Šta je novo?

Windows 11

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ti kao da po ceo dan premestas fajlove sa jednog diska na drugi!?
Lici... lici ni na sta, spor i bagovit i u dark modu veoma nepregledan, nisam rekao da nije koristan. Sreca pa u SysWOW64 se nalazi onaj stari Taskmgr.exe :)
Pa 2 diska su samo za privremene fajlove a dve particije na jednom od 2TB su za čuvanje fajlova pa treba da se prebace u odgovarajuće foldere. Tu su i backups na externe diskove. Volim da sve bude organizovano.

Prilozi

• EDD58CB7-2F22-4D45-952D-977420B4A429.png
    EDD58CB7-2F22-4D45-952D-977420B4A429.png
    424.1 KB · Pregleda: 106
Proverio sam kod brata na kompijuteru na Windows 11 taskmgr.exe iz SysWOW64 moze da se stavi u TaskBar desni klik na njega i "Pin to Taskbar" tako da nema potrebe ta tema da se pokrece ali ne bi me cudilio da nam Microsoft i to zabrani.

Evo vam Taskbar i Task Manager… izgleda da su čitali ovaj thread koliko x ste pisali o njemu:LOL:😂

To je RP channel
Proverio sam kod brata na kompijuteru na Windows 11 taskmgr.exe iz SysWOW64 moze da se stavi u TaskBar desni klik na njega i "Pin to Taskbar" tako da nema potrebe ta tema da se pokrece ali ne bi me cudilio da nam Microsoft i to zabrani.
Pa moglo je uvek ikona na Taskbar ali ne u ovom kotekstu. Right click na Taskbar pa se onda bira. Tako ne zauzima mesto,

Android-13-apps-in-Windows-roadmap.jpg

Sad sam instalirao KB5018496 i nema Task Managera kao opcije na desni klik na taskbar. Piše ovo: New! It adds Task Manager to the context menu when you right-click the taskbar. This feature rolls out in the coming weeks.

Pa nije jošprošlo "Dolazeće nedelje"
Post #851 imaš uputstva kako da aktiviraš.

Ja više očekujem da srede SysTray, da ikonice ne budu toliko razmaknute i da se mogu premeštati. To mi više treba od Task Managera u kontekst meniju taskbara.
Build 22623.870.

Previše su uprostili taj interface. sad plako vraćeju "na zahtev korisnika" i tako ispada da nem čine uslugu.

Da, pokvare pa se korisnici "bune", pa poprave, pa kažu "vidite da nešto radimo". Haha!

U sklopu Task Mangera Win 11 22H2 je i deo "Startup Apps". To bi trebalo da je spisak aplikacija koje se učitavaju pri bootu. Međutim, ako se taj spisak uporedi sa mnogo detaljnijim spiskom koji daje Autoruns, koji je deo Sysinternals svite besplatnih programčića, onda nešto nije jasno. Na primer, za komponentu Adobe Acrobata XI "updaterstartuputility.exe", u Task Manageru - deo Startup Apps, stavio saam da bude disabled ali u Autoruns stoji da je checkirana što valjda znači enabled ? Isto je tako i u CCleaneru checkirana. Da je isti file vidi se po tome što putanja do njega (kada se otvori iz Task Managera) ukazuje na isti file.
Sad ako u Autoruns isti file odcheckiram onda se izgubi i više ne vidi u Task Manageru.
Zna li neko šta Task Manager prikazuje kao Startup Apps i gde onda gledati ?

Prilozi

• Autoruns.jpg
    Autoruns.jpg
    106.6 KB · Pregleda: 26
  • Task Manager.jpg
    Task Manager.jpg
    74 KB · Pregleda: 43
Task Manager > Startup prikazuje samo "prave" programe/aplikacije ali ne i ono što te aplikacije same postavljaju. Tako da kao recimo Firefox koji instalira svoj sopstveni Update program koji startuje i radi čak ni kada je FF activan. Takve delove programa j samo unistaliram sa Revo Uninstalle-m jer i kada se ugase sa Autoruns ili sličnim, opet se aktiviraju posle restarta.

Interesantno, nisam to znao. Kod mene Revo uninstaller vidi samo jednu instancu Firefoxa (prilog) pa mi nije jasno kako bih skinuo njegov update program odvojeno ?
Autoruns daje spisak svih mogućih mesta odakle se program može učitati posle restarta (Logon tab). To može biti sa različitih lokacija u Registry-ju, iz Scheduled Tasks i još puno mesta. Sve se to tamo može isključiti.
Kad se otvori Autoruns i on završi scaniranje, onda je u njemu sve checkirano. To je mnoštvo svega programa, servisa i dr. Da li sve to baš startuje sa Win 11 ?Ali kada se uporede na pr. njegov Logon tab i Task Manager, Autoruns vidi više. Ono što zbunjuje je da kada se odcheckira nešto u Autoruns, odmah se briše u Task Manageru. I to se lepo vidi ako se drže otvorena oba programa. Kao da Autoruns samo modifikuje Registry, a da Task Manager to čita ?

Prilozi

• Revo.JPG
    Revo.JPG
    241.7 KB · Pregleda: 39
Task Manager > Startup prikazuje samo "prave" programe/aplikacije ali ne i ono što te aplikacije same postavljaju.
Nisam siguran da je ovako. Evo primera. Svi imamo Adobe Acrobat, ako se pogleda u Task Manageru - Startup videće se: Acro Tray i Adobe Updater Startup Utlity, tj. pomoćni programi koje su u vezi sa njim, a nećemo naći sam Adobe Acrobat koji je njihov "pravi program". Isto tako i Autoruns prikazuje ali su u njemu checkirani, iako su Task Manageru - Startup stavljeni na disabled. Čim ih odcheckiramo u Autoruns-u nestaju u listi u Task Manageru ? Zašto su u Autoruns checkirani iako su disabled ? Zato mislim da ih Autoruns, kada se odcheckira, sklanja u neki posebni odeljak u Registry bazi i tada ih Task Manager više ne vidi. Znači sklanja sa mesta odakle bi mogli da se pokrenu, a ne disabluje (jer oni to već jesu, ako smo ih disableovali u Task Manageru) . Zato ih Task Manager više i ne vidi na tom mestu.

Poslednja izmena:
Moguće je tako u Adobe progamima ali drugi kao FF, Revo i Macrium Reflect instaliraju programe koje samo oni upotrebljavaju a koji se ne nalaze u Windows Srartup listi. Koliko znam, programi koji su predviđeni da budu (automatski) Startup moraju da budu registrovani kao takvi ili čak da rade automatski da bi se uopšte pojavili u toj listi .

Treba mi pomoc oko File Explorer-a.

Pa posto me ovaj novi FE mnogo nervira jer je promenjen kako da vratim onaj FE od verzije 21H2 koji mi se vise svidja nego ovaj koji je sada ubacen.

Pa vrati se na 21H2 :S

Ovaj deo mi nije jasan

Untitled-1.jpg

Razumeo bih da je input fields kliknes i ukucas tekst a ovako ovo fake dugme mi nije jasno, mnogo ruzno i mnogo mi zauzima mesta

Previse cimanja zbog FE da bih vratio a da ne govorim o toni podesavanja u samom win-u pa programa i igara. Nemam toliko vremena za gubljenjem.

Meni ponudio update na 2h22 i onda nestao :) Neka, ne zalim se.

Izgleda da je većina korisnika slabo koristila "search" ikonu na taskbaru, pa su je povećali da svi mogu lepo da je vide. Da krenemo mi da klikćemo povremeno po njoj, da je ne prošire na pola taskbar-a :D

Kod mene se dešava sledeće:Kod svih sajtova koji traže prijavljivanje ,uredno se prijavim kao i na ovom benčmarku.Ugasim laptop ,upalim i ponovo traži prijavljivanje iako je kvačica zapamti uredno štiklirana.Telegram otvorim ,sinhronizujem sa mobilnim ,kad ugasim pa upalim laptop isto traži ponovo sinhronizaciju.Isto mi se dešava i na google chrome i na microsoft edge.Negde nešto grešim.Reinstalirao windows i ponovo isto .Inače sam na 22H2.Ima li neko ideju kako da rešim problem .

Kod mene se dešava sledeće:Kod svih sajtova koji traže prijavljivanje ,uredno se prijavim kao i na ovom benčmarku.Ugasim laptop ,upalim i ponovo traži prijavljivanje iako je kvačica zapamti uredno štiklirana.Telegram otvorim ,sinhronizujem sa mobilnim ,kad ugasim pa upalim laptop isto traži ponovo sinhronizaciju.Isto mi se dešava i na google chrome i na microsoft edge.Negde nešto grešim.Reinstalirao windows i ponovo isto .Inače sam na 22H2.Ima li neko ideju kako da rešim problem .
Да ниси можда у неком инкогнито моду?

To je do browser-a iprograma, oni upravljaju time.
Evo recimo u Firefox-u
1667844944451.png

ja to u chromu i edgeu ne vidim gde se rešava.Ko zna neka pomaže .Nisam u inkognito modu.

Nazad
Vrh Dno