Šta je novo?

Windows 11 - dev build / preview / testiranje

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
@popaj pa pokreni clean install sa USB-a?
Ukljuci sve sto treba TPM i secure boot i instaliraj normalno kao i win10, obrisi sve particije sa tog SSD-a i izaberi ga za lokaciju gde ce win da se instalira i to je to.

Neverovatno. Taman sam rešio da uključim secure boot i isključim CSM da bi instalirao clean install windows sa uključenim secure butom, kad instalirani windows se podiže uredno bez ikakvih problema. A juče nije htelo 20 puta. Evo sad se skida win 11 na update.

To je zbog starIih harda diskova koji su na mmr ali sistem je na SSD koji je GPT tako de ne verujem da MORAM KONERTOVATI ..Diskove koje ne koristim za sistem.

Dakle nece biti problema

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    68.7 KB · Pregleda: 59
Super to radi. mada nisam video nikakve loše efekte i kada je veliki.

To je zato to svaka susa daje savet i predlaze da se nesto uradi a ne snosi odgovornosti za svoje reci.

Prvo niko ne garantuje da ce biti uspesno konvertovanje sa MBR to GPT pogotovo na particiji koja vec ima Windows na sebi, mislim hoce biti uspesno ali hoce psole toga i da radi e to nece sigurno, ali je bitno da se napise nesto i da se misli da je uradio dobro delo za danas.

Konvertovanje se radi na praznim particijama i samo onda kada se dize novi sistem, a ovako odraditi konvertovanje na particiji koja ima win i ocekivati da posle toga sve radi ok je van svake pameti. Ali svaka skola mora da se plati, bila ona dobra ili losa.

Zato ljudi ako niste u nesto sigurni bolje pitajte pa sacekajte da vam se neko javi nego da budete pametni pa da radite na svoju ruku i da pratite upustva sa neta a da vam niko ne garantuje sigurnost toga sto radite.
Pošto sam prozvan samo da napišem par napomena:

1. "Svaka suša" je dala savet sa i predložila kako da reši problem, na osnovu uputstva iz linka koji sam i ja koristio i uspešno odradio konvertovanje MBR u GPT. Ne znam koje odgovornosti bih trebao da snosim za svoje reči, uputstvo nisam ja napravio a i @Dark Magician: je potvrdio da to konvertovanje može i hoće da bude uspešno.

2. U samom uputstvu je navedeno da ne dolazi do gubljenja podataka ali za svaki slučaj da se napravi backup. Ako je kolega @nikp: postupio po uputstvu ne bi trebalo da ima problema.

3. @nikp: je naveo "Ja posle ovog nisam mogao komp da upalim... RIP old man. ". Kakve veze ima konvertovanje diska sa situacijom da posle toga komp nije hteo da upali?

4. I na kraju član @BobRock9x: predlaže drugom članu: "Ali vidi sta kaze google na to, jel se jos neko sreo sa takvim problemom i kako ga je resio." I on misli da ne snosi odgovornost za svoje reči, upućivanjem na google i iskustvo drugih, a mene je prozvao jer sam to isto učinio.

Mislim da je vrelo nekorektan komentar kolega @BobRock9x:

Kada hoces da budes pametan a to nisi:

1. There will be no data loss while converting Legacy BIOS to UEFI. However, as a precaution, please back up your system.

To i prebacivanje particije iz MBR u GPT jednostavno su dupe i glava, toliko se to razlikuje.

Promena sa Legacy BIOS to UEFI je bukvalno jedan klik u biosu i nema apsolutno nikakve stete, mozes da setas tamo vamo nema posledica ali premestanje SSD ili HDD iz MBR u GPT itekako snosi posledice u vidu brisanja particije.

Ako malo obratis paznju videces da na linku koji si ostavio da covek pokazuje na praznoj particiji kako se radi prebacivanje iz jednog u drugi sistem. Pitam se zasto?

A posto hoces da se pravis pametan onda lepo procitaj na koje pitanje sam mu odgovorio i zasto sam mu reko da prvo proveri na google.

Nisam imao nameru da dalje komentarišem, ali pošto se očigledno pravimo pametni samo još nešta da dodam.

Kako se to prebacuju samo particije iz MBR u GPT, a da se ne konvertuje kompletan disk?

Poenta je da se disk prebaci iz MBR u GPT a da se zadrži butabilnost operativnog sistema tj. da se dodaju svi potrebni UEFI boot fajlovi, a ne jednim klikom u biosu da se promeni u UEFI.

I baš bi voleo da me ubediš gde je čovek pokazivao na praznoj particiji prebacivanje iz jedno u drugi sistem, kada to radi u “Command Prompt” pod Windows 10 i ima samo jedan disk od 100 Gb?

Ali nema veze, ne treba odgovor, neka bude po tvome, verovatno si ti mnogo pametniji.

Sto particija mora striktno da znaci da je disk razdvojen na vise manjih particija?

A ko kaze da je windows bio na particiji mozda je bio na flesu?

Web capture_4-7-2021_203622_www.maketecheasier.com.jpeg
@miroo

Pazi uopste necu da se upustam u raspravu sa tobom i ko je upravu i ko nije, decko je prateci tvoj link koji si ostavio nije mogo da pogine vise win na tom disku, sta se dogodilo ne znam ali znam da je slusajuci tebe napravio jos veci problem sebi. To je ono sto je jedino bitno. Nije slusao mene i zbog mene da je moro da dize novi win.

Poslednja izmena:
Na tom linku, čovek koji je pisao tekst, nije pokazao na svom računaru kako se prebacuje iz MBR u GPT. Ko zna odakle je uzeo screenshot-ove kako bi napisao tutorijal. Pa pogledajte samo komande u cmd-u, ne postoji output.

I zar je moguće da se oko toga raspravljate?

Logično je da ćete pre svakog zezanja sa hard diskom napraviti backup podataka.

Nisam imao nameru da dalje komentarišem, ali pošto se očigledno pravimo pametni samo još nešta da dodam.

Kako se to prebacuju samo particije iz MBR u GPT, a da se ne konvertuje kompletan disk?

Poenta je da se disk prebaci iz MBR u GPT a da se zadrži butabilnost operativnog sistema tj. da se dodaju svi potrebni UEFI boot fajlovi, a ne jednim klikom u biosu da se promeni u UEFI.

I baš bi voleo da me ubediš gde je čovek pokazivao na praznoj particiji prebacivanje iz jedno u drugi sistem, kada to radi u “Command Prompt” pod Windows 10 i ima samo jedan disk od 100 Gb?

Ali nema veze, ne treba odgovor, neka bude po tvome, verovatno si ti mnogo pametniji.
Nema sanse mbr u gpt bez brisanja diska i reformatiranja…

Sto Djordje Cvarkov kaze sacu se us*ati, samo citajuci ovu proceduru dolazim do zakljucka da je ljudima lakse da obrisu win i instaliraju novi sa GPT particijom nego da se zezaju sa ovom procedurom i onda ako se negde pogresi onda sve jovo nanovo pa ponovo onda cista instalacija i pritom izgubljeni podaci.

Ovako prebacis sta ti treba na drugi hdd i odradis novu instalaciju na ssd bar to danas nije tesko a i ide brzo.

Da, lakse nego da ukucas 2 komande...

Da, ponekad je i brže i bolje početi od nule, bar znaš da imaš poslednji i čist OS ali meni bi trebalo nedellju dana da sve vrratim kako je sada. Ova moja desetka traje još od konverzije sa W7.Prvo sam uradiosamo upgrade, pustio da se aktivira a odmah posle uradio clean install i od tada nikada višeiako je promenjeno više ploča, processora itd.
Pošto sam u prvi mah imao W7 paW10 na FX mašini bez UEFI, morao sam da uradim MBR na GPT i prošlo je bez problema i gubitka ičega.

ljudi jos cuvaju vazne podatke "na C particiji"?

Da, lakse nego da ukucas 2 komande...
Verovo ili ne, nekim ljudima da. Meni licno nije problem koju god soluciju odabrao ali po pisanju pojedinih ljudi vidim da itekako predstavlja problem.

Niko nema isti nivo znanja pa da mozemo da dajemo savete svima i da ih savetujemo sta da urade na osnovu neki random linkova sa neta. Nekima je jos uvek potreno pisati korake sta i gde u kom trenutku stisnuti.

@ericm

Verovo ili ne, jako puno ih jos drzi. Koliko puta odem tako negde pa me pitaju jel se razumem u racunare nesto mu lap top sporo radi, kada pogledam imam sta da vidim tipa particija C: od 100 gb puna a particija D: 120 gb podpuno prazna. I to sam do sada video ko zna koliko puta. Ili jednostavno kupe lap top u radnji oni im odrade windows i imaju samo jednu particiju.

Takvi ljudi ne znaju ni da instaliraju Win..
Ili su u fazonu Next - Next - Next...

Jeste ali ajde nek naprave butabilni ISO.. Hoce, al malo sutra.

Pa ako neko zna da skine ISO, napravi butabilni fles i instalira Win, taj ce sigurno znati i da unese one 2 komande. To je cela poenta, da to konvertovanje nije kvantna fizika.

Evo za pojedince koji tvrde da je nemoguće konvertovati mbr u gpt disk sa operativnim sistemom uz zadržavanje butabilnosti sistema. Sama procedura traje 1-2 minuta za razliku od podizanja novog sistema i svih ostalih potrebnih programa. Izvinjavam se zbog kvaliteta snimka, radio sam na brzinu i bez naknadne obrade. Snimak sam postavio na mom google disku, a ako neko želi može i na youtube

pa nije nauka ali i pored toga 90% ljudi i dalje pravi mbr instalacije i formate diskova :)

Sta cemo sa onim plocama koje nemaju secure boot i tpm,hoce li na kraju biti podrzane?

Ubacio sam ovu poslednju dev verziju win11, koja se ubacuje preko update na win10, tj insider program-a. Dosta vizuelno drugacija od onog prvog narodnog leak-a :) Cak mi je sad i najveci problem sto nema klasicnog desnog menija sa refresh-om, nego mora dodatni klik na advanced...mislim definitivno je vise pravljen za tablet korisnike. Vizuelno izgleda dosta potpunije od prve verzije, ali dosta lose radi, laguje kao blesav, za sve treba sekund da se promeni nesto...Vrv ce kroz par update-a letnjih popraviti to, nego trenutno je onako... I da, primetio sam dosta vece zauzece memorije i procesora u odnosu na prvi preview leak.

Dakle ja stavim video koji je zvanično Microsoft uputstvo, gde sve lepo piše da može da se uradi MBR to GPT. I vi vodite raspravu da ne može, i da može da se radi na praznom disku, a što bi iko imao potrebu da konvertuje prazan u GPT, umesto da samo formatira?

A druga stvar, ko normalan stavlja dev/alfa/beta OS na računar koji mu je primaran/ima bitne podatke na sistemskom disku? Ja sam napomenuo da se pazi za svaki slučaj, ali realno ako ti je nešto bitno, ni ne treba da si ovde da stavljaš prvi dev build na računar.

Ubacio sam ovu poslednju dev verziju win11, koja se ubacuje preko update na win10, tj insider program-a. Dosta vizuelno drugacija od onog prvog narodnog leak-a :) Cak mi je sad i najveci problem sto nema klasicnog desnog menija sa refresh-om, nego mora dodatni klik na advanced...mislim definitivno je vise pravljen za tablet korisnike. Vizuelno izgleda dosta potpunije od prve verzije, ali dosta lose radi, laguje kao blesav, za sve treba sekund da se promeni nesto...Vrv ce kroz par update-a letnjih popraviti to, nego trenutno je onako... I da, primetio sam dosta vece zauzece memorije i procesora u odnosu na prvi preview leak.
Ne znam ja sam se prijavio za insider updates, ne vidim da nesto laguje, bas lepo radi.
R5 3400G i 16GB + SSD

Nazad
Vrh Dno