Običan korisnik uglavnom nema pojma koji OS ima, ne koristi ni aplikacije sa storea. Ne zna ni za update. Zna za marku telefona, ajfon, samsung, sony, nokia,.. Ne znaju čak ni da slikaju. Imaju megabajte u paketu koje nikad ne iskoriste. Bluetooth, gps, itd. slučajno uključe ili isključe dok nešto pipkaju po ekranu. Ponekad čuju za nesto sto neko drugi ima na telefonu, npr. vajber, whatsapp ili skajp, pa pitaju nekog iskusnijeg da im to namesti i pokaže. Mnogi imenik drže na sim kartici, nemaju pojma za google ili koji vec nalog, niti znaju za sifru tog naloga. Svi okolo imaju tač-ekrane, pa bi i oni. Daleko su oni od podešavanja početnog ekrana ili kopanju po XDA.
Sa druge strane, postoje korisnici koji žele i znaju da promene ili modifikuju sve i svašta u telefonu. Umeju i da programiraju i naprave nešto što im treba. Znaju za OS i update, koriste store, kada biraju telefon paze na neke osobine (tip ekrana, baterija, soc, kolicina memorije,...)
Prva grupa je velika većina korisnika. Njima ništa ne znači ni wp ni android. Oni gledaju marku, brend. Druga grupa je veoma mala, praktično statistička greška.
Postoje i korisnici koji su negde između ove dve krajnosti.
Što su bliži drugoj grupi, ima ih manje.
Sta je poenta ove priče? Telefone i softver za telefone pravi ta mala grupa, ta druga krajnost. Oni OS, aplikacije, primene telefona u raznim oblastima prave za sebe jer im treba. Sve je to dostupno svima samo se ne koristi koliko bi očekivali. Trude se da naprave aplikacije koje su jednostavne i logične za korišćenje, ali kao što i sami vidimo telefoni su i dalje prekomplikovani za upotrebu osobama iz prve grupe.
WP nije privukao developere jer je ograničen i više nego iOS. Ograničen API sprečava da se ideje implementiraju. Ja sam zbog toga napustio IOS development. Dok je iPhone 3G bio aktuelan, hteo sam da napravim app koja bi putniku u vozu pozvonila telefon kada priđe željenoj stanici da ga probudi ako je zaspao. Ios je u tom trenutku ubijao aplikacije u pozadini. Ako bi neko pokrenuo moju app i onda pokrenuo music player, moja app je upucana i neće obaviti svoj posao. Meni je u tom trenutku bilo neshvatljivo da je ios ima takva ograničenja.
WP sa svojim ogranicenim API ne privlači programere, a oni koji se prihvate posla pokušavaju da u ograničenom API pronađu rešenja koja bi zadovoljila korisnike, a to često nije moguće. Skype na Androidu može da radi u prozoru preko ostalih aplikacija i time omogući korisniku da, za vreme razgovora, pokrene drugu app i pronađe neku informaciju. WP API to ne omogućava.
Posle korisnici na WP kukaju kako se, eto, Microsoftov Skype češće ažurira na Androidu i IOS, a veoma retko na WP. Nadam se da sada znate zašto je tako.
Joe Belfiore je problem br. 1 za WP. Kada njega eliminišu, stvari će možda krenuti na bolje.