Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Takođe ovde
Editor's Note:
WinUtil does get a hit on VirusTotal, and you may get a warning from your antivirus that the file isn't commonly downloaded
Jedino neznam koju verziju da skinem, jednu od probnih (Ps1, Ps1 pre releasw) ili stabilnu.*

Poslednja izmena:
E ovo je posao samo stisneš i gotovo. 26H1
2026-03-04 19_24_02-windows [Running] - Oracle VirtualBox.png

Moja. Imam dual boot ovaj Iot i onaj Server 2025. Prvo sam napravio radjeni ISO i instalirao na Virtualnoj mašini kak se zvaše VirtualBox da vidim kako prolazi instalacija da li ima grešaka i kako ide ... Instalaciju više ne radim preko fleške već sa hard diska automatski. Samo pokreneš instalaciju izabereš jezik i particijiu i dočeka te desktop. Pošto je sve prošlo glatko spremna je za živu instalaciju kada dođe vreme.

PowerShell Command to Check Status:

Copy i paste ove ispod komande u PowerShell (Run as Administrator) kako bi proverili da li imate nove "2023" secure boot sertifikate:
Kod:
[System.Text.Encoding]::ASCII.GetString((Get-SecureBootUEFI db).bytes) -match 'Windows UEFI CA 2023'
(Ako vidite napisano "True," već imate nov sertifikat!)

Ako je poruka False onda ovo odraditi:
Kod:
reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Secureboot /v AvailableUpdates /t REG_DWORD /d 0x5944 /f
ENTER na tastaturi
Kod:
Start-ScheduledTask -TaskName "\Microsoft\Windows\PI\Secure-Boot-Update"
ENTER na tastaturi

I restartovati 2 puta komp!

Nakon toga ponovo pokrenuti PowerShell kao administrator i ponovo isto za proveru:
Kod:
[System.Text.Encoding]::ASCII.GetString((Get-SecureBootUEFI db).bytes) -match 'Windows UEFI CA 2023'

Sada bi trebalo umesto False da piše True, ako je sve prethodno ok odrađeno 🙂

Poslednja izmena:
Radi.😉😉😁😁
2026-03-06 22_40_11-Settings.png

Probao 2 puta i ništa.
Probaj kao što je opisano ovde:
To je ustvari isto kao i ovde opisano (dva posta iznad) samo što kažu da treba čekati 5 min posle svakog restarta.
Takođe, ne treba copy/paste u Powershell jer su dati .cmd fileovi u koje su uneta ona dva reda.

Uuuuups. Zaboravio sam da Safe BOOT nije bio aktiviran u BIOSu pošto sam eksperimentisao sa nekim Linuxima. Sada pokazuje True. To li je to?

Da. Vidiš da je korisnik kriv a ne Code.

I kod mene prošlo. Još kad bi neko mogao da odgovori na prosto pitanje: Gde se ti ključevi fizički nalaze ? U Boot manageru (EFI particija), u TPM modulu ? ili u UEFI / BIOS-u ?

Kada sam u biosu setovao Safe boot, nešto je pisalo o ključu, dasadrži ili novi.

Secure-Boot-Allowed-Key-Exchange-Key-KEK-Update.jpg

Verify-Secure-Boot-2023-certificate-on-Windows-11.jpg

Butovao poslednji 25H2 Insider Beta na istom PCu i nisam morao ništa da uradim. Sada neznam da li je update to uradio ili više verovatno što je upisano u firmveru preko "normalnog" 15h2.

Od one dve linije u Powershellu jedna dodaje ključ u registry, a druga otvara scheduled task koji uradi update ključeva. E sad gde se oni updejtuju to nije jasno. Malo je verovatno da ova druga naredba može da piše po firmveru.
I kod mene je u BIOS-u i pre ovog updejta bilo nekoliko vrsta ključeva za Secure Boot.

Nemojte lupati glavu oko toga jer je to Windowsova interna stvar. Recimo na Serveru sam proverio pre neki dan i pisalo je True i bez tog KEK apdejta kao gore na slici. Praktično bez moje ikakve intervencije. Dok eto ovde na 26H1 je bilo potrebno samo "uključiti" sertifikate preko gornje dve komande takođe bez KEK apdejta. Sve zavisi od Windowsa do Windowsa. Rešiće se samo po sebi vremenom.

Ja sam mislio da si za ovaj KEK update samo uzeo sliku sa linka koji si dao, a ne da je zaista došao? Updatejti obično stižu od drugog utorka u mesecu ili posle 10. u mesecu?

[Secure Boot] With this update, Windows quality updates include additional high confidence device targeting data, increasing coverage of devices eligible to automatically receive new Secure Boot certificates. Devices receive the new certificates only after demonstrating sufficient successful update signals, maintaining a controlled and phased rollout.

Secure-Boot-Allowed-Key-Exchange-Key-KEK-Update.jpg

Verify-Secure-Boot-2023-certificate-on-Windows-11.jpg
Meni je tek s ovim upalilo, dok nisam stiklirao ovo TPM-WMI uvek pokazivalo False, cim sam stikllirao sam se racunar restartovao, sad pise True. Doduse, kako sam stiklirao ovo vec mi se jos jedanput restartovao racunar sam od sebe..

Poslednja izmena:
Istekao edit, racunar mi se izgleda restartuje kada u BIOS ukljucim Safe Boot, kad ga iskljucim bude sve ok..za sad.

Microsoft updates official Windows 11 ISO tool with the latest system updates
1750956750_media_creation_tool.webp

Users always have access to the latest Windows 11 build, which makes clean-installing the operating system easier, with no need to spend time on downloading additions updates afterwards.
With the latest update, MCT now downloads Windows 11 version 25H2, build 26200.8037, which is the March 2026 Patch Tuesday update.

Kakva je trenutna situacija sa Win 11 LTSC? Valja li čemu i ima li smisla prelaziti sa Win 10 LTSC?

Nema smisla, tj. ima isto kao i W11 i W10. ili "regularnih" windowsa.

Ja sam 8.marta prešao sa Windows 10 LTSC na Windows 11 LTSC, clean install.
Imam Lenovo Yoga Pro 7i Gen 9 i baterija na Windows 10 LTSC mi je trajala između 4 i 5 sati.
Na Windows 11 LTSC mi traje oko 7 sati.

Dakle ako imaš Ultra procesor ili možda čak 14 generacija, onda se isplati.

Naravno da se isplati noviji Windows. Ne znam što svi begaju od Win 11... valjda kida udove..😎😎😊😊

Ja sam od samog izlaska Win 11 u "Insider" programu, kao beta tester, što znači da stalno koristim beta verziju. I do sada nisam imao ama baš ni jedan crash, BSOD ili bilo kakav veći problem sa beta verzijama Win 11. Toliko o nestabilnosti ovog sistema. A neki stave Win 11, pa ga "debloat-uju", isključuju razne sistemske procese, "tweak-uju" ga raznim programima za tu svrhu... nema šta mu ne rade. I onda kažu Win 11 je njesra, ne radi stabilno, puca i sl. I to neki još i na nepodržanom hardveru, zaobilazeći Win 11 ograničenje da se ne instalira na nepodržani hardver. Ko nije zadovoljan sa Win 11 - pa ima prethodnih verzija Windowsa, nek ostanu doveka na 10-ki, Viisti, 8.1, 7, ....

Meni je jedini problem telemetrija.
Ostalo, Windows OS, staviš neku temu i sve je to isto.

Nazad
Vrh Dno