stalno ažurira procente preostalog punjenja, konstantno, probaj. Ful verzija ima i dodatne notifikacije, kad je puna baterija itd

Stalno ažurira procente preostalog punjenja, konstantno, probaj. Ful verzija ima i dodatne notifikacije, kad je puna baterija itd

Manite se tih programa, rade totalno suprotno.. Ozbiljne probleme sa baterijom su pravili, barem na WP8, a ne verujem da je drugacije ni na 8.1

@MAD

I kako se tebi cini WP 8.1 u odnosu na iOS?...)

U odnosu na iOS mi je malo zivahniji. Ne preterano ali je perfektno "smooth" dok je iOS znao da stucne tu i tamo. Oba odlicna po tom pitanju. Android nema sta da trazi ovde... Ono sto mi jedino negativno bas bode oci je nacin na koji radi multitasking. Igre i zahtevnije aplikacije se zamrzavaju i prelazak iz tih aplikacija ume da bude dug zbog ponovnog podizanja i "resume" statusa. iOS je nepre*biv po tom pitanju a i Android 4.4.4 radi to osetno bolje od WP-a. Za sada, nadam se. Takodje nekad ne stizu notifikacije od Vibera i Skype-a. Facebook app-u fali opcija u odnosu na iOS verziju. IE je osetno brzi od Safarija i Chrome-a, za nepoverovati :) Editovanje teksta je pain in the ass u odnosu na iOS/Android. Meni je fazon sa lupom u iOS-u neprevazidjen. Ovde nesto prstom juris kursor pa kad se "zakaci" onda ga dovuces na zeljenu poziciju. Default je da kad kliknes na ekran on highlight-uje celu rec sto je bas iritantno. Bar meni. Dropdown menu je ... polufunkcionalan. Realno. Dobro je da su ga dodali ali fali tu jos posla. Android ovde pobedjuje za 2 koplja... Jako je retardirano to sto su ti sve notifikacije vezane za jednu aplikaciju vezane tako da ne mozes selektivno da ih brises. Hm... Tastatura je inace odlicna al' na ovoj velicini ekrana tesko da bi nesto smelo da smeta :D Kucanje mail-a, sms-a i poruka generalno je uzivancija.

Sto se baterije tice, zaista ne znam koliko 930 realno drzi ali sam siguran da je osetno manje od 1520. Uglavnom ga porede na iP4s sto je o...k... ali nisam siguran kako bi izdrzala ovo sto si ti naveo. Sa 1520 je laganica. Fon je inace stalno u modu gde skenira mobilnu mrezu i aktivira najbrzu konekciju. WiFi stalno radi i mapira AP-e... fotkam svaki dan kad god stignem, cesto sa blicem. Surf b92 i Blic vesti (obe novine imaju aplikacije za WP). Viber tu i tamo. Skype ovih dana cesto zbog mojih koji su na moru pa rade video pozivi... Osvetljenje ekrana je na medium i to mi je sasvim dovoljno za koriscenje po suncu. Sensitivity ekrana je na normal jer na high hoce da hvata previse sitne pokrete. Battery saver mi nije ukljucen. GPS srce bateriju dosta. Tj. ubedljivo najvise od svih aplikacija. Ne znam koliko realno moze da se ocekuje autonomije sa tim servisom...

U odnosu na iOS mi je malo zivahniji. Ne preterano ali je perfektno "smooth" dok je iOS znao da stucne tu i tamo. Oba odlicna po tom pitanju. Android nema sta da trazi ovde...

Sad ce copears da ti objasni nesto sa 12 uzvicnika!
Nego kako mi dosta telefona prolazi kroz ruke svih zivih zadnjih pola godine, ja prosto ne verujem da nijedan (mozda bukvalno samo Nexus 5 ako i on) Android nema tecnu animaciju otkljucavanja ekrana, svaki malo zalaguje ili se cini kao da ima 10 frejmova u sekundi animacija..

Poslednja izmena:
^ enterpise-smartphone-market-01.png

:d tu je negde sa firefox os-om :) Valjda ce posle 8.1 i sa sledecim apdejtovima biti u sve boljoj poziciji, 8.1 je skroz ok.

@ mad muzzy

Kako radi inace GPS? I sta mislis da li moze da izvuce od ujutru do uvece sa non-stop upaljenim gps i nekom sport aplikacijom + pozivi, net, koriscenje kamere, slusanje muzike..? Ubedjen sam da je 1520 jedan od retkih telefona koji moze da izvuce 15-ak h sa gazenjem od upotrebe + GPS.

Poslednja izmena:
Ja od kad znam za wp lokaciju držim upaljenom.. Here drive+ troši bateriju, ali u kolima kad se vozim to je oko 7h, držim spojeno na punjač...

Sad ce copears da ti objasni nesto sa 12 uzvicnika!
Nego kako mi dosta telefona prolazi kroz ruke svih zivih zadnjih pola godine, ja prosto ne verujem da nijedan (mozda bukvalno samo Nexus 5 ako i on) Android nema tecnu animaciju otkljucavanja ekrana, svaki malo zalaguje ili se cini kao da ima 10 frejmova u sekundi animacija..

Imao sam nexus 7 tablet i on radi svetlosnu godinu bolje od bilo kog premium Android uredjaja koji sam imao prilike da koristim (tipa top Samsung, HTC i Sony modeli) a i on nema taj feel. Nije da je to sad nesto od zivotne vaznosti, da se razumemo, ali nekako ocekujes bezkompromisno ponasanje od premium uredjaja... Verujem da ce Silver/Android 5.0 biti bolji. Verovatno cu uzeti neki novi Nexus tablet kad se pojavi.
Ponavaljam, moj stav je da svi vodeci mobilni OS-ovi rade sve bitne operacije dobro. Razlike su izuzetno male i izbor spada samo na (napokon):"svidja mi se - ne svidja mi se", sto je stvarno dobra stvar po korisnike. Ja sam sa iOS-om zavrsio dok ponovo ne urade neki vizuelni redizajn jer je ovo kako sad izgleda smesno i napokon imam dostojnu alternativu uredjaja iz Android/WP tabora. Pre samo par godina (da ne kazem prosle godine) to nije bio slucaj.

GPS radi odlicno i offline mape su velika prednost. Bolje mi je to resenje od Google-ovog. Kao GPS za kola je dobar ali malo laguje. Sam interfejs i pregled mapa je savrsen ali tracking secka i to bih voleo da je bolje. HERE maps i drive bas deru bateriju ali ne mogu sa sigurnoscu da kazem koliko moze da izdrzi. Lokacija mi je uvek ukljucena tako da sam GPS chip nije problem - valjda :) Ne znam odgovor na to pitanje zaista ...

Joj, samo da su stavili bolji audio konverter na ove telefone... takva steta. To bas ne mogu da im oprostim. Razlika u audio playback-u je doslovno kao razika izmedju 128kb Mp3-a i CD-a... steta.

Meni je lokacija stalno upaljena. Sinoc tj. jutros sam ga stavio na punjac u 2 ujutro a baterija je bila na 23% nakon cijelog dana. A maltretirao sam telefon cijeli dan.

Vrh Dno