Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Da li neko ima sličan problem sa početnim logovanjem prilikom podizanja windowsa iz nekog razloga nakon poslednjeg abdejta treba da se ulogujem dva puta pre nego li se win podigne!? nakon što ukucam šifru umesto da nastavi dalje podizanje OS-a vrati se na početni ekran gde treba da ukucam ponovo šifru i tak tada nakon što ponovo ubacim šifru win nastavi dalje sa dizanjem OS-a.

Poslednja izmena:
Nešto ne vidim novi update da ima N verziju ? Da li će biti ?

Našao
Before the Fall Update multi was only Home and Pro. N was a separate ISO, Education was a separate ISO, Education N was a separate ISO etc etc. Now there are only two Multi, and Multi VL that has Enterprise, Pro, and Education on it. Now I only have to download 2 ISO's to have all that I need

Bolje da deinstaliraš, Defender je sasvim dovoljan, pri tome u Fall Creators Update ne rade neke sigurnosne mere ako imaš drugi AV.
Kod tebe je sasvim moguće da je AV blokirao neki fajl/proces tokom upgrade, što se često dešava, i onda problemi...

Problem je pravio antivirusni program. Njegovom deinstalacijom sve je prošlo bez problema
Hvala još jednom.

E ko da sam prizvao problem. Na laptopu skinuo se uredno 1703 apdejt, kliknem da se resetuje i zaglavi se uvek na delu gde piše Working on updates I to uvek dođe do 71%. Isključim ga, obrišem apdejt iz Software distribution foldera, skinem opet i opet prc, working on updates zaglavi na 71%...Ima li neki predlog, šta da mu činim?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

E ko da sam prizvao problem. Na laptopu skinuo se uredno 1703 apdejt, kliknem da se resetuje i zaglavi se uvek na delu gde piše Working on updates I to uvek dođe do 71%. Isključim ga, obrišem apdejt iz Software distribution foldera, skinem opet i opet prc, working on updates zaglavi na 71%...Ima li neki predlog, šta da mu činim?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Probaj da sacekas to da zavrsi koliko mi se cini to je normalno. Gledaj da svetli crvena lampica odnosno hdd (tako ces znati da nesto radi iako broj stoji) cak i ako se iskljuci sacekaj da on to obradi (dok obradjuje nece svetleti crvena lampica hdd-a ali nece sigurno stajati pola sata da ne daje nikake znakove). Dobro kod 10tke je neda se unistiti , probao sve zivo i nemoze sama se uvek vraca i ispravlja kolko god joj trebalo.

Ja baš imam "sreće" ovih dana.
Taman se ratosiljam jednog problema pojavi se drugi.

Naime, od sinoć mi se pojavljuje sledeća poruka:
"Ponovo pokretanje obavezno.
Računar mora da se ponovo pokrene da bi se dovršilo konfigurisanje uređaja:
RapidSolution Pseudo SCSI Adapter"

Odreagovao sam kako piše, posle restarta ista poruka.

Pokušah i ovo:
Press Windows key + S and type troubleshooting in the search bar.
Select Troubleshooting.
Select View all on the top left corner.
Click on Hardware and Devices.
Follow the on-screen instructions to run the troubleshooter.
Restart the computer and see if the issue persists.

... i opet ništa, ista poruka.

Šta mi je činiti?

Samo da javim da sam našao razlog duplog logovanja koje se pojavilo nakon ovog jesenjeg abdejta, nisam bio jedini još ljudi je prijavljivalo da ima sličan problem sa tim duplim logovoanjem.

Ukratko u Podešavanjima > Nalozi> Opcije prijavljivanja> Pod privatnost treba da bude isključeno - Koristi moje informacije za automatsku primenu postavki nakon ponovnog pokretanja ili ažuriranja uređaja.

Zašto i kako je ovo razlog pojma nemam ali nakon što sam isključio tu opciju više nemam duplo prijavljivanje :D Možda nekom pomogne meni jeste

Poslednja izmena:
Čime pravite butabilni usb flash od iso fajla? Jel Rufus ok za win10? Vidim i Windows 7 USB-DVD Download Tool radi za desetku. Vidim MediaCreationTool mi dovlači instalaciju s neta. Da li su u tu instalaciju ubačeni i sveži apdejti? Ja lično volim da imam proveren iso fajl i da se držim toga.

Koristio sam sve tri opcije, Rufus je meni malo... nejasan i težak, ali sam morao za UEFI. MCT me nervira što obavezno dovlači instalaciju i njega bih izbegao, tim pre što ne napiše ni koliko će da traje (bar meni nije pisao), odnsono koliko treba da skine i koliko je još ostalo. Osim toga, posle nedavne instalacije W10 rekao bih da je samo update skinuo mnogo brže nego što bi celu instalaciju. Dakle, ako već imaš neki iso, ja bih izabrao ili Win7blabla ili Rufus, pa posle pustiš update (ako želiš).

Default postavke na Rufus-u su dobre i za Legacy i za UEFI.

Ako promenim procesor šta biva sa Windows-om da li gubim OEM licencu ili ne?

Da li ima Windows 10 Fall Creators Update, za Windows 10 enterprise ?

Da li ima Windows 10 Fall Creators Update, za Windows 10 enterprise ?

Nema još, a Version 1703 još nije dobio CBB status. :d

EDIT: pardon CB i CBB od Verison 1703 više ne postoje. Sad su spojeni u Semi-Annual Channel.

Poslednja izmena:
Jeste izašao enterprise, ali više nije zaseban. U paketu sa ISO-om su i professional i education. To je VL ISO.

Ja nisam Admin. Taj komp je stigao sa Windows 10 enterprisom. Da li ja mogu da ga nadogradim na Creators Update preko nekog iso peča, ili kao što je nekad bilo SP 1, SP 2 :)

ili jednostavno da čekam da zvanično puste

Poslednja izmena:
Ja nisam Admin. Taj komp je stigao sa Windows 10 enterprisom. Da li ja mogu da ga nadogradim na Creators Update preko nekog iso peča, ili kao što je nekad bilo SP 1, SP 2 :)

ili jednostavno da čekam da zvanično puste

Ako ti Windows Update ide preko WSUS-a u firmi kontaktiraj sistem administratora tvoje firme. Možeš ekstraktovati sadržaj ISO fajla na USB disk i iz pokrenutog Windowsa pokrenuti setup.exe na njemu, ali to nećeš moći jer nemaš administratorski nalog.

Dobro sto kursor misa ne nestaje u fullscreen modu...

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Ako privremeno vratim Win 7, a na sistemu mi je trenutno instaliran Win 10 OEM, hoće li biti nekih problema kada se kroz neko vreme ponovo vratim na Win 10?

Hoće li aktivacija normalno proći, da ne bude neki prinudni downgrade :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Taman sam hteo da pohvalim kako je FCU najstabilniji do sada, rešili su se i problemi sa start menijem i zvukom povremeno na mašini iz potpisa...
Iz sleep dobijem KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE BSOD (jedina stvar koja mi se vrti kao mogućnost je novi AMD drajver, koji je dodat juče), i na čistoj instalaciji na laptopu ne radi Store s greškom Unknown layout specified in manifest (nijedan fix od kojih sam pokušao ne radi ništa).

Tako da nisam jednako impresioniran kao juče. :smash:

Udjem u igru i Win 10 ili sta vec mi utisa muziku, nisam imao taj problem do pre ovog update-a... gledam po netu, niko nema takav problem. Kako/gde/sta uraditi?

Ne moze edit: resio tako sto sam obrisao realtekove drajvere i pustio Win Update da skine njegove. Proradilo iz drugog puta doduse :p

Cudan problem sa W10.

U pitanju je igra koja je turn-based, jako malo trosi CPU/ram i uglavnom se otvaraju vise "tabova" u isto vreme.
Svaki tab u igri je zaseban ulogovan nalog i potrebno je da svi rade u isto vreme.

Problem nastaje kad se otvore dva ili vise taba(sama igra to dozvoljava, dakle ne prozori, tabovi u samoj app), aktivan je samo tab koji je fokusiran, ovi ostali stoje i cekaju da budu fokusirani.
Igra je turn-based, ali treba da se odvija borba sve vreme, a nista se ne desava na tabovima koji nisu fokusirani.

Posto u task manageru ima vise procesa, 4-5 i svaki od njih je isti .exe, kada svima dodelim real-time priority onda radi normalno, ali to mora da se radi svaki put.
Skidao sam neki program koji navodno automatski menja priority svaki put, ne pomaze.

Kada se otvore vise prozora, za svaki nalog po jedan, onda radi normalno, ali nije pregledno kao sa tabovima.
Na sedmici radi normalno.

Ideje?

Edit:

Nisam probao u compability modu za neki stariji Win, sad mi je palo na pamet.
Neke druge ideje? :D

Poslednja izmena:
Probaj i da je pokreneš kao administrator, Win10 dozvole su retardirane. Mada, može biti i da je zbog same igre, odnosno da nije pravljena za Win10. Dobar broj starijih igara ima problema sa Win10.

To je browser igra ili nešto drugo? W10 ima onaj retardirani Game mode koji navodno poboljšava performanse igara time što zaustavi manje bitne procese. Probaj da ugasiš Game mode ili pokreni igru u Win 7 compatibility modu.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Browser igra koja ima i desktop klijent. Nije na mom kompjuteru, probacu ovih dana compability mode i da iskljucim game mode(i game dvr i ostale gluposti) pa javljam da li je reseno.

Od kad sam ga azurirao na 1703 store crn skroz. Jel i kod vas tako? Resenje neko?

Odradio sam opet cistu instalaciju i ne radi mi Edge. Zamrzne se totalno kad zelim da otvorim stranice. I Youtube video kresuje kad se odradi minimize Chroma. Resenje za Chrome je gasenje hw. ubrzanja u podesavanjima istog, a za Edge nema resenja.
Store mi radi kako treba. U pitanju je masina iz potpisa. Drajveri su svi najnoviji.

@Rock86 Nisam pratio, ali šta ti kaže Event viewer? Application, recimo, ali treba proveriti i System. (Windows Logs u EV). Desi se da bude i nešto korisno, odnosno bar da te pogura u pravom smeru gde tražiti problem.

@Rock86 Nisam pratio, ali šta ti kaže Event viewer? Application, recimo, ali treba proveriti i System. (Windows Logs u EV). Desi se da bude i nešto korisno, odnosno bar da te pogura u pravom smeru gde tražiti problem.

Ne mogu da verujem, misteriozno je sam od sebe proradio... Ne znam sta se desava...

EDIT: U pitanju je bila ova greska:

eventlog.JPG

Poslednja izmena:
Takodje i kod mene problem sa chrome i iskljucivanje hardware accelerate je resilo problem. Edge je radio ok od starta.
Jedino je 'problem' jer u task manager kod,cpu usage pise da obara klok do 3.2mhz neke random vrednosti iako mi je overklokovan procesor i podesen da radi fiksirano na 3.85ghz sto i hw monitor i asus ai suite prikazuju. Ne znam zasto task manager pokazuje tako. Jel neko imao slicno iskustvo? Pobrljavio windows skroz.

Poslednja izmena:
Vrh Dno