Šta je novo?

Windows (phone) 10

"ova kamera je najbolja koju smo ikad napravili”.

http://nokiamob.me/2015/10/07/juha-alakarhu-objasnio-zasto-je-kamera-lumije-950xl-najbolja-do-sada/

EDIT:

hmmm.... Decembar ili Novembar ?
http://wmpoweruser.com/windows-10-m...devices-in-november-according-to-lumia-spain/

2015-10-08_16-34-05.png

Poslednja izmena:
Pure view nije nastao od tih smesnih malih senzora, nekada je WP bio pionir u fotografiji, kvalitetu slika, sada ce jako tesko biti bolji od Sony senzora u Samsung, Sony, IP modelima ako vec poredis sa droidima.
Propadaju nikad da propadnu, forsiraju za djabe toliki entuzijazam, a da vidimo kako ce dobiti update stari modeli, i kako ce to biti.
Jedan camera flagship su mogli da urade...sta je to za MS.

Kamera na 950 i 950XL je sigurno bolja od kamere na 1020 . Ta razlika od 20mp ne znaci nista osim za neko zumiranje i crop.
950/XL siguran sam ima bolju kameru u svemu ostalom, ima bolji OIS, novi algoritam za boje koji je na 1020 bio prilicno los i mnogo jaci hardware za prossesiranje fotki, 12500 ISO :D .

Pogledaj ovo: https://youtu.be/1pPMYFOy3No

Naravno da su mogli da naprave model sa 41mp kamerom ali takvi telefoni nisu telefoni koji povecavaju market share. To je Danial Rubino odlicno objasnio u #Askdanwindows serijalu. I on je rekao da MS verovatno nije odustao od takvih telefona ali da sada idu sigurnijom putanjom dok bar malo ne dobiju market share veci pa kasnije kad bude prostora za experimentisanje verovtano ce izbaciti nesto tako .

Poslednja izmena:
Ni slo-mo video ni USB OTG ni multitasking ni LED notifikacije se i ne spominju. Pajaci i njihova obećanja a na dva bilda smo od zvaničnog W10 Mobile....neverovatno.

Poslednja izmena:
Ajde sve, sve, ali sta ce nekom dioda pored glance-a stvarno ne mogu da razumem. Poskusavam, ali ne ide...

Najbolji spoj je glance i dioda ,recimo glance daje mnogo vise informacija kad su u pitanju notifikacije ,al zato dioda je korisnija, recimo ne mora tel uvek da mi je pri ruci da bi video da li imam nesto propusteno ,vidim telefon na stolu svetli i znam da treba da uzmem telefon :)

Zasto su ljudi toliko fascinirani led diodom? To ispada da telefon stave negde na stolu i dok dioda ne zasvetli oni telefon ne uzimaju u ruke, meni tako izgleda;) Salim se, ali stvarno led dioda nije toliko bitna, postoje mnogo bitnijih stvari koje ms nije ubacio... Isto kad su prvi put najavili edge za win10 mobile, prva stvar koju su win fanovi zahtevali je da se address bar prebaci na dnu, to im je najbitniji, a sto edge nema pola opcija koje svi browseri imaju to nije bitno...

Ni slo-mo video ni USB OTG ni multitasking ni LED notifikacije se i ne spominju. Pajaci i njihova obećanja a na dva bilda smo od zvaničnog W10 Mobile....neverovatno.

Slo-mo video... Pa iskreno da ti kazem meni je to malo gimiky feature. Msm ajde realno kome treba slo-mo video taj ce da kupi gopro ili neku drugu takvu action cam. Telefon se u takvim action situacijama tesko moze koristiti. Meni to i nije neki minus.

USB OTG, ok to bi trebalo da urade.

Led notifikacije, totalno nepotrebno pored glance. A i ajde da se ne lazemo, danas svi zevaju u telefon NON STOP nemoguce je propustiti notifikaciju :D .

Multitasking nije toliko los na win10 , i namerno je tako odradjen, trosi manje resursa i manje baterije. Jednostavno su se odlucili da idu tim putem. E sad ne bi bilo lose da ga malo unaprede ili recimo da ima opcija u podesavanjima da mozes da ukljucis da multitasking drzi stanje aplikacija duze i vise njih.
Trenutno developeri aplikacija imaju tu mogucnost ali je mnogi ne koriste.

Ma i mene nije mnogo briga za slo-mo, samo nabrajam šta su sve ložili raju a nema ni u tragovima pred sam izlazak zvanične verzije.

Ovo što neko reče za browser gore, 100% tačno, nešto toliko primitivno da je neverovatno, naročito kad se setimo kako su pompezno o tome pričali, "Edge" bla, truć...kad ono ni homepage nema. O search enginima da ne govorimo, šta mene briga što se oni ne mirišu s Googleom...hoćeš da budeš konkurentan ili ne?!

Ovo za multitasking u low-resource sistemu ok, ali da mi puca prethodna aplikacija do mere da nemam "paste" posle "copy"...pa stvarno...neozbiljno do zla boga, pa to je nekako i radilo na 8.1, tešim se da je ovo Preview pa zato budali....sve što su insideri dosad videli ae ipak svodi samo na kozmetiku. I da, na super tastaturu :D

Poslednja izmena:
Moji klinci traze da ih snimam u slo-mo dok izvode vratolomije pa posle gledaju snimak i smeju se. Ne kazem da je obavezno da telefon ima slo-mo, ali ako hw moze da izdrzi, zasto ne iskoristiti tu mogucnost?

I meni je to odlicna opcija koju cesto koristim. Milslim da S810 podrzava 720p sa 240 fps (mozda i 1080p/120 fps, nisam siguran), S808 720p sa 120 fps (i to je sasvim dovoljno, probao sam xx puta) pa ne vidim razlog da 2 najjace Lumie ostanu bez te mogucnosti posebno jer ista u toj rez/fps postoji preko 18 meseci (od S800/801).

Poslednja izmena:
Tačno, zašto ljudima koji su već debelo platili uređaj ne pružiti sve iz datog hardvera...uključujući i glupave LED notifikacije...zaboravio sam da spomenem bitnu stvar za 950XL i ostale "dolazeće", gde su neki veći, stereo zvučnici ili bar dual-mono, razmaknuti....i 1520 i 950 će moj stari N95-8GB na "nadviče" bez problema...a nikako nije imao debele zvučnike, mnogi znaju. Mogli su na HTC tu da se ugledaju, a ne 4k rezolucija sa 5.1 Dolby zvukom za video koji bi mogao mnogo bolje da se čuje, iako su velike rezolucije namenjene drugim stvarima, znam. Sve je to super, kućišta, displeji ali zvučnici?

Poslednja izmena:
http://www.wpnovosti.com/2015/10/lumia-950-950xl-imat-ce-zive.html#disqus_thread

Još jedna novost videozapisi će se moći snimati u 60fps (frames per second) na 1080p rezoluciji i 30fps na 4K videozapisu što je danas trenutno moguće. Ovaj broj sa fps da objasnimo kratko korisnicima šta znači, on određuje koliko se fotografija zasebnih napravi u sekundi snimanja videozapisa. Pošto je reprodukcija na svim uređajima samo 24 ili 30fps svaki veći broj kao 60fps će značiti da je snimak usporen u reprodukciji. Znači ako snimate video sa 60fps u trajanju od 5 sekundi u reprodukciji videozapisa on će biti 10 sekundi dug i pored toga neće imati tona jer se ton nema smisla snimati direktno u više fps i reproducirati sa manje.

Pored toga vidimo na videozapisu da će Windows 10 Mobile imati samo jednu kameru i samo jednu galeriju fotografija što je do sada bilo veoma zbunjujuće sa 5-6 Lumia Camera aplikacijama pa i sam kao blogger i fotograf nisam imao nekad petlje koja je koja kamera i koja je za koji telefon.

A da li ce da integrisu u sistem ove lumija aplikacije sto su uklonili? Npr da u kameru ubace panoramu, a u galeriju storyteller, da vidimo gde je napravljena fotografija? Da li ce u edge da vrate ovo za kompresiju podataka, to imaju i chrome i opera i sadasnji ie?

60 fps je malo za slow motion (1080p sa 60 fps snimaju mnogi slabiji telefoni vec 2 godine), 120 fps je vec dosta bolja opcija a da ne pricam o 240 fps koji S810 podrzava (to moze i 950 XL jer ima S810).

Znaci sve to mogu da odrade samo ako hoce ;)

http://www.wpnovosti.com/2015/10/lumia-950-950xl-imat-ce-zive.html#disqus_thread

Još jedna novost videozapisi će se moći snimati u 60fps (frames per second) na 1080p rezoluciji i 30fps na 4K videozapisu što je danas trenutno moguće. Ovaj broj sa fps da objasnimo kratko korisnicima šta znači, on određuje koliko se fotografija zasebnih napravi u sekundi snimanja videozapisa. Pošto je reprodukcija na svim uređajima samo 24 ili 30fps svaki veći broj kao 60fps će značiti da je snimak usporen u reprodukciji. Znači ako snimate video sa 60fps u trajanju od 5 sekundi u reprodukciji videozapisa on će biti 10 sekundi dug i pored toga neće imati tona jer se ton nema smisla snimati direktno u više fps i reproducirati sa manje.

Pored toga vidimo na videozapisu da će Windows 10 Mobile imati samo jednu kameru i samo jednu galeriju fotografija što je do sada bilo veoma zbunjujuće sa 5-6 Lumia Camera aplikacijama pa i sam kao blogger i fotograf nisam imao nekad petlje koja je koja kamera i koja je za koji telefon.

Ako si vec na forumu pricaj kao prava osoba, iz licnog ugla, nemoj da promovises sajt i pises postove kao bot/sa nekog pamfleta..

kakav ti problem imas ????
na tom sajtu imas sve informacije iz WP svijeta i to ti smeta ili sta??
niste ni znali za tu vijest....
cuj promovises sajt LOL

Poslednja izmena:
^^ koja glupost od objasnjenja 60fps HD videa. Ne, to nije slo-mo, to je i dalje real-time 60fps HD video koji je dobar za akcione kadrove i snimanje sportova.
Cak i u originalnoj WMPU vesti nije bilo "objasnjenja" kako radi 60fps. Autor clanka Dino Borogovac nema pojma.

Pitanje je kada ce neki oem da pusti 4k snimanje pri 60fps e to je perver. :-D
Verovatno kada izadje snap 820 ili 830.
Za sada se divim WP kako i dalje furaju raw opciju a ostali na to gledaju kao nepotrebno.
@alphablue597 hm to ce verovatno prvo na desktopu da vidis to za kompresiju podataka pa tek na telefonu, a sto se tice unifikacije kamera app to verovatno nece biti posto bi to bila prenatrpana app, zato i sluze camera adds (lenses) slicno i sony koristi na xperia modelima.

BTW 60fps je mnogo prijatniji za oci neko 30fps, podjimo prvo od igrica a i video snimka na YT, nije samo za sport i akcione filmove... Ring na 950x je mnogo lepsi nego smejurija na 950.

Poslednja izmena:
BTW 60fps je mnogo prijatniji za oci neko 30fps, podjimo prvo od igrica a i video snimka na YT, nije samo za sport i akcione filmove...

E vidis, meni sve snimljeno u 60 fps nekako smeta :) Secam se jos pre par godina sam sa dzonihsv polemisao o tome, poslao mi je semplove od nekog blokbaster filma sa 60 fps, nije mi bilo dobro dok sam gledao to :)

Ne snimaju se filmovi bez razloga sa ''oldskul'' fps..

Snimao sam i 60 fps full hd sa telefonom, ok je sve to za sport/akciju ali sam batalio, jednostavno mi nesto tu smeta, snimam ili 4k/1080p sa 30 fps ili 720p/120 fps i to je itekako upotrebljiv slow motion..

FPS u igrama je posebna prica i presiroka tema..

Poslednja izmena:
Aj da se ne lazemo prema pal standardu 25fps je zakon :)

Raw je dobra opcija, e sad... Usporeni snimak, nekom treba, nekom ne... Isto kao što nekom ne treba raw...
Što se tiče fps... Sve preko 25-30 fps... Pa to je kao na igricama... Stvarno nisam nikad snimao usporeno... Mada... Ukoliko neko želi baš da ima usporen snimak, može i to uraditi, sa MS alatom za WP, aplikacija se zove Video Tuner... To možete ubrzavati ili usporavati svoj video... Kome je važno, eto rešenja...

Koliko se sećam ni Galaxy S6 Edge ne snima sa 240fps a košta više pa ne znam kako je sad odjednom toliki problem što ove Lumije nemaju podršku za 240fps.

Šta su pojedinci očekivali, da će L950 i L950 XL pokupiti najbolje opcije sa iPhone 6S, Samsung-a, Nexus-a i prethodnih Lumia i da će još koštati upola cene?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno