Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

...Drugi problem mi je sa Silicon Power flash memorijom 32Gb. Na desktop kompu lepo radi, na ubuntu radi ali na win10 na laptopu ne vidi ga.
Na laptopu je legacy BIOS za razliku od desktopa gde je UEFI, a flešić ima GUID partition table. Najprostije rešenje je da u npr. Mini Tool Partition Wizard-u za taj flešić uradiš konverziju iz GPT u MBR a da budeš svestan da su za oba ta OS zajednički sadržatelji FAT32 i NTFS fajl sistemi pa da njih i koristiš na eksternim medijima (i internim ako će ih koristiti različiti OS).

Sent from my SM-T310 using Tapatalk

Koju cu verziju da dobijem ako skinem instalaciju sa "Media Creation Tool"? Dali ce biti 1709 Pro?

Hoće

Imam 2 problema za Win10 na laptopu na kom je dual sistem Ubuntu 17.10. Prvi je da sat ne mogu nikako da namestim i stalno kasni -1h. Servis se aktivan i podesen da se uvek startuje, restartovao ga pokrenuo azurira se sat, posle restarta vrati. Probao sam u podesavanju sata u internet time settings da izabereme drugu opciju odakle da sihnronizuje i bude odma sve ok ali posle restarta opet isto.
Drugi problem mi je sa Silicon Power flash memorijom 32Gb. Na desktop kompu lepo radi, na ubuntu radi ali na win10 na laptopu ne vidi ga.

Vidi i da nije namešten auto time zone i da je pogrešan...

Da li je neko imao ovakav problem sa sleepom, restartom i shutdownom sa laptopom pod windows 10?

Problem se javio nakon clean instalacije Windows 10. Pre toga je duže vreme bila isto desetka, nikakvih problema nije bilo. Dakle, laptop kada zaklopim odlazi u nešto što bi trebalo da je sleep, ali se posle ne budi uopšte, ekran ostaje crn. Lampica koja bi u sleepu trebalo da treperi nastavlja da svetli regularno, a i fan, iako dosta tiši, i dalje se može čuti. Ne reaguje ni na tastaturu. Jedini način da se izbavim odatle je power button 4+ sec i onda klasično paljenje. Menjao sam hybrid sleep podešavanja, wake on sam stavljao za tastatutu i trackpad, nvidia driver update-ovao pa vraćao na neke starije verzije (negde na netu nekome problem rešilo), svašta još nešto, ne sećam se više. Problem ostao, ali dešavalo se kad bih ga kratko koristio (par min) pa zaklopio da bi uleteo u sleep normalno. Tu mi palo na pamet da se sigurno neki problematičan proces startuje u međuvremenu, ali tad nisam imao baš vremena da istražujem.
Međutim, u nekom trenutku javlja se dodatno sledeće. Restart laptopa odjednom postade misaona imenica jer baš kad očekuješ boot, kad eto njega skroz se ugasi. Shutdown upada u stanje kao kad pokušam sleep, ne gasi se uopšte.

Gasim ga na restart, više ga ni ne zaklapam, tako da problem i nije toliko frustrirajući. Samo me brine kod tog restarta taj iznenadni prestanak rada uz neki kraći pištavi zvuk, valjda mu ne skraćujem životni vek mnogo. Baterija mu već neko vreme nikakva tako da je nonstop na punjaču. U pitanju je Asus x550ln.

Našao sam da Intel Managment Engine može da bude problem, u Device Manager disable ili properties od drajvera u power options ne dozvoliš da može da gasi-pali računar.
Javi ako ti pomogne.

Imam 2 problema za Win10 na laptopu na kom je dual sistem Ubuntu 17.10. Prvi je da sat ne mogu nikako da namestim i stalno kasni -1h. Servis se aktivan i podesen da se uvek startuje, restartovao ga pokrenuo azurira se sat, posle restarta vrati. Probao sam u podesavanju sata u internet time settings da izabereme drugu opciju odakle da sihnronizuje i bude odma sve ok ali posle restarta opet isto.
Drugi problem mi je sa Silicon Power flash memorijom 32Gb. Na desktop kompu lepo radi, na ubuntu radi ali na win10 na laptopu ne vidi ga.
Isti problem i ja imam .Dual boot win 10 i Ubuntu 16.04. LTS ,pa onda moram kada se prebacim na win 10 da prvo namestim sat jer ne pokazue uvek tačno vreme,tačnije pokazuje -1 ili 2 sata razlike. I

Pretostavljam da vremenska zona nije tačna u jednom od OS, promeni u BIOS i onda drugi učita vrednost iz BIOS-a.

meni je samo windows svaki put brljavio i pomoglo je resenje koje sam gore okacio. mislim da nema veze sto je kod mene drugi sistem hackintosh, tu se win sam zbuni...

Što se tiče start meni problema, pogasio sam sve ne-Microsoft servise, i onda upalio par koji su neophodni za neke programe, i nije mi se desilo da se zakuca.
Sad bi fora bila da se ustanovi koji third party servis izaziva taj problem, ili kombinacija njih, ali nemam vremena za toliko testiranja. Ko ima probleme sa UI freezing neka proba.

Našao sam da Intel Managment Engine može da bude problem, u Device Manager disable ili properties od drajvera u power options ne dozvoliš da može da gasi-pali računar.
Javi ako ti pomogne.

Izgleda da je pomoglo! Hvala mnogo!!

Zanimljivo je to što je ta prethodna desetka, koja je bez ikakvih problema radila, bila sa msdnaa/dreamspark/imagine/kako li ga već zovu, a ovu trenutnu sam skinuo preko torrenta sa tad poslednjim apdejtom (ona clean je bila prilično starija, ne sećam se, mrzelo me je da se smaram oko apdejtovanja..). Eto, i odmah problem. Definitivno više nikada.

Nikad ne skidaj torrent desetke, zadnji ISO sa sajta, instalira jedan kulmulativni i to je to.
Nije kao kod Win 7 gde čekaš pedeset različitih. Mada je problem do IME, ovo je bila clean UEFI instalacija zvaničnog ISO (mada još ne znam da li je kompletno rešen problem).

Da li sam ja tad skroz ispustio iz vida tu mogućnost ili mi je bilo u podsvesti da je i tu ko zna koji build pa nisam ni proveravao, ne znam. Hvala i za ovo podsećanje :)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Da li postoji način da se uveliča tekst na windows 10?
Na primer desni klik na radnu površinu, pa onaj meni da bude veći.
Nekada je moglo, ali kako se apdejtovao, ja ne mogu pronaći tu opciju.
Ranije je to bilo u naprednim opcijama rezolucije ekrana, ali sada je ne vidim.

Poslednja izmena:
Display settings, scale and layout pa imas tu vrv ti stoji na 100% mozes da povecas ili imas opciju custom ako ne zelis njihove predefinisane opcije

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Ne želim da mi poveća sve. Ne sviđa mi se kada mi nije original rezolucija, već bih kao ranije što je moglo posebno da se podesi veličina menija, obaveštenja, boja prozora i slično.

Da li postoji način da se uveliča tekst na windows 10?
Na primer desni klik na radnu površinu, pa onaj meni da bude veći.
Nekada je moglo, ali kako se apdejtovao, ja ne mogu pronaći tu opciju.
Ranije je to bilo u naprednim opcijama rezolucije ekrana, ali sada je ne vidim.

Mislim da ne moze povecavanje fontova da se dotera kao ranije.
Imas opciju sa Winaero da podesis, barem sam ja tako uradio.

Prilozi

• sshot-9.jpg
    sshot-9.jpg
    139.2 KB · Pregleda: 114
  • sshot-10.jpg
    sshot-10.jpg
    136.5 KB · Pregleda: 100
  • sshot-11.jpg
    sshot-11.jpg
    143.3 KB · Pregleda: 97
  • sshot-13.jpg
    sshot-13.jpg
    144.5 KB · Pregleda: 105
  • sshot-14.jpg
    sshot-14.jpg
    109.4 KB · Pregleda: 100
Windows 10 je teška prevara jer ipak nije besplatan ,besplatno je preuzimanje sa ogrančenom licencom koja ističe nakon nekog vremena. Po tom pitanju mi je draži slobodni softver.

Windows 10 je teška prevara jer ipak nije besplatan ,besplatno je preuzimanje sa ogrančenom licencom koja ističe nakon nekog vremena. Po tom pitanju mi je draži slobodni softver.

Aktivirao sam insajder pre 3 god i imam aktiviran w10 ... Kada istice ta licenca , odakle ti ta informacija?!

Iskočila mi je na ekranu, I pisalo je "uskoro vam ističe licenca ,idite na setings" .

@Zoran021 Prevara podrazumeva da ti je Majkrosoft rekao da je Win10 besplatan, pa ti onda naplatio. Izvinjavam se ako nisam u toku, ali koliko je meni poznato Majkrosoft nikada nije objavio da je Win10 besplatan, nego je besplatna bila nadogradnja za sve koji su imali legalan (a izgleda i nelegalan) Win8 i Win7, sa odgovarajućim serijskim brojem. Međutim, od početka je rečeno da će i ta ponuda imati ograničen rok, mislim da je bilo godinu dana (možda su posle produživali). Ko je tako registrovao, ne bi trebalo da mu licenca istekne. Koliko sam ja pratio, poruka koju si dobio javlja se samo sa piratskim i test licencama.

Sad molim te objasni koji je tvoj slučaj. Da li imaš link na kom Majkrosoft kaže da je Win10 besplatan? Da li si koristio test/piratski broj? Ako si instalirao čistu desetku (ne upgrade) i to regularno plaćenu, a Windows ti sada prijavljuje da je licenca istekla, onda mislim da bismo svi ovde voleli da znamo, a tebi bih savetovao da zoveš direktno podršku Majkrosofta za Srbiju, pa da ti reše problem. Windows ne bi trebalo da odbije rad u skorije vreme i pored problema sa licencom, ali svakako zovi podršku što pre.

Za ovo prvi put čujem... licenca za windows nikada nije bila vremenski ograničena. Jedino ako si koristio neki aktivator koji nije trajan.

Itgleda da je problem u servisima jer sam prvo imao problem hardverski sa kompjuterom,prvo mi je crkla matična ,a nakon nje i hdd sa legalnim win 7 home 32 bit-a ,a instalirali mi windows 10 pro umesto njega bez mog pitanja , pa sam imao neki softverski problem (nešto sam bio izbrisao pa mi nije windows prepoznao) ,a onda je došao neki momak iz servisa koji je preko usb instalirao ponovo win 10 pro. I pored toga što imam legalnu sedmicu. Ovo je win 10 pro 64 bita.

Moze li background color od win explorera da bude dark a ne white?

Ne moze nazalost, ne znam uopste zasto su izbacili tu opciju. Ubi me ona bela pozadina.
Podesio sam u Display/Night ligh setings toplije boje za nocu, malo manje smeta bela.
Valjda ce da vrate opciju promene pozadine win ex u nekom narednom apdejtu. Mada cisto sumnjam...

Itgleda da je problem u servisima jer sam prvo imao problem hardverski sa kompjuterom,prvo mi je crkla matična ,a nakon nje i hdd sa legalnim win 7 home 32 bit-a ,a instalirali mi windows 10 pro umesto njega bez mog pitanja , pa sam imao neki softverski problem (nešto sam bio izbrisao pa mi nije windows prepoznao) ,a onda je došao neki momak iz servisa koji je preko usb instalirao ponovo win 10 pro. I pored toga što imam legalnu sedmicu. Ovo je win 10 pro 64 bita.
Ako imaš legalnu 7micu, upotrebi tu registraciju da registruješ 10ku. Kada jednom uspe registracija, napravi MS account i moći ćeš da menjaš MB koliko hoćeš, evo mene na trećoj ploči sa W10.
Ako ti W7 nije bio legalan onda je pokušaj prevare sa druge strane. Taj "momak iz servisa" je mogao bilo šta da ti utrapi.

Nije mi prosla instalacija cumulative 2017-11 vidim da pise failed install tamo u opcijama. Kako bih mogao odraditi reinstall, check for update ne prijavljuje nista...

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno