Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Za nas koji smo na LTSC ne treba da se prijavljujemo na ESU?

Dakle potreban je softver .
Ne može samo da se pritisnem dugme clone na docku
Hvala
Ima takvih dokova ali su daleko skuplji i nije isplativo kupovati ih zbog par diskova kada već ima besplatnog softwera da to radi na običbin dokovima. Utakneš 2 diska i narediš sofveru daclonira jedan na drugi. Kloniranje znaći potpuno ista kopija, bit po bit čak i praznih delova tako da ako je izvorni disk butabilan biće i meta.

Screenshot-(53).png

Meni je sinoc ponovo radio neki update zapravo sam se restartovao (inactive hours)

Sinoć sam probao neki how-to instalacije LTSC IoT i nakon toga nabacim 22H2 patch. Sve je prošlo OK. Odrađeno preko nekog Oprekin Windows 10 Pro builda.

sekjuriti updejt, pre par minuta na win10..

Screenshot-(54).png

Salju apdejte jos uvek, meni dva u novembru. Jedan cumulative 11.11.2025 KB5071959 i ovaj security KB5072653.
Valjda za one (out-of-band) sto nisu se upisali na ESU.

Koja je alternativa za prisilno zatvaranje bilo kog programa preko tastature umesto komande Alt+F4?

Neki programi se zatvaraju na CTRL + Q (Quit) ali uvek možeš da koristiš AutoHotkey.

Koristim: taskkill /IM naziv /F

Hvala Vam na odgovorima.
Treba mi da tu precicu postavim na misa preko Logitech OnboardMemoryManager koji ne podrzava Alt+F4, jednostavno se rusi program. Da li je moguce uraditi sa AutoHotkey? Nikada nisam koristio.

Izuzetno komplikuješ sa zahtevima da to radi kroz proprietary softver.
Probaj AutoHotkey i veži ga za neki "bind" na mišu bez ikakvih đubradi poput Onboard Memory Manager-a.

Pokusao sam na sledeci nacin,
napravio .txt file sa sadrzajem:
Mbutton::Send !{F4}
nakon toga preimenovao ekstenziju .txt u .ahk
Instalirao AutoHotkey_2.0.19_setup
Uradio ovako i nece da radi.
Da li tako treba ili gresim negde?

Prilozi

• 1000034932.png
    1000034932.png
    117.8 KB · Pregleda: 28
Nece samo 1 red, uz to treba i da pokrenes taj AHK fajl i da ga stavis posle u startup folder da bi se pokretala skripta kad upalis racunar

MButton::
Send !{F4}
return

Ovako dobijam kada uradim kako kazes.
Kako da pokrenem Alt+F4.ahk, duplim klikom?
Koji je taj startup folder, gde je?
1000034963.png

Kako si uspeo da zeznes maltene nacrtanu komandu, nije mi jasno...

Ovaj put crtam za svaki slucaj

1764375433657.png

Ovo je ishod kod mene, tako da radi

1764375729986.png

Za startup folder, tu prebacis taj ahk fajl, ali ne odmah nego nakon sto proveris da sve radi kako treba.

1764375760311.png

Celo vreme pokusavam da aktiviram i ne uspevam.
Gde sam zeznuo,
nisam ja zeznu, instalirao sam poslednju verziju 2.0, pa na drugom racunaru 2.1 alpha i na kraju stariju verziju: 1.1.37.02.
Prva i druga nece da rade dok treca radi.
Drugo pomenuo si mi da idu dve linije:
MButton::Send!{F4}
MButton::Send!{F4}return

bar sam te tako razumeo.
Postavio sam samo jednu liniju:
MButton::
Send !{F4}
return

sa razmakom posle Send.
Da li treba da bude ovako u tri reda pisano, ili
moze u jednom redu, i
da li treba razmak posle Send?

Инсталирао сам Windows 10 на SSD. Корисник сам online banking Поштанске штедионице: https://onlinebanking.posted.co.rs/
С обзиром да је Microsfot прекинуо са update-овима да ли је безедно да користим online banking Поштанске штедионице?
Windows 10 сам download-ова са званичног веб сајта и приликом инсталације унео активациони код који се налази на картонској картици коју сам добио када сам у Гигатрону купио оригинални Windows 10.

Инсталирао сам Windows 10 на SSD. Корисник сам online banking Поштанске штедионице: https://onlinebanking.posted.co.rs/
С обзиром да је Microsfot прекинуо са update-овима да ли је безедно да користим online banking Поштанске штедионице?
Windows 10 сам download-ова са званичног веб сајта и приликом инсталације унео активациони код који се налази на картонској картици коју сам добио када сам у Гигатрону купио оригинални Windows 10.
Online banking koristiš iz "brauzera", sa bilo kog uređaja, sa bilo kog operativnog sistema.
Windows ti je tu rizična karika samo ukoliko skidaš na tvoj kompjuter svašta sa rizičnih izvora, posećuješ rizične i nepoznate internet stranice bez AdBlokera, otvaraš svakakve reklame itd.
Kako online korisnik BPŠ, na karticama možeš da postavljaš limite za potrošnju tako da imaš širok izbor kako da se obezbediš.

Poslednja izmena:
Instalirao sam na SSD-u uz nevidjene konfuzije win 10 pro na konfi koja kao cpu ima Intel Q9300 😎

Win 10 je zakon!

Да ли може,без да се пегла систем,са Д да се пребаци бар 100гб на Ц?
Ако може,како?
win 10.jpg

Pegla sistem?
Sistem se ne prebacuje, tj ne radi se to tako. Ali možeš da ga očistiš
Za početak koristi ugrađene alate - Disck Cleanup
Desni klik na C > properties > Disk Cleanup > Kilk na Clean up system files, pa izmarkiraj sve
VUČI SLAJDER NA DOLE, ima dosta stavki
Strpljenja, jer će potrajati
Pobriši keš svih brozera
Potom Isključi hibernaciju, limitiraj swap fajl ... iznenadićeš se koliko će ti ostati
Downloads, My Documents, Videos, Music pa i Desktop ... sve to može da se prebaci na D

Ako ti sve ovo ne da dovoljno prostora, tek onda razmišljaš o reparticionisanju.
Jedan od najjednnostavnijoh besplatnih alata je MiniTool Partition Wizard

Poslednja izmena:
Sistem se ne prebacuje, tj ne radi se to tako. Ali možeš da ga očistiš
Za početak koristi ugrađene alate - Disck Cleanup
Desni klik na C > properties > Disk Cleanup > Kilk na Clean up system files, pa izmarkiraj sve
Strpljenja, jer će potrajati
Potom Isključi hibernaciju, limitiraj swap fajl ... iznenadićeš se koliko će ti ostati
Нећу да пребацим систем него да повећам партицију.
Лоше су поделили на овом лаптопу.
А пробаћу и ово што си написао да видим колико може да се добије.

Добија се само 167мб са овим чишћењем.

Nazad
Vrh Dno