Šta je novo?

Windows (phone) 10

Ono što reče Markic i da dodam da nije 70% uređaja izvršilo update na W10M već da 70% aktuelnih WP 8.1 telefona može zvanično da pređe na W10M, tj. da su podržani. Trenutno update ide preko Update Advisor-a. U narednom periodu bi MS trebalo da update pusti OTA, kao što sada ide za modele koji su došli sa W10M (950, 950XL, 550, 650, Alcatel i par modela drugih proizvođača).

Čisto pretpostavljam, nisam nigde pročitao ali može da se desi da OTA puste tek sa Redstone 1, juna ili jula a da do tada isprave greške koje se javljaju prilikom update-a. Ono, ne radi tastatura, start pomešan, restartovanje i slično.

P.S. Vidim po netu da oni koji su testirali RS na L550 kažu da je optimizovaniji od TH2.

Misim da bi u ovoj temi trebalo da se posvetimo više radu samog W10M i rešavanju problema prilikom update/upgrade procedure a ne da pljujemo po MS-u zato što 5% korisnika koji su pre 3 godine kupili najjeftinije modele ne mogu nikako dobiti moderan OS. Za ostale koji nisu dobili W10M kao zvaničan upgrade a hoće, neka ga instalira preko Windows Insider-a i rešen problem jer dobijaju istu verziju.

A 920 i 1020 su pre tri godine bili najjeftiniji modeli?

Zašto bi to radili? Zašto da troše resurse na telefone od kojih nemaju baš ništa? I koliko je takvih telefona i koliko dugo će još biti u funkciji? I ako su vlasnici tih modela mogli da ih koriste 3 i više godina pod WP 8.1 kada se nije ni znalo kada će novi OS izaći i da li će podržati te modele a da u međuvremenu ne pređu na noviji Lumia telefon ili promene platformu kako je sada odjednom toliki problem što ti modeli ne dobijaju W10M?

Lumiju 630 ljudi koriste tek godinu dana, možda malo duže. Ne ulazim u to koliko im je isplativo u ovom trenutku, ali prodavali su telefone sa parolom "lumiju kad kupiš telefon ti je uvek aktuelan". Ne bukvalno ali tako otprilike.

Moja devojka ima lumiju 630, tako je ona reagovala kad je čula za ovo sa Windows 10, i tako će reagovao svi koje ne zanima RAM, i šta ja znam šta sve... Ja ću verovatno i opet kasnije jednog dana kupiti lumiju jer mi se sviđa sistem, ali u odnosu na mene ona je nepristrasna, i mogu reći da ona predstavlja jednostavnog korisnika koji kaže "šta ja imam od toga".

Windows na telefonu je u nekim poljima lošiji od androida, pa ako hoće da se probije mora u nečemu biti i bolji. Ovo je bila karta na moju su do sad igrali, i zato su ljudi očekivali i na ovim telefonima nadogradnju.

Windows na telefonu je u nekim poljima lošiji od androida, pa ako hoće da se probije mora u nečemu biti i bolji. Ovo je bila karta na moju su do sad igrali, i zato su ljudi očekivali i na ovim telefonima nadogradnju.
Ja uopste ne sumnjam da ce biti sve bolji od ostalih,dovoljno je i ovo sto su uradili za par godina tako da ocekujem samo jos bolje od njih u buducnosti.

Hteo bih jedno pitanje da postavim, a i konstataciju.
Kako u našoj zemlji većina ljudi (mogao bih da tvrdim i preko 90%) koriste pametne telefone samo da pozovu, pošalju poruku i pogledaju nešto na netu, kako će oni da izvrše apgrejd na W10?
Oni realno nemaju ni pojma da to postoji.
Ako ćemo realno, takva situacija je u 90% država!
Ovo je tacno!Juce sam obavestio sestru i druga da mogu da preuzmu win10 i oboje su me pitali,a zasto bi to uradili kad su zadovoljni i onim sto sad imaju.Ni sad ne koriste sve ono sto bi mogli na svojim telefonima tako da im samo pominjanje nekih dodatnih mogucnosti koje bi imali nista ne znaci.Takvih ljudi je najvise.

Evo ovako... L920 sam platio 4890 sek pre 3 godie, a L1020 4990 sek pre nepune 2 godine... L950 4990 sek manje 20%...
I dalje tvrdim da su mogli i jos uvek mogu uraditi firmware i software.
I da, dobro se sećam da je rečeno sve lumie će dobiti w10.
E sad, moja zamerka u radi... Kamera ne daje ni približno dobre fotografije kao lumia kamera, a tu app isto gase...
Zato stojim iza yooyove tvrdnje, mogli su, a zašto nisu... Svi znamo...
Sta sad treba da uradim? Da kupim jos jednu L950 ženi?
Ili da prodam L1020 i uzmem L650 koji ne može prići kameri od L1020.
Alooo ljudi... Ja sam ms-u samo za gore navedene ostavio skoro 2000€, gde su ostali... I da budem iskren, da sam znao za jadac, prodao bi iste i uzeo iphone...
Sad kad su me doveli u varijantu da sam pojeo *****... Videću...

A 920 i 1020 su pre tri godine bili najjeftiniji modeli?
Nisu. Na te telefone možeš da instaliraš W10M preko Windows Insider aplikacije. Verzija je ista kao i zvanična". Samo što neće moći da se instalira Redstone. A moj komentar o najjeftinijim modelima se odnosi na onih 5% korisnika koji nikako ne mogu da instaliraju W10M i da ne treba da se mnogo čude i vređaju zbog toga.
Lumiju 630 ljudi koriste tek godinu dana, možda malo duže. Ne ulazim u to koliko im je isplativo u ovom trenutku, ali prodavali su telefone sa parolom "lumiju kad kupiš telefon ti je uvek aktuelan". Ne bukvalno ali tako otprilike.

Moja devojka ima lumiju 630, tako je ona reagovala kad je čula za ovo sa Windows 10, i tako će reagovao svi koje ne zanima RAM, i šta ja znam šta sve... Ja ću verovatno i opet kasnije jednog dana kupiti lumiju jer mi se sviđa sistem, ali u odnosu na mene ona je nepristrasna, i mogu reći da ona predstavlja jednostavnog korisnika koji kaže "šta ja imam od toga".

Lumia 630 je u istom, dobro malo manjem sosu kao i Lumia 530. Noviji model koji ne dobija nadogranju. Jeste da običnog korisnika ne zanima šta je RAM i koliko ga ima u telefonu ali kad aplikacije krenu da koče, da se stalno javlja Resuming i Loading zanimaće ge itekako. U stvari, pljuvaće po MS-u što mu je upropastio telefon uvalivši mu OS koji lošije radi dok mu je prethodni radio dobro.

Kako vreme ide aplikacije će postajati sve zahtevnije i "gladnije" po pitanju memorije. Ako ga stave na listu moraće da dobije i radi pod Redstone, što je još godinu i kusur od sada. Za to vreme sadržaj i aplikacije će postati još kompleksije i telefon jednostavno neće moći da radi kako treba. Na svu sreću, uvek možete da instalirate insajder verziju i probate kako radi. Postupak je uglavnom isti. Ako radi, neka devojka nastavi da ga koristi. Imaće zakrpe za sistem do izlaska RS1 a aplikacije će radititi par još 6-12 meseci nakon toga bez ikakvih problema a možda i duže.

Opet ponavljam, praktičan problem oko nadogradnje starijih modela na W10M nije takav kakvim ga predstavljate. Zvanična i insajder verzija W10M su iste. Ako neće preko zvaničnog kanala instalirajte preko insajder Release kanala.

Povređena sujeta je druga stvar. U to ne ulazim.

Ovo je tacno!Juce sam obavestio sestru i druga da mogu da preuzmu win10 i oboje su me pitali,a zasto bi to uradili kad su zadovoljni i onim sto sad imaju.Ni sad ne koriste sve ono sto bi mogli na svojim telefonima tako da im samo pominjanje nekih dodatnih mogucnosti koje bi imali nista ne znaci.Takvih ljudi je najvise.

Ako uzmemo ovo u obzir problem je još manji jer onda veoma mali broj ljudi koji hoće W10M neće moći da ga instaliraju.

Nego, sad se setih. Ovde na forumu kukaju i ljudi koje ovaj upgrade problem uopšte ne dotiče jer imaju telefone koji su na listi. Ispade stvarno naduvan problem.

Poslednja izmena:
Ja sam svako svoje obećanje ispunio, smatram da se ozbiljnost firme, čoveka, može meriti i tim parametrima... Nije pitanje RAMA, već principa... Obećaj i ispuni obećanje... To sa cpu i ramom me ne zanima, zanima me zašto niste rekli da će uređaji sa određenim cpu i određenom količinom dobiti... Sećambse ja prelaska sa wp7, na wp8...
Lumia 900 je bila sve, ali nikako jeftin telefon... MS je ušao u klub prevaranata...
To je to...
Idemo dalje...
Ne razumem samo sto je problem pominjati prevaru...?
Ako je sve tako... Mogu preko insidera skinuti i tako to... Sto je onda ne ozvaniče? Iste su, zar ne?! Sto onda ne kažu to je zvanična za ostale...
L950 ne bi trebala isto imati podršku, jer koliko sam im ja napljuvao .29 , .107... I 164 ne bi nikad ni izašle... Kad vidi čuda... Izašle...

[poruka mi se duplo postovala]

Poslednja izmena:
Lumia 630 je u istom, dobro malo manjem sosu kao i Lumia 530. Noviji model koji ne dobija nadogranju. Jeste da običnog korisnika ne zanima šta je RAM i koliko ga ima u telefonu ali kad aplikacije krenu da koče, da se stalno javlja Resuming i Loading zanimaće ge itekako. U stvari, pljuvaće po MS-u što mu je upropastio telefon uvalivši mu OS koji lošije radi dok mu je prethodni radio dobro.

Kako vreme ide aplikacije će postajati sve zahtevnije i "gladnije" po pitanju memorije. Ako ga stave na listu moraće da dobije i radi pod Redstone, što je još godinu i kusur od sada. Za to vreme sadržaj i aplikacije će postati još kompleksije i telefon jednostavno neće moći da radi kako treba. Na svu sreću, uvek možete da instalirate insajder verziju i probate kako radi. Postupak je uglavnom isti. Ako radi, neka devojka nastavi da ga koristi. Imaće zakrpe za sistem do izlaska RS1 a aplikacije će radititi par još 6-12 meseci nakon toga bez ikakvih problema a možda i duže.

Opet ponavljam, praktičan problem oko nadogradnje starijih modela na W10M nije takav kakvim ga predstavljate. Zvanična i insajder verzija W10M su iste. Ako neće preko zvaničnog kanala instalirajte preko insajder Release kanala.

Povređena sujeta je druga stvar. U to ne ulazim.

Da, ali je za lumiju 530 bilo ocigledno da nece dobiti nadogradnju zbog 4GB internet memorije - koga je ona zanimala lumiju 530 ne bi kupovao ni pod tackom razno. Sa druge strane, lumija 630 kad je izasla i bar pola godine dok se prodavala je bila solidan telefon, i sasvim normalno je bilo da telefon imam gigabajt rama. Ti ljudi koji su lumiju 630 kupovali jesu ocekivali da ce na njega doci windows 10.

I sta je sa onim sto mnogi komentarisu da je Redstone optimizovaniji... Verujuci da je to zaista tako pitam se: zasto ne bi mogli da probaju da daju ljudima mogucnost da instaliraju TH2 na ove telefone, pa posle da vidimo kako ce i oni raditi sa RS?

Stvar je u tome sto nije problem u tome da su ovi telefoni preslabi, nego sto Microsoft ipak nije napravio sistem koji ce moci na njima bolje da radi, a sto je najavljivano stalno. Sada su sa RS mozda ipak blize tom sistemu koji bi i na slabijim telefonima bolje radio, ali nece da daju RS ovim telefonima ni da ga probaju.

I ne znam zasto spominjes sujetu. Ja ti kazem kako reaguje korisnik koji je ocekivao da dobije desetku na svom telefonu, a na kraju je ipak nije dobio jer je MIcrosoft od toga odustao. Mogli su da daju ljudima izbor - da biraju izmedju Windows Phone 8.1 i Windows 10 Mobile, ali oni to nisu hteli.

Ja sam svako svoje obećanje ispunio, smatram da se ozbiljnost firme, čoveka, može meriti i tim parametrima... Nije pitanje RAMA, već principa... Obećaj i ispuni obećanje... To sa cpu i ramom me ne zanima, zanima me zašto niste rekli da će uređaji sa određenim cpu i određenom količinom dobiti... Sećambse ja prelaska sa wp7, na wp8...
Lumia 900 je bila sve, ali nikako jeftin telefon... MS je ušao u klub prevaranata...
To je to...
Idemo dalje...
Ne razumem samo sto je problem pominjati prevaru...?
Ako je sve tako... Mogu preko insidera skinuti i tako to... Sto je onda ne ozvaniče? Iste su, zar ne?! Sto onda ne kažu to je zvanična za ostale...
L950 ne bi trebala isto imati podršku, jer koliko sam im ja napljuvao .29 , .107... I 164 ne bi nikad ni izašle... Kad vidi čuda... Izašle...
Koja prevara? Najavili su da će doneti W10M na sve WP 8.1 uređaje još na početku razvoja samog sistema pre godinu i kusur. Kada su završili sistem ispostavilo se da je kompleksiniji nego što su očekivali, ponudili ga ljudima kroz Windows Insider program da se izjasne i većina onih sa 512MB RAM-a ili dual-core CPU su rekli da im ne radi zadovoljavajuće. Ako ne radi, neće da šalju zvanični upgrade za koji ne mogu da tvrde da neće pogoršati korisničko iskustvo.

Šta je trebalo da urade? Da ukoče razvoj postojećeg sistema ili ga malo "osakate" da mi mogao da radi na starim ili budžetskim telefonima? Da ulože i poslednji dolar i ljudski resurs radi optimizacije sistema za telefone od kojih nemaju ama baš nikakve koristi? Ili da se fokusiraju na postojeće i buduće modele?

U tom periodu sve je to bilo u domenu ideje. Kao što su najavili i projekat Astoria za portovanje Android aplikacija na W10M pa se ispostavilo da tu ima više problema nego koristi. Odustali su od Astorije i fokusirali se na Islanwood (portovanje iOS aplikacija) koji omogućava kreiranje univerzalnih aplikacija bez emulacije i podsistema. Šta je trebalo da urade? Da ponovo odluže Windows 10 Mobile dok ne srede sve probleme sa Astorijom, ma koliko trajalo i koštalo jer su, jelte, rekli da će omogućiti Andorid aplikacije na WP? Šta je MS, društveno preduzeće iz doba komunizma? Ne radi za profit već za opštu dobrobit društva?

Da, ali je za lumiju 530 bilo ocigledno da nece dobiti nadogradnju zbog 4GB internet memorije - koga je ona zanimala lumiju 530 ne bi kupovao ni pod tackom razno. Sa druge strane, lumija 630 kad je izasla i bar pola godine dok se prodavala je bila solidan telefon, i sasvim normalno je bilo da telefon imam gigabajt rama. Ti ljudi koji su lumiju 630 kupovali jesu ocekivali da ce na njega doci windows 10.

I sta je sa onim sto mnogi komentarisu da je Redstone optimizovaniji... Verujuci da je to zaista tako pitam se: zasto ne bi mogli da probaju da daju ljudima mogucnost da instaliraju TH2 na ove telefone, pa posle da vidimo kako ce i oni raditi sa RS?

Stvar je u tome sto nije problem u tome da su ovi telefoni preslabi, nego sto Microsoft ipak nije napravio sistem koji ce moci na njima bolje da radi, a sto je najavljivano stalno. Sada su sa RS mozda ipak blize tom sistemu koji bi i na slabijim telefonima bolje radio, ali nece da daju RS ovim telefonima ni da ga probaju.

I ne znam zasto spominjes sujetu. Ja ti kazem kako reaguje korisnik koji je ocekivao da dobije desetku na svom telefonu, a na kraju je ipak nije dobio jer je MIcrosoft od toga odustao. Mogli su da daju ljudima izbor - da biraju izmedju Windows Phone 8.1 i Windows 10 Mobile, ali oni to nisu hteli.

Ma daj, molim te! Ljudi koji su kupovali L630 su ga kupili zato što će da dobije W10M, sistem za koji niko nije ni znao kako će da izgleda. Većina ni danas ne zna kako izgleda W10M niti su čuli da je izašla zvanična nadogradnja. Uostalom, neka instaliraju W10M preko Windows Insider aplikacije i rešen problem. Eto, MS im je ostavio izbor. Nije da ne mogu da dođu do W10M. Dobijaju istu verziju kao i oni sa pozitivne liste.

Uostalom, kome se ne sviđa politika nadogradnje koju sprovodi MS neka lepo pređe na Android pa da vidimo kad će da dobije novi OS. Izuzev Nexux i Motorola telefona niko ne podržava stare modele. Zato je Android Marsmellow posle više od pola godine na svega 2% uređaja. Baš me zanima kako Samsung-ovi korisnici komentarišu ovakav nedostatak poštovanja. I moliću bez onoga "čak i stariji Android je funkcionalniji od WP 8.1" jer ako vam nije bio funkcionalan kog đavola ste ga kupovali i mučili sebe koristeći ga svo ovo vreme?

Ili idite na iPhone. Oni podržavaju modele 4-5 godina unazad. Jeste da se neki žale da sa svakom novom verzijom iOS-a stariji modeli rade sve sporije (a pričamo isključivo o flagship modelima), bitno je da su podržani u novom OS-u.

Poslednja izmena:
577712db553de64057e381cd87f0dcc6.jpg

^ @sam633
Mora da si iskoristio lepo vreme i izasao napolje, odmah ti je skocio i kvalitet postova! Samo tako nastavi ;)

Pošto vidim da od desetke za mene nema ništa vraćam se na cyan,da li preko wdrt-a i dalje nudi cyan?

@ilidan objasnio tačka

Nego twitter više nije integrisan u people ili sam propustio neko podešavanje. Nema ga u people/what new.

^ @sam633
Mora da si iskoristio lepo vreme i izasao napolje, odmah ti je skocio i kvalitet postova! Samo tako nastavi ;)

Eh da sam moderator, ne bi mi takvi videli foruma. Decko se ponasa kao da mu je MS spalio kucu i kidnapovao brata.
Generalno se ceo Bench kao 'brend' ponasa tako i malo mi je nejasno sto je to tako.

Sent from mTalk

Barem da daju ovim telefonima da mogu da imaju i RS, bilo preko insajdera samo ili nekako drugačije i to bi bilo dovoljno dobro... Barem to. :)

Mislim, ako je taj optimizovaniji bilo bi dobro barem da mogu da probaju ljudi, a postoji određena verovatnoća da bi im sistem radio prihvatljivije.

Poslednja izmena:
I ko će na kraju da olupa telefon o zid i pređe na nešto drugo?

I ko će na kraju da olupa telefon o zid i pređe na nešto drugo?

Niko normalan neće olupati svoj telefon, ti samo moj burazer ume da uradi, nego ljudi jednostavno kupe nešto drugo.

Ja sam za sebe kažem, kupiću i sledeći Windows, ali mislim da bi Microsoft trebao malo više da se potrudi, ili barem da da još malo šansu ovim uređajima, a ne da kaže ovako samo i da to ostane kao definitivno. OK je i insajder, ali čini mi se da to ipak nije "trajno" rešenje. Ili da može da se koristi Windows 10 sa insajdera, a da znamo da će aplikacije pravljene za RS raditi i na TH2. Ovo poslednje - bilo bi mi logično da i bude tako. Ne kažem ni ja da očekujem da ulože ogromnu sumu novca u pozivanje sistema za slabije uređaje. Samo bi bilo dobro da ljudi imaju izbor, mnogi bi koristili Windows 10 i takav da mu bude malo slabiji odziv pre nego 8.1, pa zbog tih ljudi.

Ne znam zašto ispadam polu pismen, objasnio sam lepo...
Glupo je gurati hi-end telefon, a nakon togavreći da je šerpa...
Jer takvim stavovima ms dokazuje da se ne razlikuje mnogo od podrske xperia, samsung...
Kakve vajde obećavati, a posle vrdati...
I da.. Baš zato sam kupio L630 kevi, tašti i tastu... Razmišljajući da će dobiti update, kupljeni su u netonet-u za 899sek komad... Trebaju im ti telefoni... Ja ne živim u Srbiji...
Da sam znao za jadac, sačekao bi 6 meseci i kupio L550... Recimo!

Rotkode, nije ovde sek valuta, ne znamo o kojim ciframa pricas :)

Kada sam u novembru 2015. god kupovao telefon (lumia 640 xl dual sim) u jednoj radnji u Zemunu,ne da nisam imao pojma koji windows je na tom telefonu,niti mi je neko u radnji pomenuo da ce dobiti nekakvu nadogradnju,nego su mi cak rekli da se sa racunara ne mogu unositi podaci na telefon,da se sa nekog drugog telefona isto ne mogu prebaciti na lumiu,sto je mene iznenadilo ,ali hajde,kad sam vec resio da pobegnem od androida,nek bude sta bude.Tek kad sam dosao kuci i poceo da cackam po njemu,nisam mogao da verujem koliko laznih informacija sam dobio tako da ne znam gde su to ljudi,laici uopste mogli da cuju za bilo kakvu nadogradnju osim onih koji su se namerno informisali unapred iscitavajuci forume i sajtove koji o tome pisu.Od onih sam koje je cela stvar oko win 10 zainteresovala tek nakon kupovine telefona i odusevljenja onime sto sam dobio za relativno mali novac.

Poslednja izmena:
Nikako ne mogu da apdejtujem ova tri shit-a.
Imam SD Card,ali bilo da stavim na sd card ili na fon da skida aplikacije,nece da ih apdejtuje.

wp_ss_20160319_0001.png

Rotkode, nije ovde sek valuta, ne znamo o kojim ciframa pricas :)

Ali ja znam, i to zahvaljujući moćnoj Money aplikaciji kod kaže da je to 11,897.65 dinara. :D Inače, dobro je prošao, moja devojka je platila svoju 17.000 valjda.

Kako uvezti sms i call history iz win 8.1 posle factory restart-a?

podeseno je pod messages da updatuje ali jok, verovatno jer sms-vi nisu backopovani 10kom

Kako uvezti sms i call history iz win 8.1 posle factory restart-a?

podeseno je pod messages da updatuje ali jok, verovatno jer sms-vi nisu backopovani 10kom

Kontam da se ili samo pojavi, ili dođe iz backupa, ili nikako.

Vrh Dno