Šta je novo?

Windows 8.1 vs Windows 7 (utisci korisnika)

thecoby

Slavan
Učlanjen(a)
23.02.2008
Poena
309
Kupujem novi komp sa DX11.2 i prešao bih na W8.1. Zanima me šta vam fali u W8.1 što ste imali na W7 i šta je bolje? I neki generalni utisak.

Meni licno nista,apsolutno sve sa win7 od programa imam i na 8.1 i sve radi odlicno.
8.1 se butuje na desktop,imam redovno start dugme tako da nemam problem ni sa metro aplikacijama :)
Boot time je drasticno popravljen sa 8.1 u odnosu na win7.

Problem je Metro UI, forsiranje potpisanih drajvera po default. I moguci problemi sa programima koji nisu kompatibilni. Redovan update je obavezan, radi krpljenja rupa. To vecina ljudi ne radi. I DX11.2 ne donosi nista bitno, niti ces da primetis, niti ce biti vise od dve igre koje podrzavaju.

Meni licno fali Aero. Znam da se on moze vratiti instaliranjen dodatnih programcica ili theme-a ali ovako po defaultu mi bas fali. Nekako su mi ruzne i slepljenje boje u Win 8.1. Inace koliko sam primetio dok sam ga koristio Win 8.1 je i brz i pouzdan. Cak sam nekad sticao utisak da radi i bolje od Win 7 ali to je cisto moj utisak. A o DX11.2 ne moras jos uvek razmisljati.

Meni je u pocetku falio Aero, ali mi ne fali vise.

O DX11.2 neces morati nikad da brines jer nije bitan, i to sto donosi ce biti korisceno tek u nekoj vecoj verziji.

Iskreno koristim 8.1 i vise se ne bi vracao na sedmicu.
Kupio sam za 5$ start8 i od njega imam, Metro interfejs nisam video, ali stvarno jedno 3 meseca nit sam video metro nit neku njegovu aplikaciju, kao da ne postoji.
Igre mi deluju da rade bolje na 8.1, "podmazanije" nego na win7, plus mi je windows na SSD-u, tako da sve leti, pogotovu boot time.

Zasto si kupovao kad imas Classic Shell i druge besplatno?

Jel ima ovakva tema za Win 8.1 i da li je stvarno brzi boot time na SSD-u?
1457495_430902513707982_1727499365_n.jpg

Win 8.1 je uz Start8 ok. Ja sam isto iskeširao 5$ za njega i nije mi žao.
Od onoga što ja koristim i što mi smeta, probleme imam kod povezivanja sa mobilnim telefonima, zbog nedostatka drajvera i Darkest Hour igra mi radi dosta lošije nego na Win 7.

Generalno, ne vidim ni jedan razlog za prelazak sa Win 7 na Win 8/8.1. Imam ga samo zato što sam dobio original uz laptop.
Na desktopu sam još uvek potpuno zadovoljan sedmicom.

Kupujem novi komp sa DX11.2 i prešao bih na W8.1. Zanima me šta vam fali u W8.1 što ste imali na W7 i šta je bolje? I neki generalni utisak.

Apslolutno mu ne fali nista jako dobar, ja ga koristim i veoma sam zadovoljan.
Win 7 je idalje ok ali mi je nekako zastareo , win 8.1 mi je lepsi.
Licno meni se win 8.1 dopada

Kada se ukljuci butovanje na desktop, skloni metro, 8.1 radi lepo. Jedino po meni fali aero da mogu da instaliram neke teme, jer ovako nema neke poente.

ja bih da probam taj 8.1 al ne znam da instaliram, jel moze to nekako sa sajta kao apgrejd pa da se sve samo zavrsi

ja bih da probam taj 8.1 al ne znam da instaliram, jel moze to nekako sa sajta kao apgrejd pa da se sve samo zavrsi
Uh, to bi trajalo danima sa ovim našim internetom i verovatno bilo komplikovanije nego čista instalacija ili upgrade sa diska. Ima ova emulacija 8mice :
http://betanews.com/2014/02/15/wind...ive-earlier-versions-of-windows-the-8-1-look/
Pa vidi dali ti se sviđa izgled barem.
Normalan upgrade je čist i lagan sa 7mice, samo ti treba ISO i USB memorija ili DVD.

Poslednja izmena od urednika:
Uh, to bi trajalo danima sa ovim našim internetom i verovatno bilo komplikovanije nego čista instalacija ili upgrade sa diska. Ima ova emulacija 8mice :
http://betanews.com/2014/02/15/wind...ive-earlier-versions-of-windows-the-8-1-look/
Pa vidi dali ti se sviđa izgled barem.
Normalan upgrade je čist i lagan sa 7mice, samo ti treba ISO i USB memorija ili DVD.

imam usb, malo sam surfao i skinuo i rufus, e sad jos da nadjem sistem, jel moze neka narodna verzija, nesto mi se ne placa bas :)

Ma, tripuju se ljudi oko 8mice, radi za sve pare, specijalno kad je besplatna. Nisam uhvatio ništa još da ne radi na njoj, čak i HW koje nisam ni puškom uspeo da nateram da radi na 7mici. Ima i puno racinalizovanja tipa: "što da paćam za 8micu, kad mi i 7mica dobro radi" i možda su u pravu ali kada - tada će morati da pređu na neki OS tog tipa i načina rada pa je bolje navići se na to od početka negu banuti iznebuha na nešto mnogo različito.
Ako se pogleda "God Mode" vidi se da je većina sistemskih alata ista kao i na 7mici samo im je prilaz malo drugačiji. Iz God Mode-a može da se stigne brzo do skoro svih nameštanja. Na 8.1 , ko neće, nemora ni da vidi Metro ni da se brine o "Ružnjoći" ili "OSu napravnjenom za brljanje ekrana prstima". Btw, Metro radi kako radi i sa mišem i sa prstima potpuno isto. Ako nemaš Touch sreen ništa ne smeta ni miš.

Neke stvari ne rade kako treba.
Na primer "start up repair".Kada se desi greska prilikom pokretanja sistema zbog neke aplikacije,sa 7-micinim diskom pokrenem tu funkciju i on lepo popravi,dok 8-mica nesto kao "radi",ali ne uradi nista.Treba minimum 3 puta sa se resetuje komp na dugme da bi se pokrenula dijagnostika sto mi se uopste ne svidja.Da bi mogao da udjes u "safe mode" moras da ubacis cd,ako je sistem u kvaru,posto F8 vise ne reaguje sem ako ga ne povratis preko cmd-a.
UAC - ako se podesi da ne obavestava o dostupnosti i izmenama na nekoj particiji,on i dalje radi u "tihom" rezimu,te ako zelite da vam torrent program ili brauzer skladisti fajlove u datotekama neke druge particije mora da se isti iskljuci preko registrija.
Instalacija nepotpisanih drajvera - takodje jedna od iritantnih zastita koje su zadesile ovaj windows i koje su potpuno nepotrebne.Morate svaki put kada zelite da instalirate nepotpisani drajver da resetujete racunar ulazite u taj sigurnosni mod,ukoliko vec necete da sticete prava preko cmd-a.
Windows Apperance - mnogima poznata opcija od ranijih verzija windows-a preko koje mozete da podesite izgled i velicinu prozora,slova i ostalog.Zasto je ova opcija uklonjena i nepotrebna to valjda ni onaj koji je ovaj windows pravio ne zna.
Neko je napisao da je windows defender odlicna zastita koja dolazi u ovaj windows.Ako pogledate malo i na ostalim sajtovima koji izbacuju mesecnu statistiku o antivirusima,videcete da je windows defender na samom dnu po kvalitetu i zastiti.Cak je to i Microsoft potvrdio.
Microsoft je previse zatvorio ovaj windows i od samog korisnika,sto vidite iz ovih navoda.

Uh ovako, prije svega da kazem da se sada ne bih vracao sa 8.1 na sedmicu, prije svega zbog sledecih, stvari:

1. Brzi boot, nije toliko bitno, ali ipak znaci.
2. Brzi rad sistema.
3. Bolje ponasanje u igrama i programima.
4. Manje zauzece CPUa, bar koliko sam ja primijetio, da ga mnogo bolje koristi.

Imam tu i mana tipa, x64 jede memoriju kao lud, metro je glup, ali koristim ga samo kad igram igrice (tipa minion rush), nema aero, ne mogu mijenjati boju teksta u meni liniji kod prozora itd.

Meni ove mane ni ne smetaju toliko, i prije svega vidim da svaki update popravlja nesto i vidi se da će u određenom vremenskom periodu to jos mnogo bolje izgledati.

UAC ne sprečava programe da parkiraju download na druge particije ili diskove, kod mene svi browseri i uTorent namešteni da skidaju na drugi disk.
Nepotpisani drajveri su imali problema i na 7mici.
Što se tiče customizacije izgleda, tu jesu nešto skučene opcije ali veliki broj tema koje mogu da se nađu a i modifikuju, to mogu da reše, jedino Metro ima probleme sa tim ali dolazeće promene treba i to da smanje.
Deffender je definitivno "low end" AV ali je ipak nešto bolja zaštita od one na 7mici.
Još dobrih strana je da se 8mica bolje ponaša sa memorijom, CPU i disk zauzećem. Hard diskovi se mnogo manje fragmentuju a rad sa SSD diskovima je bolji takođe.
Da ne ponavljam sada za koje sve matore "junk" hardware su mi pronađeni draveri automatski preko interneta ali zbog nekih stvari sam morao da držim XP na jednom disku samo da bih mogao da ih upotrebim.
Sve u svemu, ja sam prilično zadovoljan sa 8.1 a neke stvari koje dolaze sa novim updejtom sam već sam namestio, kao recimo dugmiće za gašenje (2 načina) i Reset na desktopu i Task baru.
Besmislono je tražiti da novi OS radi potpuno isto što i prethodnik, onda nebi bio "nov", zar ne ? Osim toga pojavljuju se sve više programa koji mogu da pomognu pri customizaciji, ni XP, ni 7mica nisu baš sve imali na početku. U stvari Vista / 7mica su imale još više problema a da ne pričamo o Win95, koliko promena je trebalo da se uradi dok se nije stiglo do relativno dobrog systema.
Svima koji žele brz access do unutrašnjih funkcia windowsa bih prepručio da stave "God Mode" na desktop.

I ja u zadnje vrijeme razmišljam da pređem sa Win7 x64 na Win 8.1. Pročitao sam sve šta se ovde pisalo i taj 8.1 ne djeluje loše, ali sam čitao i temu o njemu i vidim da se više osoba žali na čudan i gadan memory leak na x64 verziji pa sad ne znam da li je to riješeno i da li da onda idem na x86 verziju. I ti apdejti, vidim da se dosta o njima piše a nije mi jasno zašto, da li su oni iz nekog razloga posebno važni (neophodni) na Win 8.1 ili šta, pošto je meni taj update isključen na Win7 i ništa mi ne fali, nisam ga koristio ni na Win XP.

Ako apdejti jesu iz nekog razloga važni na Win 8.1 da li oni rade na narodnim verzijama? A tu dolazim i do sledećeg problema, ima puno tih narodnih verzija pa nisam pametan koja je najčistija i provjerena da je stavim, pošto vidim da su neke instalacije skoro 5 GB a neke su gigabajt manje.

Nikako ne prelaziš na x86 sa 4GB i više.
Drugo, nije rešen memory leak.
Treće update je svuda bitan.
Četvrto, radi na narodnim verzijama dok ne izvace update koji deaktivira, pa onda moraš da nađeš rešenje.

Mene malo smorila sedmica ali citajuci za osmicu kakve sve probleme ima neka hvalaaaaa!

Nikako ne prelaziš na x86 sa 4GB i više.
Drugo, nije rešen memory leak.
Pošto imam 4 GB onda je upitna isplativost prelaska na Win 8.1 sa memory leak u odnosu na Win7 koji radi sasvim dobro. Šteta.

Da li se memory leak ispoljava svima na x64 verziji? Da li je vezan za neke korisničke aplikacije ili "udara" bez reda i pravila?

Pošto imam 4 GB onda je upitna isplativost prelaska na Win 8.1 sa memory leak u odnosu na Win7 koji radi sasvim dobro. Šteta.

Da li se memory leak ispoljava svima na x64 verziji? Da li je vezan za neke korisničke aplikacije ili "udara" bez reda i pravila?

Ne znam sigurno. Ne žale se svi. Ali ne možeš ni da pogađaš da li će.

Memory leak imaju moja 2 drugara I to na razlicitim masinama(jedan ima amd drugi intela) I to sa igrom BF4,zato sam I odustao od Win 8.1 dok to ne srede ako ikada srede....

Ja najčešće imam sa uTorent.

Ja sam se ipak vratio na Windows 7. W8.1 je stvarno mnogo prakticniji i jednostavniji za koriscenje, lepsi je i funkcionalniji, ali nije dovoljno stabilan za moje potrebe, tako da cu sacekati neko vreme, ali cu se definitivno prebaciti na njega kad sve bude ok.

Ja sam se ipak vratio na Windows 7. W8.1 je stvarno mnogo prakticniji i jednostavniji za koriscenje, lepsi je i funkcionalniji, ali nije dovoljno stabilan za moje potrebe, tako da cu sacekati neko vreme, ali cu se definitivno prebaciti na njega kad sve bude ok.
Sačekaj bar do posle 8og aprila kad sve nove zakrpe stignu.

Vrh Dno