Šta je novo?

Windows 8

Zaboravih malopre,jos jedna cudna stvar,ne mogu da se ugase metroui aplikacije. Jedino iz taskmanagera

Zaboravih malopre,jos jedna cudna stvar,ne mogu da se ugase metroui aplikacije. Jedino iz taskmanagera

da, to ni ja nisam uspeo da nadjem, tacnije ne postoji za sad ;p

jos jedna lepa stvar, svaka Metro aplikacija ce moci da sinhronizuje settings i stanje preko cloud-a.

Tako da, ako igras neku igricu, predjes drugi lvl, ulogujes se na drugi pc i kad udjes u igru, ceka te 3. lvl, takodje i opcije aplikacije se pamte.

evo ga link gde je bas dosta prikazano sto se tice clouda, notifikacija, app docking itd, koji nije bio live na build sajtu: http://channel9.msdn.com/Events/BUILD/BUILD2011/BPS-1004

malo o konektivnosti ;0 link

Poslednja izmena:
Posle malo duzeg koriscenja, imam osecaj da win 8 dosta zamara, mozda covek dok se ne navikne...

Izgleda da ovaj developer build cilja tablet i metro programere pre svega... tako da ne vredi da komentarisemo desktop/biznis upotrebu

Meni se cini da su trebali da pravi dva OS-a: jedan za PC i jedan za Tablete (kad vec zele da uhvate taj voz...)

odakle mi je to poznato...? :p

a jel istina da u novom Internet Exploreru 10 nema Flasha?

Kao što neko reče pre mene: Da li ste svesni da je ovo developer preview i to pre-beta, da ne kažem alpha verzija?

konačno je u safely remove opciju vraćeno potpuno gašenje uređaja kao što je bilo na xp-u

niko ne spominje WinRT API...

Microsoft je kralj desktop aplikacija vec duze od dve decenije sa svojim Win32 APIjem. .net je trebao da ga zameni, sto je i uradio u velikoj meri, a sad na red dolazi prava velika promena: developeri treba da predju na novi WinRT API (i ponovo napisu svoje aplikacije; u kojoj meri??).

Da li to Windows platformu ceka slicna tranzicija kakvu je skoro imao Apple sa Carbon i Cocoa APIjima?

da li ce WinRT u potpunosti podrzavati ARM i x86 arhitekturu? za sad je ionako male vajda od Windowsa 8 na ARM uredjajima bez aplikacija...

i jos nesto: da li sa WinRTom mogu da se naprave aplikacije poput Office-a i PhotoShopa ili za njih ostaje Win32/.net ??

Poslednja izmena:
@kovacm

WinRT isn’t another abstraction layer; it resides directly on top of the kernel just like the Win32 API. This marks the first major break in the core of Windows since Win32 was introduced in 1993 with Windows NT. WinRT represents a new application execution environment with semantics that are very different than Win32.

Unlike Win32, which was designed with C in mind, the WinRT APIs are written in C++ and designed from the beginning to be object oriented. Consistency, ease of use, and performance are key aspects of the new runtime API. Every object in the WinRT API supports reflection so that even dynamic languages such as JavaScript can use them efficiently. Along with this comes a unified object model, a rarity for C++ based libraries.

Side note: The Win32 API has not been removed and older applications using the traditional application execution environment will continue to work as expected.

Više na http://www.infoq.com/news/2011/09/WinRT-API

Windows 8: New "Protogon" filesystem could be the next big thing

1306931187.or.87034.png

We wish we knew exactly what's in store here, but we've found some exciting tidbits in Windows 8 that indicate that Microsoft's top-secret new filesystem -- Protogon -- is finally coming to fruition as part of Windows 8.

If you've been following closely, we saw Protogon first come about back in June when a screenshot surfaced showing a drive with the file system "protogon" as the type. Mary Jo Foley of ZDNet also reported about the technology in May, and found that Protogon looked like "a kernel mode driver for some sort of (yet unknown) file system called Protogon. It's unclear, whether this is a major new file system or just some minor subsystem."

On top of this, Rafael Rivera of Within Windows discovered that the technology "seems to incorporate database-like concepts like transactions, cursors, rows and tables" which sounds oddly familiar to the failed WinFS project that was meant to ship with Vista. Neowin decided to dig deeper in Windows 8 and uncovered evidence that the technology is there, but locked down right now.

In the developer preview of Windows 8, references to Protogon exist in the registry, especially in reference to "boot file system" as well as folders containing libraries for Protogon. We even managed to get the "format" utility in Windows 8 to attempt to format the drive in the Protogon format, and it recognized the file system type. A blog in Russian managed to format a drive into the Protogon format, and said that after some analysis, they were able to conclude that the format has some similarities to NTFS right now, but does not operate in the same way at all.

protogon3.PNG

Steve Sinofsky said today that most of the new stuff in Windows 8 is disabled right now. Here's hoping someone will figure out how to unlock the hidden features.

Windows%208%20APIs.PNG

API ji ^.^

gledao sam "Big picture 2" sesiju, i najvise mi se svidelo Contracts API i Picker, kako aplikacije komunciraju izmedju sebe sa samo 2-3 linije koda.

Poslednja izmena:
po defaultu u Control Panel\Appearance and Personalization\Display je postavljeno 125%, vidim ja de je sve nesto krupno...

100% bi trebalo da bude :S

Poslednja izmena:
Kod mene stoji na 100%

Imam osećaj da polako hoće da nas zaglupe. Velike pločice u boji, uprošćene aplikacije, kao da smo *****i.
Stvarno ne vidim ko će ovo koristiti na desktopu i mišem. A ispod metroa rade dobre stvari...

Xbox LIVE Windows 8 gamers can play against PC, WP7 and Xbox
link

@Palpatin
imas klasicni desktop UI, tako da ne kapiram tvoj komentar, Metro je za touch....to sto mozes da ga koristis i sa misom i tastaturom, moze da bude samo plus....

Metro je defaultni UI. Budženjem dolaziš do klasičnog. Metro nameću svima, i desktop korisnicima.

Microsoft details its security improvements for Windows 8 - link
Microsoft demonstrates Windows To Go, running Windows 8 from USB - LINK O__O

@Palpatin
budzenjem? defaultni? mrzi me da objasnjavam....pogledaj malo sesije imas na channel 9 sajtu

to sta ce nametati, to cemo da vidimo za godinu dana tek....mozda ces moci da namestis u opcijama da nikad ni ne vidis metro UI

Poslednja izmena:
Budućnost su tableti. Jedini način da Microsoft uspe na tablet tržištu je da ima puno kvalitetnih aplikacija i podršku developera. Ako bi pokušali da napravi operativni sistem samo za tablete, prošli bi kao i na polju mobilnih OS-a. Zato su rešili da guraju Metro i na desktop, gde drže 90% tržišta. Nametaće ga svima, da bi se ljudi navikavali i lako prelazili na tablete.

P.S.
Gledao sam sesije. Instalirao OS. Slobodno mi objasni ;)

@Griffin
Tacno tako, verovatno ce sama instalacija preznavat tip kompa i sama nudit kako da se prilagodi... ova verzija nije beta i svrha su joj pisci software-a i prilagodjavanje tabletim-a

@Zeljko @Palpatin
morace da ide i metri u paketu, ali ce valjda u samom systemu biti neka opcija da se ukljuci stari start menu i samim tim i ne moras da ulazis u metro...ali mozemo samo da nagadjamo ;p

trenutno moze da se ukljuci stari start, ali preko editovanja registry baze, ali onda dobijas i stari file exlorer

Delivering a secure and fast boot experience with UEFI - link

- da sumiram :p Restart znaci isto sto i danas, nema fast boota, Shut down - nova hibernacija i fast boot
Windows 8 prelazi na UEFI, novi graficki interfejs, podrska za vece diskove od 2.2T, veca sigurnost itd...

Poslednja izmena:
Dosta obecavajuce izgleda novi Win8, jedino taj Metro meni izgleda malo ruzan, moguce da je stvar navike ali videcemo.
Evo jos jedan video:
[YOUTUBE]ntSdfGzF60M[/YOUTUBE]

Valjda nece da sakrivaju file system od korisnika!? A o Metro UI sve najgore. Dizajn je uzasan i trosi se dragoceni prostor na ekranu na besmislene sarene pravougaonike.
Microsoft pokusava da objedini desktop i tablet uredjaje pod jednim OS. Api za programiranje je isti i to bi olaksalo portovanje app sa desktopa na tablet.
Meni licno se mnogo vise dopada Honeycomb UI.

Evo instalirao sam Windows Developer(Windows 8) aktiviran je od strane majkosofta tako piše na properties od my computera! a traje do 12 marta 2012 godine piše na winver!

Ima li negde da se skine taj win 8 da se vidi kako to radi i kako izgleda uopste?

Valjda nece da sakrivaju file system od korisnika!? A o Metro UI sve najgore.

http://www.youtube.com/watch?v=kBHujE6DdrA ako te mrzi sve da gledas: od 5:40... ostaje file system na desktopu 100%; na tabletu (Metro only) ce ga najverovatnije sakriti.

Microsoft pokusava da objedini desktop i tablet uredjaje pod jednim OS. Api za programiranje je isti i to bi olaksalo portovanje app sa desktopa na tablet.

dobro su se setili :d i opet ce napraviti papazjaniju kao sa WindowsCE vs WindowsNT;
full desktop aplikacije (PhotoShop, Office, AutoCad, 3D Max, Premier...) najverovatnije nikada nece preci na novi WinRT/Metro a aplikacije koje ce koristiti WinRT/Metro (samim tim raditi i na desktopu i na tabletu) ce najverovatnije biti nezgrapne/nefunkcionalne na desktopu u poredjenju sa tradicionalnim aplikacijama (bar po ovome sto su do sada prikazali)...

a ko kaze da facebook retardi nece krenuti da koriste touch screen-ve.......

Vrh Dno