Šta je novo?

Windows mobile 10 INSIDER buildovi

Enkripcija sd kartice , konacno xd

o4xhryw.jpg

Sent from mTalk

Mislim da na insajderu ovom poslednjem malo vise srce bateriju, nemam neki drain ali mi se cini da ima drain XD

Primetio sam da battery saver gasi Glance ;) jel tako bilo i pre ?

Lepo da konačno ima, ima li progress bar kad se uključi?

Lepo da konačno ima, ima li progress bar kad se uključi?

Nema , ali se prva opcija gubi tj ostaje kao neaktivna, verovatno mora da se iskljuci enkripcija sd kartice pa onda moze i za device tj internu memoriju.

Ne znam zasto im je toliko trebalo jos od Wp da to ugrade :D Jel to bitlocker?

Poslednja izmena:
U sustini da.

Nema , ali se prva opcija gubi tj ostaje kao neaktivna, verovatno mora da se iskljuci enkripcija sd kartice pa onda moze i za device tj internu memoriju.

Ne znam zasto im je toliko trebalo jos od Wp da to ugrade :D Jel to bitlocker?

Pa to je krajnje logično, čemu služi enkripcija SD kartice kad telefon nije? :D
Usput, Windows 10 Mobile briše ključ iz RAM čim se zaključa, tako da je uz iPhone jedini bezbedan od vađenja ključeva iz memorije kad je upaljen.
Android to uopšte nema... Druga zanimljiva stvar je što te mere nema Windows 10 na računarima.
To help make the device even more secured against outside interference, Windows 10 Mobile also now includes protection-under-lock. That means that encryption keys are removed from memory whenever a device is locked. Apps are unable to access sensitive data while the device is in a locked state, so hackers and malware have no way to find and co-opt keys. Everything is locked up tight with the TPM until the user unlocks the device with Windows Hello.

https://technet.microsoft.com/en-us/itpro/windows/keep-secure/windows-10-mobile-security-guide

Poslednja izmena:
Pa to je krajnje logično, čemu služi enkripcija SD kartice kad telefon nije? :D
Usput, Windows 10 Mobile briše ključ iz RAM čim se zaključa, tako da je uz iPhone jedini bezbedan od vađenja ključeva iz memorije kad je upaljen.
Android to uopšte nema... Druga zanimljiva stvar je što te mere nema Windows 10 na računarima.

https://technet.microsoft.com/en-us/itpro/windows/keep-secure/windows-10-mobile-security-guide

Dark zar enkripcija na droidu ne traje neko vreme? treba mu vremena da zavrsi posao, ovde nit sam primetio usporenje nit je bilo posebnog uticaja na bateriju ...
Kako da znam da li je uspesno sd kartica enkriptovana?

Nemam pojma, zato sam te i pitao. Telefon internu memoriju enkriptuje unapred, tako da kad je ti uključiš samo ustvari enrkiptuje ključ.
A za SD karticu bi moralo da traje bar 15 min. zavisno od veličine i brzine. I onda je pitanje da li enkriptuje celu, ili samo prostor koji je zauzet...

Edit: Stavi karticu u neki čitač, ako ne može da očita podatke s nje i nudi formatiranje, enkriptovala se. Ali sačekaj, da ne bude da prekineš enkripciju na pola.

Poslednja izmena:
Šta je sa Store-om, neće ni jedan APP više da instalira ? Samo stoji na "Working" i ne miče jedno pola sata i onda izbaci grešku "Something happened at our end, try later".
Morao sam pre neki dan da resetujem phone da bi se instalirao 15014, instalirao nekoliko APP-ova i od tada ništa više neće. Povezano preko WiFi na mom ruteru i internet radi dobro.

Šta je sa Store-om, neće ni jedan APP više da instalira ? Samo stoji na "Working" i ne miče jedno pola sata i onda izbaci grešku "Something happened at our end, try later".
Morao sam pre neki dan da resetujem phone da bi se instalirao 15014, instalirao nekoliko APP-ova i od tada ništa više neće. Povezano preko WiFi na mom ruteru i internet radi dobro.

bilo je tih bagova kod mene, ali prosao je Store kroz samo update i sve je ok... ne cudi me na fast ringu nista, cak sam i zadovoljan da nema nekih gorih bugova ...

15007 je bio očajan kod mene, skoro ništa nije redilo kako treba, čak ni poruke nisu stizale. Sada sve radi izuzev ovog problema sa Store. Prebacivao sam i location i language ali ništa ne pomaže. Jedino da opet odem na restore i reset ali se bojim da i ove aplikacije ne prestanu da rade.

Nemam pojma, zato sam te i pitao. Telefon internu memoriju enkriptuje unapred, tako da kad je ti uključiš samo ustvari enrkiptuje ključ.
A za SD karticu bi moralo da traje bar 15 min. zavisno od veličine i brzine. I onda je pitanje da li enkriptuje celu, ili samo prostor koji je zauzet...

Edit: Stavi karticu u neki čitač, ako ne može da očita podatke s nje i nudi formatiranje, enkriptovala se. Ali sačekaj, da ne bude da prekineš enkripciju na pola.

odlicno :)

Screenshot (3).png

Zanimljivo, nisam bio siguran da li će Windows da je vidi kao BitLocker enrkiptovanu. :D

Zanimljivo, nisam bio siguran da li će Windows da je vidi kao BitLocker enrkiptovanu. :D

Idem na load key i naravno ne moze da nadje :d

Mislim da se MS opasno sprema za Surface phone ili koju vec strategiju... RS3 i RS4 ce biti definitivno zanimljivi :smoke:

Poslednja izmena:
Nema odakle da očitaš ključ. U TPM čipu na telefonu je, a cela poenta je da ne može da se izvuče odatle. :smash:
Kad enkriptuješ na računaru, možeš da napraviš fajl key koji posle služi za otključavanje umesto šifre. Sam računar ne zna da li je to ta opcija ili je sa telefona.

Nema odakle da očitaš ključ. U TPM čipu na telefonu je, a cela poenta je da ne može da se izvuče odatle. :smash:
Kad enkriptuješ na računaru, možeš da napraviš fajl key koji posle služi za otključavanje umesto šifre. Sam računar ne zna da li je to ta opcija ili je sa telefona.

Naravno jasno mi je, ono sam rekao zato sto se divim MSu, konacno neko ozbiljno resenje za mobile :)
Mozda ima logike, enkripcija je tu jos WP8 ali je bila samo za internu memoriju, nije bilo puno modela sa micro sd karticom ... sada su pokrili sve :)

Nego vidi ovo Dark, nekada je pisalo na telefonu da je drive enkriptovan, na W10 nema vise to ... bzv

device-encryption-wp81-w10m.jpg

Poslednja izmena:
Mislim da je preko polise MDM mogala SD kartica i pre, nego su se konačno setili da daju ljudima. Recimo WP8 telefon ti nisi mogao da enrkiptuješ osim preko MDM, što znači da običan korisnik nije imao ništa od toga.
Oni inače ganjaju ugovore sa vladama, i takve stvari se podrazumevaju za njihove potrebe.

(Insider) Dostupan je za preuzimanje novi Windows 10 Mobile Build 15025 preko Fast Ringa

Microsoft je izgleda brzo ispravio grešku koja je sprječavala preuzimanje Builda 15025, te je on sada dostupan za preuzimanje preko Fast Ringa za korisnike Insider programa. Ispod pogledajte što je sve došlo sa ovim Buildom. Što je novo:

Microsoft Edge sada može čitati naglas vaše e-knjige (podržani jezici: ar-EG, ca-ES, da-DK, de-de, en-AU, en-CA, hr-HR, en-in, en-US, es-ES, es-MX, fi- FI, FR-CA, fr-FR, on-MU jA-JP, NB-NE, NL-BE, NL-NL, PT-BR, pt-PT, SV-sE, TR-TR, zh-CN)
Microsoft Edge će od sada prikazivati ​​zaslon u punoj boji (full-color), ažurirati emotikone po defaultu na web stranicama koje koriste emotikone
U aplikaciji Povratne informacije (HUB) od sada će biti dostupna zbirka informacija
Nova opcija za olakšani pristup postavkama – mono audio

Neke važnije ispravke grešaka i poboljšanja:

Ispravljena je greška koja je rezultirala time da se ne ažurira Živa pločica Outlook Pošte i Kalendara
Ispravljena je greška koja se pojavljivala na nekim uređajima kao što je Lumia 635 i 636 gdje se nije moglo ručno promijeniti svjetlina
Windows Insideri više ne bi trebali imati problema s povezivanjem na nekim web-lokacijama zbog toga što je Google implementirao novi sigurnosni model za poboljšanje korisničke sigurnosti
Ispravljena je greška gdje se kod snimanja videozapisa aplikacijom Kamera videozapisi pojavljuju kao sive sličice u mapi Fotografije
Ispravljena je greška gdje gumb za Tihe sate u Akcijskom centru nije radio sa prethodnim Buildom
Ispravljena je greška koja je rezultirala da se prilikom primanja obavijesti o novoj e-pošti i njenog otvaranja ona nije otvarala u aplikacijama Pošta ili Poruka
Ostale ispravke možete pronaći ovdje.

Poznate greške:

Emotikon Ninja Cat prikazajuje se u dva znaka na tipkovnici umjesto jednog
Dodavati nove kartice ili plaćanje sa postojećim ne radi u aplikaciji Microsoft novčanik
Microsoft Edge se ponekad možda neće okrenuti u vodoravni položaj. Ako se to dogodi, pokušajte brzo zaključavanje i otključavanje telefona
S ovim Buildom neće se moći preuzeti govorni paketi (Jezik govora)

http://nokiamob.me/2017/02/02/insid...ndows-10-mobile-build-15025-preko-fast-ringa/

Brže se skinuo i instalirao nego na PC-u. L 640ds.

Hajmo rokajte , glasajte !!!! [emoji192]

4xvF9hZ.jpg

Sent from mTalk aka Craptalk

Da, evo i kod mene se skida na engleskom. Malo bzvz, ali ajde, ako prestane da restartuje i ako bude bolje radio, nije strašno.

Ma sa fast insajderom je uvek rizicno,svasta moze da se desava.

Prema blogu AAWP , lik tvrdi izmedju ostalog da je 20% brzi RS2 :trust:

http://allaboutwindowsphone.com/features/item/21989_Windows_10_Mobile_Whats_new_fr.php

Faster operation on the same hardware, thanks to kernel optimisations - in my tests (e.g. here) I saw a general boost of 20%, which is significant and noticeable day to day. This is on devices with 2GB or more of RAM - I can't vouch for performance on 1GB devices at this point.

Faster, improved Edge browser:
with new architecture to prevent problems from one unresponsive tab or page.
should include 'Microsoft Wallet' support (needs page support).
includes EPUB ebook purchasing and reading (in the same way that Edge already handled PDF files in the Anniversary Update) - this also works with side-loaded EPUB and PDF files, e.g. on SD card or on OneDrive.
can now read aloud your EPUB ebooks, with the current line highlighted as it goes.
now displays full-color, updated emoji by default on websites that use emoji.
text scaling and zoom re-implemented - you can now zoom into a web page regardless of zoom settings defined by the website, matching other mobile browsers. Pages are now zoomable to at least 500%.

Apps for web sites: Clicking links to websites that support web-to-app linking will now open that page in the respective app (AAWP Universal supports this, in theory - I'll come back to this in a future post).

Many Settings hierarchy changes - sections affected include Wi-fi, Apps (new), 'Bluetooth or other devices', and 'Update & security'.
Settings pages now contain additional information on the right or bottom (depending on the window size) providing links to support, feedback, and any other related settings (if available).

Camera improvements. Windows 10 Camera for this OS release is faster to start up and has UI tweaks to streamline operation.

Glance screen can now be turned off when charging if you prefer (e.g. at night)

Faster Windows Hello: some of the animation (the wink) is now missed out (though I'd like to see the time consuming graphics cut completely)

Alarms sent by 3rd party alarm apps will now break through Cortana’s Quiet Hours.

You can now reset an application back to its original state. So if you have a UWP app in a bad state, just open Settings > System > Storage, and navigate to the app. Under 'advanced settings' you’ll now see a “Reset” option. Tapping it will clear the app’s cache, and reset the app as if it had just been installed (without actually having to reinstall it).

You can now specify more recurrence options for Cortana Reminders, e.g. "Every Month" or "Every Year".

There's a new mono audio option in Ease of Access setting, making sure that stereo output can still be heard in situations where only one earbud is being used.

Many Continuum improvements in terms of stability and remembering application status (though we'll have to wait until Redstone 3 for a proper 'multi-window' desktop interface when connected.

(Rolling out worldwide, starting in the USA) You can now use Cortana to control music playback on more of your favorite music apps, with natural language compatibility for iHeartRadio and TuneIn Radio. While you are listening to music, you can use your voice to control playback and volume. With radio stations, you can say "What’s Playing?"

Sync your settings using Azure Active Directory (AAD) Identity. Enterprise users can now sync passwords, Wi-Fi profiles, Edge Favorites, Edge Reading List, and app data across desktop and mobile devices on AA-Joined phones using Enterprise State Roaming. You can also now sign in to Cortana using your AAD identity, i.e. with your work or school account instead of your Microsoft Account. Just go to Cortana’s Notebook and "About Me" and sign in. You’ll get the full Cortana experience with most of the same features.

Improved legibility for UWP apps when your phone is set to 'High contrast' mode in 'Ease of Access'.

New Bluetooth APIs that enable GATT Server, Bluetooth LE Peripheral role and unpaired Bluetooth LE device connectivity - all of these help compatibility with fitness aids, smartwatches and Internet-of-things gadgets.

There's a new 'View 3D' application, mirroring the Paint 3D application included for Windows 10 Desktop - this lets users view/spin 3D graphics embedded in (e.g. Office) documents or on the web in Edge.

For enterprise users only, there's a new option to pause Windows 10 Mobile updates for up to 35 days.
Set against these positives, there's one negative, something that has actually been removed for The Creators Update:

Due (apparently) to 'decreased usage', Apps Corner is no longer available. And there's no direct replacement in sight - comments and suggestions welcome! I suspect a full 'sign in as other user' function might not now appear until Redstone 3...

Nije los ovaj 15031, iako pise da kresuje kada se ulazi u settings/devices meni se to ne desava [emoji192]

Jedva sam nasao Podcast app (meni jako bitno) a posle hard reseta posto sam presao sa stable ver na insider, hedva da je vratio sve ms stock app, dosta je falilo :D sreca brzo se to vrati.

Preporuci neki dobar podcast kad vec pominjes :)

Komunjare pustile novi build [emoji33]

lrj62IH.jpg

Vrh Dno