Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Jel ima neki fix update za taj bagoviti October update? Bio sam na korak od ponovnog reinstaliranja windowsa.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

zna li neko zasto mi se ne prikazuju slike samo na aliexpress sajtu i naravno samo i iskljucivo na win 10? svi ostali sistemi rade normalno...
sa svakim browserom je isto, reinstalirao sam chrome, probao i ubogi edge ali je svuda identicno... nista nisam podesavao ili menjao u skorije vreme.
probao i u incognito modu bez ekstenzija ali je isto.

1809 je build. koristim ga iskljucivo za igre pa mi je zato mrsko da bilo sta popravljam ili daleko bilo radim reinstall zbog ovoga...

evo izgleda sajta:
Annotation.png

Poslednja izmena:
jedino sto mi pada na pamet je da je do nekog adblock-a jer meni radi i na chromeu i operi,isto win 10 apdejtovan,kao i brauzeri.

edit: na chromeu je adguard ekstenzija,na operi stock bloker (koji sasvim korektno radi).

Poslednja izmena:
nije ni do njega, probao sam, gasio samo njega, pokusao iz incognito moda ali ista prica.

bukvalno samo ovaj problem imam i iskljucivo na ovom sajtu, sve ostalo je ok. porucio sam neku tastaturu pre par dana pa bih da ispratim to ali ovako je nemoguce... imam jos 2 sistema ali ovde se igram pa eto hteo bih da sredim ovu glupost...

1070 Ti - poslednji nVidia drajver, uvek prvo cistim sve preko DDU-a i instaliram samo cist drajver i physx bez onih ostalih gluposti.

ne koristim nikakve antiviruse, ugasen mi je i defender prvog dana i ne skidam nista sumnjivo ili piratsko...

skinuh sad nod32, cisto ajde i njega da izvrtim mada ne verujem da ce ista naci...

Poslednja izmena:
Podesen ti je google DNS?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

ne, cloudflare.

@Orchard
batalio sam operu odavno a na chrome-u mi je uBlock Origin ekstenzija instalirana preko njihovog storea. uBlock inace koristim svuda... identicno mi je podeseno sve na Win 7-ici ali tamo sajt radi bez ikakvih problema...
tako da mislim da je ovde neka glupost do windowsa. ne znam ni kad mu se ovo desilo.

reseno, bilo je do host fajla u kome je dodat i aliexpress. glupa uzbuna ali eto tek sad sam se setio da pogledam i to.

hvala svakako na odgovorima.

Poslednja izmena:
kako si dodao ali u hosts?i da,win10 je uvek kriv dok se ne dokaze suprotno. :)

ma koristim neki host fajl paket ali ne znam kako se ovo desilo jer je isti host fajl prisutan na win7 i macOS-u gde Ali radi normalno.
ovo je u pitanju:
https://github.com/StevenBlack/hosts#readme

da, kod mene je win10 automatski uvek kriv jer sam se vec opekao :)
ali eto, ok je za igre ;)

taman sam se i bespotrebno skenirao i naravno nod32 nije nasao nista.

valjda i sam znas da kad petljas po hosts fajlu mozes sigurno da ocekujes probleme,i za ubuduce.

nije problem host fajl i ne ocekujem nikakve probleme, nekad moram da podesim recimo sajt ili nesto oko servera, mada to nikad ne radim pod windowsom.
ovo je bila ucitana proverena skripta, odnosno spisak ali eto, provukla se neka adresa vezana za aliexpress koja nije bila zakomentarisana u listi.
bitno je da je sredjeno :)

U zadnje vrijeme imam neki memory leak. To nikad nisam imao, ni na prethodnim windowsima. Nisam instalirao ništa od drajvera u zadnje vrijeme, a koristim iste aplikacije kao uvijek, dakle ništa novo. Imam 8 GB RAM-a i u zadnje vrijeme primjetim usporenja, čak se i miš teško vuče po ekranu, ukočeno, pogledam Task Manager a zauzeto 7.9 GB (što se inače nikad ne dešava). Pogasim sve programe, a ono opet zauzeto 7.9 GB, i dalje sve uporeno. Tako nešto još nikad nisam vidio. Onaj Microsoft programčić Process Explorer mi ništa konkretno ne pokaže, nema toga nečega misterioznog što zauzima gigabajte RAM-a.

Zna li neko u čemu bi mogao biti problem?
Da li je neko imao ovakvu situaciju?
Ima li način da utvrdim u čemu je stvar, da mi neki program prikaže to nešto što jede toliko RAM-a? Ima li način da se taj RAM oslobodi?
Zasad mi jedino reset pomaže, ali sinoć sam ovo imao dva puta u kratkom razmaku.

iz elevated command prompt-a odradis:

Kod:
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow

treba da si konektovan na net.ako ne pomogne javi da gledamo dalje.

memory leak na desetci tradicionalno bude vezan za lan drajvere,lose napisan i/ili budjav sa support stranice maticne,resenje bude brisanje istog i oslanjanje na generic ili ako bas mora da se instalira trazi se sa driverindentifier-om ili intel/realtek generic sa njihovog support-a.

ove komande gore osiguravaju integritet win instalacije i iskljucuju sam win iz price.

Ja sam u grupnim polisama (koristim jos uvek 1607) namestio da me pita da li hocu da skine i instalira update, smara ponekad ali sa 2 klika preskocim.
+1.

Ali bezveze je što ne može da se odabere koji apdejt želiš da instaliraš a koji da preskočiš. Na primer da instaliram apdejt za Defender ali da preskočim feature apdejt.

iz elevated command prompt-a odradis:

Kod:
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow

treba da si konektovan na net.ako ne pomogne javi da gledamo dalje.

memory leak na desetci tradicionalno bude vezan za lan drajvere,lose napisan i/ili budjav sa support stranice maticne,resenje bude brisanje istog i oslanjanje na generic ili ako bas mora da se instalira trazi se sa driverindentifier-om ili intel/realtek generic sa njihovog support-a.

ove komande gore osiguravaju integritet win instalacije i iskljucuju sam win iz price.

Hvala :)

Koliko sam uspio sada malo pročitati valjda provjerava integritet windows fajlova i vrši zamjenu po potrebi. Skinuće potrebne fajlove sam ili moram imati ISO same instalacije windowsa?

Što se tiče LAN drajvera, ploča koju imam je ASRock Fatal1ty Z97 Killer i imam iste drajvere onoliko dugo koliko imam ovu mašinu, a to je skoro tri godine. Zadnji drajveri na sajtu su im od 2015. godine i mislim da i imam te, ali u svakom slučaju ništa od drajvera nije instalirano odavno.

Našao sam danas neko detaljno uputstvo kako se tumači i koristi pomenuti Process Explorer pa ću da proučim i vidim može li mi to pomoći, mada mislim da mi ni on nije pokazivao taj neki "unknown" proces koji jede gigabajte RAM-a.

Nego kad su već pomenuti LAN drajveri da pitam nešto, preselio sam u novi stan prije pola godine i u početku sam imao VLAN i radilo je kao u starom stanu po pitanju toga da čim se windows podigne odmah imam internet konekciju, ali kada su me prebacili na optiku i stavili optički modem/ruter vrlo često su potrebne minute nakon podizanja windowsa da bih imao internet konekciju. Do tada ikonica dole desno ima uzvičnik ili je prekrižena crvenim. Ponekad se desi da konekciju imam odmah po podizanju windowsa, nikad se ne zna, ali češće moram da čekam. Tražio sam o tome i vidio da ima slučajeva sa tim, neki kažu da je možda do LAN kabla (na istom kablu prije optike je radilo normalno, imao sam nekih 10 Mbps download, sad na optici imam 60/30 Mbps), neki su predložili neka podešavanja (Properties na LAN kartu > Advanced > Speed & Duplex pa da se tu ne drži na Auto Negotitation nego da se podesi neka od tih Half Duplex ili Full Duplex predefinisanih brzina), ali nije pomoglo. Stavio sam i zadnju UEFI/BIOS verziju za ploču, ali isto. Baš ću pogledati da li imam te zadnje LAN drajvere iz 2015. ali mislim da imam. A ovo baš zna da nervira da čekam da bih imao konekciju.

Šta bi moglo da bude?
Da li se dešava ovako nešto da prije optike radi dobro a onda zeza?
TV je spojen LAN kablom sa istog optičkog modema i na njemu ima interneta, zato su mi iz provajdera rekli da nije do njih nego do mrežne karte.

najlakse da svedes problem je da skines neki liveboot (pozeljno strelec usb,ali moze i linux) i butujes sa njega i vidis kako se LAN ponasa u njemu.

To je ovo?
Kada podignem sistem sa tim kakve on ima LAN drajvere? Da li bi LAN uopšte radio?

ali bukvalno je prvi link na guglu zvanicna stranica.preporucujem da se usb napravi/snimi/skuva sa ultraiso metodom (zapakovan je u arhivi,imaju i ilustracije kako) i tako napravljen moze da se butuje u oba rezima (mbr,uefi) tj moci ce na bilo koju plocu koja podrzava but sa usb-a.

ako vec moze da se kaci direkt na forum,pitanje za administraciju dal' bi mogla da se napravi generalna strelec/liveboot tema (pozeljno da bude stiki) za generalan trablsut?mnogo bi bilo lakse da se samo okaci ta tema umesto sto pola postova na forumu se svedu na 'obrisi sa display driver uninstaller-om' i 'digni liveboot i vidi kako se u njemu ponasa'. :)

Po meni ne jer je Sergei Strelec pun profi alata koji se placaju, tako da spada u pirateriju.

Za takva testiranja može da posluži i bilo koja distribucija Linuxa, jer (gotovo) svaki ima Live mod prilikom pokretanja.
I dalje je Rufus tata za nasnimavanje na USB.

@orchard - nisam siguran da administracija dozvoljava takve alate, jer UltraIso iz Sergej paketa nije baš u potpunosti legalan...kao ni većina sa njega.

Edit: ah, kolega @djalf je bio brži, dok sam kucao i pričao telefonom...ode vreme.

Poslednja izmena:
Pre izvesnog vremena sam na sistemu podesio crnu radnu površinu ali ne mogu naći gde sam to uradio, kako se to podešava, mislim na radno okruženje u levom prozoru
35c7504b74f108cdf161d44373e09b0e.jpg

Jesam, to prebaci na dark temu setingsa(desni prozor) i to znam ali ne znam kako sam podesio okruženje u levom prozoru na fotografiji

Vrh Dno