Šta je novo?

Windows (phone) 10

CM ekipa je spakovala lolipop na galaxy s2, star vec 5 godina i to radi!
Dakle, OS može da radi, samo što proizvođač nece da podrzi tako star uređaj. Isto se desava i sa windowsom. Kriterijum za odbacivanje pojedinih modela nije nimalo jasan.

Ako pođemo od toga da su podaci sa windowsnovosti tačni, dolazimo do toga da 65-70% korisnika WP 8.1 dobija zvaničnu nadogradnju na W10M a 95% ako se računa mogućnost upgrade-a preko Windows Insider. Samo 5% korisnika starijih modela ne može nikako da nadogradi na W10M. Situacija i nije tako loša koliko se kuka po internetu. Po kuknjavama ispada da je % obrnut i da 5-25% može da nadogradi na W10M.

Za nepodržane modele RS nije opcija ni preko insajder programa a njihova 10586 verzija će dobijati update sve do izlaska RS-a. To mu dođe leto 2016. Nakon toga neće biti update-a ali će oni i dalje moći da koriste 10586 ako im radi zadovoljavajuće. Pošto se RS ne razlikuje mnogo od TH2 i aplikacije će u najvećem broju slučajeva nastaviti da rade.

Zato mi nije jasna tolika kuknjava. Jeste, rekao MS pre godinu i kusur da će svi modeli dobiti W10M. Prošlo vreme, odužio se razvoj OS-a, uređaji koji su tada bili relativno novi (godinu, godinu i po) sada su zastareli, pred kraj podržke ili im već istekla. I šta sad pojedinci očekuju? Da MS uloši vreme i sredstva da osposobi W10M da bolje radi na uređajima od pre 3 godine koje će vlasnici verovatno zameniti u narednih godinu dana ili da ta sredstva i vreme ulože u razvoj OS-a za sadašnje i buduće uređaje? Evo, imamo primer hvs.stoned-a kome L550 mnogo loše radi. Pa jel' bolje da se MS pozabavi optimizacijom i ispravkom bagova na L550 ili da se zeza sa sad već matorom L920?

Misim da bi u ovoj temi trebalo da se posvetimo više radu samog W10M i rešavanju problema prilikom update/upgrade procedure a ne da pljujemo po MS-u zato što 5% korisnika koji su pre 3 godine kupili najjeftinije modele ne mogu nikako dobiti moderan OS. Za ostale koji nisu dobili W10M kao zvaničan upgrade a hoće, neka ga instalira preko Windows Insider-a i rešen problem jer dobijaju istu verziju.

@yooyo

I W10M može da radi na većini modela koji nisu zvanično podržani. Samo je pitanje kako radi. A i nije Samsung izdao Lollipop za S2 već nezavisna kompanija. Znači da ni S2, kao flagship nije dobio zvaničan upgrade iako je u vreme izlaska Lollipop-a S2 bio star 3 godine, baš kao i L920 koja sada zvanično ne dobija W10M ali može da ga pokrene. I kao što LG G2 koji je u vreme izlaska Andorid 6 bio star 2 godine neće dobiiti isti.

Kao što vidimo, nije baš da su svi zlatni a MS jedini loš.

A i kriterijum za odbacivanje pojedinih modela i nije toliko nejasan. Ili modeli imaju manje od 1GB RAM ili dual-core CPU ili 4GB internu memoriju. Iz toga možemo da izvučemo zaključak da su minimalni hardverski zahtevi za W10M:
- 1GB RAM
- Quad-core CPU
- 8GB interna memorija.

Ono što jeste pitanje, kako su 4xx modeli dobili W10M pošto imaju dual-core CPU.

Poslednja izmena:
Za mene ne postoji fantastican telefon :) Nijedan nije ni blizu toga.

L520 i L525 su mi npr ''iznenadjujuce dobri i stabilni'' za tu sicu koliko su kostali (mnogi su ih uzeli za dz kod operatera) i sto se toga tice to je pun pogodak, slobodno mogu da kazem da su u odnosu na sve to sasvim solidni.

Kada je L550 u pitanju mnogo me je iznervirala cinjenica da su mnogi sa foruma cutali o problemima (mislim na price koje su usledile kasnije ''pa jeste ovo/ono, ima problema ali _ubaci random opravdanje_ itd) mada sam i sam kriv sto se nisam vise informisao pre kupovine, da je sam ne bih postao majkrosoftov beta-tester neispeglanog softvera koji je iz build-a u build samo izbacivao nove mane uz stare boljke - losu fluidnost, loading tripove :)

Napisao sam ti vec za .1000 redstone - ocajno lose drzanje aplikacija u memoriji, kao da ima 128Mb a ne 1Gb i to ultra-agresivno gasenje osnovnih aplikacija, desilo se i jedno zamrzavanje telefona pa je morao da padne restart (vol.up+power) i retko ali uzasno iritirajuce lagovanje tastature a la neki alcatel sa ekranom ''od 256 boja'' iz 2004. godine (ispisivanje celih reci posle par sekundi), aj ostale manje bagove da ne pominjem kada je taj redstone u pitanju :)

Cim uhvatim vremena videcu da reinstaliram sta treba pa u novu etapu betatestiranja s tim sto ce ovaj put to biti poslednja sansa koju dajem ovom telefonu ili bolje receno W10M posto je ova lumia ipak skroz gotivna hardverski za te pare :)

Sinko tvoje potrebe i zelje moze da zadovolji samo komunikator iz Zvezdanih Staza, znas ono kad garavi zapovednik pipne svoju znacku i kaze "Sisko to bridge..."

Meni se uspešno instalirao .164 update na L830 i trenutno sam prezadovoljan sistemom, deluje mi brzi i stabilniji od 8.1ce, barem na prvu loptu. Jedino me jos zanima kako se baterija ponaša.

Sinko tvoje potrebe i zelje moze da zadovolji samo komunikator iz Zvezdanih Staza, znas ono kad garavi zapovednik pipne svoju znacku i kaze "Sisko to bridge..."

''Sinko'', dzaba branis MS i ''lumijice'', ova softverska krsina ne moze da zadovolji ni skromne smartfon potrebe coveka od 58 godina :)
A ja ne koristim winbetafon vec mesecima pokusavam da osposobim ovaj krs i testiram bagove umesto debelo placenih MS developera. Treba bas biti mazohista pa braniti kompaniju koja ovoliko je6e korisnike u zdrav mozak.

Evo i Boris Lozac je ukapirao da neki ''malo'' previse brane voljeni MS i parce plastike/stakla sa 100x nestabilnijim, bagovitijim softverom od odlicnih osmica :)

A ne znam sta pipa taj iz z. staza, nikada nisam gledao te zaludjenicke filmove niti planiram :)

Poslednja izmena:
Ne znam zašto pojedinci opravdavaju MS oko izostavljanja polovine uređaja
Ljidi su ih platili lepo i šta ih se tiču njihovi razlozi i opravdanja. Klasično je6anje u mozak. Evo što se Here mapa tiče, na S6 imam i njih i potpuno besplatan Navigon Europe, zadnja verzija, sadrži Here mape (postoji Here logo). Sem toga i Sygic, takođe fraj, a Na Store - uskoro ništa. Podrška i aplikacije nula a podrškom su se hvalili u početku. Sramota, sad će izgubiti i tih mizernih 1.5% tržišta. Šta se nas tiče u šta će kompanija koja vrti milijarde da ulaže svoje vreme i novac, platili smo uređaje?!
Sve pomenute app se na Store plaćaju sem Here koga uskoro neće ni biti... Završili su oni svoje.

Poslednja izmena:
''Sinko'', dzaba branis MS i ''lumijice'', ova softverska krsina ne moze da zadovolji ni skromne smartfon potrebe coveka od 58 godina :)
A ja ne koristim winbetafon vec mesecima pokusavam da osposobim ovaj krs i testiram bagove umesto debelo placenih MS developera. Treba bas biti mazohista pa braniti kompaniju koja ovoliko je6e korisnike u zdrav mozak.

Evo i Boris Lozac je ukapirao da neki ''malo'' previse brane voljeni MS i parce plastike/stakla sa 100x nestabilnijim, bagovitijim softverom od odlicnih osmica :)

A ne znam sta pipa taj iz z. staza, nikada nisam gledao te zaludjenicke filmove niti planiram :)

Sinoc na moje oci drugar odkljucava Nexus 4 sa stock androidom i ne reaguje, treba mu 30s da registruje dodir i ne moze da nacrta patern jer je spor nedaj boze, morao soft reset.
Tako da ni taj andorid o kome se ovde toliko prica nije savrsen i daleko je od stabilnog.

Dok naprimer meni se to na windows10m nije desilo jos od nekog .00 builda.

Daleko od stabilnog? Silno grešiš ali nije tema. S6 64GB i na Marshmallow mi radi besprekorno, ni da štucne. Što se tiče osnovnih stvari preporod u poređenju s W. Smeta ni samo manji ekran i slabija baterija jer sam navikao na 1520.

Poslednja izmena:
Zanimljivo kako ti i ložač sa svakim telefonom koji dotaknete imate brdo problema, dok sa vašim ni jedan jedini, hmmm :smash:

Daleko od stabilnog? Silno grešiš ali nije tema. S6 64GB i na Marshmallow mi radi besprekorno, ni da štucne.
On i ložač treba da dobiju poseban status od ms.

Poslednja izmena:
@ micro^ Jedan ortak ima Nexus 4, radi sjajno u odnosu na godiste i mator hardver, kao sat. Tesko mi je da poverujem u to sto si napisao :) Ali sve je moguce kad se instaliraju task killeri, cleaneri, antivajrusi i ostalo djubre.

Uostalom, to nije ni bitno, ja potpisujem i imovinu smem da dam da su svi W10m buildovi koje sam ''betatestirao'' tesko djubre u odnosu na WP8/8.1 (ne poredim sa androidom jer sam ocekivao unapredjenje WP osmica a ne klon androida), cekam jos da probam ovu ''finalnu'' verziju i to je to :)

Zanimljivo kako ti i ložač sa svakim telefonom koji dotaknete imate brdo problema, dok sa vašim ni jedan jedini, hmmm

Hahaha :) :)

Poslednja izmena:
Izbace gadnu betu, korisnici prijave da ne radi kako treba i oni ukinu upgrade na w10m za 1020. Dal' su normalni? Nisu valjda korisnici veverice? Po toj logici nijedna Lumia ne bi trebala da dobije w10m.

U potpunosti se slažem. Ljudi su slali takve povratne informacije jer su očekivali da će ovi to onda napraviti bolje, a oni sada ove povratne informacije koriste kao izgovor da ne isporuče nikakvu nadogradnju.

I koja glupost sa tim "loading", ni posle ovoliko vremena se nisu setili da stave umesto tog teksta na koji su ljudi alergični stave neku animaciju, i mnogima bi i to tako bilo dovoljno dobro. Ne kažem da je to inače dobro, ali mnogo bi odabrali sporiji Windows 10 nego siromašniji Windows 8.1.

Zanimljivo kako ti i ložač sa svakim telefonom koji dotaknete imate brdo problema, dok sa vašim ni jedan jedini, hmmm :smash:

On i ložač treba da dobiju poseban status od ms.

Nisam ga ja dotakao samo sam bio pored kad se desilo. Hteo je da mi pokaze neku sliku.

Nisam rekao da nemam ni jedan jedini problem , skoro sam bas naveo jedan a to je Edge i nacin na koji je resen paste u njemu.

Ali sto se tice stabilnosti sistema, znaci samo sistema nemam nikakav problem vec mesecima.

Bravo za ovaj komentar,odnosi se na sve dezurne kriticare(bez osnova,koliko sam primetio) a isti bi sigurno nasli manu i Komunikatoru iz zvezdanih staza ;)

Мени комуникатор из звезданих стаза прави проблем што је подешен на USA регион као и Кортана.

A zanimljivo je to što si rekao jer Nexus baš tako nešto može. :D Drug mi ima Nexus, baš mu dobro rade glasovne komande, koliko se sećam govorio je sve i na srpskom. :) Odlično mu radi i diktiranje teksta.

No dobro, hajde da dodam da ima slično i na Windowsu, samo što je na Windowsu na engleskom.

Bravo za ovaj komentar,odnosi se na sve dezurne kriticare(bez osnova,koliko sam primetio) a isti bi sigurno nasli manu i Komunikatoru iz zvezdanih staza ;)

Odgledao sam sve epizode, taj komunikator se ni jednom nije zaglupio. :D Moglo je jedino da se sredi da nema signala. :D

Ja kupih telefon i on radi, kao sto rekoh ranije kupio sam ga ALI sam se prvo informisao kako to radi... L640 XL DS je kod mene manje od 9 meseci i radi bez problema... nisam istrazivao sta sve moze...
Meni uglavnom sluzi za muziku na poslu (da ne ometam druge), desetak poruka te desetak razgovora tokom dana uz citanje knjige tokom prevoza od kuce do posla te sa posla do kuce... uz citanje novina na pauzi za rucak...
Takvo koriscenje sa jednim punjenjem baterije traje dva do tri dana...

Upravo se sistem nadogradjuje na zvanicnu W10M verziju i nadam se da ce me sluziti kao i do sada...
Naravno ocekujem da bude bubica prvih mesec dva dok se neke stvari ne utegnu nekim update-om i dok se ja ne naviknem na W10M...

Jos jednom ti ponavljam tvoj telefon ima inferioran HW a ti bi da on radi "Sisko to bridge..." nece da biva...

ALI zato moze da ti posluzi kao savrsen i kompaktan GPS za auto...:d

Poslednja izmena:
Ljudi na Lumii 735 za sada radi sve okej bez problema i na insajderu dok sam bio nisam imao problema, evo sada sam na ovoj 164 finalnoj verziji. Dajler mi se ne sviđa nekako su mi te brojke male u odnosu na 8.1 verziji. Procedura je bila upravo kao što je neko malo pre opisao i trajala je nekih 6h.

Poslednja izmena:
CM ekipa je spakovala lolipop na galaxy s2, star vec 5 godina i to radi!
Dakle, OS može da radi, samo što proizvođač nece da podrzi tako star uređaj. Isto se desava i sa windowsom. Kriterijum za odbacivanje pojedinih modela nije nimalo jasan.
Jeste jasan. Vise od 4GB memorije, 1GB RAM i jače od S4 procesora. Sve što ima S2. Na ove druge dve stavke radi osim malo memorije, ali ne radi dobro. Svejedno dobijaju TH2 preko insajdera. Samo neće dobiti Redstone.

Daleko bolje od Android-a u svakom slučaju što se tiče podrške. Gde se ubija za telefone sasvim sposobne i više nego dovoljno jake.

Jeste jasan. Vise od 4GB memorije, 1GB RAM i jače od S4 procesora. Sve što ima S2. Na ove druge dve stavke radi osim malo memorije, ali ne radi dobro. Svejedno dobijaju TH2 preko insajdera. Samo neće dobiti Redstone.

Daleko bolje od Android-a u svakom slučaju što se tiče podrške. Gde se ubija za telefone sasvim sposobne i više nego dovoljno jake.

To su sada rekli da je toliko umesto da naprave laganiji Windows 10 za ove telefone, pa tek da bi mogli da koriste nove aplikacije. To bar ne bi trebalo da im bude teško - da uskrate neke od mogućnosti zarad performansi. Mogli su i za njih da isporuče iz napomenu "možete imati lošije performanse, ali dobijate više mogućnosti".

Nije tačno da stariji modeli koji ne dobijaju Windows 10, neće moći preko insider-a "dalje" od 10586 build-a. Itekako će moći, doduše na sopstvenu odgovornost:

Super. Sacekacemo da neko sa 1020 i novijom insajderskom verzijom potvrdi tvoj stav. Izmisljaju gluposti da bi se opravdali.

To su sada rekli da je toliko umesto da naprave laganiji Windows 10 za ove telefone, pa tek da bi mogli da koriste nove aplikacije. To bar ne bi trebalo da im bude teško - da uskrate neke od mogućnosti zarad performansi. Mogli su i za njih da isporuče iz napomenu "možete imati lošije performanse, ali dobijate više mogućnosti".

Zašto bi to radili? Zašto da troše resurse na telefone od kojih nemaju baš ništa? I koliko je takvih telefona i koliko dugo će još biti u funkciji? I ako su vlasnici tih modela mogli da ih koriste 3 i više godina pod WP 8.1 kada se nije ni znalo kada će novi OS izaći i da li će podržati te modele a da u međuvremenu ne pređu na noviji Lumia telefon ili promene platformu kako je sada odjednom toliki problem što ti modeli ne dobijaju W10M?

Znam da je offtopic, ali imam ponudu glava za glavu 640XL za Meizu M2 Note kupljen u Telenoru. Debelo razmisljam, ako bi neko presudio umesto mene...

Meizu je daleko jači telefon od 640XL. Bolji procesor, više RAM memorije i ekran veće rezolucije. Jedino je kamera na strani 640XL.

Hteo bih jedno pitanje da postavim, a i konstataciju.
Kako u našoj zemlji većina ljudi (mogao bih da tvrdim i preko 90%) koriste pametne telefone samo da pozovu, pošalju poruku i pogledaju nešto na netu, kako će oni da izvrše apgrejd na W10?
Oni realno nemaju ni pojma da to postoji.
Ako ćemo realno, takva situacija je u 90% država!
Sad se postavlja i pitanje, konstatacija da 70% korisnika je izvršilo apgrejd na W10, koliko je to tačno, pa se postavlja pitanje zašto se služe takvim lažim?
Neću da veličam Android i oni su isti, kupio sam S3 Neo sa Androidom 4.4, relativno skoro ozašao i apdejta na Android 5 nema ni u tragovima? Pa koliko im je podrška za uredjaje, 2 dana?
Stalno izlaze novi modeli, skoro isti kao i prethodni i podrška se odmah gasi za prethodni?
Evo uzeo sam Flex 2 i rekoše Android 6 u martu, a mart prolazi?
Debelo nas lažu i mažu, može im se.
I ajde da postavim ponovo pitanje, kako će običan gradjanin Srbije uraditi apdejt na W10, hoće li ostati ovakva procedura ili će samo dobiti apdejt?
A ako mu uvale 107 al će serviseri da trljaju ruke! ,)

Posle određenog vremena, pustiće MS nadogradnju OTA putem, stići će obaveštenje svakom o dostupnoj nadogradnji i tako će i ostali saznati o Windows Mobile 10.
Mada OTA update će pustiti tek kada isprave sve greške, a to može biti na leto. Koje godine!?

Nazad
Vrh Dno