Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

steta sto je def podesavanje ramdiska malo,pa ne mogu npr puni video drajveri i .net da se instalira,inace bi mozda bila i bolja solucija od strelec-a jer bi mogli jaci benchovi/stress testovi da se pokrenu...strelec i dalje nema podrsku za .net nazalost.

inace odlicna alternativa za bas scenarij od ranije kad treba da se testira lan,a jos nema piraterije.

Možda sam riješio to što sam morao čekati par minuta da mrežna karta "uhvati" internet, samo još da vidim da li je stvarno riješeno (pa ću napisati i kako) ili je to jedan od onih puta kada nakon nekog reseta odmah imam internet pa se obradujem a kasnije vidim da opet moram da čekam da LAN proradi. Čitao sam danas dosta o tome, zna često biti do nekih servisa, kako kod koga, pa savjetuju da se gasi jedan po jedan i resetuje da se vidi koji pravi problem. Zna biti nešto za Adobe, zna biti VMMwatre ili VirtualBox, zna biti Origin, HP i drugo.

U međuvremenu imam neke čudne adaptere pored ovog glavnog, sad vidim neka tri adaptera:

TAP-Windows Adaprter V9
TAP-Win32 Adapter OAS
AnchorFree TAP-Windows Adapter V9

A u Device Manager imam slično kao na ovoj nekoj slici koju sam negdje našao, pored ovog AnchorFree TAP-Windows Adapter V9 imam puno tih nekih WAN Miniport-ova. Šta je to?

Sad gledam i kažu da je ovaj TAP Adapter vezan za VPN alate, ali ne koristim VPN, ne znam otkud mi to, možda je uletjelo sa nekim softverom.
Kažu "Go to C:\program files there should be a "TAP Windows" folder, open and uninstall the VPN Adapter" ali ja nemam takav folder, nemam ništa kada pretražujem "TAP" niti "VPN" u Start Meniju ili bilo gdje. Doduše imam neki "tap0901.sys" u "Windows\System32\drivers\", to je fajl sa datumom iz 2013. godine.

Zna li neko o čemu se radi, i da li je OK da samo u Device Manageru idem na Uninstall ovog AnchorFree TAP-Windows Adapter V9?
Šta je sa ovim brojnim WAN Miniport-ovima kao na priloženoj slici, jer i ja imam 8 tih?

ja bih iz momenta cesljao to u detalje sa malwarebytes i antivirusima.tj lazem,ne bih,ja bih iz momenta brisao tu instalaciju,ali kapiram nema svako bekap kao ja i u toj situaciji mi trerba cca pola sata da restorujem sa image-a kompletnu instalaciju vec idu sati i sati dok se sve poskida,instalira i utegne...

Jesam, to prebaci na dark temu setingsa(desni prozor) i to znam ali ne znam kako sam podesio okruženje u levom prozoru na fotografiji

To se pojavilo kad si instalirao 1809 verziju.Tako je bar kod mene bilo.Imao sam podeseno da mi setings bude "dark",a on je sam onda podesio da mi sve bude dark posle 1809.

ja bih iz momenta cesljao to u detalje sa malwarebytes i antivirusima.tj lazem,ne bih,ja bih iz momenta brisao tu instalaciju,ali kapiram nema svako bekap kao ja i u toj situaciji mi trerba cca pola sata da restorujem sa image-a kompletnu instalaciju vec idu sati i sati dok se sve poskida,instalira i utegne...
Malwarebytes i SUPERAntiSpyware ništa ne pronalaze, od antivirusa imam Panda Dome.
Koliko sam vidio ovi virtuelni adapteri su regularne stvari, samo što ne znam sa čime su ovi došli. Kao što recimo VirtualBox instalira neke svoje virtuelne adaptere.
Reinstalacija windowsa je dobra ideja, ali zato bi mi trebalo više vremena. Možda nekad.

To se pojavilo kad si instalirao 1809 verziju.Tako je bar kod mene bilo.Imao sam podeseno da mi setings bude "dark",a on je sam onda podesio da mi sve bude dark posle 1809.
I meni se čini da se tada pojavilo ali nisam bio siguran....na drugom računaru koji sam takođe apdejtovao i koji je na dark, nije postavio crno okruženje. Pokušao sam da nađem manuelno i da to podesim ali nisam uspeo, zato i pokrenuh ovo pitanje....

Izgleda da sam riješio memory leak. Ovih dana je divljao, sinoć posumnjam na nešto pa nakon restarta računara ništa ne pokrenem osim Task Managera i torenta za nešto što skidam, i svakih par minuta pogledam a RAM od oko 3 GB postepeno skače, odem da se istuširam a nakon toga RAM preko 6 GB. Nije bitno da li je u pitanju uTorrent ili qBittorrent. Onda potražim o tome i vidim da su mnogi imali taj problem, neko je napisao:

"I noticed that memory usage extremely increasing during downloading with uTorrent. And bad news is that this is not application memory. This is nonpaged memory. Nonpaged memory continuously increases when uTorrent download something. When I stop utorrent and close it, Nonpaged memory stops increasing but can't be freed. I need reboot system for this."

Doslovno je tako. A ništa se ne vidi u Task Manageru ni u Process Exploreru.

Dalja istraga je pokazala da je problem u Killer Network Manager softveru za mrežnu kartu (ovako izgleda kod mene), mnogi kažu da je ionako problematičan, deinstalirao sam ga kao i sam Killer adapter iz Device Managera, resetovao i uradio isti test sa torentima, i sve je bilo u redu.

Još je ostalo da vidim da li će to riješiti i onaj problem što na internet konekciju moram čekati neko vrijeme kad se windows podigne.

Inače imam taj neki Killer E2200 adapter za koji je neko rekao: I soon found out the Killer E2200 is notorious memory leaker.

Neki zato instaliraju drajvere za Qualcomm Atheros AR8161 PCI-E Gigabit Ethernet Controller pošto kažu da je ovaj Killer zapravo to, više-manje, i kažu da im nakon toga radi dobro (evo link, ako nekome zatreba). Ja zasad nisam to uradio nego je windows stavio neke svoje drajvere. Šta mislite, da li je bolje da stavljam te Qualcomm Atheros drajvere ili da ostane ovako? Naravno, prvo ću vidjeti kako to sve neko vrijeme radi, nego me zanima uopšteno, da li su OK ti neki MS drajveri ili je bolje ganjati neke ovako konkretne od proizvođača?

Me može MS da ima bolje drajvere nego sam proizvođač.
Drugo, QC je proizvoćač čipova. Od toga kako je proizvoćač u tvom slučaju LAN kartice implementirao njihov čip, zavisi to i da li će imati svoje modifikovane/adaptirane drajvere, ili koristiti fabričke.
U većini slučajeva, proizvođači komopnenti vrše minorne izmene pa u principu "uviju u oblande" fabričke drajvere, i umesto Qualcom piše npr TP-Link. A kartice savršeno rade i sa jednim i sa drugim. Često i bolje sa fabričkim.

Poslednja izmena:
Killer wifi manager je i kod mene pravio probleme na Dell XPS laptopu... Umeo je da obori windows 10 sa bsod.
Sada je driver is qualcomma 12.0.0.468 obradi bez problema.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

testiraj brzinu i ping i sa jednima i sa drugima,i ostavi bolje.ako je isto (a bice najverovatnije) ja licno bi ostavio MS generic,zbog kasnijeg trablsuta.

Baš naprotiv. Gde god sam ostavio M$ generic, bila je kasnije neka zvrčka. Gde sam stavio Atherosove, sve je bilo OK.
Brzina nije primarni faktor, važnija je stabilnost.

Pošto do sada nisam reinstalirao Windows 10 koji je najbolji način za to?
Za prethodne windowse je uvijek išao ISO narezan na DVD ali vidim da ovde ima i opcija preko

Settings > Update & security > Recovery

Druga opcija je sa Windows 10 Media Creation Tool.

Treća opcija je negdje nabaviti ISO zadnjeg builda pa ići na stari način preko DVD-a ili USB-a kreiranog sa Rufusom (da li ovo daje isti rezultat kao druga opcija)?

Koja je razlika između prve opcije i ovih ostalih?

Najbrza i najbolja opcja ti je preko usb da podignes novi sistem.

Poslednja verzija se dobija sa Windows Media Creation tool. Tj. poslednja bez bilo kakvih update-ova. To povuče sam. Ja uvek tako skinem Windows, dobijeni ISO sa Rufus prebacim na USB fleš i podignem sistem.
Tu recovery opciju sam probao samo jednom, kad se pojavio Windows 10 prvi put i nije nešto radila kako treba. Pretpostavljam da su do sada ispeglali stvari ali navika je navika.[emoji16]
Vodi računa kod Rufus da odabereš MBR ili GPT u zavisnisti od toga kako ti je formatiran hard disk.

Sent from my PRA-LA1 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kada pokreneš Media Creation Tool on bi trebalo prvo da ti skine najnoviju verziju, pa onda ili da ti napravi ISO ili direktno instalaciju (dvd, usb, sd). Nisam proveravao da li je dobar za gpt instalacije, za mbr je sve normalno, pa ti Rufus možda i nije potreban.

Pitanje je i da li ti hoćeš samo malo da osvežiš Windows, uz zadržavanje programa i podešavanja, ili sve od nule. Ako ćeš od nule, napravi instalacioni medij i gazi. Samo nisam siguran da ti je dvd najbolji izbor. Meni je sd kartica mnogo brža i jednostavnija (povežem preko usb čitača). Karticu posle lako i obrišem i koristim za nešto drugo. Ipak, volim da sačuvam i iso fajl, da znam šta imam instalirano. Naravno, ne zaboravi da bekapuješ sve podatke, možda i podešavanja programa (koji to omogućavaju), eventualne licence, snimljene pozicije u igrama, itd.

radi gpt sa media creation tool,sve sto treba jeste da se butuje u uefi modu i da disk vec bude gpt ili raw.

Hvala na informacijama, posebno za ovo da obratim pažnju na to da li je MBR ili GPT, pretpostavljam da je GPT ali moraću pogledati.

Pošto bi instalacija išla na SSD a pored njega imam i dva HDD-a da li je poželjno da njih prije ovoga isključim, i da li moram fizički skidanjem kablova ili mogu u UEFI podešavanjima? Ne znam kako se sada ponaša instaliranje kada je prikačeno više hard diskova, mislim da je nekad u tom slučaju instalacija prethodnih windowsa automatski pravila multi boot, a neću to, pa je inače preporuka bila da se fizički otkače svi dodatni diskovi prije instalacije windowsa.

@Orchard, šta znači to da butujem u UEFI modu? Da li se može butovati u nekom drugom? Na mojoj ploči se sa F11 bira odakle se boota, tu mu samo stavim USB i trebalo bi da radi, tako sam nekidan pokrenuo Hirens.

@canejr, što se tiče bekapa, pogledaću šta imam od snimljenih pozicija u igrama, ali me zanima kako to sad ide sa GOG Galaxy i Steam aplikacijama. Igre su mi na HDD-u, to neću dirati, a ono što je od igara na SSD-u se može prije ovog zahvata prebaciti na HDD i znam da GOG i Steam uredno detektuju tu promjenu, već sam neke igre tako prebacivao sa SSD na HDD i obrnuto. Dakle ako je folder sa igrama na D particiji i kad reinstaliram windows pa instaliram GOG Galaxy i Steam mogu li im reći gdje su igre i da oni to sve uredno detektuju pa da ih mogu odmah pokretati? Trebalo bi da to može. Samo što snimljene pozicije nisu u tim folderima nego su na C:\Users\ pa ću moraći proći sve to tamo i sačuvati.

da,imaces dve opcije za butovanje istog flesa.prva je bez prefiksa (samo model flesa i kapacitet) druga je sa UEFI prefiksom.uefi za gpt instalaciju (ne moras da konvertujes disk u nekom particioneru,samo obrisi sve particije na njemu,mozes i u win setapu) a regularni tj bez prefiksa mod za mbr instalaciju.win setap ce raw disk konvertovati u sta mu treba sam.

ne moras da raskacujes diskove,win10 se drzi diska koji mu zadas.ssd nema potrebe da particionises.sto se tice steam-a posle samo dodas pod libraries taj predhodni steam folder i prepoznace sam,nema potrebe da opet skidas,i mozes da ga setas gde hoces.za gog galaxy nemam pojma,ne koristim,ali verujem da je slicno,nema razloga da ne bude.

Ovaj MS Media Creation Tool mi je na kraju nešto pukao i nisam mogao da pristupim USB-u, 0 bajtova, neće da ga otvori.
Onda sam čačkao i vidio da je on nekako postao RAW, pa sam ganja po netu i našao kako da ga formatiram u FAT32, tek sad mu mogu pristupiti :)
Neke tehnike sa formatiranjem kroz CMD nisu pomogle, onda sam našao neki MiniTool Partition Wizard pa sam sa njim uradio dio (jer za ostalo treba Pro verzija) a preostali dio sam onda mogao kroz Windows da sredim.

Nisam probao ponovo Media Creation Tool, probaću kasnije.

nesto ti tu nisi dobro razumeo/uradio jer prvo obicni partition wizard moze sve da pobrise/preformatira i u dzabe verziji,ocisti mbr,konvertuje u gpt itd.drugo,ako je pukao format ili je do porta ili samog flesa...

Puklo je opet kada sam maloprije probao, ista greška, onda sam tražio o njoj i nađem na Reditu da je problem u tome što je USB bio GPT disk a treba biti MBR. Nakon što sam preko diskpart prebacio u MBR sve je prošlo kako treba, kreirao je instalacioni USB. Svi se na toj temi čude da Microsoft ovo još nije riješio u tom svom Windows 10 Media Creation Tool-u.

GPT jeste default na svim iole novijim računarima, ali bi svakako trebalo da ponudi izbor između GPT i MBR.

Da li je problem kada se na SSD koji je GPT instalira Windows sa USB-a koji je MBR, ili to nema veze?

Nema nikakve veze :)

Da podelim iskustvo mozda nekom zatreba jer sam se juce zezao sa tim. Poceo driver Asmedia 3.0 da me zeza i BSOD-uje malo po malo. Odlucih se na kardinalnu gresku driveri verifier i odoh ocas posla u bootloop DRIVER_VERIFIER_DETECTED_VIOLATION. Poludeo jer ne mogu da uđem u safe mod na F8 nikako zbog fast boota ili šta već. Mislio sam ne gine reinstall ali butujem sa usb, otvorim Troubleshooting i probam Szstem restore par komada svi do jednog daju gresku hahaahha reko kraj. Na kraju odem u opciju Command prompt i odradim sledece:
bcdedit /set {default} safeboot minimal
-reboot
-Safe mode radi jejjjj
turned off verifier
turned off safe mode with
bcdedit /deletevalue {current} safeboot

I odoh ko popišan u krevet :)

Sta sad da radimo mi na 1809? Da cekamo novi update ili moze da se nekako vrati na 1803?

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Ako ti fercera sve bez većih problema, čekaj novi kumulativni. I ja sam se zaleteo sa update-om na 1809, ali (srećom) nisam imao nikakav kurcšlus. Za svaki slučaj, backup najbitnijih stvari.

ne mogu da uđem u safe mod na F8 nikako zbog fast boota ili šta već
Isplati li se imati uključen taj Fastboot? Ako je razlika u brzini podizanja sistema mala onda se ne isplati, to je onda više-manje isto.
Meni Fastboot nije uključen, najviše iz straha od ovakvih situacija gdje će biti teško ući u UEFI.

Imam problem da za par igrica koje su pre toga funkcionisale normalno sada dobijam 0xc000009a gresku. Sad da li sam ja to nesto svojom greskom poremetio ili je u pitanju update nemam pojma.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

1809 ima problem sa igrama i tom greskom, ima tema za Fortnite na njihovom forumu.

Nazad
Vrh Dno