Šta je novo?

Windows 8

Najzad mi je stigao ASUS UX32vd, naravno sa prokletom osmicom......
Generalno, ASUS UX32vd je zaista fantastican ultrabook, velika je steta sto ga prodaju samo sa osmicom.

Sa kojim tačno specifikacijama i po kojoj ceni. Ovde je primetno da može da bude različito upakovan http://www.asus.rs/Notebooks/Superior_Mobility/ASUS_ZENBOOK_UX32VD/#specifications odnosno http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_ZENBOOK_UX32VD/#specifications

Koji procesor, grafika i hdd i naravno cena

Poslednja izmena:
Samo ukratko.. posto planiram da napravim mali review..
Core i7, 6GB RAM, GeForce GT 620m sa 1GB, 24GB-SSD + 500GB HDD, FullHD IPS na 13.3". Cena 130k.

Hvala za info

Stavio sam Classic Shell i nisam primetio neko usporavanje prilikom bootovanja. Svejedno, uklonicu osmicu ovih dana cim izadjem iz guzve.

Classic Shell je dobro, zapravo najbolje, resenje iskljucivo ako koristis klasicni start meni kao u Win2000. Za Win7 look nikako nije dobar, tu se mora platiti 3 ili 5 dolara za StartIsBack ili Start8.

juuuuu kad bi ja ocenjivao win7 preinstaliran na toshiba laptopovima bio bi najgori os u univerzumu :D ono je prosto bolno koju kolicinu bloatware-a oni ubacuju, sistem se vuce kao puz :/

Teski +1.....

Najzad formatirah disk (experimentalni) gde bese Win 8,posle mesec dana... ne znam cega...

Najbolji "ocenjivac" je najstariji klinac i njegovo drustvo,sad ce zavrsi srednju,kaze: juuuu,Win 8 je strava! - Jel,odkud ti to? -Strava izgleda i funkcionalan je! (valjda je mislio na Metro...) i rekose mi drugari/procitao sam... -Ok,izvoli dvd,sigrajte se pa mi dajte sit-rep...

Izdrzao je +/- nedelju dana i samo je rekao: "ja ovo djubre vise necu da vidim...." -nisam dublje zalazio u pricu,ali vise niko ne spominje Win 8,poceo da zapitkuje oko Linux Minta.. :D

Htedoh reci,ako kod njih nije proslo... morace malo jace da porade na ovom iz MS tabora ako im je stalo...

Meni windows 8 nije toliko los. Jeste drugaciji, u principu ne volim autohide i nisam lud za aktivnim uglovima ali generalno bih se navikao.

Nezgodno je sa dva monitora, mislim da deljena ivica nema potrebe da bude aktivna. Dovoljno je da charms bar bude na krajnjoj desnoj, da mi ne hvata kursor kad prelazim sa monitora na monitor. Ne znam dal je samo meni problem, mozda ja vucem prozore nekako sugavo suvise blizu gornje ivice.

Evo da i ja iznesem neke licne utiske. Probao sam Win 8 i kao VM, kasnije instalirao na sistem, ali se u roku od par dana vratio na Win 7. Nije los Win 8, ali po meni nedovoljno dobar da se napusti Win 7.

Ono sto mi nije jasno su pre svega UI izmene. Razumem da je Metro koristan za touchscreen, ali ne vidim njegovu svrhu za desktop masine. Mnogo logicnije bi mi bilo da se ljudima omoguci izbor UI-a, bilo putem opcija u samom Windows-u ili da se bar naprave desktop i touchscreen verzije Windows-a.

Drugo, cemu izvacivanje Start menija? Valjda se izbacuje nesto sto je lose, a ne vidim da je Start bio neki problem. Takodje je bez veze sto je uklonjen i Aero look. Zasto nije uopste ponudjen u opcijama, pa neka svako bira ono sto mu se svidja? Znam da postoje alternative za ove stvari, ali zasto su one uopste izbacene iz samog Windows-a?

Po meni, glup potez MS-a da nepotrebno izbace neke stvari (koje se ocigledno mnogim ljudima svidjaju) i primoraju korisnike da koriste samo jedan tip UI-a. Vecina ljudi ne voli neke velike promene i takve promene jedino imaju svrhu ako stvarno donose neka unapredjenja, a to sigurno nije slucaj sa Win 8 (bar za desktop). Kad se jos uzmu u obzir i uglavnom slicne performanse u odnosu na Win 7 i eventualni moguci problemi sa nekim drajverima i kompatibilnoscu, dolazi se do niske popularnosti Win 8. Po meni, slican ko Win 7, samo ruzniji. :D

Pozdrav ljudi.. Na Win8 pro, imam utisak kao da mi cesce baguje Chrome, koji sad vec kod mene stekao status jako problematicnog, od izvrsnog na pocetku..
Naime cesto mi Shockwave crashuje, a da pritom nzm o cemu se radi, pokusam da otvorim 2,3 taba od jednom i onda dobijem onaj crash i moram gasim na silu chrome.. Jel jos neko ima ovaj problem, i koju alternetivu predlazete za browser na win8, ukoliko ovo nastavi ovako.. :(

Koristim i Chrome i Waterfox/Firefox na Windows 8, nisam imao takvih problema. Predlozio bi Firefox Nightly x64, ako zelis da menjas. Waterfox nazalost nije azuriran posto Intelov kompajler pravi probleme, ne zna se kad ce biti nova verzija.

Poslednja izmena:
Da li instalacija win8 (UEFI) ima uticaja na ostale particije? Naime, trenutno sam na Win7 32bit i imam 3 particije na 2 diska i 1 SSD (jedan uredjaj, jedna particija), pa bih presao na Win8 64bit. Da li ce nakon instalacije biti vidljive te particije? Da li ih je potrebno mozda konvertovati u neki drugi format?

Firmware Interface o kome govoriš nema nikakve veze sa vrstom sistema datoteka.

Dakle biće čitljive

Pretpostavio sam da nece imati ikakvog uticaja na particije, osim one na koju instaliram sistem, ali bolje da pitam.

Daj,bre ljudi sta je sa vama?! Sta svi kukate na metro?! Po meni je on odlicna zamena za start...nudi mnogo vise nego klasican start...ima live tiles,precice do aplikacija,cak i ako se neke unpinuju ukucas naziv aplikacije i tu je...plus mogu da se prave grupe...jos u desktopu u levom donjem uglu desni klik na misa i tu je sve...control panel,system,run...meni svarseno sve ovo odgovara...

Poslednja izmena:
Tri meseca na win 8 i vratio se na sedmicu...

Daj,bre ljudi sta je sa vama?! Sta svi kukate na metro?! Po meni je on odlicna zamena za start...nudi mnogo vise nego klasican start...ima live tiles,precice do aplikacija,cak i ako se neke unpinuju ukucas naziv aplikacije i tu je...plus mogu da se prave grupe...jos u desktopu u levom donjem uglu desni klik na misa i tu je sve...control panel,system,run...meni svarseno sve ovo odgovara...

Evo sta mi ne odgovara... imam png sliku na desktopu i kada je otvorim pokaze se u nekom metro photo vieweru. Pritisnem esc da se vratim nazad, a on otvoti nekakvu galeriju (!?). Sledeci pritisak na esc nema efekta, vec mora alt-f4 i pojavi se motro start. Tu esc radi pa me vrati nazad na desktop.
Ili.. u searchu... kucas ime programa u gornjem desnom cosku, a spisak se pojavljuje u gornjem levom cosku.

Nema potrebe da otvaras search opciju da bi pretrazivao aplikacije...samo pocnes da kucas dok si na start metro ekranu i odmah ce da ti izbaci...to za fotografije...pa covece dodeli nekom drugom programu da ti otvara fotografije,npr.windows photo viewer ili kako se vec zove...i problem resen...

Pa search za aplikacije imam i u Win7, a ako već treba da dodeljujem funkcije desktop aplikacijama, šta će mi Metro uopšte?

Ovo sve ima i u 7-ici

Nema potrebe da otvaras search opciju da bi pretrazivao aplikacije...samo pocnes da kucas dok si na start metro ekranu i odmah ce da ti izbaci...to za fotografije...pa covece dodeli nekom drugom programu da ti otvara fotografije,npr.windows photo viewer ili kako se vec zove...i problem resen...

Naravno da mogu da dodelim drugom programu da otvara slike, ali zar ti default ponasanje OS-a nije nelogicno. Da bi pristupio nekom podesavanju control panela, moras prvo control panel da nadjes pa tek onda da ponovo trazis to sto hoces.
U principu ne volim da kucam imena programa, jer se ime aplikacije cesto ne poklapa sa imenom u start meniju.
Jos ako ne znam kako se app zove pa moram da idem u search da bih video sve app, a ikonice su prilicno razbacane i lose grupisane... tad tek poludim.
Win3.11 je bio bolje sredjen od ovog modernog ui.
Generalno, modern ui velikoj vecini korisnika predstavlja smetnju, a ne mozes ga ukloniti.
I to pinovanje je nevidjena glupost cak i u win7. Trosi se daleko vise pixela nego klasican taskbar.
Jedva cekam da ga maknem sa laptopa, samo da se Microsoft smiluje i odgovori na mail u vezi upgrejda sa win8 pro na win7 pro.

Poslednja izmena:
Ako se "Metro" lepo namesti može da ispadne kao neki fensi launch-bar, Uglavnom evo se pojavljuju programi za 7micu, XP pa čak i za Linux koji simulirau Metro, znači da bar neki smatraju da je to dobra stvar

Metro 1.jpgmetro2.jpg
Posle ovakvog nameštanja meni je ovako bolje nego Start i ostalo. Druga stvar je da nemora da se piše ništa da bi se našao neki program. Desni klik na metrou i dole u desnom uglu se pojavi " All apps" i onda se vide baš sve instalirane aplikacije, mogu reći čak i više nego na Startu na 7mici.

metro3.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Koji to program na Linuxu simulira Metro?

O ukusima se ne raspravlja, ali Metro ne moze biti fensi nikako jer je ogavan. Pa pogledaj na sta lice ti skrinovi koje si okacio?

Da ne bi bio ogavan treba unpinovati sve precice ka desktop aplikacijama jer te sitne ikone u velikim plocicama ne lice ni na sta. To se lako postize sa Start8 ili StartIsBack alatima. Em dobijes start meni nazad i pogasis aktivne uglove (ako zelis), em ti ocisti Start Screen da prikazuje samo Modern apps i live tiles sto je i namena tog launchera. Tako je MS trebao da odradi a ne da pravi fuziju gde je ne moze biti.

Ultimativni dokaz da Metro/Modern ne valja je onaj ***** sto je dobio otkaz bas zbog ovoga jer je silovao celu stvar.

Btw. sto se tice mog problema sa adminom, pa to je i bilo za ocekivati. Ja koristim sync a network account ne moze biti admin nikako. Ja razumem zasto ali mi se ne dopada to sto moram da biram ili admin ili sync podataka. To je lose reseno.

Kad zaželim da gledam lepe slike odem na izložbu ili muzej ili gledam slike koje je moja pokojna majka radila, svuda su po kući. Ovde se radi samo o upotrebljivosti i lakom pronalaženju programa. Većina ikona izgleda isto kao na desktopu i ako ti tu nisu "lepe" onda nisu ni ovde.
Normalan desktop je aranžiran ovako pa mi ni onda netreba nikakav Start, sve je takođe tu. To sam radio na svim Windowsima od 95ice.
desktop1.jpg
Evo jedan za ranije verzije Windowsa
http://www.iobit.com/iobit-winmetro.php
Evo ti jedan i za Linux kad si već neverni Toma
http://linux.softpedia.com/get/Desktop-Environment/Themes/Metro-Interface-for-Linux-95022.shtml
Sve u svemu Metro ne ide nigde, Start se ne vraća i što se pre naviknemo na sve to, to bolje.

Poslednja izmena od urednika:
Nije problem, ne mora nigde da ide... Ali ce da razmisle kad za par godina OS X bude drzao 15-20% trzista, a Linux 10-15%...

Glavom kroz zid se ne moze, koliko god puta pokusavali... A trendseteri sigurno nisu - to je danas neko drugi. Oni ne samo da kontriraju tome, vec i odustaju od svojih, davno postavljenih trendova...

Poslednja izmena:
Mislim da se puno greši kada se gleda na operativne sisteme, neradi se uopšte o njima koliko su lepi ili dobri, radi se o bazi programa namenjenim njima. Tako je i PC postao ono što jeste danas, otvorena arhitektura za hardware i software. Zbog neke ekskluzivnosti propadoše ili imaju daleko, daleko manju upotrebljivost mnogo bolji sistemi. Microsoft ostade nekako poslednji bastion desktop sistema. Linuxi i ostali derivati su za sada previše rogobatni i sa previše malom bazom aplikacija da budu neki "ozbiljni " protivnici a za OsX ćemo tek videti.
Evo sad se i Kinezi nameračili da naprave nov OS za svoje potrebe.

Microsoft je sa win8 upropastio OEM proizvodjace. Sledeci put (ako prezive) ce dobro razmisliti 'sa kim tikve sade'.
Da li ce Start ili Modern UI da idu ili ostane, to samo MS zna. Ono sto mi znamo je da prodaja win8 usporava, surface niko ne kupuje, a wp telefone ima 5-6 korisnika ovog foruma. Mene sve ovo navodi na zakljucak da je MS povukao pogresan potez i da je pametno potraziti alternative jer su postali 'nepouzdan partner'.

Microsoft je sa win8 upropastio OEM proizvodjace. Sledeci put (ako prezive) ce dobro razmisliti 'sa kim tikve sade'.
Da li ce Start ili Modern UI da idu ili ostane, to samo MS zna. Ono sto mi znamo je da prodaja win8 usporava, surface niko ne kupuje, a wp telefone ima 5-6 korisnika ovog foruma. Mene sve ovo navodi na zakljucak da je MS povukao pogresan potez i da je pametno potraziti alternative jer su postali 'nepouzdan partner'.

Nemoj tako.
Ovde su ozbiljni korisnici odusevljeni 8-micom.

Moja malenkost spada u onu drugu grupu korisnika.

Na racunaru sam imao XP,win7 i ubuntu 12.04 na jednom hard disku i sve je radilo savrseno. Ali sada sam obrisao ubuntu i pokusao da instaliram win8. Medjutim kada zavrsim instalaciju,restartujem racunar ali u boot meniju mi pokazuje samo XP i win7. Da li postoji neko resenje za ovaj problem ili mora da se jedan operativni sistem obrise. HVALA !!!

Koliko se ja secam, a davno je to bilo, u tim situacijama ces morati da formatiras sve... u tvom slucaju i xp i 7 da bi mogao da instaliras osmicu. Meni je tako bilo sa xp ubuntu dual boot-om pre par godina kada mi se zeznuo win od virusa nisam mogao od ubuntua normalno da ga instaliram, bez obzira na to sto sam uklonio ubuntu morao sam ceo taj hdd da formatiram. Nemoj me drzati za rec, mozda neko upuceniji u linux moze da ti da jednostavnije resenje, ali kod mene je bilo tako.

Sto vise koristim 8-icu sve mi je draza :)

Vrh Dno