Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Ne brate mili, a probah sve moguće i što mi pade na pamet a i što nadjoh na netu kao moguću soluciju.
Jednostavno, digne se sistem, pogledam memory, sve okay, pustim ga radi probe da tako stoji i ne diram ga, nijedan program ili service a da nije MS nije pokrenut, nakon šta znam par sati pogledam memory kad ono iskorišćen skoro do kraja.
Naravno i kada nije idle ista stvar se desi.
Ne kapiram...
Probao reinstall čisto radi mira u glavi jedno dva puta i ista stvar.
I šta ću stavio x86 verziju, tu radi bez tih problema.

Ovaj problem nikada nećete rešiti. To nije memory leak već feature kako bi sistem bio živajniji. Sve se kešira u memoriji kako bi pokretanje aplikacija bilo brže. A x86 nema tih problema pošto ne može da koristi više od 3.25-3.75GB memorije.

Hm...sad si me zamislio. Moj stari komp koji sada sestra koristi je AMD XP 2800 (2.1 GHz) i 1 GB RAM-a (više i ne znam koji je tada RAM išao) i tu je Win XP koji sam u narednom periodu mislio reinstalirati (osvježiti) jer je usporio. Da li bi tu bolje radio XP ili možda ovaj Win 8.1 update 1? Pošto po ovome što kažeš Win7 otpada. Uvijek sam mislio da tu može ići samo XP ali sad me zanima da li bi mogao Win 8.1 update 1 i da li bi to možda bilo bolje rješenje.

Ne verujem, to je jako mator procesor. Mislim da ne bi prepoznao ni sve drajvere. Al ono, mozes da probas.

Ovaj problem nikada nećete rešiti. To nije memory leak već feature kako bi sistem bio živajniji. Sve se kešira u memoriji kako bi pokretanje aplikacija bilo brže. A x86 nema tih problema pošto ne može da koristi više od 3.25-3.75GB memorije.
U pravu si da je feature modernih operativnih sistema keširanje dosta toga u ram.
I treba da je tako.

Nisi u pravu što se tiče situacije opisane kod @sammy.
To nije normalno ponašanje ni za jedan operativni sistem.
Dakle problem kod njega postoji, šta god bio uzrok.
Kao primer evo ti moja mašina, većinu vremena korišćenja računara ram je zauzet izmedju 25 i 50%.

Nije feature da pojede pet gigabajta dodatno bezveze. I da ih onda oslobodi posle par minuta. I kad krene da zauzima RAM to je stotine megabajta u par sekundi. Recimo sada mi je zauzeto 2.6GB. Sasvim normalno. Onda za istu stvar ili manju zauzme sve i dobijem obaveštenje da nemam više memorije.

Citam kako se zalite na 8.1 a ja cu reci da radi savrseno, na jednom kompu imam 2gb rama ddr2 i dual core amd na 2.4ghz, sistem je na SSD-u i sve lepo funkcionise.
Zauzece RAM memorije se krece od 45 - 60% i sve je poprilicno fluidno cak i kada je pookrenut Konvertor VIDCODER (obicno neki Blue Ray rip full hd 1 - 4GB) konvertujem u manje mkv pakovanje od 300 - 500mb, to je za taj procesor veliki napor i traje satima, i pored toga moze se sve lepo koristiti , ali zaista uz minimalna usporenja, gotovo neprimetna.
Isto to na Win 7 je bilo gotovo svaki put skoro ne moguce, mukotrpno.
Ja kazem da 8.1 ima veoma bolji multitasking i generalno stabilnije jezgro , ja nemam ama bas nikakve zamerke, naprotiv mogu samo da ga pohvalim.

A po onome sto vi iznosite ispada da 8.1 radi losije na jacem Hardweru, sto je malo cudno ?!

Ako misliš na mene ja se ne žalim na 8.1 , čak ga uvek hvalim u odnosu na prethodne verzije, ti si pretpostavljam po hardveru na x86 pa nemaš taj jedan problem sa memorijom koji ja imam u x64 verziji.

Feature ? Zanimljiv feature da kada je idle iskoristi 5gb rama da bi bio živahniji (čime puni toliko memorije, nemoguće je to što pričaš zapravo), sa 500mb rama zauzeća nakon boot-a da skoči na 5.5gb zauzeća.
Ista stvar se dešava i sa 32gb rama.

Moguce da je do kernela, ne znam dal se to nekome desavalo na w8??? Nesto su sje****
Moguce da ce dobiti novi kernel W9, ovaj u 8 i 8.1 je baziran na kernel Vista/7 , naravno tweakovan i ispeglan za potrebe metro app, mobilnih uredjaja itd...
Vreme je za DX 12 i NT7 :D

Nije feature da pojede pet gigabajta dodatno bezveze. I da ih onda oslobodi posle par minuta. I kad krene da zauzima RAM to je stotine megabajta u par sekundi. Recimo sada mi je zauzeto 2.6GB. Sasvim normalno. Onda za istu stvar ili manju zauzme sve i dobijem obaveštenje da nemam više memorije.
Naravno da nije, obično keširanje se oslobodi čim stigne do limita, ne izbacuje "Not enugh memory" grešku.
Keširanje je dobra stvar, zašto da memorija zvrji prazna, bolje u memoriji nego na disku. Kad dođe do problema sa količinom memorije onda je tu nešto drugo.

Može li neko da mi da direktan link za ISO sa update 1 Pro x64?
Mislim na untouched.

Dark Magician: a da problem ne pravi 8gadgetpack? Vidim da ga imaš instaliranog, a koliko vidim, on koristi stare gadgete na osmici.

Da li neko koristi TinyWall firewall? On koristi sistemski firewall ali ne izbacuje notifikacije kao Windows Firewall Notifier pa mi nije jasno šta on zapravo uopšte radi, ali kažu da je dobar. Koji je bolji od ta dva?

Da li je potrebno instalirati sve drivere posle instalacije windows 8.1 ili on to nadje sve sam?

Da li moze neki link od te narodne verzije sa updateom na PM? Pocetnik sam po pitanju osmice generalno, ne znam koja je verzija najbolja itd.. x64 mi treba. Hvala unapred.

Pojavio se memory leak. Isključio sam sad ndu.sys. Testiram da vidim da li rešava.

Problem je verovatno u kombinaciji novijih komponenti Windowsa i nekih drajvera - mislim da sam negde video problem sa Killer LAN drajverima i ndu.sys...

Pogrešno si se izrazio sammy.
Memory leak problem je prisutan kod jako malog broja korisnika 8.1.

Razumem da nije prijatna situacija, i mene bi nerviralo da imam problem sa računarom kome ne mogu da nadjem uzrok/da ga saniram. Ali tako stoje stvari, malo je korisnika sa tim problemom.

U suprotnome, (recimo da samo 10% računara ima ovaj problem ) internet i forumi bi bili preplavljeni postovima na ovu temu.
Što nije slučaj.

Pa to si u pravu, izrazio sam se pogrešno, mada ne treba isključiti ni to da velika većina običnih korisnika uopšte ni ne ulazi u task manager i obraća pažnju na te stvari.

Da se razumemo, sistem radi i u tim uslovima, stvar je u tome da se meni ti uslovi ne svidjaju.

Problem je verovatno u kombinaciji novijih komponenti Windowsa i nekih drajvera - mislim da sam negde video problem sa Killer LAN drajverima i ndu.sys...

Super. Imam problem i sa DPC latencijom i mislim da je on takođe kriv. Ni to ne mogu da rešim. Ako neko ima predlog neka kaže.

Sta koristis za merenje? Posto DPC Latency Checker ne radi na Windows 8(.1), niti mozes da meris sa Balanced Power Saving opcijom.

Sta koristis za merenje? Posto DPC Latency Checker ne radi na Windows 8(.1), niti mozes da meris sa Balanced Power Saving opcijom.

... zato postoji latency monitor, Microsoft alatka, koja meri sve precizno sa odlicnim reportom.

Ljudi imam problem sa Bluetoth-om, u pitanju je MSI Dongle 2.1 standard, radio je par dana kada sam instalirao 8.1 ok i posle se izgubila ona ikonica iz task bar-a...
Bas sam se smorio, ima li jos neko takav problem i dali ga je resio.
Adapter sam isprobao na laptopu i sljaka, znaci nije odlazao, ne znam zasto me na Desktopu zeza.
Na W7 je radio super, pune 4 god!

Hvala

Probaj drajvere opet. Izbriši i stavi nove.

ndu.sys, ne rešava problem. Evo posle manje od 10 min. od boot-a. Out of memory. Ne znam da li Opera Next doprinosi tome.

Nazad
Vrh Dno