Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
odakle ti update? ja jos nisam video ni na jednoj masini da je ponudjen update na w11

Šta znači kad u System information piše
BIOS Mode Legacy
Secure Boot state unsupported
U BIOSu ti je CSM uključen pod Boot sekcijom. Treba da stoji UEFI only ali pogledaj sledeći post:
Ja sam juče sam proveravao konpatibilnost, ploča mi je Gigabyte B450-s2h i isto je pisalo da mi treba secure boot i TPM. I odem tako ja u bios, stavim CSM na Disabled, uključim secure boot i fTPM i save changes i posle toga crn ekran, neće da podigne sistem neće u bios znači ništa i na kraju sam morao clr Cmos izvadio bateriju i sve se dobro završilo posle se resetovao bios na default, šta je pošlo naopako moraću da istražim. Da li možda neko zna zašto se to desilo?
Verovatno MBR sistemska particija, neka me neko ispravi ali mislim da je ovo simptom (ne sećam se da li piše boot device missing ili crn ekran kao u ovom slučaju). Treba prvo odraditi konverziju iz MBR u GPT particiju pa onda isključiti CSM.

Da, upravo sam to pisao. I obavezno backup pre toga.

@illidan Ma nema još, nego mi je u Update & Security stajalo da ću dobiti udgrade čim ga puste... Anyway, ipak je bilo dovoljno isključiti fTPM. Sada stoji da ne pokrivam minimalnu zahtevnost. Trebalo mu je izgleda malko više vremena da ukapira. 😁

mozes i u group policy da namestis da nijedan update ne instalira automatski bez tvoje saglasnosti :)

U BIOSu ti je CSM uključen pod Boot sekcijom. Treba da stoji UEFI only ali pogledaj sledeći post:

Verovatno MBR sistemska particija, neka me neko ispravi ali mislim da je ovo simptom (ne sećam se da li piše boot device missing ili crn ekran kao u ovom slučaju). Treba prvo odraditi konverziju iz MBR u GPT particiju pa onda isključiti CSM.
Izgleda da je to problem, hvala.

@illidan Ma nema još, nego mi je u Update & Security stajalo da ću dobiti udgrade čim ga puste... Anyway, ipak je bilo dovoljno isključiti fTPM. Sada stoji da ne pokrivam minimalnu zahtevnost. Trebalo mu je izgleda malko više vremena da ukapira. 😁
Razumem tvoj nedostatak želje za Win 11, ali ako gasiš TPM gasiš i proveru integriteta Windowsa pri boot. Jer koristi hash da proveri da li je malware modifikovao nešto na sistemu.

@Dark Magician Računar koristim od svoje 5. godine. Znači evo punih 30 godina. Konkretno Windows koristim još od verzije 3.1. 🙂
Dok nisu objavili priču oko Windows 11 ja nisam ni znao da tako nešto uopšte postoji tako da ga za života nisam uključio. 😁
Ovaj komp je kod mene pune dve godine i fTPM je po difoltu isključen, što znači da je te dve godine radio bez njega. Ja za tih 30 godina nisam uživo video ni jedan malver, adver, virus ili šta već... Ako nisam za tih 30 godina, pa neće valjda sad za narednih par meseci do godinu dana dok ne ispeglaju 11cu da mogu da pređem na nju. 😁

Konačno se može napraviti shortcut i prebaciti na desktop bez bojazni da će se izgubiti ikonica. Kako me nervirao ovaj bug kod Win10, nikad to ispravili nisu... Btw, jako mi se sviđaju ove prečice u "vrhu klika" za cut, rename, imam osjećaj da su taman tu gdje treba. :)

Sastavio sam novu konfiguraciju za Windows 11. Primetio sam da nece da se probudi kad ode u sleep.

MB: Gigabyte B560M-D3H
CPU: Intel Corei5-11600
PSU: CHIEFTEC GPE-600S 600W Eco
RAM: 2x 16GB DDR4 3200MHz Cruical
Graficka: NVIDIA GTX 1050
SSD: Kingston SUV 500 240GB

Jel probem pravi neki drajver ili je pitanju generalni bug?

Sastavio sam novu konfiguraciju za Windows 11. Primetio sam da nece da se probudi kad ode u sleep.

Eto, to isto mi se desilo dva puta.

Prvog puta sam uspeo da ga "probudim" iz sleep-a, jednostavno na auto popravku pokretanja windows-a.

Drugog puta nije bilo šanse da bilo šta odradim osim čiste instalacije od 0 ponovo.

Evo sad mi radi lepo, ali sam ugasio sleep i u opcijama napajanja (na balanced stavku), pogasio gašenje hard-a i ugasio hibrid sleep.

Da dodam da sam ove probleme imao u oba navrata, kod paljenja i ostavljanja računara do pred unošenja šifre za pristup desktop-u, a ne posle podizanja sistema ili nakon nekog rada na računaru.

Meni radi sleep mode radi savršeno na Sabljarki i FX a neko reče gore da Windows radi bolje na Intelu, tako da je sigurno vama do neke nekompatibilnosti konfiguracije i Windowsa. StartIsBack11 radi savršeno reg fajlovi za štimovanje rade savršeno sve u svemu good. Ne znam što gasite TMP i sekjuriti boot ako ih već imate?

Za početak izgasi fast startup.

Ako se probudi iz sleep-a (krenu ventilatori da se vrte), a nema slike... nvidija drajveri. Naletao sam na takve probleme. Na 10-ci rešavano sa novijim ili starijim, dok za 11-icu ne znam (nema mnogo izbora pretpostavljam, tek je izašla).

edit: izbori > izbora

Poslednja izmena:
Za početak izgasi fast startup.

Ako se probudi iz sleep-a (krenu ventilatori da se vrte), a nema slike... nvidija drajveri. Naletao sam na takve probleme. Na 10-ci rešavano sa novijim ili starijim, dok za 11-icu ne znam (nema mnogo izbori pretpostavljam, tek je izašla).
Tako je. Probudi se iz sleep-a ali nema slike...

Da instaliram prvo win11 preko win10, ili mogu odmah win11 na čistu mašinu pa da ukucam ključ koji koristim u win10? :)

Ne trazi kljuc odmah instalira sa kljucem… bar je meni… i mogu vam reci ja sam PREZADOVOLJAN kako radi…

I ja skroz zadovoljan (Ryzen 5600x), ne vraćem se na Win 10 definitivno, obrisao windows.old folder. :)

Možda bi moderatori mogli da promene naziv teme, pošto je odavno izašao stable build

izasao je build, sad da li je stable... :D

Ne trazi kljuc odmah instalira sa kljucem… bar je meni… i mogu vam reci ja sam PREZADOVOLJAN kako radi…
Mislio na novi PC, da instaliram prvo win10 sa retail ključem koji koristim, pa ugrade na win11, ili može odmah win11 i aktiviram ključem od win10?

Poceo instalaciju na Aceru sa nekim intelom quad core 1155,8gb rama,rx560,prodje imenovanje pc-ija i kad trebam imenovati korisnika umesto toga restart i trazi logovanje mejlom.
Na ryzenu nije bilo tako,ista instalacija windowsa,sem sto je ovde radjen sistem bez tpm i secure boota.

Prilozi

• IMG20211017171805.jpg
    IMG20211017171805.jpg
    220.3 KB · Pregleda: 49
Nije moguce bez interneta instalirati 11.
Zanimljivo sad ne mogu ni u bios.

Prilozi

• IMG20211017173820.jpg
    IMG20211017173820.jpg
    472.8 KB · Pregleda: 48
Jel to Home verzija ili?

Poceo instalaciju na Aceru sa nekim intelom quad core 1155,8gb rama,rx560,prodje imenovanje pc-ija i kad trebam imenovati korisnika umesto toga restart i trazi logovanje mejlom.
Na ryzenu nije bilo tako,ista instalacija windowsa,sem sto je ovde radjen sistem bez tpm i secure boota.
A u čemu je poenta da radiš bez TPM i secure boot kad imaš?

Probaj ovako

Nazad
Vrh Dno