Šta je novo?

Windows 7 - hardver, drajveri...

Drajveri su potrebni samo ako imas RAID, za IDE i AHCI rezim ne trebaju nikakvi drajveri.

E sad jedino ako tebi W7 instalacija ne vidi hard disk?

Zar misliš da bih pitao da mi ne trebaju drajveri?

Paradox: proces instalacije vidi HDD i sve particije, zauzeća na njima i fajl-sistem (štaviše, instalacija se podiže sa DVD-RW uredjaja koji je takodje u AHCI modu), ali kad izaberem C: radi instalacije, kaže mi da mi trebaju drajveri, tj. kaže da ne može da nadje odgovarajuće drajvere i nudi mi da ih sam dodam preko USB ili flopija. A neće ni tako.

Instaliraj Windows sa uređajima u IDE modu i onda uradi sledeće:

Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
Locate and then click the following registry subkey:

HKEY_LOCAL_MACHINE SystemCurrentControlSetServicesMsahci
In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
In the Value data box, type 0, and then click OK.
On the File menu, click Exit to close.

Onda reboot, uđeš u BIOS da postaviš AHCI, startuješ Windows, Windows će sam instalirati AHCI drajvere i onda reboot i to je to, tako sam ja uradio na mojoj ploči.

Čekaj, nema nikakvog dodavanja drajvera, samo uključim u registru i BIOS i to je to? Nešto mi je to sumnjivo, da ne ispadne da ne mogu posle ni u IDE modu da udjem u sistem...

Poslednja izmena:
Ajmo ljudi jedno n00b pitanje. :)

Koji je pravilni postupak za uninstall chipset drivera na win7 x64.
Ne mogu da provalim odakle da pokrenem uninstall?!
A i sinoc sam odradio uninstall sa driver sweeper-om pa mi zblonkao ceo OS, morao sam na restore da idem... :crash:
U pitanju je nv 570 chipset a driveri su oni koje je win sam instalirao, nesto mi neka igra baguje pa zelim da osvzim driver i vidim dali je do njega.

Cek bre, dal je moguce da niko ne zna da mi odgovori na ovo pitanje?! :(

Pa ako su u pitanju drajveri koje je instalirao sam Windows prilikom instalacije ne postoji način da ih "deinstaliraš" jer ti se posle toga Windows neće ni podići. Možeš samo da ih zameniš drugim.

Čekaj, nema nikakvog dodavanja drajvera, samo uključim u registru i BIOS i to je to? Nešto mi je to sumnjivo, da ne ispadne da ne mogu posle ni u IDE modu da udjem u sistem...

Pa da, kao što sam napisao, instaliram u IDE, promenim to u registry, restart, promenim u AHCI u biosu, win instalira sam drajvere za to i evo, radi mi. :)

Veoma jednostavno:

Opcija 1:
Vrati SystemRestore na point gde nisi instalirao drajvere i chipset.

Oprija 2:
Reinstaliraj ceo sistem.
:guitar:

Ili skineš drivere sa nVidia sajta, pa pokreni instalaciju. Vidi da li će samo da pregazi postojeću, ili ti možda ponudi da prvo uradi uninstal starih drivera.

Pa da, kao što sam napisao, instaliram u IDE, promenim to u registry, restart, promenim u AHCI u biosu, win instalira sam drajvere za to i evo, radi mi. :)

@RazbojNick
Jel ti proradilo?? Kad sam instalirao win7 hteo je da ga podigne sa AHCI u biosu, medjutim posto imam i xp na drugom hardu koji radi samo u IDE (pri instalaciji XP-a nisam podesio AHCI u biosu :wall::wall:) pri biranju primarnog harda u biosu ponekad sam zaboravio da vratim na AHCI kada sam hteo win7 i sada nece ni win7 da mi se bootuje kada je stavljen AHCI. :crash:

Što se tiče XP, ima metod da se na Intel platformi naknadno ubace drajveri za AHCI, te nećeš morati da šaltuješ u BIOS svaki put.

A ja još nisam probao, treba mi računar ovih dana, pa ne bih ništa oko sistema čačkao do kraja nedelje.

Probao sam jos dok sam imao samo xp da osposobim AHCI ali nisam uspeo, a ne rusi mi se sistem na tom hardu :S:

Ok, instalirao sam na desktop-u Win 7 malopre, i nece da radi internet, imam ovaj SBB-ov modem i uopste ga ne prepoznaje kad ga bocnem u mreznu karticu, onda sam uzeo USB kabli i probao preko njega, ali nece ni tako, nece ni da pokusa da ga instalira, jel zna neko u cemu je problem? Instaliran je win 7 professional ... Modem i kabli su u redu, jer taj isti koristim SAD na laptopu dok kucam ovo :)

Je l' ti instalirao Windows drajvere za LAN? :)

Ok, imam sad problem sa dzjostikom, prepoznao ga je kad sam ga ubacio ali ne reaguje ni na jednu komandu, otiso sam i u "devices and printers" i nasao ga tamo, ni na testu nije hteo da reaguje ni na jednu komandu odatle ... imam neki jetion joystick, radi sigurno, jer sam ga probao na laptopu :(

Jel neko uspeo da nadje drajvere za miro pctv za windows 7 x64?
Googlao sam i probao vise verzija drajvera ni jedan nije radio. Doduse ovo je bilo za vreme bete...

Ja ne mogu da igram PES 2010 jer nece dzojstik da radi :( Radi na laptopu gde je instaliran XP a ovde na ovom kompu gde je sedmica, nece :(

BILO KUDA XP SVUDA

Vista i 7-ca mi deluju kao losa noc u gradu. Istusiras se(obrises stari OS),obuces se(instaliras novi),hoces da se naparfemises sa praznom bocicom pafema(ne mozes pola hardwarea da instliras zbog nedostatka drajvera)ali ipak odes do grada(sto radi radi),sednes da popijes pice(klikces),vidis neku ribu (sansu da podignes neke drajvere za ono sto ne radi) ali ti prilazi neki celavi,vadi 9-ku(fatal error),pokupis se(utepas 7-cu) odes kuci i miru svom (instaliras opet dobri,stari Xp).:D

Pravi si poeta...

Isto tako je bio i "stari, dobri win2000", pre njega "stari, dobri Win98", itd.

Pravi si poeta...

Nije bas tako ali ok. XP je do sada po meni najbolji,za igrice se ubio,a i extra je stabilan sistem. Vista i 7-ca su po meni sminkeraj za koji ne kazem da nije lep vec nije funkcionalan,u ostalom i ostli korisnici pricaju sta sve nece da radi na 7-ci i Visti,a ja bihto samo potvrdio. Pozdrav.

e ako je za igrice najbolji onda nema sta da se prica!
btw. 8 godina je proslo od kako se pojavio pa bi bilo cudo da ima problema sa drajverima.
Sacekaj 2017. godinu pa ces isto ovo pricati za Windows 7 ;)

Pravi si poeta...

nenenene
za ove sa "igricama" uvek je bio "stari dobri win98SE, nikad necu na taj XP, sta on novo donosi, samo saren interfejs" :eyebrows:

Poslednja izmena:
Jel imo neko problem sa tv karticama(mislim pre svega na kodeke) na sedmici.Naime kad pokrenem program o kartice sve sto dobijem je crn ekran bez tona ,bez icega,cak i bez mogucnosti da se traze kanali .Mislim da je to do kodeka,ali neznam kojih.Probo dve tv karte,isto se desava na obe . E sad imam jos jedno podpitanje ,vezano je za xp mode ,tj.dal moze i kako da instaliram ovu karticu na xp mode-u.Ja nisam uspeo javlja da nepostoji taj uredjaj?

Da li ima neko problem sa native rezolucijom 22-incnog monitora?
Kod mene je konkretno problem sa asus wv223b,posle par restarta se izgubi 1680x1050 rezolucija...

Sigurno ti je do verzije 7mice ili drajvera,inace meni je na LG L222WS prepoznao max rezoluciju i ostao na njoj,iako sam mislio da cu prelaskom na Acer 223hqb full HD imati neki problem,sve fercera savrseno na 1920x1080 .
ps: Po meni W7 savrsena zamena XP'a :)

Poslednja izmena:
Korstim Win 7 64bit pro (legal),racunar je prilikom update odradio sve drajvere,sve radi bezprekorno. Sto se tice igrica,takodje samo reci hvale! PES 2010 radi sa svim usb gamepad-ovima koje sam probao. Pravo osvezenje od OS. :banana:

Sigurno ti je do verzije 7mice ili drajvera,inace meni je na LG L222WS prepoznao max rezoluciju i ostao na njoj,iako sam mislio da cu prelaskom na Acer 223hqb full HD imati neki problem,sve fercera savrseno na 1920x1080 .
ps: Po meni W7 savrsena zamena XP'a :)

Moguce je,mada ortak ima isti win i cak isti monitor i radi kako treba.
Nalazio sam na netu isti problem kod mnogih ljudi,postoji neka opcija koju sam probao a radi,to je da se napravi rucno neki driver za monitor sa 1680x1050 rezoluciom ali to funkcionise sa nekim starijim forceware driverom za vistu,sto mi nije u interesu jer hocu da igram novije igre a time gubim performanse.
Hah...

Korstim Win 7 64bit pro (legal),racunar je prilikom update odradio sve drajvere,sve radi bezprekorno. Sto se tice igrica,takodje samo reci hvale! PES 2010 radi sa svim usb gamepad-ovima koje sam probao. Pravo osvezenje od OS. :banana:
Ja nisam imao tu srecu :p koji gamepad imas?

Nazad
Vrh Dno