Šta je novo?

Windows (phone) 10

Uffff kako dobar dizajn, e ovo bi me privuklo na prvi pogled, znaci vrlo smeo dizajn ali to nebi privuklo masu zato sto kao sto kazes Apple namece svoj dosadni dizajn, koji po meni je ubedljivo ne za musku populaciju, zenama svakako preporucujem.
Kod win sistema cenim sigurnost tu nema toliko rupa koliko ima u sistemima androida i iosa.
@yooyo ja od te informacije da ce android app biti podrzane na wp u startu nisam verovao, nego sam skapirao kako jeste da apk portuju u win app, xap.
Bb je tu nesto pokusao u bb10 os i ocigledno im emulator apk fajlova nije pomogao, verovatno zato sto nije bilo google marketa... Magija Googla.

Poslednja izmena:
Ijaoooo sto je lep ovaj kockasti. Istog trenutka bi prodao 1520 i uzeo ovaj koncept. Rotacija kamere manje-vise, ali dizajn, fantazija...

I meni se opako sviđa... Eto... Da radi na bilo kom OS-u ja bi pazario isti, jer izgleda "lele..."

Lepa zamisao, ali.. Sve što se okreće ima tendenciju da otpadne ili da se zaglavi.

Izvinjavam se ako smetam ali da niste malo promašili temu :)

Izašao update za Messaging. Ubačena je skype integracija i ujedno i Skype Video aplikacija sa njom. Isprobao sam i radi dobro. Propušteni pozivi sa skype-a se prikazuju u ovoj fabričkoj phone aplikaciji. Obavio sam par poziva , sve je bilo bez problema .

Jedino je problem kod ove integracije što slabo imam kontakte koji razmenjuju poruke preko skype aplikacije. Za pozive je ok. Takođe messaging aplikacija je promenila izgled u landscape , fino izgleda.

Skype-messaging-landscape.jpg

messaging-landscape.png

Poslednja izmena:
Mi koji koristimo WP nismo kupili te uređaje u nadi da će podržati W10M već zato što nam odgovara i sam WP. Da li isčekujemo W10M? Naravno. Zanimaju nas novine, poboljšanja. Odgovara nam WP ali ne mislimo da he savršen. Uvek može bolje.
Da li oni koji koriste Jelly Bean nisu očekivali i želeli upgrade na KitKat? Da li oni koji su kupili fon sa KitKat ne žele Lollipop? Zar se vlasnici fonova sa Lollipop-om ne nadaju Android-u 6?
Zar Android nije savršen sistem? Kako to da stalno izlaze nove verzije? Kako može da se unapredi savršenstvo?
Da se vratim na temu. Ne očekujem da će W10M da oduva Android ili iOS. Sistemi su koncepcijski drugačiji i ne odgovara jedan sistem svakome. Ljudi će koristiti onaj koji im najviše odgovara, koji im pruži najbolje korisničko iskustvo i zadovolji njihove potrebe.
Šta lično očekujem od W10M? Moderniji izgled ikvalitetnije aplikacije a da pri tome ne ugroze stabilnost, bezbednost i performanse sistema. Hoću li to dobiti? Ne znan, videću kad stigne update za moj telefon. Za razliku od nekih, ja nisam prorok i ne vidim šta budćnost donosi. Mogu da nagađam ali ne i da sa sigurnošću tvrdim.

To vam govori da ljudi nisu zainteresovani. U Kanadi nijedan operater nece da ih ubaci u ponudu, u usa samo jedan, cini mi se. A MS-u su to najvaznija trzista, iako im u Evropi bolje ide, njih briga za te korisnike(bing je ovde gotovo neupotrebljiv, nema bing rewards)...
Microsoft je rekao fokusirat će se na tržišta gdje ide prodaja dobro, a manje na ona gdje ne ide.
i kako ti znas da su im to najvaznija trzista ??? ne vjerujem sta pisete
samo kako im Evropa nije bitna LOL

Ja sam imao 1020 to je telefon na kome je kamera istaknuta kao nesto na sta se mogu entuzijasti fotografije osloniti, slobodno zamena za kompakt.
Takav uredjaj MS ne zeli vise, i to je jasno.
Ovaj W 10 M laguje, i vidi se da je sporiji od WP, jasno pogledajte kada lik otkljuca 950 onaj lag, znaci to je jos uvek nedovrsen softver.
Nikada to nece biti optimizovan sistem kakav je bio WP, eto videcete... a ako slepci ne puste update kakav za 920 onda stvarno treba da se pozdrave sa mobilnom industrijom.
MS ne ume ili ne zeli da impresionira kupca, tj je pre znala Nokia sa njenih timom a ovo sada je sve ajde cisto da se pojavimo tu smo, pored Firefox sistema uz rame.
Kamera na 950 je najbolja do sada koju smo uradili, e eee ima li gluplja izjava, a ne ce da kaze 1020 je najbolji kamera telefon a predstavlja 950 omg...
Ma nista ali nista se tu ne odvija, predstavis telefon sa beta softverom i nikakvim novim stvarima koji ce biti na vise uredjaja korisni a ne top modelima (win hello)..
Evo kako oni napreduju do kraja 2016 bice to W10 konkurentan Androidu 4.4.4...

Daleko od toga da sam android fan ali ovi su degradirali WP filozofiju, (brz i stabilno) jos kad krene da mulja W10 portovane droid app pa to ce biti zurka, sigurno su ubacili force close alternativu (crni prozor) :-D
cuj ako ne puste update neka se pozdrave sa moblinom industrijom :d koliko puta se vise ovo ponavlja
a koliko je star uređaj 920 ?? i opet ti ponavljam to dosta zavisi i od operateta
vecina tima od Nokie je i dalje tu
a sto se tice kamere sta je trebao reci ovo je najgora kamera pfffffffff a da kad se neki android hvali kamerom to je WAUUUU
WP nikad nece biti konkurentan androidu a to je i do korisnika koji nemaju pojma o WP.... non stop isto ponavljaju kao dobar je sistem ali nema aplikacija a kad je u pitanju iOS tu jako dobro stoji....
Još su se pojedinci sablažnjavali na pomisao da će w10 pokretati Android apps.
to nikad nije ni bilo receno ;) nego da ce omoguciti razvijacima sve alate da portuju aplikacije sa google playa na win store u nekoliko klikova
samo pisete nebuloze...

Pustite komentare gospodina yooyo on je stari hejter generalno wina ;-)
Sto se tice w10 na starijim telefonima eto 920 koji je prvi tel koji je izasao na wp8 taj telefon je izasao kao flagship, a ne low end pa tako ocekujem ok update ako je vec obecan, a ne sad E mi volimo MS cak i kada nas isti ispali za update koji je obecan.

@MT3 ne budi smesan, posle 808 i 1020 hvale sada sa ovim smejurijama a sve je portovano iz ranijih modela, sta je novo? Slow motion? Hahahs dajte otvorite oci, kradu recept od Apple-a. Magla.
Kameru komentarisem, sisteme ne toliko svako zna da je droid i wp dva razlicita sveta, respekt za sve sisteme ali ovi integraciju Skypa rade punih 6 meseci ejjjjjj, pa to je tuga.
Jedna stvar su inovacije, a druga kopiranje starih inovacija radi podizanja slave, smesno je to, to samo Apple moze da jedno te isto plasira svake godine, MS mora to drugacije, na svoj nacin.

Poslednja izmena:
sto se pise na ovom forumu to jos nigdje nisam vidio :d kakve gluposti
neki likovi ocekuju da 920 ili 1020 sa dual core procesorom dobije sve isto kao i 950/950 XL

sto se pise na ovom forumu to jos nigdje nisam vidio :d kakve gluposti
neki likovi ocekuju da 920 ili 1020 sa dual core procesorom dobije sve isto kao i 950/950 XL
Ko je napisao isto? To si ti sad sam izneo.

Poslednja izmena:
prelistaj malo temu pa ces vidjeti ko je napisao ;)

tebi ako je ovo smejurija neka bude..... opet ponavljam ne vjerujem sta pisete

20MP Pureview Zeiss kamera sa trotrukom bljeskalicom i optičkom stabilizacijom (pete generacije) naj naprednijom trenutno na planeti.
i ti pitas sta je novo
svi su odusevljeni kamerom kao i korisnici drugih sistema ali eto... nađe se par likova kojima sve smeta
i kako ti znas da je portovano ?? samo nagađate i kao sto je vec neko napisao dajte nam par parova za kladionicu....

LOL sine WP koristim od malte ne lumie 800 znam tacno sta je sve Nokia uradila za MS, imao sam par modela i pratio, ova topla voda MSova postaje mlaka.

Peta generacija ois-a jel a koliko je ona bolja od one u 1020? Hahaha ejjj, samo se lozite na prezentaciju i objave.
Svaka im cast ako su kombinovali digitalnu + ois stabilizaciju to je onda nesto novo a ostalo je sve u rangu ostalih telefona 2014,2015 sto se tice kamere.

Naj naprednijom na planeti, si siguran?

Poslednja izmena:
Paverovatno i jeste najnaprednija stabilizacija sto se telefona tice. To nista nije cudno ipak su sad izasli i posvetili se tome. Lumia 920 sigurno dobija W10 sto se lozite da nece dobiti. Sad naravno nece podrzavati continuum. Da li ce podrzavati mozda l930 i l1520? Verovatno da ne ali ko zna. Meni licno nije za sada ta opcija potrebna ali nekim poslovnim ljudima kojo ne zele da nose laptopove svuda super stvar. Eto androidasi ce reci da ta opcija njima nije nimalo bitna:D

Čekajte malo!
Ej ljudi, pa iphone se savija! I sve to za 1000€. I ljudi su prešli preko toga kao i preko odvajanja ekrana!?
Prešli su i preko applikacija koje se uglavnom sve plaćaju, jer to je valjda normalno.i baterije čija je autonomija praktično bulja. I najveći hajp je da će novi ios 9 podržavati i 4s., vau !
A oni sljamsunzi i njihovo guljenje i to i na modelima i od 400€ je prosto poželjno, jer im je to trademark!

A ovde imate jedan šugavi MS, čije su lumie nesavitljive, i to i one od 100€ pa naviše. Mislim, ne odvajaju se ekrani i praktično su neuništive, a po neka ima i CZ optiku, mislim stvarno, neki tamo najprodavaniji aparati koreanaca mogu samo da sanjaju o tome.....
A kad se sve to stavi u drugi plan onda dolazi OS na red.
Ustvari , koliko se da primetiti, ovde većina komentatora potajno želi lumiu, ali ili im je skupa pa je pljuju, ili žele neko savršenstvo koji na androidu sigurno nisu dosegli pa ovde leče komplekse.
WP 10 je takav kakav je i nije savršen i nikada neće ni biti, pogotovo za ljude koji to i ne žele.

Skoro sam bio u poseti jednoj od najvećih svetskih kompanija,i ceo jedan deo menadžmenta ima, zamislite samo, LUMIE !!!??
Ej , obavljaju sve i svašta preko tog nedovršenog windowsa bez bojazni da će im nesavršenost sistema uništiti neki poslovni poduhvat.
Možda da sam im rekao da im kamere nemaju slow-već šta motion, i da na storeu nemaju dovoljno igrica, možda bi im otvorio oči i da pređu na iphone ili android.

10ka ima da fercera ko po loju, ubeđen sam u to, i verujem da ti bedni programeri tamo negde znaju bolje nego ja koji su im ciljevi u budućnosti.
Ili pak nisu shvatili da je možda prvo najbitnije da naprave OS koji treba da bude otvoren da bi razni tinejdžeri mogli da ga hakuju i ubacuju svoj final touch i razmenuju iskustva preko XDA foruma i slični.

verujem da ti bedni programeri tamo negde znaju bolje nego ja koji su im ciljevi u budućnosti.

Naravno da znaju. Ovde se uglavnom iznose (cesto nerealna) ocekivanja obicnih korisnika.
Sto se mene tice, 06.10. su predstavili bas ono sto sam ocekivao. Pa i vise od toga. Polako se vracaju na pravi put. Ali navike ljudi se jako tesko menjaju..
Izvinjavam se ako je vec pisano, ali neki RTM build bi mogli pocetkom Novembra da ocekujemo pretpostavljam? Jer tada krecu novi flagshipi sa prodajom..

Običan korisnik uglavnom nema pojma koji OS ima, ne koristi ni aplikacije sa storea. Ne zna ni za update. Zna za marku telefona, ajfon, samsung, sony, nokia,.. Ne znaju čak ni da slikaju. Imaju megabajte u paketu koje nikad ne iskoriste. Bluetooth, gps, itd. slučajno uključe ili isključe dok nešto pipkaju po ekranu. Ponekad čuju za nesto sto neko drugi ima na telefonu, npr. vajber, whatsapp ili skajp, pa pitaju nekog iskusnijeg da im to namesti i pokaže. Mnogi imenik drže na sim kartici, nemaju pojma za google ili koji vec nalog, niti znaju za sifru tog naloga. Svi okolo imaju tač-ekrane, pa bi i oni. Daleko su oni od podešavanja početnog ekrana ili kopanju po XDA.
Sa druge strane, postoje korisnici koji žele i znaju da promene ili modifikuju sve i svašta u telefonu. Umeju i da programiraju i naprave nešto što im treba. Znaju za OS i update, koriste store, kada biraju telefon paze na neke osobine (tip ekrana, baterija, soc, kolicina memorije,...)
Prva grupa je velika većina korisnika. Njima ništa ne znači ni wp ni android. Oni gledaju marku, brend. Druga grupa je veoma mala, praktično statistička greška.
Postoje i korisnici koji su negde između ove dve krajnosti.
Što su bliži drugoj grupi, ima ih manje.
Sta je poenta ove priče? Telefone i softver za telefone pravi ta mala grupa, ta druga krajnost. Oni OS, aplikacije, primene telefona u raznim oblastima prave za sebe jer im treba. Sve je to dostupno svima samo se ne koristi koliko bi očekivali. Trude se da naprave aplikacije koje su jednostavne i logične za korišćenje, ali kao što i sami vidimo telefoni su i dalje prekomplikovani za upotrebu osobama iz prve grupe.
WP nije privukao developere jer je ograničen i više nego iOS. Ograničen API sprečava da se ideje implementiraju. Ja sam zbog toga napustio IOS development. Dok je iPhone 3G bio aktuelan, hteo sam da napravim app koja bi putniku u vozu pozvonila telefon kada priđe željenoj stanici da ga probudi ako je zaspao. Ios je u tom trenutku ubijao aplikacije u pozadini. Ako bi neko pokrenuo moju app i onda pokrenuo music player, moja app je upucana i neće obaviti svoj posao. Meni je u tom trenutku bilo neshvatljivo da je ios ima takva ograničenja.
WP sa svojim ogranicenim API ne privlači programere, a oni koji se prihvate posla pokušavaju da u ograničenom API pronađu rešenja koja bi zadovoljila korisnike, a to često nije moguće. Skype na Androidu može da radi u prozoru preko ostalih aplikacija i time omogući korisniku da, za vreme razgovora, pokrene drugu app i pronađe neku informaciju. WP API to ne omogućava.
Posle korisnici na WP kukaju kako se, eto, Microsoftov Skype češće ažurira na Androidu i IOS, a veoma retko na WP. Nadam se da sada znate zašto je tako.
Joe Belfiore je problem br. 1 za WP. Kada njega eliminišu, stvari će možda krenuti na bolje.

Poslednja izmena:
@yooyo
Ovo za skype što si naveo nisam najbolje razumeo.
Ja kad pokrenem skype, na windows taster ga stavim u pozadinu, nemam tog momenta sliku ali imam zvuk,idem po telefonu i otvaram aplikacije najnormalnije a zatim kliknem na skype expand i dobijem sliku.

Pa vidis kad je napustio iOS development? Jos na 3g modelu ...

Ni jednom do sada, od kad imam lumiu 1520, nisam primetio da je WP os nesto specijalno inferioran u odnosu na konkurenciju. Problem su neshvatljivo (ili mozda namerno, ne znam) ojadjene aplikacije glavnih mamipara na konkurentskim platformama kao sto su najpopularnije social aplikacije. Zasto je to tako i zasto MS kao jedna od najbogatijih firmi danas ne popravlja tu situaciju koja zasta (i nazalost) definise upotrebiljivost mobilnog telefona, ne znam... Takodje, vizuelno mi je w10 mobile sad nekako neujednacen. Izgleda kao jako, jako zbudzen samo da izgleda druacije. Ovaj plavi tekst na crnoj pozadini je katastrofalno ruzan... w10 na PC-u mi izgleda neuporedivo bolje.

Uffff kako dobar dizajn, e ovo bi me privuklo na prvi pogled, znaci vrlo smeo dizajn ali to nebi privuklo masu zato sto kao sto kazes Apple namece svoj dosadni dizajn, koji po meni je ubedljivo ne za musku populaciju, zenama svakako preporucujem.

Odlican dizajn samo je pitanje da li ce zaziveti.

Jeste da je to koncept ali deluje daleko bolje od svih aktuelnih telefona, da ne pominjem iphone koji je prso sa dizajnom posle 4s/5s, ove sestice su kao neki prosecni kineski telefoni sto se dizajna tice.

OS je trebalo da pleni jednostavnošću, brzinom, minimalizmom, funkcionalnošću, bar po mom nekom sagledavanju stvari.
E sad , to je WP odvelo u neke vode koje nisu planirane, tj. odziv korisnika je bio slab jer su ljudi navikli na šareniš.
Sa 10kom teže da dignu sistem za stepenik više, a posle da ga nadograđuju u kompletu sa PC verzijom.Po meni je to pun pogodak, ali ni malo lak zadatak.

PS
Iziritiran potenciranjem multitaskinga i famozne štoperice skinuo sam jednu sa prodavnice, uključio je i pustio da radi u pozadini, na 8.1. Nakon desetak minuta se vratim na nju i ona i dalje radi.
Pri pokretanju app stoji obaveštenje da su programeri dali sve od sebe da prevaziđu WP ograničenja i ograđuju se u slučaju kašnjenja od par sekundi.

odziv korisnika je bio slab jer su ljudi navikli na šareniš
Nije baš tako, nije WP zbog crne pozadine izgubio bitku.
Ja ne volim šareniš, svideo mi se WP na oko, ali su me sitnice smarale i posle par meseci korišćenja vratio sam se na Android,
sad čekam da vidim kako će uraditi 10ku pa da vidim vraćam li se ili ne.

I ja ne znam gde vi viđate tolike Lumije po gradu, ja ne vidoh sem 520 i 630 nijedan drugi model, i to u firmama jer su najjeftinije.
No nije to ni važno, popraviće se situacija dolaskom novog OSa i novih uređaja.

Kad kažem šareniš, mislim na sam OS i njegove app

Pa vidis kad je napustio iOS development? Jos na 3g modelu ...

Ni jednom do sada, od kad imam lumiu 1520, nisam primetio da je WP os nesto specijalno inferioran u odnosu na konkurenciju. Problem su neshvatljivo (ili mozda namerno, ne znam) ojadjene aplikacije glavnih mamipara na konkurentskim platformama kao sto su najpopularnije social aplikacije. Zasto je to tako i zasto MS kao jedna od najbogatijih firmi danas ne popravlja tu situaciju koja zasta (i nazalost) definise upotrebiljivost mobilnog telefona, ne znam... Takodje, vizuelno mi je w10 mobile sad nekako neujednacen. Izgleda kao jako, jako zbudzen samo da izgleda druacije. Ovaj plavi tekst na crnoj pozadini je katastrofalno ruzan... w10 na PC-u mi izgleda neuporedivo bolje.
Ja sam sa 1020 presao na android, jos uvek patim za onom kamerom na 1020, raw ejjj. A imam sa strane 920 na 8.1 wp.
Ono sto kazes WP ima osakacene app to si u pravu ali ima i druga strana te price evo TT, znas li koliko je skrol u samoj app bolji na WP iako je osakacena app.
Drugo sto se tice kamere, wp je daleko od androida otisao u toku 2012, 2013 god, posle a to je tokom 2014 bitka je pala, sada cemo videti kako se 950 bori rame uz rame sa Samsung i Lg telefonima.
A neka su androidi bili smejurija u odnosu na WP monstrume, sto se tice eto 920, 1020, 1520 kada su bili aktuelni modeli, dan danas 1020 puca u raw i odlicne slike pravi, a tek pure view mod...
Po cemu ce se sada W10 mobile razlikovati u odnosu na ios, droid? Kada se sve vise i vise funkcije prosto kopiraju sa popularnih platformi...
Win hello kao nesto jedinstveno ok, a ostalo?

Dobro rečeno je da će neki operateri u Evropi davati zajedno sa telefonom. Isto onaj Acer Jade će se prodavati zajedno sa dodatnom opravom.

Imam na umu da prodam 520 i 630 (koga trenutno koristim i ne služi me baš najbolje), da dodam još malo novca i da kupim 640. Da li to, da kažem, pametno ili da sačekam WP10? Kada će možda da izbace nove modele u rangu 640. Koje uopšte modele treba da predstavi M. osim 950?

Nazad
Vrh Dno