Šta je novo?

Windows 8

Malopre sam se vratio od prijatelja, gde smo instalirali osmicu. Na prvi pogled simpaticno, ali nakon dva sata koriscenja... :)
Ne svidja nam se to sto ne mozemo da ugasimo aplikacije pokrenute iz start menija (Metro UI, cini mi se da se tako zove :) ), indexiranje je mnogo sporije nego u sedmici (potpuno prazan hard disk, samo je sistem na njemu), cesto nesto blokira, nekad secka animacija pri povlacenju prozora (kad se sa leve ivice ekrana povuce prozor na desno), nema pretrage kao u sedmici, gomila klikova do gasenja racunara... Inace, ima neki core duo, gf8600 i 3GB RAM-a, sve instalirano na prazan (potpuno ispravan) hdd od 320GB.
OK, svesni smo da je ovo tek pocetak, nije jos ni beta, pa cemo oprostiti mane. Za sad. Nesto mi se ipak cini da programi do kraja nece ni moci da se ugase, da ce to tako ostaviti. Ne verujem da cu u tom slucaju ikad koristiti onakav start meni na desktop racunaru.
Nisam citao prethodne strane, ako je i bilo reci o ovome, nema veze, ovo su zapazanja mog prijatelja i mene.
Prvi utisci, je l'...
Odmah je formatiran hdd i nastavljeno koriscenje sedmice.

Gde se nalazi portable workspace creator u windows developer preview-u ?
U M1 je bio u System32 pwcreator.exe

Edit: Nadjoh ipak da ga nema,ali su uspeli na ovu foru LINK windows developer preview verziju da instaliraju na usb.

Isprobano, odlicno radi, na ovaj nacin imate win 8 usb preko kojeg odmah ulazite u sistem, covek je sve objasnio.

jedno od prvih stvari koje gasim na kompjuteru je indeksiranje i pretraga... on će meni da kopa i struže po hard disku? ako ne znam gde mi se šta na kompjuteru nalazi neću ni da koristim kompjuter, idem da čuvam ovce... nikad mi nisu bili jasni ljudi koji samo trpaju nešto, trpaju, trpaju neorganizovano, a onda click search pa traži gde je šta :S

Ovaj sistem ni nije za upotrebu kao jedini OS,vec treba da ga isprobamo,a da sacuvano prethodni windows instaliran.Cak ni microsoft nije hteo da mu sada dodeli naziv W8,vec windows developer preview,eto da bi se nekako ogradio ako nesto ne bude valjalo.Mislim da ce konacna verzija biti dovoljno dobra,da nemamo tih sitnih zamerki tipa gasenja programa iz metro-a...Nego kako da bacim ikonicu My Computer(computer) na desktop?A gasenjem metro-a ,dobijamo W7(od prilike),tako da ne znam cemu to...

Jel mora 32G USB flash

Ikonicu Computer mozes da postavis na desktop tako sto ces kliknuti desnim tasterom na slobodnu povrsinu desktopa, pa personalize i onda onaj link sa leve strane, "Change desktop icons". Tu stikliras sta hoces da postavis na radnu povrsinu i to je to. Indeksiranje je korisno, jer se nakon godinu dana koriscenja OS-a dosta stvari izmeni, pa je pretraga mnogo laksa. Ako nesto cesto koristim, znam gde se nalazi, ali ako imam na kompu nesto sto nikad nisam pokrenuo (mozda neku sliku, pesmu ili word dokument), naci cu fajl preko pretrage. U sedmici je odlicno reseno sve to. Ovde je kljakavo, ali, kao sto sam rekao, svestan sam da ovo nije jos ni beta verzija, pa sve oprastam. :)
Isto tako, ako imas instalirano 882 programa (zbog posla, svojih licnih potreba, za nekog drugog ko koristi racunar), klik na win dugme na tastaturi, pocnes da kucas naziv programa i on se pojavi, ne moras da kopas po meniju u potrazi za programom.
Salio sam se kad sam rekao "882 programa", nisam mislio bukvalno 882... :)

P.S. indeksiranje "struze" po hard disku samo prvi put, ali ovde je to ili blokiralo ili ne radi kako treba.

A da hvala,klasican nacin,nisam se mogao setit.

@gaca Ako si mislio na koji flash mozes napraviti boot-abilan W8,mozes i na 4gb .

Ne ne mislio sam da dizem 8 sa flasha

pa onaj lik u blogu je rekao da ne mora 32gb, jer nije toliko zauzeo, mada bih se ja svakako potrudio da nađem neki externi usb hdd

neee on hoće da instalira windows 8 na flash... barem koliko sam ja shvatio... ne da napravi bootabilan flash, pa da sa njega instalira win 8 na komp, nego da bukvalno instalira w8 na flash...

Verovatno je zato i pitao da li mu treba tih 32gb za flash :)

najbolje neki externi hdd jer će tu ipak biti celi sistem... ja planiram to da uradim kad budem imao vremena... imam jedan externi 80gb hdd... u stvari nije više 80, sad je 50, 30gb je crklo :d

Da ne bude kao sa Win 7. Bilo je toliko negativnih kritika, a kada se pojavio pobili se ko ce pre da ga instalira.
Istorija se ponavlja.

Da ne bude kao sa Win 7. Bilo je toliko negativnih kritika, a kada se pojavio pobili se ko ce pre da ga instalira.
Istorija se ponavlja.

A bilo je i primera sa vistom i milenijumom koji su bili smeće i pali brzo u zaborav. ;-)

Milenijum je bio sasvim OK, to što ste instalirali mislabelovane bete iz CD klubova, vaš problem. Ako ništa bar mi nisu sevali plavi ekrani ko sa 98-micom (ponovo, pričam o stabilnom izdanju ME).

Naprotiv, sevali su više nego ikad, dok je vista, po meni, bila sasvim korektna i veoma slična sedmici.

Ja ne znam, koristio sam taj ozloglašeni ME jedno dve godine i ama nijedan plavi ekran, dok su na Win98SE prštali samo tako. Jedini konkretan problem koji je ME imao je što je ždrao više RAM-a od 98mice, dok je sve ostalo bilo OK.

izbace jedan os- vistu odmah svi : jaoooooooooo ne valja, užas, najgori sistem, zahtevnost, aero je glupost... prođe malo vremena, oni izbace taj isti os samo ga malko preprave i naprave 300 puta veći hype i 100000000000 puta ga više reklamiraju i odmah bude: uuuuuuuuuu kako je extra, hardverska zahtevnost odmah više nije bitna, aerooooooo je eeeeeeextra!!!

cmon...

Milenijum je bio sasvim OK, to što ste instalirali mislabelovane bete iz CD klubova, vaš problem. Ako ništa bar mi nisu sevali plavi ekrani ko sa 98-micom (ponovo, pričam o stabilnom izdanju ME).
Toliko je bio dobar da ga MS praktično nigde i ne pominje, kao da se nikada nije ni pojavio.

Ja sam svoje najvece traume u zivotu dozivio sa windowsima milenium edition nisam sastavi dan da radi kako treba.

izbace jedan os- vistu odmah svi : jaoooooooooo ne valja, užas, najgori sistem, zahtevnost, aero je glupost... prođe malo vremena, oni izbace taj isti os samo ga malko preprave i naprave 300 puta veći hype i 100000000000 puta ga više reklamiraju i odmah bude: uuuuuuuuuu kako je extra, hardverska zahtevnost odmah više nije bitna, aerooooooo je eeeeeeextra!!!

cmon...

pa proslo je taman dovoljno vremena da svi nabave novije racunare ;)

isto kao i Win200 vs WinXP - evo mogu da se kladim da ni danas 90% foruma ne zna da kaze koja je krucijalna razlika izmedju ova dva. Isto je i sa Vistom i 7.

@Griffin jel to bio onaj hybernate boot na Win 8 ili clean boot? bas me interesuje kako su sad ubrzali boot: sa Windowsom XP tako sto su dozvolili paralelno ucitavanje drivera u odnosu na Win2000...

Poslednja izmena:
Ja sam svoje najvece traume u zivotu dozivio sa windowsima milenium edition nisam sastavi dan da radi kako treba.

Ja sam ga koristio od kad je izašao, pa do izlaska XP-a, dakle, dovoljno dugo i nisam imao nikakvih problema. Možda je u pitanju ono što je alfaunits rekao.

pa proslo je taman dovoljno vremena da svi nabave novije racunare ;)

isto kao i Win200 vs WinXP - evo mogu da se kladim da ni danas 90% foruma ne zna da kaze koja je krucijalna razlika izmedju ova dva. Isto je i sa Vistom i 7.

Nije baš tako, imao sam Vistu sa XP-om na dual bot do RC1 verzije sedmice, i koristio sam je samo kad bi zatrebao dx10, a to je bilo retko. Vista je po svemu bila sporija od XP-a, pogotovo što se tiče igara, to je znalo biti i ~20%-30%. Dok je sedmica od samog starta bila agilnija u svakodnevnoj upotrebi od XP-a, a u egalu što se tiče igara. Tako da sam se već od RC1 verzije ratosiljao zauvek XP-a i prešao na 7.

Bila je agilnija u igrama jer su ATI i Nvidia u međuvremenu sredili drajvere (drajver model za Vistu i sedmicu je isti)

Bila je agilnija u igrama jer su ATI i Nvidia u međuvremenu sredili drajvere (drajver model za Vistu i sedmicu je isti)

...kao i 99% stvari ;) malo ispeglano ali to je to.

kao sto rece edhunter: da nisu promenili brending, 7ca bi prosla isto kao i Vista... ;)

nebitno. bitno je da Microsoft pravi znacajni korak sa Windowsom 8. po prvi put ih konkurencija ozbiljno pristika i ako im ne prodje sve kako treba... letece glave sigurno :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno