Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Da li si uključio Secure Boot i TPM? Pogotovo ovo drugo. I kod mene je tako bilo dok nisam uključio TPM.

Znaci ja sa 2GB RAMa ne mogu instalirati Win11,***...

Windows 11's strict hardware requirements cannot be bypassed, Microsoft admits, "We know it sucks... we will still block you"​

Microsoft's Program Manager Aria Carley has confirmed that it would not be possible to bypass Windows 11's TPM 2.0 and Secure Boot requirements once the OS launches some time in October. Insider builds can currently be installed on a wider range of Intel and AMD CPUs, but the OS will support only Intel 8th gen and above and AMD Ryzen 2000 and above consumer processors at launch with no way to bypass these enforcements.
Microsoft is expected to launch Windows 11 some time in October with those in the Insider program already being able to test pre-release builds of the operating system (OS). One of the primary contentions with the new OS is that the official system requirements mandate the presence of a Trusted Platform Module (TPM) 2.0 chip.

While TPM 2.0 and Secure Boot requirements can be bypassed via a registry hack, Microsoft has now confirmed that these methods will not work once the OS becomes widely available.

This information comes from Microsoft Program Manager Aria Carley who, in a response to a question whether devices not fully compatible with Windows 11 would be offered the update via Windows Update, said,

So we talk about this new hardware floor of what devices are eligible and which aren't. And we know it sucks that some aren't going to be eligible for Windows 11. But the reason we're doing that is to keep devices more productive, have a better experience, and most importantly have better security than before so they can stay protected in this new workforce."
Further, responding to whether these safeguards can be bypassed via a group policy edit, Carley said,
That group policy will not enable you to get around the hardware enforcement for Windows 11. We're still going to block you from upgrading your device to an unsupported state since we really want to make sure that your devices stay supported and secure."
This news can be dampening for many who wish to experience the new OS but are being left out despite sporting perfectly capable hardware. For instance, those with AMD Ryzen 1000, Threadripper 1000, and Intel 7th gen and below CPUs are left out from the upgrade.

Microsoft is evaluating performance of Windows 11 on these unsupported CPUs via feedback from the Insider program, but there's no guarantee we will see support for them at launch.

That being said, since Microsoft does offer OEMs a special image that does not warrant a TPM in special cases, it is very much possible that someone will eventually find a way to bypass this.

For those that do have a compatible CPU, be sure to enable your processor's built-in firmware TPM in the BIOS/UEFI — PTT (Platform Trust Technology) for Intel and fTPM (firmware TPM) for AMD.

Kako vreme odmiče, i što više ovih saopštenja pročitam, sve sam ubeđeniji da će na kraju instalacija 11-ice biti veoma lako izvodljiva. Samo pričaju prazne priče, a u zvaničnim specifikacijama im stoji da će sva hardverska ograničenja moći da se "izbegnu" na virutelnim mašinama, jer eto kao neće se tada ni pokretati check hardvera. Što znači da će uz manje izmene regedit vrednosti moći da se zavara instalacija, tako da ispada kao da se sistem instalira na VM.

Ono što ovde ostaje jedino pitanje, jeste da li će raditi WU nakon instalacije na nepodržane uređaje, mada i da ne radi, nije neka šteta, i ovako će izlaziti godišnje jedan veliki update.

Pa...s druge strane TPM i full chain integritet sistema može da bude primenjen i na gaming da se blokira varanje, mada i u svrhe blokiranja piraterije. Tako da sve u svemu može da svašta ne radi ako nije TPM, Secure Boot, Memory integrity (što je zapravo prvo rađeno za Xbox pa preneseno na Windows).

Ja lično misli da tvrde pazar i opipavaju puls korisnika, ali da će na kraju popustiti. Ako ovako ostane gomila Microsoft proizvoda neće moći da koristi Win11. Zamisliti milione onih koji su kupili recimo Surface Studio 2 koji košta 3500$ ili više, i sada će neko da im kaže da neće moći da instaliraju Win11 jer mu je procesor Intel 7. generacija? A još uvek ga reklamiraju i prodaju 🤣

Pa...s druge strane TPM i full chain integritet sistema može da bude primenjen i na gaming da se blokira varanje, mada i u svrhe blokiranja piraterije. Tako da sve u svemu može da svašta ne radi ako nije TPM, Secure Boot, Memory integrity (što je zapravo prvo rađeno za Xbox pa preneseno na Windows).
To bi tek bio skandal, verujem da bi definitivno tim potezom sa blokadom piraterije dostigli Windows 8 nivo omrženosti među korisnicima.

Ono što je ovde najbitnije jeste da je njima core OS odavno RTM, što su i sami potvrdili, zato se main broj builda, ne menja, već se menjaju brojevi nakon tačke, sad samo peglaju vizuelno sistem,a sistem trenutno radi na svim uređajima, tako da MS mlati praznu slamu kako eto, jako je bitno da postoji TPM i da je bitno da su procesori najnoviji...

Što se tiče gaming zaštite od varanja, za to sam. Preterani lockdown računara ne baš. A procesor da je nov, je zbog toga što ovaj memory integrity/HVCI radi bez udara na perfomanse na novijim CPU Intel 7th gen na gore, i Zen 2 na gore. Plus drajveri moraju da budu svi kompatibilni sa HVCI.

Zna li neko do cega bi moglo da bude , BF4 radi normalno bez trzaja ali Bf1 kao da laguje , fps stabilan kada krene MP onda kao da se resetuje pada sa 120 do 1 i tako vrti ... kada se krece vojnik ili trci ide sve normalno do tog fps count reseta pa stane .. kao neki lag.
Inace pregazio sam preko W10 sve , nije clean install i probao sve fore od dx reinstall do net framework i nista ne pomaze ...
Da pokusam da resetujem W11 😀

Ali sve fino radi , ovo mi bas cudan problem.
Eto pokusao i reset, nije pomoglo.

Nije samo bag u toj igrici baguju i aplikacije, baguje i meni, baguje sve zivo na toj beti.

Što se i očekuje od bete. Mada i stabilni Win 10 ima stuttering u igrama, koji su ubacili pre par meseci, i kao treba da reše.

Ja sam manjih problema sa performansama igrica imao samo na početku, kad se pojavio u Insider programu. Nakon zadnjih X update-a mi sve radi kao i na Win10.

Poslednja izmena:
Kad je ovo krenulo, dominirali su komentari "ma stavi Windows 11, vidiš da 'radi'". Drago mi je da vidim sad ipak da prevladava razum: to je beta verzija, mnoge stvari korisnik jednostavno ne može da popravi. Ako ti je komp za zabavu, pa i za igrice, može da bude takva neka frustracija, a ako je za posao, još gore...

"Gazda, izvini, ne radi mi nešto štampač... E, a pogledam molim te kako je Microsoft napravio strava ove ikonice".😆

Malo karikiram, mada razumem sve, imao sam i ja beta verzije operativnog sistema i na mobilnom telefonu, tako da ni ne mogu da osuđujem.😄 Razumem, ali mislim da se treba suzdržati.

A i kad izađe, treba još malo sačekati možda. Dati vremena svakom da reši probleme sa svojim programima i igricama koje očekujemo da rade na W11.

@filipos ne znam za igre ne igram ih, adobe ima strasnih problema na tom winu, konretno sam imao problem sa PS-om, premiere (prilkom exporta) a najveci u dreamweaveru, koji prosto samo zakuca posle par sati koriscenja, i jedino sto pomaze dugme za restart.
Desni klik pored sata meni se prikazuje po sredini ekrana (mozda je zbog dual monitor)... i tako dalje i tako redom, puno sitnih problema koje sam primetio koji ce verovatno biti ispravljeni na finalnoj ver.
Ja sam stekao neki cudan utisak da je ovo samo pumpanje i trpanje stvari na vec postojeci sistem koji kao da se udebljao i samo sto ne explodira :(

@dgproduction
Koristim i ja adobe paket. Konkretno Photoshop, Indesign, Illustrator u CC2021 izvedbi.
Za sada nisam primetio nekakve probleme. Cak koristim i Indesign CS3 zbog potrebe posla kada radim od kuce i on radi. Za sada sam najvise vremena proveo radeci u njemu. Videcu kako ce se CC2021 ponasati u narednim danima.

U odnosu na Win 10 nisam primetio usporenja. Bilo je bagova koji su bili prijavljivani od strane drugih korisnika, ali pored toga ne secam se da je bilo nekog problema da nesto nije htelo da radi ili sl. Za sada ostaje Win 11 na masini, a ako dodje do nekih problema lako ce se vratiti prethodna verzija.

Nisam iskreno puno ni istrazivao i trazio problem ili uzrok problemu jer je sam win teku beta fazi, mozda su drajveri za grafiku a mozda i nisu. A mozda ima neke veze i to sto nemam TPM?
Generalno dreamweaver mi cak i po dva dana otvoren sa gomilu tabova na win10 i nikada se nije desilo da pukne sam od sebe, pogotovu ova cc2021 verzija.

Nema sanse da se sada vratim na w10 , ovo je ono sto je zapravo w10 trebao da bude , samo su nas gnjavili 6 godina.
Mada na drugom kompu imam w10 , ko ga sisa igracu bf4 i bf3 dok ne nadjem fix za ovaj fps trip.
Jel mozes da obrazlozis sta te je toliko dobilo u ovoj verziji Windows-a?

Nazad
Vrh Dno