Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Zaboravih da ti odgovorim, kad kliknes desni click pa Properties, imas target deo, iza tog dela pod navodnicima mogu da se kucaju razne stvari u zavisnosti od toga sta hoces da uradis, npr. -windowed, -nointro i sl., isprobavas sve sto ima na internetu.

Mada snasao si se vec, ali neka se nadje.
 
Aha, kao config komande. Zaboravio sam na to skroz ali bi opet trebao za svaku igru posebno. Nema veze, evo radi ovako super, kako mi je i trebalo.
 
Da li jos uvek moze sa legalnog win7 na win10? Koristim Win7 Starter Oem, takodje i kljuc.
 
Trebalo bi da prođe normalno.
Ali svaki 10-i neće (probano na 30-ak računara). U svakom slučaju možeš da ga vratiš na prethodno stanje.
 
Pokusah sa pretrazivanjem teme ali nisam nasao odgovor, a pitanje se odnosi na licencu za Office 2019 nakon upgrade mobo+cpu, ostalo je sve od stare masine...
Dakle, da li jednostavno da se ulogujem na M$ nalog i obrisem staru masinu da bih mogao da ubacim isti key za Office nakon upgrade na "novu masinu" ili treba negde nesto prvo da se deaktivira, odcekira i sl? Unapred zahvalan ;)
 
Da li jos uvek moze sa legalnog win7 na win10? Koristim Win7 Starter Oem, takodje i kljuc.

Meni je pre nekoliko dana na jednom računaru na poslu na W8 iskočilo da iskoristim priliku za besplatan upgrade i da mi je rok nešto u junu ili julu. Ne piše godina. Pogledam, kad to je datum koji je važio u 2016.godine. Sačuvao sam screen shot, ko zna šta je zabagovalo.
Inace sam tada zaista uradio upgrade, napravio kopiju na jedan HDD i taj disk stavio u fioku, a na SSD uradio rollback.
 
Može Win7 ali mora da bude Pro i licenciran kao OEM.
Dakle da sve bude u potpunosti legalno.
 
^^
Da, u tom slucaju cak ne treba upgrade. Moze clean install i prilikom instalacije se unese kljuc od Win7.
U onim "drugim" slucajevima mora da se radi upgrade preko media creation tool-a.
 
meni je vec zabo apdejt nakon ciste instalacije i to se redovno desava na svim masinama tako da ce od sad svi apdejtovi da idu na block. bem ti windows.
 
odlozicu ga maksimalno sto mogu. feature apdejt je odlozen na 365 dana. svakako mi apdejt nicemu ne sluzi jer se sistem sam raspadne posle par meseci, kao i uvek do sada.
 
Meni je updejtovao na dve mašine bez ikakvih problema, nema nikakvog "raspada systema" sve radi kao sat. Završio update za manje od 12 minuta sve sa download-om. Prošli update doneo malo poboljšanje u performansama, bar u sintetici. Nemam pojma šta radite sa svojim windowsima. Moj system je uvek čist i prolazi sve testove.
Imam i dosta custom nameštanja ali uglavnom pomoću registry pa nekada moram ponovo da menjam ako vrati na default.
Drajveri umeju da naprave problrm, isključio sam automatski driver update i svi drajveri su WDDM. To sam radio i sa 7micom.
Svi izuzev security update-a su na manual i prvo pročitam koje su promene ali do sada sam sve pustio da odrade.
Posle više godina sam uradio clean install kada je 1909 izašao, do tada je bio upgrade sa 7mice uključujuči sve beta i insider verzije. Uvek odradim full system MR backup pre instalacije novog updejta i posle provere systema ili jedan put nedeljno. Zbog updejta mi nikada nije zatrebalo da vraćam system, samo 2 puta posle experimentisanja i to odavno, pre 1909.
Defender je malo nervozan pa une da ugasi po neki program ili deo programa. Prijavljuje mi neki .dll sa Steam-a kao PUA pa moram da mu dozvolim posle svakog većeg updejta za WD.
 
Poslednja izmena:
^ U redu stvar ko ima znanje želju i vremena da se bavi tim.
Nije na krajnjem korisniku da čita šta i koji update donosi, da odlučuje hoće li da se instaliraju drajveri ili neće i slično tome.
Sistem zamišljen i realizovan poput windows apdejta treba da radi dovoljno pouzdano sa minimumom problema ili nema svrhu.
 
Juče updejtovao ručno prošle bez problema kao i obično
 
Ako može da radi dobro na lapovima kod ovih par baba u komšiluku, može kod svakoga.
 
ne moze, to je jednostavno windows i krenuce sam da zayebava posle par meseci i opet nova reinstalacija. tako je oduvek.
macOS mi recimo godinama radi bez greske, mada njega ce sam Apple polako da upropasti.
 
Ne može nažalost.

Iz iskustva, nije retko da naiđem na računar na kojem je win update napravio problem. Negde revert na prethodnu verziju ili uninstall problematičnog update-a sredi problem, negde 2 časa mlađenja prazne slame i traženja problematičnog/nekompatibilnog drajvera/procesa/programa.
 
po mom iskustvu svodi se dal' je teža korupcija sistemskih fajlova pogotovo onih kojima sam ms može da pristupi onlajn ili ne.u slučaju da dism ne radi i nikako se ne može pristupiti exploreru tu je stvar gotova i nikako se ta instalacija ne može oporaviti.

a što kako i zašto dolazi do toga,poprilično je nasumično,mada bih rekao da je češće do hardvera,jesam gledao situacije gde je apdejt/apgrejd napravio potpunu havariju ali mnogo ređe.

znam da je izlizano,ali jedino osiguranje je of sajt bekap cele instalacije,tako je jedino moguće biti siguran u 99 posto scenarija.
 
Htedoh da pitam sta mi se dogadja sa winom ali po poslednjim postovima vidim da je bolje da ga reinstaliram..
Brljavi mi u settingsu na razlicitim mestima. Pise mi da mi fale bitni updatei a kad kliknem na check for updates vrti ga u nedogled. Zatim kad kliknem na Open Windows Security otvori mi se prazan prozor. Kao da nemam pristum nekim podesavanjima.
 
ti si u dobroj poziciji da brzo i lako središ tu instalaciju,ako imaš na toj pristup internetu.

prvo odradiš dism i sfc komande iz elevated cmd-a (imaš i na ultimate windows tweaker ako te smara da kucaš i kopi pejstuješ,jedan klik na prvom tabu) a ako oni ne pomognu i/ili nemaš pristup internetu in place upgrade će srediti sve.
 
Imaš još jednu opciju. Skini ISO, mountuj ga (dvoclic na ISO) pa sa njega startuj SETUP:EXE, izaberi da sačuva sve proframe i podatke. Dobićeš nov novcat system a sve ostalo ostaje.
PS. kako bi po naški preveli "ISO mount) ?
 
Poslednja izmena:
Koliko sam razumeo u ovoj temi
treba instalirati
Windows 10 LTSC
Windows10Debloater
O&O ShutUp10
Sta bi jos trebalo od tih programcica, posto hocu skroz da ga "ogulim", sto spartanskiji da bude ? Dal ova dva programa resava Windows Update ili jos nesto treba?
 
ja bi prvo video dal će ultimate windows tweaker da te zadovolji,tj tebe neće ali cenim da bi 90 posto korisnika,pa onda invazivnija rešenja poput shutup-a.
 
Winaero Tweaker. ima puno nameštanja.
https://winaero.com/
Revo Uninstaller može da uninstalira sve UWP appove.
https://www.revouninstaller.com/
Uz pomoć Winaero Tweaker-a može da se namesti da ih ne instalira ponovo posle updejta.
Jednom kada sve uradiš sa ta 2 programa, možeš i njih da izbaciš.
Sve dalje od toga može da napravi problem.
 
Izgleda mi da korisnici odavde slabo prate rad Monarha Ruskog.
Bar u poslednje vreme.
 
Nazad
Vrh Dno