Šta je novo?

WINDOWS 8.1

pa znam da je kljuc u uefi. trebalo bi da se automatski aktivira kada se instalira windows, ali to nije slucaj. do duse, instaliran je 8.1, a kljuc je za 8, ali bi aktivacija za upgrade trebala da radi. probacu da instaliram 8 pa da upgrade na 8.1, da vidim da li ce biti razlike.

u pitanju je neki sony notebook. ne znam tacan model.

Kao što rekoh, ne bi trebalo. Ti instaliraš retail verziju Windows-a na ključ koji je OEM. To što ti pokušavaš neće uspeti.

Ili kontaktiraj Sony i navedi kompletan info o laptopu, pa će možda poslati disk sa instalacijom za OEM Windows 8. Ili za aktivaciju nakon instalacije koristi neki aktivator i odaberi Sony kao OEM. Ovo drugo je lakše i brže rešenje, a efekat isti.

Poslednja izmena:
Meni je na jednom OEM laptopu prošlo bez problema. Instalaciju Windows 8.1 sam uradio sa generičkim ključem - ISO je bio sa MSDNa, posle sam uradio aktivaciju sa OEM ključem i nije bilo problema. Ako ključ ne piše na laptopu, mogao se očitati iz već instaliranog Windowsa.

I meni, dva puta.

Danas sam instalirao 8.1 64bit i rade mi samo prednji zvucnici i wufer. Zadnji i centralni ne rade. Sve sam proverio u control panelu, instalirao nove realtek drajvere i opet isto. Podesavao po realtek sound manageru i nista. Podesio da bude 5.1 gde god me pita. Guglovao sam i ne nalazim resenje.
U pitanju su Logtech x-530. Zna li neko kako se ovo resava?

Poslednja izmena:
Kada si instalirao drajvere verovatno su ti svi cincevi bili povezani.
Ubacuj jedan po jedan i kada ti ponudi, stikliraj koji ce biti.
Odradi to sa sva tri.

Да не читам 141 страну, да ли постоји начин да се 8(.1) дигне у сејф моду? Скоро сам мењао хардвер, више не могу да убацим хард у комп где је био а сада неће да прођу драјвери за графичку па би можда помогло да то одрадим на тај начин. Упутства кажу да се уђе у windows па подеси да може да иде у сејф ... али шта ако то не може да се уради, а најчешће је потребно у овим ситуацијама?

Е да, успут сам инсталирао и windows 7 па сам хтео да додам неки геџет ... нема, пише да то више не подржавају, да је укинуто због безбедносних проблема. Први пут сам то видео, да ли је тачно или само форсирају нове облике у 8?

Naravno da postoji..pitaj Google, sve ce ti biti jasno, čudi me da to nisi odradio pre nego sto si ovde postavio pitanje..ne mislis valjda da ce neko step by step da ti objasni..prošla su ta vremena..nije OS više neki bauk..ko nije radio pod DOS-om, nema šta ni da trazi pod Win. haubom.

Мене чуди да си помислио да нисам тражио решење. ;) Наравно да јесам, једно је било да се укључи* у boot секцији па рестартује што је у овом случају било немогуће. Друго решење је било да се стартује инсталациони диск па у repair под advanced иде на startup опције али тога код мене нема. Можда зато што windows 8.1 није био тај који контролише MBR. Када сам му оправио тј вратио MBR и онда би требало да буде стартни, појавила се та опција у repair али опет после рестарта није било боље, само је изашао онај прозорчић са информацијом да ће да проба да оправи шта се оправити може и после рестартовао без промене.

Радио сам под DOS-ом, можда не од почетка али од верзије 2.0 или беше 2.1, после сам паралелно радио са тренутном dos верзијом и са windowsima од такође верзије 2.0 ... нисам баш од оних који су све користили, ето прескочио сам верзије 1.0 од оба. ;) Можда и зато што сам тада имао посла са озбиљнијим ОС па сам се касно укључио у дос причу.

*Пошто сам у међувремену реинсталирао 8.1, малопре сам пробао да му укључим за неку будућу ситуацију али не мере, у boot секцији ми је све сиво и не могу да бирам ништа. Поље у коме би требало да буде уписано шта је boot је празно. Истовремено у Седмици све ради, иако ни она нема везе са MBR, то не смета да бирам сејф мод а и код нормалног стартовања има boot део како би и требало да буде.

Moraš to iz Metro-a, dakle na charms pa settings, change pc settings, pa na update and recovery i onda odabereš advanced startup

Пробао али ту нема подешавања него се (вероватно једнократно?) дозволи да се систем дигне са инсталационог диска па одради сејф или слично. Мислио сам да постоји опција да негде укључим да на даље и убудуће буде омогућен сејф мод. У мом случају ово није било могуће јер windows 8.1 није могао да се стартује па да покушам на тај начин.
Није више битно, ионако сам планирао реинсталацију а пошто пенџере користим баш баш ретко, вероватно никад неће да ми буде потребно. Питао сам се само зашто није могуће као на досадашњим верзијама са F8 или на сличан начин. Знам, кажу да је стартовање толико брзо да не може да се стигне ... како да не.

Ne znam o čemu pričaš, ako hoćeš safe mode tako se ulazi, možeš i preko msconfig, tu na Boot pa uključi Safe mode, taj preko msconfig nisam probao ali onaj prvi jesam i radi.
Nikakav instalacioni disk ti ne treba.
Nisam siguran da li možeš da uopšte digneš sistem ili ne, u prva dva posta nisam to primetio, u ovom trećem kažeš da ne možeš (šta si mu to radio btw pa ne možeš?)
U tom slučaju bi trebalo da radi Shift+F8, mada zaguglaj , to ti je stvarno najbolje rešenje, nemoguće je da ne nadješ rešenje ;)

Нисам могао али сам у међувремену, после безброј разних покушаја, реинсталирао па нисам био прецизан. Пре недељу дана сам заменио неки хардвер па је сада у компу друга плоча а и графика је из сасвим друге приче. Уместо неке Ати, сада је ту Интел интегруша, линухи су се углавном снашли али је windows имао проблема, подигао се што ми је јасно по старт звуку али од слике ни с па сам хтео да покушам да подигнем неки сејф мод и набацим драјвере.

Знам да овакав опоравак не мора да буде успешан али сам хтео да пробам а пошто ми је деловало да је запело само са графичком, помислио сам да овако може ... а онда сам укапирао да нема тога па сам се заинатио да нађем неко решење. Shift F8 није помогао, пробао сам сва предложена решења и ништа.

Можда је требало да све очистим пре замене хардвера али ... могло је да се деси да једноставно цркне нешто па заменим, онда нема прилике да се користи msconfig или метро варијанта. Није ми неки проблем, можда зато нисам много ни тражио, имам гомиле линуха па ћу лако да сачувам ако је нешто важно ... али многи немају а можда им је потребно ово. Е да, због линуха сам и хтео да одрадим, када сам први пут пробао да стартујем 8.1, није успело али су после тога линухи одбијали да приступе ntfs партицијама јер их претходно стартован windows није угасио на регуларан начин па је предлог да стартујем windows и нормално га угасим е да би се то решило. Зато сам пробао ово, после ипак решио проблем у линуху и баталио даљу потрагу.

Можда је проблем и што су ту разни линухи а неки од њих пази на MBR па 8.1 није знао шта да ради, мада Седмица уопште није имала те проблеме.

Небитно за мене, али сам само хтео да сазнам како неки windows 8(.1) који неће да се стартује пробати у сејф моду. Као и то да ли је позната прича да геџети нису пожељни и да је MS потпуно обуставио рад на њима јер су опасни.

Ако ти је проблем да прочиташ неку дужу поруку, могу спец за тебе да пишем краће реченице. ;)

Ta veličina je samo rumor, dobijen iz prilično nepouzdanog izvora.
Neowin:
A post in our forum said that the download would be 3GB, we wouldn't put too much weight into that, given that the information comes via a post on another forum, relayed by a user who said he heard it from a Microsoft tech support assistant.
img.jpg

Da li neko zna zasto se ne mogu ucitati custom .icc profili ? Koristim 8.1 Pro i pocinje da mi kida zivce opasno...

Danas sam instalirao 8.1 64bit i rade mi samo prednji zvucnici i wufer. Zadnji i centralni ne rade. Sve sam proverio u control panelu, instalirao nove realtek drajvere i opet isto. Podesavao po realtek sound manageru i nista. Podesio da bude 5.1 gde god me pita. Guglovao sam i ne nalazim resenje.
U pitanju su Logtech x-530. Zna li neko kako se ovo resava?

U Realteku su promenili raspored zvučnika u drajveru iz ko zna kojih razloga od 8.1 naovamo - sad se rear zvučnici tretiraju kao da su zvučnici sa strane, i ne može se podesiti drugačije, samo 7.1 ima zadnje zvučnike - Windows drajver dozvoljava da biraš da li su ti dodatni zvučnici sa strane ili nazad...

Poslednja izmena:
Zna li neko zasto mi Metro Skype izbacuje gresku pri pozivu za mikrofon a standardni Skype radi super.
Mislio sam da su mi slusalice riknule, tj mikrofon...

Moraš da dozvoliš pristup mikrofonu i kameri kada te pita da li želiš "Allow access" , možeš i ručno u Privacy.

Moraš da dozvoliš pristup mikrofonu i kameri kada te pita da li želiš "Allow access" , možeš i ručno u Privacy.

Eh hvala. Ali to sam odradio cim sam Skype instalirao.
Driveri za zvuk rade super, sve sljaka samo ta Metro Skype verzija nece, cujem na slusalice ali mikrofon ne funkcionise... Prekida upostavljen poziv.

Onda ne znam, ja sam imao identičan problem, prekine čim se uspostavi veza, kaže da mikrofon nije priključen, a mikrofon radi na desktopu i priključen je :)
Kada sam mu dozvolio pristup proradilo je odmah.

Onda ne znam, ja sam imao identičan problem, prekine čim se uspostavi veza, kaže da mikrofon nije priključen, a mikrofon radi na desktopu i priključen je :)
Kada sam mu dozvolio pristup proradilo je odmah.

U svakom slucaju hvala, pokusacu da ponovo instaliram Metro Skype ... Restartujem komp, itd :)

again...
Da li se nekome deslo sledeće:
Win 8.1, instaliran engleski jezik i Serbian Latin kao default-na tastatura.... Na lokalnom admin nalogu radi sve bez problema, međutim kada se logujem kao domenski korisnik tastatura je Engleska (ili US ne znam tačno sad), iako u podešavanjima je Serbian Latin postavljena kao default-na... Postoji i ENG (ili US), međutim druga je u listi i ne može se obrisati (ukloniti)...

Ima li neko lek za ovo? Neophodno je da i na domenskom nalogu bude Serbian Latin kao default-ni keyboard layout..

Izvinjavam se ako je bilo ovakvo pitanje ali posle nepuna 3 dana od instalacije win 8.1 nece da mi pusta video fajlove u media playeru, niti youtube u full screen. Odma koci.
Sta treba da uradim?
Uffffffffff kako ovo frustrira, rekoh da pitam mozda neko zna pre nego sto krenem da uninstaliram sve redom

Mislim da imas jako malo ram memorije 2gb

Nazad
Vrh Dno