Ne pričamo Cisco VPNu, sve OK, nije podržan, ne slažem se da ima pravo da ga ukloni. Ali ću ponoviti - nije na silu instaliran, u buildu 10240 se regularno instalira, ali izbaci grešku pri pokretanju. Instaliraš Dell SonicWall aplikaciju koja ima potrebne komponente i normalno se instalira i posle u registry BUKVALNO samo jednu stavku gde je ime VPN adaptera uradiš rename i Cisco radi.
E onda dođe build 10568 i kaže, ovaj Cisco nije podržan, skloni ga i ne da ti više da ga instaliraš. Besmisleno, prekosutra će neki treći build da mi deaktivira ko zna šta što neće biti više podržano.
Međutim, šta ćemo sa ostalim aplikacijama - ...:d
Znam druže tačno o čemu pričaš, ****** na kvadrat, drugar i ja smo u it-u u jednoj firmi (80-ak računara, par servera, nekoliko uslužnih softvera). Zbog nekih spoljnih uticaja (jel nude džabe "fenomenalni" win 10, Yeah) prešli smo na 10ke u celoj firmi (gde se moglo), gde se nije moglo (xp mašine), a podržava hardver, kupili smo licenece 7ce i instalirali 10586 - za one koje moraju imati MS Office (kompatibilnost zbog bussines 365 paketa), nešto je ostalo na xp-u i mogu reći da jedino s tima mašinama nemamo problema. S ovim 10kama imamo tri puta više problema (svakodnevnih intervencija), sa svakim abdejtom useru neku aplikaciju, prestane raditi ili problemi s nekim hardverom (koji su radili u normalno u xp-u i 7ci). Na jednom računaru sam takođe instalirao Cisco VPN, naravno nije radio dok nisam na netu našao postupak (to sa dell sonicwall programčićem). Pošto - ne moram ja sve da znam, čovek se uči dok je živ, kad imamo koga da pitamo - pametno je pitati - pa smo dok još nisam imao predstavu zašto cisco ne radi zvao podršku u trezoru u SU, ovi svoje u BG za pomoć, savet, dobio odgovor da to ne radi na win 10, da vratim sistem na 7cu... i takve gluposti. Srećom pa sam bio uporan i guglao dok nisam našao isto što i ti. Ima tamo još My personal e-bank tu nije još bilo problema, Banca Intesa program, stari deo radi samo na 7ci, za 10ku, mora po novom sistemu. Onda, imamo neke stare matrične štampače koji još imaju svoje mesto i funkciju (za 3+1 štampu), imaju samo paralel port, radi kad uključiš i podesiš (kao neki bag, jednu stvar bilo šta promeniš u podešavanjima - sve ok, čim restatuješ gube se podešavanja i ne radi dok se ponovo ne podesi), na kraju - naravno guglanjem se nađe da se problem rešava sa LPT-usb kablom, ali, možda već od sledećeg abdejta neće. Zadnje što smo uradili je kopirali u dosta mašina "windows update minitool", jedan forumaš mi je savetovao, pametna alatka. Na jednoj mašini 775 socket C2D, 4GB rama, bez interne grafike, 10ka solidno radi, ali - ima ATi 4xxx i lg flatron w2243s (1920x1080), max rezolucija koju dozvoljava sistem je 1600x900 ili 1440x900, već sam i zaboravio. Sve i svašta sam probao od metoda koje sam našao na netu, ali nema šanse. Znam da je namerno izbačena podrška za sve ispod ati 5xxx i video sam da su neki našli rešenja za svoje konfiguracije, ali ovde neće, pa neće.
Ima tu još hrpa stvari, ali ko bi to onda čitao, bolje neku dobru knjigu. Lepo čuvam bekap img. za svaki računar, ako nešto vitalno ukenjaju, lako se vrati i spreči, jer drugačije ko zna šta bi bilo. Ispada da su od svih nas napravili insajdere hteli mi to ili ne.