Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Support uključuje svašta. pomoć je takođe jedan deo. Ako je sudeći po prošlosti, neki deo će sigurno ostati, naročito security više godina, Jedino neće bitii nekuh upgrejda i novih stvari, na sam kernel verovatno ništa novo i ne može da bude.
 
Treba na neki laptop da ubacim win, a nisam ga koristio sto god.
Koja je razlika izmedju Windows 10 Home i LTSC ?
Sta je sigurnije i zasticenije ?
Sta je spartanskije, jednostavnije, bez mnogo prateceg softvera ? (da sto vise lici na win xp ili win 7)
 
Poslednja izmena:
Security. Nove funkcije svakako neće a kernel još manje.
 
Pa ruku na srce baš i nemaju neku incentivu da podrže ili unaprede išta na OS-u koji više i ne prodaju. Samo da koliko-toliko ispoštuju obećane obaveze.
@ragured
LTSC = Long Term Servcing Channel
Home i Pro su "Obični" Windows za mase.
 
Pretrazio sam malo i video da je LTSC ono sto trazim, bez microsoft store, cortana i slicnih gluposti (za mene je nepotrepno, samo me smara i nervira). E sad taj LTSC ne dobija update tako cesto i onda je upitna njegova sigurnost u odnosu na Home, Pro, Enterprise ??
 
Prodao sam svoj laptop u nameri da sastavim desktop PC, a od firme sam dobio laptop na koriscenje dok ne sklopim konfiguraciju. Laptop ima admin nalog (ja sam ulogovan kao user), a koji mi ne dozvoljava da instaliram neke program(cic)e koje inace koristim. Mogu da ga koristim samo za surf i nista drugo. UAC isto trazi admin password, koji naravno nemam, a tesko da bi i mogao da dobijem isti. Da li postoji nacic da disable/bypass-ujem potrebu za admin pass-om i na koji nacin?
 
naravno, preko hirens boot promenis password na administrator nalogu, samo sto ce to mozda biti problem u firmi :)
 
I ko zna koliko je legalno. widi sa adminomda dozvoli malo veću slobodu za taj drugi nalog. Ako hoće može jer to neštetitiglavnom nalogu a on može posle da ga izbriše.
 
To je povreda radne discipline i no-no je poveliki u ozbiljnim firmama jer je sigurnosni propust da iko od radnika ima admin prava. Zavisi koliki problem bude, tolike budu i posledice. Nekada je samo "nemoj to više da radiš", do "kupi prnje i tornjaj se".
 
Uzeo sam da sredim sestrin laptop. Asus n53s i5-2450m gt630m win7ult.
Ubacio 16gb rama, novi ssd 500gb,paste zamjenjene....
Da li da joj odradim clean install 7-ce na ovaj nov ssd ili moze slobodno desetku ovaj cpu izgurat?
Ako bi mogao Win 10 izgurati da li staviti win 10 enterprise LTSC (kolko sam cito najbolja verzija) 2019 ili 2021?

 
Koja LTSC verzija je za preporuku:
Windows 10 Enterprise LTSC 2019 Version 1809
ili
Windows 10 Enterprise LTSC 2021 Windows 10, Version 21H2

A vidim ima i neka LTSB verzija, sad sam se pogubii totalno haha
 
Izvinjavam se unapred ako masim temu. Imam windows 10, potreban mi je adobe flash player da bih mogao koristiti neki sajt, bezuspesno pokusavam jer me stalno dovodi na taj adobe flash player.. Pre sam taj sajt najnormlanije koristio kad mi je zatrebalo, dok nisu ukinuli adobeflash player i sad taj sajt vise ne radi.. Da li ima neko resenje? Hvala
 
Verovatno neki pornić ili stari sajt koji pripada u "Wayback machine". Mene FF redovno obaveštava kada neki sajt traži Flash., zaustavi i traži potvrdu na moju odgovornost da nastavi sa učitavanjem.
 
win 10 mi je na ssd, a instalirao bih win 7 za neke stare igre na neki hard od 160GB i Linux(najverovatnije Mint) na C particju hard od 1GB. Da li ima veze kojim redosledom posto su na razlicitim HDD? Hteo bih da butuje sa desetke kao primarni a da biram da li ce linux ili iwin7.
 
Ako su na različitim diskovima, naj bolje da isključiš ostale dok instaliraš OS na jednom disku, onda nema veze kojim redosledom, samo biraš iz BIOS-a
 
Juce da li nakon windows update-a ili updatea drivera graf kartice, ne mogu da bootujem racunar.

Izbacuje BSOD "your pc needs to be repaired, error code: 0xc0000225 A required device isn't connected or cannot be accessed"

Ne mogu mu nista.

Ima li nacina da ga bootujem bez USB boot diska jer nemam laptop pri ruci, samo telefon.

Kako ove stvari da se desavaju, da sam nesto prckao pa hajde...😠
 
Je li ti nudi automatic repair? Kad dobiješ BSOD dok se pali?
 
Safe mode pa probati sfc /scannow
 
223828d1549729746t-system-wont-boot-oscillates-between-two-screens-0xc0000225-error.jpg

Ovako izgleda. Ne moze se startovati u safe mode, stalno vraca na ovaj ekran, koju god opciju izabrao.

Pokusao na dugme paliti/gasiti racunar 3-4x da se pojavi automatic repair ali ne nudi ga.

Da nije 'crkao' ili pred crkavanjem SSD, onaj Kingstonov A400 je. U BIOSu vidi uredno sve diskove, ako sta znaci. Moze li se provjeriti.

Moracu nositi kuciste kuci ipak, pa pokusati sa USBom butabilnim. Imam neki backup od ranije na HDDu. Napravi mi posla iznenada.

Znaci juce radio na kompu, a u pozadini se update-ovao drajver onaj amd adrenalin, sam se restartova racunar (ali je pisalo 'rebooting', nije ono bez obavjestenja) i posle toga BSoD.
 
Probao si da pritiskaš F8 dok se pali kompjuter. Trebalo bi da ti izbaci safe mod da izabereš kao i onu opciju za zadnju dobru konfiguraciju.
 
Probao si da pritiskaš F8 dok se pali kompjuter. Trebalo bi da ti izbaci safe mod da izabereš kao i onu opciju za zadnju dobru konfiguraciju.
F8 je boot meni. Ogroman propust MS-a osim ako nije crkao SSD. Valjda ga ne bi vidio u BiOSu da je crkao. 🤔
 
Te dve stvari nisu međusobno isključive, ne mora da otkaže potpuno. Jesi li probao F1 u recovery da uđeš?
 
Imam ja A400 već dugo, ne mora da znači. Sestri je crko neki patriot skoro, nije se video u biosu (nije ga imala ni par meseci).
Trebalo bi ovo da dobiješ:
Windows-XP-Advanced-Boot-Options.png
Nisam dugo potezao taj potez, ali vidim sada dok sam tražio sliku da ne radi svima pa dobiju nešto ovako:
maxresdefault.jpg
Probaj, samo drži F8 dok ga pališ.
 
Vrh Dno