Šta je novo?

Windows (phone) 10

A hoce li office za pc imati neku besplatnu verziju?Npr. kao office online, neke osnovne funkcije?To bi bilo super...

Kuku... Zovi MS srbija i iznesi stav dok još može da se menja... +381113305500
Ne znam zašto, ali mi se čini da ti nekim delovima svog teksta simpatičnu diskusiju pretvaraš u raspravu, nekako mi to sve skupa deluje suviše lično... Neka me ostali isprave ako grešim...! Značili to da bi ti u budućnosti mogao napustiti wp zbog tako, tebi bitnih detalja?

Inače... Na pitanje odgovor... Ništa, baš me zabole... :D
Sad sam ih zvao, pozdravljaju te i poručuju da se manje služiš klinačkim ciničnim pod*ebavanjem, jer to ne služi na čast jednom WP fanboju, a i ne ide ti od ruke. :d
Ovo što pišem je lično samo utoliko što primećujem da jedine prednosti platforme kojoj sam poklonio dosta dobre volje polako nestaju, ali je to "problem" koji vrlo lako mogu da rešim povratkom na Android ili iOS.
To su bar sistemi koji su odavno preležali dečije bolesti i čiji kreativni timovi znaju šta hoće i kako to da urade, umesto da na svakoj krivini izmišljaju toplu vodu i uz korak napred naprave i obavezni korak nazad.

Nemaju sve aplikacije transparent, nemoj mlatiti praznu slamu. I to sto pricas da se u 8.1 homesreen slaze sa ostatkom, pa slaze se i na w10. Stvarno ne razumem sta pokusavas da kazes. Uostalom, niko te ne tera puskom da update-ujes. Meni su mnogo bitnije ostale stvari, pogotovo outlook. Jer mi je do sada i na and i na wp mail aplikacija sluzila za citanje mail-a, a za slanje sam koristio pc zbog text edita. Konacno cu moci da budem siguran da mail izgleda bas onako kako ja zelim.
Mešaš babe i žabe. Ja govorim o mogućnostima na nivou sistema kao takvog, a ne o tome da li će pojedini developeri da omoguće transparentnost za pločice svojih aplikacija ili ne. Uostalom, te aplikacije na 8.1 uvek mogu da stavim u neki live folder i spustim malo niže na ekranu, dok u W10 za sada mogu samo da gledam u blurovane pločice koje zaklanjaju wallpaper bez alternative.
Sam si pominjao "crne delove koji ne služe ničemu", u tom kontekstu sam ti odgovorio čemu služe ti "crni delovi", zašto se uklapaju u minimalistički dizajn onoga što je MS nekad zvao modern UI, i zašto W10 u obliku koji su nam prezentovali predstavlja odstupanje od tog koncepta.
Meni su važne nove opcije koliko i udobnost korišćenja koju donosi dobro osmišljen UI, a zamena ellipsis menija sa hamburger menijima u unified aplikacijama kao što je Outlook predstavlja veliki korak unazad i gubitak jedine prednosti koju je WP imao u odnosu na Android.
Tačno je da me niko ne tera puškom da apdejtujem, ali me niko ne tera ni da na telefonu koji je u samom vrhu trenutne WP ponude (Lumia 930) vozim verziju sistema koja će se uskoro pridružiti napuštenom WP7, tim pre što postoji konkurencija koja ionako većinu stvari radi bolje.
Sačekaću još par meseci da vidim u kom smeru će se stvari razvijati, ali ako ostane ovako - zbogom WP. Na Windows Central forumu vidim da mnogi ljudi imaju slično mišljenje, pa ako MS-u odgovara da dodatno cepa ovako slabu bazu korisnika, samo napred. Za utehu će uvek moći da se oslone na tvrdo jezgro od 1% onih koji će uredno da progutaju sve što im serviraju. ;)

Bio sam fin, a ako sam te povredio ili iznervirao svojim stavom, to mi nije bila namera. Tako dolazim do zaključka da nisi baš svoj. Imaš problem, služiš se terminologijom koja ima izvrsne veze sa mojim obrazovanjem... Nemoj da zbog tvojih ishitrenih ličnih stavova admini zaključaju ovu temu.
Još jednom, oprosti, ako sam iz bilo kog razloga uspeo da te dovedem da gore navodiš ******štine, kao što je "ciničnih..."
O tvog sledećeg napisanog dosta zavisi, dali si u stanju da budeš svoj i spustiš loptu i ne pišeš neke stvari nesmotreno.
I da te ispravim, kad zbog tebe pravim offtopic, nisam samo wp fan, volim jednako ios i android, kao i sve ostale!
Pozdrav od mene!

Poslednja izmena:
@Yojimbo Liče, u problemu si. Ako ti je izmena homescreena atak na ličnost, onda je bolje da se zatvoriš negde. I sa w10 promenom, wp je mnogo drugačiji od andr i ios-a. Ne vidim svrhu stalnog poređenja kad se svi pozajmljuju međusobno jer nema tu šta revolucionarno da se izmisli.. A mene taj homescreen najmanje zanima, na njemu provodim najmanje vremena.

:D kapiram sto je jednom Jabucaru lako da predje na Droid, pa tu se ne zna tacno cije je sta ...aktivno su krali jedni od drugih :D

Da, Windows nudi nesto drugacije i da sve je stabilno!

Idemo dalje, nemojmo se zadržavati na glupostima... Nisam svih ovih godina nikad izazvao zatvaranje teme, pa neću to uraditi ni danas. Da ne pišem dalje o tome...
Nego da se mi vratimo na temu...
Ono što mene kokretno zanima nema veze sa prethodno navedenim, već sa jednom sitnicom... Koliko će budući sistem imati mogućnosti da radi više u odnosu na prethodni... Recimo to ovako, dali imate saznanje o otvaranju rar. zip i sličnih fajlova smeštenih u atach gde ću moći otvoriti isti kroz outlook?

Mene to zanima. I još jedna stvar koja mi ide na živce. Ako zatvorim npr whatsapp na home, i kliknem na tile, hocu da me vrati u razgovor u kom sam bio a ne u listu razgovora tj da ne pokrece ponovo app nego da nastavi gde sam stao. Nadam se da će to omogućiti na w10....

Tako je, to su sve stvari koje ljudi dosta kritikuju i razumem ih zbog toga..

Kvari utisak, a to im je sitna promena u kodu. Tj to ogranicenje su oni postavili, nije hw ogranicenje ili nesto na sta ne mogu da uticu.

Bio sam fin, a ako sam te povredio ili iznervirao svojim stavom, to mi nije bila namera. Tako dolazim do zaključka da nisi baš svoj. Imaš problem, služiš se terminologijom koja ima izvrsne veze sa mojim obrazovanjem... Nemoj da zbog tvojih ishitrenih ličnih stavova admini zaključaju ovu temu.
Još jednom, oprosti, ako sam iz bilo kog razloga uspeo da te dovedem da gore navodiš ******štine, kao što je "ciničnih..."
O tvog sledećeg napisanog dosta zavisi, dali si u stanju da budeš svoj i spustiš loptu i ne pišeš neke stvari nesmotreno.
I da te ispravim, kad zbog tebe pravim offtopic, nisam samo wp fan, volim jednako ios i android, kao i sve ostale!
Pozdrav od mene!
Mene može da povredi i uvredi samo neko do koga mi je stalo, e sad, ako ti misliš da si toliko bitan u mom životu, onda ok. :)
Nisam ni dizao nikakvu loptu da bih morao da je spuštam, sve vreme pišem o temi i u skladu sa temom.
Ako je jedna moja rečenica sa smajlijem na kraju kod tebe stvorila takav kurcšlus da odeš u totalni off i da pišeš to što pišeš, onda sam ja taj koji tebi treba da se izvini, pa to ovom prilikom i činim.
Poštujem to što imaš emotivan odnos prema sistemima, ali ja na sve to gledam čisto sa pragmatične i upotrebne strane po principu uloženo/dobijeno, pa zato i mogu da budem kritičan prema svemu što mi se ne sviđa i da to otvoreno kažem tj. napišem.
Što se tiče odgovora na pitanje koje si postavio u sledećem postu, mislim da još nisu spominjali ništa na tu temu.
Pozdrav i tebi.

@Yojimbo Liče, u problemu si. Ako ti je izmena homescreena atak na ličnost, onda je bolje da se zatvoriš negde. I sa w10 promenom, wp je mnogo drugačiji od andr i ios-a. Ne vidim svrhu stalnog poređenja kad se svi pozajmljuju međusobno jer nema tu šta revolucionarno da se izmisli.. A mene taj homescreen najmanje zanima, na njemu provodim najmanje vremena.
Kakav "atak na ličnost", ko to uopšte pominje, zaista ne znam o čemu pričaš...
Normalno je da se porede konkurentski sistemi, da se navode prednosti i mane. Iste stvari mogu biti implementirane na različite načine.
Ono što sam ja pominjao je usvajanje jedne od retkih lošijih stvari sa drugog sistema umesto bolje koja već postoji, a reč je o menijima unutar samih aplikacija.
Potpuno drugo pitanje je ko čemu daje prioritet i šta koga više ili manje zanima, to je krajnje individualna stvar.
Ja pišem o onome što mene zanima i što mi smeta u okviru teme koja se time bavi, ti radi isto, svi srećni, problem rešen. ;)

@Yojimbo

Hvala za ovo zadnje!

Nemam reči...

Nisi dobro shvatio Yojimba. Yojimbo je negodovao upravo zato što nije optimista da će biti omogućena opcija da start screen izgleda kao i na 8.1.
Izmena uopšte nije minorna, jer se radi o drugačijem konceptu. Prvo su uneredili osmicu za desktop nametanjem pločica tamo gde im mesto nije, a sada kasape WP prema desktop varijanti da bi veštački isforsirali "unified" priču.
To se ne vidi samo kroz ovu zbrku sa startnim ekranom, nego i kroz zamenu ellipsis menija hamburger menijem u prikazanim "unified" aplikacijama.
I puno sreće sa ubačenim senkama kada budeš skrolovao start screen nadole.

Crni ili beli delovi služe da estetski istaknu minimalizam čitavog UI-ja i potpuno su konzistentni sa izabranom temom, bila ona dark ili light.
U 8.1 imamo wallpaper koji se savršeno vidi kroz pločice pri čemu istovremeno sam koncept pločica ostaje estetski dominantan.
U ovome što smo do sada videli od W10, niti se wallpaper vidi kako treba, niti pločice dovoljno dolaze do izražaja zbog opšteg šarenila.

Ko ne vidi razliku između minimalizma Modern UI-ja i androidizacije, ja mu ne mogu pomoći.
Reč "androidizacija" ne upotrebljavam u pežorativnom smislu, jer kod Androida takve stvari izgledaju kako treba zbog potpuno drugačijeg koncepta sa ikonicama, vidžetima i otvorenim sistemom koji dozvoljava kastomizaciju po želji.
Ovde je jednostavno reč o lošoj implementaciji tuđih rešenja i gubljenju identiteta, bar u ovoj fazi koju su nam prikazali pre neki dan.

Samo cu reci da je ogroman broj korisnika ovo trazio i oni su to omogucili ne radi se o bilo kakvoj androizaciji ili kradji , vec o davanju korisnicima ono sto zele.

Maps su Bing mape, Here su Nokia mape, za EU su sigurno bolje Here, za US su i Bing dobre..

Maps su Bing mape, Here su Nokia mape, za EU su sigurno bolje Here, za US su i Bing dobre..

Jeste ali here više neće raditi aplikaciju za ms . Ms je kupio licencu za valjda 10 godina od here mapa . Sve će to spakovati u svoju maps(bing) aplikaciju.

Here maps ce i dalje biti dostupne za Windows, nisu rekli da nece vise da prave, nego da se vise fokusiraju na druge platforme.Bing mape ce biti fabricki instalirane, dok here moze da se skine naknadno, kao copilot,sygic itd...

Može se desiti da ostanemo bez here app?!

Možda kao preinstalirane, ne verujem da će biti drugačije inače, bing app koristi here mape svakako

Ne može , kao što napisah Ms je kupio prava na korišćenje od njih . Sada da li će se zvati here maps ili maps videćemo . Verovatno će koristiti maps sa podacima od here maps . Videćemo šta će biti , mislim da Ms razvija polako svoje mape i usavršava ih a dok to ne završi koristiće here mape.

Nadam se... To svakako doprinosi boljitku wp, bez takvih stvari... Teško se boriti protiv konkurencije, tu pre svega mislim na android..., jer, koliko se sećam.. igo se plaća na iosu, ako nije JB...

Here maps je sada i na google play store trenutno ako se ne varam samo za samsung.

Here Maps je već neko vreme dostupan na Play Store za sve Android uređaje, bez obzira na proizvođača.

To što je na google store-u više šteti gmaps ako ostane i posle beta verzije free sa offline navigacijom...

Nego da ne idemo dalje , bitno e da će korisnici windows 10 imati free mape sa offline navigacijom, to je jedino bitno.

Sta mislite kolika ce poboljsanja biti u igricama i ostalim aplikacijama. Nadam se da ce biti poboljsanja u perfomansama i poboljsati sadasnji hardver na trenutnim modelima. Konkretno mislim na perfomanse u odnosu na android. Njihof softver bolje iskoriscava hardver u odnosu na windows.

Nazad
Vrh Dno