Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Jel ima do sada neko problem sa:
Critical Error Start menu and Cortana aren't working. We'll try to fix it the next time you sign in.
i da li je uspesno resio? Posto mi se ovo vec drugi put pojavljivalo, pa sam guglao, nalazio neka resenja i zatim prestalo da izbacuje. Sada je krenulo opet i posle nekoliko restarta i dalje je javlja.

Da li je neko imao problem sa resetovanjem ikonica. Strašno me nervira, to mi se već tri puta dogodilo na dve različite mašine. Na jednoj bio uključen automatic update, na drugoj isključen (u servisima). Radilo sve normalno, samo nakon nekog restarta sve stoje na levo, kao kad je uključen auto arrange (ali nije). Pomeriš ikonicu, dovoljno je samo uraditi refresh i ona se vrati levo. Gledao sam po netu i videh da nisam jedini, rešenje nisam našao. Nisam povezao s nečim što sam menjao ili instalirao, pa da utvrdim da je to uzrok. Napravio sam par sytem image-a, pa sam vratio, ali nije to rešenje. Obe desetke su nadograđene, jedna sa 8.1 jedna sa 7ce Ult. (mrzilo me da instaliram sve ponovo, pa sam išao 8-8.1-10pro).

Isti problem i resenja koliko vidim nema.Bravo za MS.

Inace kakva je Windows 10 Education verzija,koja je razlika od ostalih??

Meni je Vista SP1 pa nadalje radila super, čak i stabilnije od 7-ice rekao bih. Nikad nikakvih kreševa, sa sedmicom se tu i tamo dešavalo.
Npr. pod 7-com nije hteo da mi radi Intel Turbo Memory modul koji je ugrađen u laptop, jednostavno Intel drajveri su krešovali sistem (BSOD) i morao je kompletan reinstall da se radi i da ne pipaš te drajvere.
Znači jedan deo hardvera mi je bio neiskorišćen pod sedmicom, dok je u Visti radio savršeno.

A nije da sam ja bio neki ljubitelj Viste, jednostavno sam je dobio na laptopu koji sam tada kupio (nije dolazio bez OS-a) i onda sam je koristio. I nikad nikakvih problema nije bilo, čak su mi posle i neki features iz Viste nedostajali koji su izbačeni iz sedmice.

Npr. mogao si da aranžiraš fajlove i foldere ručno kako si hteo - gde ga spustiš mišem tu ostaje, što u 7-ici ne postoji.

Poslednja izmena:
Imam problem sa Cortanom, cim udjem u nju, pojavi se plavi ekran i pise da ce se komp restartovati.. Ima dosta gresaka ovaj 10547.. :/

Samo sto u W98SE eri nije bilo NTa za desktop pa ljudi nisu znali da moze bolje od tog bagovitog krsa zvanog W98SE koji se rusio par puta dnevno (BSOD je bio pravilo ne izuzetak). Milenijum je nista drugo do malo nabudzeni W98SE, a tada smo vec imali prvi krsten destkop OS od Microsofta zvani Windows 2000.
Било је, како није, Windows NT4.0 је мени и даље најлепша верзија (уз благи додатак) и појавио се пар година пре 98 ... мада је могуће да је био мало тежак за хардвер, нешто као Виста касније. Ја сам то радио у фирми и није било зиме за хардвер. ;) Проблем је био недостатак PnP функције и зато тешка инсталација драјвера. То је решио W2K али је он био слабије оријентисан на млатимудију и коначно је то покрио ХР. У прво време напоран, сваки час је хтео да се јави мама фирми и због тога би зазујао модем а ми у паници прекидали да не направи међународни позив. Тек је са првим СП то могло да се лакше контролише.
Миленијум је био покушај да се на 98 дода млатимудија али је било недоречено јер се тада већ појавио W2K који је могао да буде добар кућни ОС па су запоставили развој оног.

Мени је најстабилнији био NT 3.51 кога нисам могао да оборим ни на покварен начин. Шта год да сам покушавао, одбијао би да уради уз поруку ... а јок, ово може да угрози стабилност, не мере.

Е да, заборавио сам да напишем, синоћ (тј већ прексиноћ) сам се вратио на инсајдерисање, одрадио апгрејд на најновију верзију ... и ујутру хтео да мало средим. Променио иконе, додао геџете ... и ту се све закуцало. Поставио 3-4 комада и није више хтело а таск менаџер показује да геџети троше ~97% процесора. Тако није било на претходној верзији, пробао још мало и одустао. Вратио сам 10240 и опет угасио инсајдера. Инсталирао геџете и троше 3-4% процесора. Инсајдер више не.

Poslednja izmena:
Isti problem i resenja koliko vidim nema.Bravo za MS.

Inace kakva je Windows 10 Education verzija,koja je razlika od ostalih??
Potraži, slična enterprise valjda, namenja kao što joj ime kaže za obrazovne ustanove. Ako si je dobio preko fakulteta, samo napred, ako te ovako zanima koristi Pro.

Ne sećam se da je iko kukao na Windows 3.11. Ne sećam se da je iko kukao na Windows 98SE, niti na Windows 2000. Svi su kukali na raspali Milenijum, a pogotovo na XP jer nije valjao ni za šta, isti W2K sa kilo šminke koji se vukao na tadašnjem hardveru, a i bušan ko sir.

XP je počeo da valja tek sa Sp2, a usavršen sa Sp3. Vista nije valjala sve do Sp2, a to je dug period. Windows 7 nije valjao na hardveru sa slabom grafičkom, ali sem toga nisam video ovoliko negativnih komentara o Windowsu 7. Windows 8 je žešći retard i raspad, Windows 8.1 osim što je ružan do bola u odnosu na 7 je funkcionalan, a o Windowsu 10 sam dosta rekao.

Jesi video ti uopšte 3.11 (kucaš u dos-u "win" pa lupiš enter pa onda čekaš da otvori "prozore") ili samo prepričavaš šta si pročitao/čuo. Možeš li da nabrojiš programe koje si koristio pod win 3.11 (mimo solitera minica ili word perfect-a koji je bio bolji i stabilniji u dosu nego u 3.11). Win 3.11 uopšte nije operativni sistem već "shell" za dos. Bio je nešto novo, ništa nije valjao niti je bio stabilan a nije bilo ni programa... Da li se puno ljudi žalilo ne znam nismo imali internet (bar ne ovakav kao danas) ... ja sam u to vreme internet koristio veoma retko preko "slirp-a" i akademske mreže. Internet nije izgledao ovako kao danas, komunikacija je išla preko BBS-ova a i forumi (konferencije na sezamu) su izgledali sasvim drugacije, o windowsu u to vreme niko nije ozbiljno razmisljao WYSIWYG je radio dobro u dos-u (većina je u to vreme imala 80286 sa hercules grafikom a oni malo napredniji su počeli da nabavljaju 80386dx i VGA monitore) a windows je tek obećavao nešto na DTP planu ali ga niko nije shvatao ozbiljno i na tadašnjim forumima uopšte nije dobro stajao (a poređen je sa DOS-om)... da ne objašnjavam sad daleku istoriju.

Isto tako pisanje i stavljanje 95/98 u isti koš sa NT/Xp je neumesno (kao poredjenje svemirskog broda sa bambusovim štapom za pecanje). XP je naslednik NT-a, napravljeni su veoma ozbiljno i za razliku od 95/98 konfekcije su pravljeni da mogu da rade na svim platformama, bili su od početka multiplatform, multiprocessor, multiuser. Takođe NT je "pure 32bit" dok je 95/98 16bit.

NT je u svoje vreme poređen sa OS/2 (koji je takodje bio multiprocesor, multiplatform, multiuser) a ne sa 95/98 neozbiljnostima.

Jel ima do sada neko problem sa:
Critical Error Start menu and Cortana aren't working. We'll try to fix it the next time you sign in.
i da li je uspesno resio? Posto mi se ovo vec drugi put pojavljivalo, pa sam guglao, nalazio neka resenja i zatim prestalo da izbacuje. Sada je krenulo opet i posle nekoliko restarta i dalje je javlja.

Ista prica a cak i ne koristim Cortanu.
Znaci jedino mi preostaje da restartujem racunar i onda posle nekoliko dana (nasumicno) opet isto.
Ne znam zbog cega i kako da resim. :smash:

Ne koristim ni ja samo sto je to povezano jedno sa drugim pa se zapuca i taskbar, tray,... i moram restart sve dok se nesto "ne namesti" :smash:. Ima nas vec troje ovde u temi koji imaju problem. Npr sinoc i sada je bilo sve ok, sinoc posle 3,4 restarta.

Zašto ne ubiješ explorer.exe, i onda run, umesto restarta? Osim ako ne misliš na ovo što sam upravo rekao. I to je moj jedini problem u Windows 10, tako da trenutno može da se gleda kroz prste, sledeći build ako ne ispravi, počeću da pizdim.

Cekajte, a zasto ste jos uvek na insider buildu? Koja je poenta?

Ja nisam, nego sledeći stabilni build da reši. Meni se to dešava na 10240.

@DM i ostali
U vezi problema sa Start-om. Imate li možda neke programe koji modifikuju sam sistem, tipa ovi privacy programi za Windows 10, programi za teme, optimizacije i slično i da li ste nešto menjali po registry bazi? Pitam jer me zanima da li postoji nešto što je zajedničko ljudima koji imaju taj problem, da li postoji neki obrazac, veza.

Ja nemam taj problem. U stvari, od izlaska 10240 nemam nikakvih problema sa Windows-om. Nisam ništa modifikovao, optimizovao i instalirao. Malo sam sredio privacy podešavanja kroz kontroni panel (ovaj novi) i to je sve. Od security programa koristim Aviru Free.

Sve što mi je palo napamet sam testirao, i uvek isto posle x količine vremena. Nemam ništa posebno od softvera što mislim da bi moglo da pravi probleme (što ne znači da ne pravi), i koristim Comodo IS najnoviju verziju sa McShield.

@DM i ostali
U vezi problema sa Start-om. Imate li možda neke programe koji modifikuju sam sistem, tipa ovi privacy programi za Windows 10, programi za teme, optimizacije i slično i da li ste nešto menjali po registry bazi? Pitam jer me zanima da li postoji nešto što je zajedničko ljudima koji imaju taj problem, da li postoji neki obrazac, veza.

Ja nemam taj problem. U stvari, od izlaska 10240 nemam nikakvih problema sa Windows-om. Nisam ništa modifikovao, optimizovao i instalirao. Malo sam sredio privacy podešavanja kroz kontroni panel (ovaj novi) i to je sve. Od security programa koristim Aviru Free.

Što se tiče problema sa startom, primećujem da problem imaju ljudi sa AMD grafičkim karticama. Ti imaš Intel GPU (ako je u pitanju mašina iz potpisa), ja imam Nvidiju i nisam nikad imao problem sa startom i taskbarom. Ortak takođe ima Nvidiju i nema taj problem.

Laptop s nVidia ista stvar se desila, kao i na mašini iz potpisa.

Jesi video ti uopšte 3.11 (kucaš u dos-u "win" pa lupiš enter pa onda čekaš da otvori "prozore") ili samo prepričavaš šta si pročitao/čuo. Možeš li da nabrojiš programe koje si koristio pod win 3.11 (mimo solitera minica ili word perfect-a koji je bio bolji i stabilniji u dosu nego u 3.11). Win 3.11 uopšte nije operativni sistem već "shell" za dos.

Isto tako pisanje i stavljanje 95/98 u isti koš sa NT/Xp je neumesno (kao poredjenje svemirskog broda sa bambusovim štapom za pecanje).
Па добро, није ИТ кренуо са ХР-ом, неко је све користио пре него се овај појавио и то је било најбоље у то време. Као што се сада бежи од ХР-а и иде на боље, тако су и некада настајали разни ОС.

Тачно је да 3.11 није прави ОС него shell али су то и w95 и w98, тек потпуни прелазак на NT-олике је значио прави ОС.

Ако је неко користио 2.х као и 3.0, њему је 3.1 а нарочито 3.11WfW био савршен ОС. Ту негде је кренуо и NT али је он био намењен само фирмама које имају паре и потребу за таквом аждајом. Ако се добро сећам, NT 3.1 је тражио минимум 32MB меморије што је било реално прескупо и ретко ко се упустио у ту причу. Тек је са NT 3.51 то пало на минимум 16MB па је и могло да се проба. Тада је меморија била као злато и многи су имали 1, 2 а ретки 4МВ. Како са тим хардвером да се користи нешто друго?

Користио сам безброј програма и на 2.11 а нарочито на 3.11 када је баш кренуло. Програма је било, шта више од детаља да сам Corel први пут користио на w3.0?

Све у своје време.

NT nije bio 3.1 već 3.51. Win95 nije bio DOS shell već standalone OS - DOS mu nije bio ni potreban. Odnosno da pri instalaciji nije zadržavao autoexec.bat i config.sys ne biste ni znali da DOS postoji.

Win95 je ulazio u protected mode što DOS nije podržavao, imao win32 api što takođe znači da nije bio 16-bitni već je podržavao 16-bit zarad backwards kompatibilnosti.

Ukratko Win95 nije bio DOS shell. Ako hoćete više dokaza za to može mada mislim da nema potrebe. Jedino što ljudi ili nisu umeli ili nisu imali ATAPI drivere za CD-ROM, pa su ga kofigurisali pomoću MSCDEX.EXE za DOS, pa su možda zato mislili da je DOS shell ali nije.

Pozdrav drustvo, zaista nemam toliko vremena da listam sada desetine strana unazad. Ako moze mala pomoc , jos uvek mi stoji Build 10162, kada idem na windows update ne izbacuje mi nijedan noviji. Kako da predjem na 10240 ? Hvala vam unapred :)

Sve što mi je palo napamet sam testirao, i uvek isto posle x količine vremena. Nemam ništa posebno od softvera što mislim da bi moglo da pravi probleme (što ne znači da ne pravi), i koristim Comodo IS najnoviju verziju sa McShield.

Što se tiče problema sa startom, primećujem da problem imaju ljudi sa AMD grafičkim karticama. Ti imaš Intel GPU (ako je u pitanju mašina iz potpisa), ja imam Nvidiju i nisam nikad imao problem sa startom i taskbarom. Ortak takođe ima Nvidiju i nema taj problem.
Računar je iz potpisa, Intel integtisana grafička. Moguće da je do drajvera. Pravi su užas za Win 10. A često probleme prave i drajveri za zvuk, mrežnu, wireless. Primer, čoveku secka muzika aispalo da problem pravi LAN drajver.
Ja sam za svaki slučaj ostavio telemetriju, na Basic doduše, da bi MS dobio neke podatke ako nešto ne radi kako treba. Koristeći uglavnom open source programe pod Windowsom gde se nove verzije izbacuju uglavnom bez detaljnog testiranja naučio sam da je najbrži način da se greška ispravi prijavljivanje autoru uz što je moguće više podataka.

Ne verujem da je problem sa Start-om bio zbog GPU drivera, bar ne u mom slučaju, Desno dugme je radilo ai se start nije pojavljivao, sammo busy kružić. U isto vreme ni sfc ni dism nisu završavali, nešto je bilo u sistemu. Vratio sam MR backup na 10532 i onda opet odradio upgrade na 10547 i sada sve radi.

Windows Update ne može da instalira update za Flash Player...

Prilozi

• flash_player_update.JPG
    flash_player_update.JPG
    35.4 KB · Pregleda: 142
Pukli su im serveri, ne može da se preuzme ni sa Microsoft Update Catalog-a... Takođe, i Skype im je prso... :D

Windows Update ne može da instalira update za Flash Player...

Posto koristim Operu, pepper flash je ostao na verziji 15. Ova nova verzija (v19) je trazila da prvo obrisem pepper pre nego sto instaliram v19.

Vrh Dno