Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Inače, u nekom trenutku mi je za sve UWP programe ispisivao srpske nazive (Fotografije, Novac, Vreme, itd), ali su posle opet stavili engleske, možda baš zbog Display language.
To je problem koji i imam. Pokušao sam i kompletno region da prebacim na UK i tako da probam, ali opet čim stavim srpski kao default tastaturu menja mi sve nazive UWP aplikacija.

Edit: Izgleda da sam rešio. Naleteo sam na Override for default input method opciju i tu stavio na srpski. Izgleda da je sada sve ok. :)

Poslednja izmena:
Ceo dan lupam glavu kako da promenim default search provider u Edge u ovom zadnjem insajder buildu????? Zna li neko?
SEARCH.jpg

Ma to je u redu kad imaš izbor, fazon je u tome da nemam. (Pogledaj sliku)

Moras da udjes u taj sajt koji hoces da ti bude search provider i onda ce ti on ponuditi njega u podesavanjima evo primer:

ds.PNG

Znaci ne smes biti u blank page ili slicno nego u google i onda ces dobiti opciju da ga postavis.

ima i u Winaero Tweaker-u opcije za promenu fontova, sve na jednom mestu.

Prilozi

• sshot-2019-01-01-[1].png
    sshot-2019-01-01-[1].png
    22.2 KB · Pregleda: 123
Да ли ја ово добро разумем, windows 10 нема gui начин да се подеси неки фонт и слично, него мора да се куцка .reg фајл који ће то да одради? Или твикује?? И после кажу да линух има много проблема због едитовања разних подешавања. ;)

Да ли ја ово добро разумем, windows 10 нема gui начин да се подеси неки фонт и слично, него мора да се куцка .reg фајл који ће то да одради? Или твикује?? И после кажу да линух има много проблема због едитовања разних подешавања. ;)
Nisi dobro razumeo ili pročitao, samo skini .reg file sa W10F i apply.

Разумео сам, да ли ћу сам да направим .reg фајл или ће то неко да припреми па да скинем и применим за мене нема неке разлике. Значи Windows 10 нема системску опцију да се подесе фонтови него мора да се интервенише у реџистри бази или користи посебан алат? Почиње да ме подсећа на оне мазохистичке верзије линуха где све мора да се подешава ручно (или свеједно, да неко то уради па се примени команда) и не постоји у подешавањима.

Nema, to je jedini nacin da se izmeni interfejs - i nema vise kao ranije odmah da vidis izmene, moras logout!
Uzas...... ne znam ko je Microsoftu platio da unisti Windows toliko, jedino Apple ima dovoljno para.

Nema, to je jedini nacin da se izmeni interfejs - i nema vise kao ranije odmah da vidis izmene, moras logout!
Uzas...... ne znam ko je Microsoftu platio da unisti Windows toliko, jedino Apple ima dovoljno para.
To je poslednja rupa na svirali, zašto je to problem ako može ikako da se uradi ? Ja sam recimo toliko navikao na ovaj font da bi mi smetao neki drugi.

Шта је следеће, верзија без претраживача који не може ни да се инсталира, или без фајл менаџера за који ће да се траже .reg фајлови који ће да то омогуће? Не сећам се, да ли је то постојало у претходним верзијама? Ја на линуху имам сва (gui) подешавања па и много преко онога што бих хтео да радим и зачудило ме да је овако.

Ih, 'ajde sada da preterujemo. Promena systemskog fonta je čisto kozmetička a ove što si naveo su srž systema, nebi ništa moga da uradiš bez tih, a za font (ako ti je do čitljivosti) postoje druga rešenja. U Ease of Access postoji gomila opcija koja ni Mint nema.
W10 je i onako iskomplikovan pa sada kada bi dodavali sve što 1% želi da ima, 99% bi se bunilo zbog komplikacija i veličine OS-a.

Питај алфу да ли је то козметика или нека основа. Зашто ти је Минт мера за опције, то је само мало дорађен Убунту, нешто као XP Gold/Black, ништа посебно нити атрактивно? Користио некад кад сам баш почињао а данас нема шансе да то и погледам.

Problem je što je prve verzije Win 10 imala ta font podešavanja dok su u kasnijim verzijama to izbacili mada i ovi .reg fajlovi za mene rade dobar posao. Slova su čitljivija i bolje se vide.

Питај алфу да ли је то козметика или нека основа. Зашто ти је Минт мера за опције, то је само мало дорађен Убунту, нешто као XP Gold/Black, ништа посебно нити атрактивно? Користио некад кад сам баш почињао а данас нема шансе да то и погледам.
Neznam zašto je Alfi potreban drugi font, jel zbog problema sa vidom ? Onda bi sigurno bilo opravdano ali ni oda ne treba da se manja svaki čas. Što se minta tiče, na njega sam navikao već odavno, jedino što sam popustio je prelazak na Cinnamon sa Mate-a. Meni Linux treba za specifične potrebe tako da je izgled pa i font u dalekom, nižem planu. Više mi malo nedostaju neke opcije za zvuk i generalno loši drajveri za AMD grafiku.
Po meni se Mint 19 "pokvario" u odnosu na 18.3 pa sam se vratio na njega. Nije ni Mint više kao nekada.

Poslednja izmena od urednika:
da li postoji mogucnost da se nekako ugasi "neka aplikacija prevent shutdown/restart". desava mi se da steam ne dozvoljava restart ili je aktivan neki download itd. hocu da kad kliknem restart komp i ode u restart kao sto je to nekad bilo.

To je oduvek po defaultu tako. Verovatno si uradio neki Tweak na ranijim verzijama. Mislim da ovo bese:
https://www.technipages.com/windows-automatically-close-applications-at-shut-down
EDIT: Ne kazem da si na W10 dirao, nego ranije ;) Na W7 isto ceka aplikacije ako ne podesis drugacije. Ja sam to podesio kroz RT7Lite kada sam pravio instalaciju.

Sto se tice citanja, da zbog vida. Segue je uzasan font za slabovide osobe. Izbacivanje te opcije iz default podesavanja automatski znaci da su nas odhebali. To ujedno znaci da ne mogu vise da se koriste u US/UK Gov, sto nema uopste finansijskog smisla.

To sto moze kroz Reg fajlove uopste nije lako osobi koja treba 10ak minuta da trazi po netu, skida file, ili ga sama pravi i restartuje. Ustvari i mnogo vise, jer ovo sam jedva nasao sa W7 masine, nakon 3+ godine od kako je izasao W10.

Poslednja izmena:
ne znam kako je po defaultu ali ja to nista nisam dirao. probacu resenje sa linka.

A postoji li rešenje kada gašenje sprečava samo Host Process for Windows Tasks?
Već dugo imam taj problem (od nekog velikog ažuriranja) i svaki put pre gašenja moram prvo ručno da ubijem te procese. Što donosi i pitanje zbog čega Windows ne može sam da ih ubije prilikom gašenja. No, nisam baš siguran da bih želeo da se ovako automatski gase baš svi programi i procesi. Šta ako radim nešto, nije snimljeno, a slučajno pritisnem dugme za gašenje? Dakle, kako rešiti problem samo za Host Process...? Stvarno me mrzi da kopam po sajtovima i pravim sam programče koje će to da radi na svako gašenje. Verzija 1709, build 16299.125.

Pogledaj sta imas u Task Scheduler pa onesposobi ono sto ti nije potrebno.

Odmah po instalaciji pogasio puno toga, ali ni na jednom ne piše "ovo će da blokira gašenje". :)
I zar nije taj proces postojao i ranije? Pa nije pravio probleme, nego od tog nekog ažuriranja (možda baš na 1709).
Već sam nekako i prihvatio da moram ručno da gasim procese (obično su dva ili tri) pre gašenja, ali sad me podseti čovek toga, pa rek'o da pitam da nije nađeno neko rešenje.

To je oduvek po defaultu tako. Verovatno si uradio neki Tweak na ranijim verzijama. Mislim da ovo bese:
https://www.technipages.com/windows-automatically-close-applications-at-shut-down
EDIT: Ne kazem da si na W10 dirao, nego ranije ;) Na W7 isto ceka aplikacije ako ne podesis drugacije. Ja sam to podesio kroz RT7Lite kada sam pravio instalaciju.

Sto se tice citanja, da zbog vida. Segue je uzasan font za slabovide osobe. Izbacivanje te opcije iz default podesavanja automatski znaci da su nas odhebali. To ujedno znaci da ne mogu vise da se koriste u US/UK Gov, sto nema uopste finansijskog smisla.

To sto moze kroz Reg fajlove uopste nije lako osobi koja treba 10ak minuta da trazi po netu, skida file, ili ga sama pravi i restartuje. Ustvari i mnogo vise, jer ovo sam jedva nasao sa W7 masine, nakon 3+ godine od kako je izasao W10.
Imaš na Winaero tweaker-u promenu i sistemskog i za neke pojedične delove odvojeno.
Winaero1.JPG

Poslednja izmena od urednika:
To mi je pre 3 godime trebalo :)
Mislim.da u tom appu ima i podesavanje za shutdown koje traze upravo? Ppd Behavior, Shutdown dialog action?

Vrh Dno