Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Вероватно ниси обратио пажњу, fast boot је у принципу хибернација, зато се брзо и стартује. Наравно, важи само када гасиш а не и када рестартујеш комп.

Управо сам имао такав случај, јуче сам инсталирао 10 па да пребацим у инсајдер варијанту да пратим шта се дешава, ноћас је стигла та верзија, јутрос инсталирано ... али сам заборавио да ће да ресетује подешавање и да ће опет да укључи fast boot. Онда угасим комп, повежем остале хардове, стартујем линух .... и партиција са новим пенџерима није доступна. Срећом, остао ми је boot loader на том харду па сам искључио fast boot и сада све ради.

Пошто се приближава нова верзија, хоћу да оверим како то изгледа па сада на трећем харду имам и фаст инсајдер. :)

Pa nije isto, za razliku od klasične hibernacije fast boot sadrži samo drajvere i neke stavke bitne za sistem i nikada mi nije bagovao u dual boot-u sa linuksom, za razliku od klasične hibernacije.

Btw, sasvim je normalno da ti nije dostupna windows particija kod fast boot-a. Mada to meni nikada nije bio problem, meni je jedan SSD rezervisan isključivo za windows i programe koje koristim od njemu. Ništa od dokumenata ili sličnog ne držim na win particiji, da bi mi bili potrebni na linuksu.

Jedno je spijuniranje, a drugo je sto vi mislite da je ok imati OS koji je vecito u beta fazi i gde danas sve moze da bude ok a sutra sa update-om da se pogorsa.

Da smo svi isti i da imamo ista interesovanja? i ne mislimo da je ok, znamo...

Da smo svi isti i da imamo ista interesovanja? i ne mislimo da je ok, znamo...
Jedno su paranoici, drugo je sto niko nece da prizna da je sizofrenija da se koristi nesto sto nije ispolirano do kraja. Izvini molim te ali ovo sto oni rade je moglo biti uradjeno i sa ranijim verzijama 7 i 8.1 da su hteli. Razlika je sto su ti sistemi u momentu izlaska bili rock solid i da nije nista falilo. Nisu imali 2 control panel-a i ostale stvari ostavljene da se resavaju u hodu. Nemamo svi ista interesovanja, ali postoji razlika izmedju vecite bete i os-a koji je tu, pa kad stigne nadogradnja dodju nove stvari. Los pristup i jos gore razmisljanje. Kao OS jeste dobar, ali ovo bi iskreno moglo biti izdato tek oko nov/decembra ove godine sa svim stvarima ispravljenim, izmenjenim UI da prati "Universal App" interfejs i bez ovoliko nepotrebnih test faza. Moje misljenje je da je period od 2015 do 29. jula ove godine jedna samo glorifikovana beta faza gde su ljudi dobili OS za dz a jer je QA tim pretrpeo gubitke u vidu zaposlenih. Videcemo sta ce biti do pocetka sledece godine.

Poslednja izmena:
Ne vole svi sigurnost i ususkanost toplog doma...igramo se, ucimo usput, nije nam dosadno...zar je tesko razumeti?
Ko voli drugacije moze da bude na normalnoj verziji...gde je problem? sizofrenija?

Pa ako vec izlazis onda sacekaj ovih par dana, odradi tad...mozda puste jos koju ispravku.

Uradiću onda tako, jednostavno sam shvatio da bug-ove koje imam niko drugi nema i da nije problem do OS-a (treperenje ikona u taskbar-u prilikom brisanja nečega sa laptopa, zapucavanje Edge-a pri prvom paljenju...)

Uradiću onda tako, jednostavno sam shvatio da bug-ove koje imam niko drugi nema i da nije problem do OS-a (treperenje ikona u taskbar-u prilikom brisanja nečega sa laptopa, zapucavanje Edge-a pri prvom paljenju...)

Nisam se susretao sa takvim bug-ovima... Sacekaj 2.8. i stavi Redstone. :) Drajvere ce pokupiti Windows Update.

Ako vas nervira da se logujete svaki put posle sleep...

Screenshot (54).png

Nego do cega je? Ako te bagove nemas u 7ici ili 8ici,onda je problem 10ka! To sto ih niko drugi nema ne znaci nista.

Poslednja izmena:
Ne moras da vices...moze biti i do nekog drajvera.

Upgrade-ovao sam jos prosle godine legalnu verziju Win 8.1 Pro na Win 10 Pro. Sad sam usao u Insider program kako bih dobio najnoviju zakrpu za Redstone (14393.3). Sta ce se desiti sa aktivacijom sistema kad napustim Insider program?

Upgrade-ovao sam jos prosle godine legalnu verziju Win 8.1 Pro na Win 10 Pro. Sad sam usao u Insider program kako bih dobio najnoviju zakrpu za Redstone (14393.3). Sta ce se desiti sa aktivacijom sistema kad napustim Insider program?
Nista, ostaje ti aktivacija...upgrade si sa win8.1.

Nisam se susretao sa takvim bug-ovima... Sacekaj 2.8. i stavi Redstone. :) Drajvere ce pokupiti Windows Update.

Moraću ipak danas da odradim Reset, PC radi katastrofa,a lepo je radio sa 10586, pojavio mi se čak i BSOD.
Nadam se da neće smetati što ga radim pre 2.8, a nisam ga radio nikada od kada sam ga kupio (2014), gazio je sa 8.1 na 10, pa na 10 TH2, pa sada na Redstone.. A gde su tu cumulative...

Poslednja izmena:
Imam jos jedno pitanje koje se desilo prijatelju. Odlucio je da uhvati zadnji voz i odradi upgrade s Win 7 na 10. I kaze zaglavilo na 99%.

Sta da mu kazem da uradi? Ja sam toliko puta to radio i nikad nije zaglavilo pa zaista ne znam sta da uradi.

Imam jos jedno pitanje koje se desilo prijatelju. Odlucio je da uhvati zadnji voz i odradi upgrade s Win 7 na 10. I kaze zaglavilo na 99%.

Sta da mu kazem da uradi? Ja sam toliko puta to radio i nikad nije zaglavilo pa zaista ne znam sta da uradi.
Restart, pa neka vidi da li ce da odradi rollback ili ce da nastavi...
Ako nije update win 7 do kraja neka to uradi.
Kako je radio upgrade? sa iso-m ili kroz regularni update?
Neka skine MCT i sa njim odradi upgrade.
Ako nece ni tako, brisanje foldera $Windows.BT i $Windows.~WS (foldri su hidden).
Pa neka sa MCT proba ponovo.

Poslednja izmena:
Restart, pa neka vidi da li ce da odradi rollback ili ce da nastavi...
Ako nije update win 7 do kraja neka to uradi.
Kako je radio upgrade? sa iso-m ili kroz regularni update?
Neka skine MCT i sa njim odradi upgrade.
Ako nece ni tako, brisanje foldera $Windows.BT i $Windows.~WS (foldri su hidden).
Pa neka sa MCT proba ponovo.

Evo sad sam se cuo s njim. Kaze da je radio neku opciju koja mi nije jasna nikako. Guglao je upgrade win 10 jer nije imao onu "dosadnu" ikonicu za upgrade i to nekako odradio preko MS sajta. Kaze tako je skoro radio i na desktopu i tu je uspesno odradio. On se ne razume bas mnogo , pa nije smeo butabilnim ISO ili USB opcijama, hteo je da ostavi mogucnost za povratak na Win 7.

A pre nego je mene pitao, guglao je sam po nekim stranim forumima i ljudi su pisali da kao ako ovako zaglavi, treba ga ostaviti da saceka pa makar trebalo i ceo dan, jer nije dobro prekidati :). To prvi put cujem, i ja ne bih cekao sigurno.

U svakom slucaju, rekao sam mu da prati tvoje uputstvo od pocetka. Prvo restart kad se bude resio (hoce da mu da sansu jos malo, mada tih 99% je zapelo jos sinoc po nasem vremenu, sto ce reci nekih 18h vec stoji tako), pa cemo videti sta dalje.

To nije moje iskustvo, meni se to jos nije desilo...40-tak masina mislim da je iza mene za 2 godine.
Bilo je par slucajeva ovde i brdo na netu, mislim da se to desava zato sto nije skinuta kompletna instalacija.
Serveri, net konekcija? ne vredi to cekati...kada nece jedna ides na drugu soluciju.

To nije moje iskustvo, meni se to jos nije desilo...40-tak masina mislim da je iza mene za 2 godine.
Bilo je par slucajeva ovde i brdo na netu, mislim da se to desava zato sto nije skinuta kompletna instalacija.
Serveri, net konekcija? ne vredi to cekati...kada nece jedna ides na drugu soluciju.

Znam, to mu i ja kazem ali ne vredi. Odlucio je da saceka do veceras, taman da iskoristi jos malo sto preostalo od vikenda...

Kako je to desetka brža od sedmice?!?

Brža je u svakom pogledu, od boota , pokretanja aplikacija, do Search-a (kako brzo nalazi programe i fajlove, itd. Dodatne funkcionalnosti kao što je Cast to Device ( puštanje YT klipova i streamova na TV ili samih filmova i serija preko wifi, integracija svih MS uređaja (pc, Windows phone i tablet) servisa i usluga preko one drive, office, skype da se ne pominje...

W10 takođe sam nalazi drajvere odmah po instalaciji potrebne za tvoj sistem i odmah ih skida. Nema cimanja kao W7 za svaku moguću glupost.

Ono što me nervira na W10 je što ima problema sa eksternim hdd USB3 uređajima (u 90% slučajeva ih ne prepoznaje) i baksuzi to nikako da poprave.

Poslednja izmena:
Brža je u svakom pogledu, od boota , pokretanja aplikacija, do Search-a (kako brzo nalazi programe i fajlove, itd. Dodatne funkcionalnosti kao što je Cast to Device ( puštanje YT klipova i streamova na TV ili samih filmova i serija preko wifi, integracija svih MS uređaja (pc, Windows phone i tablet) servisa i usluga preko one drive, office, skype da se ne pominje...

W10 takođe sam nalazi drajvere odmah po instalaciji potrebne za tvoj sistem i odmah ih skida. Nema cimanja kao W7 za svaku moguću glupost.
+1000
Ali to ne vredi pisati...neka instaliraju, srede system i malo krenu da ga koriste.
Pa neka se vrate na win 7...sve ce im se samo reci.

Za usb3 jesi li probao ovo, bio je taj problem i na win8.1
https://www.youtube.com/watch?v=ISR0wGXJb_Q

Poslednja izmena:
Jel ima neka caka da radi jos brze jer o5 mi pojede 3gb ram...

Pogledaj u resursima sta ti zauzima ram...obicno je to do 20% kod idle.
Surf sa otvorenih par tabova i youtube oko 30 do 33%...tako je bar kod mene na dve masine.

Da se ja pohvalim za Edge. Par tabova i nakon desetak minuta 1-1.2 Gb RAM-a odoše na njega.

Ako je samo Edge nakupio toliko i vremenom raste onda imas memory leak...

Insider Build 14393.

Poslednja izmena:
Sreća pa Chrome nema memory leak! :d

Ja sam Edge ubio već na samom početku kada se pojavila 10ka.
Koristi kršten browser,Chrome npr.
Kako misliš da uvezeš bookmarks u Edge?
Može,prvo iz Chrome u IE,pa iz IE u Edge.
Tako im radi i sve ostalo.
Neznanje nije izgovor...ako ne znas potrudi se da naucis.
Moze sve rucno da se prebaci...

Vrh Dno