Šta je novo?

Windows Phone 7

Na MVC pojavio se i HD2 sa ovim novim WM7 na njemu sto je dobra vest:
hd2.jpg

Link

hm...

izgleda da su sa telefonom ipak stigle "negde", za razliku tableta koji je jos uvek u CG fazi :D
microsoft-courier_b.jpg

sta mislite koji ce marketshare da zauzme Windows Phone 7?

nadam se da ce biti bar DUPLO uspesniji od Zune-a :D ...mnogo su smesni :)

Poslednja izmena:
Da li bi istu tu marketšer logiku primenio i na tržište operativnih sistema?

Da li bi istu tu marketšer logiku primenio i na tržište operativnih sistema?

Na svu srecu - trziste mobilnih uredjaja nije bas po situaciji isto kao desktop trziste
Konkurencija nikada jaca - pocev od Iphone buma pa do Androida i plasiranja Maemo-a, tek da ne pominjem novi Blackberry RIM koji ocigledno sa modelom 8520 puca i na nesto sire kategorije korisnika umesto onih poslovnih
Ukratko WM 7 ce morati da se potrudi dosta vise ako misli da nesto uradi na trzistu mobilnih telefona - ako ovo sto nam je do sada plasirano treba da privuce korisnike, iskreno se nadam da se neko dobro salio :smoke:
No videcemo vec da ne drvimo unapred, ajde jos je alfa, beta, gama, delta :d mada iskreno i Win 7 je u RC fazi vec dobrim delom bio ono "pravo" tako da cisto sumnjam da ce i ovde biti nekih drasticnih promena ;)

Niko nista ne moze da kaze jer ga niko od nas ovde nije koristio :)

Znam, ali vidis da to ne sprecava svakog drugog ovde da se izjasni da je kao razocaran :)

Pa dobro, ocito da je prvi utisak baziran na onim video zapisima poprilicno slab. Ne mogu ni ja da kazem da sam nesto pretererano odusevljen time sto sam video ali me vise zanima finalni proizvod nego neke show-off poluispravne verzije sistema.

I kod mene je prvi utisak loš, a verujem da ni sa finalnim neće biti drugačije. Mada sam očekivao nešto sasvim drugačije.
Kod MS samo ispeglaju betu, tako da u final verziji neće biti nekih velikih promena.

Dobro, ali kazi sta ne valja na ovom WP7?

Za pocetak ne valja to sto sto ne postoji multitasking i mogucnost instaliranja custom romova - ovo poslednje je sasvim dovoljno da odbije odredjen deo korisnika smart telefona koji ipak znatnim delom vole da tvikuju i customiziju svoj uredjaj
U vreme kada Symbian otvara svoj kod, kada postoje otvorene platforme kao sto su Android i Maemo, kada je Iphone jailbreak aktuelniji nego ikada ovom zatvorenom modelu se ne pise nista preterano dobro
Drugo 1GHz cpu za dobar rad?Alo jel to neka sala - ko sto neko rece gore ekvivalentni uredjaji rade odlicno na 2x slabijim procesorima (Tattoo, Magic, Hero 528 Mhz CPU, Blackberry 512 mhz), mislim smesno podseca me na situaciju kada se pojavila Vista koja je dobar primer da i pored agresivnog marketinga korisnicima ipak ne mozes da uvalis bofl od proizvoda, a upravno to je poenta i slicno moze lako da se desi i za WM 7 :)
Shvatam je da WM ljubiteljima smeta ova prica ali sta da se radi - novine na trzistu niko ne moze da zaustavi, a ko se tome ne prilagodi na vreme ce propasti - vec sam rekao da je za samo par godina Iphone pregazio WM sto se tice udela na trzistu, tako morace MS da se potrudi dosta vise, a ne da se ponasa isto kao na desktop trzistu gde sminka i doteruje NT kernel i GUI interfejs od 1994 godine pa do danas i to valja kao nove i uvek "revolucionarne" verzije Windoze ;)
Poredjenja radi takvu slicnu filozofiju samo na trzistu telefona je imao i Symbian - godinama je budzena zastarela platforma pa kada se videlo da vise nema dalje i da konkurencija kuca na vrata, onda pustanje u open source i plasiranje novog Maemo resenja da spasava stvari (cisto da ne bude zabune bio je Maemo prisutan i pre ali je N900 vise nego ocigledan pokusaj da se isti priblizi sto sirem krugu korisnika, a ne samo usko profilisanoj kategoriji koju samo zanimaju tablet uredjaji)

Poslednja izmena:
Ne znam odakle ti da nema multitaskinga, to niko nije spomenuo oficijelno, plus se i na jednom od klipova vidi da čak i kad iz jedne aplikacije (kalendara) se vrati na home ekran, pa se posle vrati u kalendar, da nema čekanja, i da user nastavlja tamo gde je stao. Ako su aplikacije od 6.5 kompatibilne (kao što kažu, jedino što će GUI morati da bude prerađen), onda je moguće da će biti i kuvanih ROM-ova, nikad se ne zna. Na hSPL za HD2 se čekalo dva meseca, ovde će verovatno biti duži period. Sense radi odlično na Hero sa 528 MHz? Wrong, ne radi, primetna su usporenja, kao i na Tattoo modelu, doduše za više krivim HTC nego Android.

Zanimljivo je kako većina zna da će da bude fail, a da smo videli dve demonstracije, koje prikazuju interfejs i osnovne aplikacije..

BTW interfejs mu nije nista specijalno
I dobio je 2 crna ekrana kada je hteo da pogleda mail i jos neke stvari, al dobro nije finalna verzija jos :p
I jos nesto - velika je razlika izmedju "povremeno usporava" i "stalno je spor" a iz nekog mog iskustva Android (HTC Magic) hoce da se uspori samo kada se dosta aplikacija nagomila u pozadini sto je koliko ja znam slucaj kod bilo kojeg telefona
Pa u postu gore sam izneo razloge zasto bi to mogao da bude fail vrlo izvesno - nije poenta sta je dobro ili lose vec ono po cemu WM 7 treba da se izdvoji od konkurencije i pridobije korisnike - a tu je situacija pomalo mrsava ;)

@mladenius
Ove tvoje tvrdnje, se zasnivaju na gledanje u pasulj da vidis sta ce biti, i na tome ti si doneo zakljucak da ne valja, pa to je smesno :)

Imajuci u vidu ovo sto smo videli,MS jer uradio originalan UI i taj nedostatak virtuelnih dugmica nece nikome da smeta kao sto ne smeta nikome dok surfuje netom i uvek zna gde da klikce, meni se svidja i to sto nije previse ni nabudzeno.
Ako bi uradili nesto neoriginalno, opet bi isti ljudi ovde kukali kao je to kopia iPhone, Androida...

@mladenius:
To za failovanje nisam mislio na tvoj post, već na generalno postove u ovom topicu.

Interfejs je kao i svaki drugi, ili ti se sviđa, ili ne, to je stvar ukusa. Meni je Zune interfejs ok, Android "clean" bez Sense-a mi se ne sviđa, WinMo 6.5 bez HTC i Samsung dodataka mi je odvratan itd..
Crni ekran je dobio prilikom učitavanja kontakta prvi put, gde je liku telefon pokupio sve kontakte sa fejsbuka, GMaila i sl, naravno nije to neko opravdanje, al ****ga, alpha je. Dal se neko seća Androida pre 1.5 verzije možda, koji nije bio tako davno, već pre godinu dana. Nije bilo virtuelne tastature i mnogih drugih stvari, šta sve iPhone nije imao na početku i sl. Ako ista situacija bude na leto/jesen kad se pojave prvi telefoni, onda je to za ozbiljno hejtovanje.

A to za pridobijanje korisnika, koliko korisnika uopšte istraži detaljno i isproba svaku platformu pa onda kupi telefon? Pa 90% iPhone-a u Srbiji je kupljeno iz čistog pomodarstva, kao i sa Symbianom u prošlosti. Tako je i napolju, u Americi se kupuju iPhone i Blackberry samo tako, u Aziji i dalje gotive WinMo, a Android postaje sve popularniji i tako u krug..

Poslednja izmena:
Koliko sam ja shvatio WinMO 7 ne podržava multitasking što je mnogo loša stvar (kad se dva giganta slože oko nečega to preti da postane standard). Takođe su rekli da nema flash podrške što će nadomestiti jedan drugi zatvoreni standard (plus za Apple je što gura HTML5 umesto nekog novog "flasha").

Меni se mnoge stvari kod iPhoneOS-a ne dopadaju i to sa razlogom a ne zato što "ja tako mislim". WinMo 7 na osnovu svega do sad viđenog kopira sve mane iPhoneOS-a dok ćemo za prednosti morati da ga probamo uživo.

Gde i kada je MS rekao da WP7 ne podrzava multitasking?

Koliko sam ja shvatio WinMO 7 ne podržava multitasking što je mnogo loša stvar (kad se dva giganta slože oko nečega to preti da postane standard). Takođe su rekli da nema flash podrške što će nadomestiti jedan drugi zatvoreni standard (plus za Apple je što gura HTML5 umesto nekog novog "flasha").

Меni se mnoge stvari kod iPhoneOS-a ne dopadaju i to sa razlogom a ne zato što "ja tako mislim". WinMo 7 na osnovu svega do sad viđenog kopira sve mane iPhoneOS-a dok ćemo za prednosti morati da ga probamo uživo.
1. nisu rekli nigde da nema MT
2. Flasha nije bilo sad na predstavljanju alfe, ali je moguće da će ga biti kasnije, sudeći po ovom linku, i ostaje da vidimo u martu na MIX konferenciji
http://www.engadget.com/2010/02/14/adobe-confirms-no-flash-in-windows-mobile-7/

Poslednja izmena:
Gledanje u pasulj e jeste smesni

Uspeh Androida i Iphone-a lezi u sledecem:

Odlican korisnicki intefejs koji je prilicno intuitivan plus eye candy (sto se za Symbian i WM koji su tada bili aktuelni ne moze bas reci)

-centralizovano mesto za skidanje potrebnih aplikacija (Android Market, Apple Store)sto konkurencija opet nije imala

-otvorena platforma i jak community oko njega (slucaj sa Android)

Elem WM i sada WM 7 nema nista od navedenog a njegov korisnici interfejs nije nista preterano specijalno u odnosu na gore pomenute

Kada tome dodatmo uparivanje preko Zune softvera, insistiranje na Silverlight lol tehnologiji i jos uvek neizvesne stvari oko multitaskinga i custom romova (jer koliko ja vidim konkretnih informacija nema :d) eto zasto vecina ljudi misli da je ovo fail u najavi plus se opet cela stvar bazira na WM 6.5 koji je godinama jedno te isto ****** jos od starog PalmOS-a, dakle opet nikakve inovacije-jednostavno WM je pregazilo vreme, a to da ce ga novi GUI i par stvarica izvuci iz cabra ostaje da se vidi

Poslednja izmena:
1. nisu rekli nigde da nema MT
2. Flasha nije bilo sad na predstavljanju alfe, ali je moguće da će ga biti kasnije, sudeći po ovom linku, i ostaje da vidimo u martu na MIX konferenciji
http://www.engadget.com/2010/02/14/adobe-confirms-no-flash-in-windows-mobile-7/

1. http://www.gizmodo.com.au/2010/02/is-there-app-multitasking-in-windows-phone-7/

2. Kao što već reče kovacm, bilo bi smešno kada ne bi gurali Silverlight. Apple je već rekao bye bye Flash-u što otvara prostor MSu da učini isto to. Razlika je u tome što MS neće nikada podržati otvoreni standard. Baš me zanima ukoliko se odluče da forsiraju Silverlight da li će im Youtube (Google) izaći u susret.

Imam utisak da MS ide na sledecu kartu
Napravice mobilni OS koji ce da ima odredjen niche udeo na trzistu i bazu korisnika, tipa nekoliko posto, ono neko bi rekao da idu na siguricu :D
Cini mi se da bas iz tih razloga kopiraju Apple koncept (jedan ustaljeni udeo trzista sa koga ce skidati dodatni kajmak ;)), sa tom razlikom da je Iphone sada daleko od niche kategorije :)

Poslednja izmena:
Ovakav UI i pristup podacima jeste nov i ipak ga treba probati pre donosenja zakljucaka. MS je pokusao da oobjedini rasute informacije pa cak i da doda jos ponesto sto mozda nekom ima smisla a nekome ne.
Kontakti... imate telefonski imenik, emali kontakte, facebook/twitter/ itd. i povezali su sve te kontakte na jednom mestu. E sad .. pitanja...
- Kako resiti problem duplih kontakta?
- Kako i da li podrzava i druge socijalne mreze? Nece Facebook biti vecan. Pojavice se nove socijalne mreze. Koliko brzo i da li ce MS podrzati nove mreze?

Fotoalbumi.. Na intenetu postoji veliki broj sajtova koji nude hosting fotografija i albuma. Da li ce svi oni biti podrzani i na koji nacin? Ako se ipak pojavi potreba da se za neki sajt ipak pokrene posebna aplikacija onda Photos hub gubi smisao. Za sada nema informacija kako je odradjen rad sa licnim fotografijama koje je korisnik uslikao na telefonu. Kako se razvrstavaju? Da li postoje tagovi ili folderi?

Music + Video.. ovo je posebna prica. Na pomolu je rat izmedju iTunes store-a i Zune store-a. Neki izdavaci ce nuditi svoju muziku na jednom od ova dva servise a neki na oba. U svakom slucaju Zune servis treba da ponudi znacajnije nizu cenu muzike ako zeli da privuce korisnike isto tako treba da ponudi bolje uslove izdavacima da bi oni presli sa iTunes-a na Zune.

Kontakti... imate telefonski imenik, emali kontakte, facebook/twitter/ itd. i povezali su sve te kontakte na jednom mestu. E sad .. pitanja...
- Kako resiti problem duplih kontakta?
- Kako i da li podrzava i druge socijalne mreze? Nece Facebook biti vecan. Pojavice se nove socijalne mreze. Koliko brzo i da li ce MS podrzati nove mreze?
Pretpostavljam da će se o ovome mnogo više znati na MIX konferenciji ali koliko sam ja razumeo ta podrška za fejsbuk i tviter je samo difolt. Biće moguće dodati podršku za ostale socijalne mreže verovatno na sličan način kao u onom Social Connectoru u Ofisu 2010. Pretpostavljam takođe da će da se oslone na druge developere, tj. da neće oni praviti za svaku mrežu podršku.
Music + Video.. ovo je posebna prica. Na pomolu je rat izmedju iTunes store-a i Zune store-a. Neki izdavaci ce nuditi svoju muziku na jednom od ova dva servise a neki na oba. U svakom slucaju Zune servis treba da ponudi znacajnije nizu cenu muzike ako zeli da privuce korisnike isto tako treba da ponudi bolje uslove izdavacima da bi oni presli sa iTunes-a na Zune.
Zune Marketplejs je već na neki način jeftini jer se plaća 15$ mesečno i time se dobija mesec dana slušanja bilo čega i deset pesama "na poklon"(zune pass). Mada koliko sam razumeo, moćiće u Zune plejeru da se pristupa i drugim servisima kao što je Pandora.

Novi izgled je atraktivan ali mene ovaj novi leteći UI sa dopola zaklonjenim rečima smara.
Mislim da će novi UI odbiti veliki broj dosadašnjih kupaca WM uređaja.
Šta nekog brokera na berzi interesuje da li je njegov pajtos iz srednje ustao na levu nogu i to objavio svima na facebooku?

Šta će M$ ponuditi svojim dosadašnjim korisnicima koji su korstili WM baš zbog svoje no bulshit funckionalnosti i feleksibilnosti?

MS se jako kocka, ovakav ui tesko da ce proci u korporativnom okruzenju a to im je treutno skoro celokupno trziste.
Procitah da ce stari WM da ostane i da ce se zvati Windows Phone Classic kada se sedmica pojavi.

Nazad
Vrh Dno