Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Covjece koja sporedba XP 15 godina stari OS sa novim 8.1 i u ovom slucaju windows 10 nema nikakve dopirene tacke XP je otisao u istoriji vecnih velikana sve sto je od vista pa do windows 10 nema nikakve dopirne tacke sa XP, da nije bilo viste sada ne bi ni imali ni windows 7 ni 8.1 ni 10 svi ovi tri Os se baziraju na Vista kernel koji ms jos nerazmisla da ga smeni
XP nema podrsku za SSD t.e Trim nema vise novih drajvera od oem brendova nema uefi podrsku a to je den i noc u botiranju na ceo sistem osobeno na ssd isto i MS je digao ruke vise od njega sada imamo mnogo bolje cipsete bolju procesori sada jedan procesor od 2000 dinara radi odlicno sto se kaze tako da nema vise sta xp da trazi tu izvinite malo na jaziku i na gramatiku [emoji14]

Tacno tako na Vista kernelu , 7 , 8 , 8.1 , 10 i dalje koriste neke vistine drajvere iz 2006 kao na primer Acpi x64 based pc:

Capture.PNG

Windows XP ne podrzava UEFI sto znaci da je nemoguce imati na njemu hard disk od 3TB posto ne moze da pokaze , svaki malo jaci PC od 2008 do 2010 moze da tera XP , Posle izlaska sedmice 2009-2010 polako dosta ljudi prelazi na taj operativni sistem , Vista je bila losa ali opet da nije nje ne bi ni bilo sedmice posto je sedmica radjena na osnovu Viste kao sto je desetka radjena na osnovu 8 i 8.1 postupak instalacije je slican manje vise isti!

Instalirao neko 10056 ? Utisci neki ? Pominjao onaj Gabe da će možda dodati još neke stvari ali ubrzo kreće peglanje i optimizacija i to im je sledeći korak , uz naravno vizuelno doterivanje. Čak i ovaj 10049 je odličan i stabilan , biće sve to bolje...

Inače se ne isplate ovi apdejti što pušta Ms , instalira se predugo. Bolje čista instalacija .

Poslednja izmena:
Pa krajnje je vreme da se okrenu peglanju i optimizaciji, jun samo sto nije.

p.s. Tacno je da je XP "zivahniji" od novih Windows sistema, niko ozbiljan ne moze da tvrdi suprotno. Slicna prica je i u Linux svetu - svaki Gnome 2 distro je zivahniji od Gnome-a 3. Dakle novi GUI je lose optimizovan.

U cosku nove opcije za sat i i nove opcije za desni klik display settings na 10056 za sada ne izgleda lose ali moze i bolje!

Sta znaci ta rec zivahan :D Misli se na odziv sistema, pretpostavljam?
Sta je tacno da je XP zivahniji, na kom sistemu, na tvojoj masini ili globalno na svakoj?
Gnome kod mene radi perfektno brzo, nema sanse da primetim razliku.
Ubuntu stari 12 i novi 14, sve isto radi.

Sve leti brate, neozbiljno je pricati o zivahnosti na HW danas. Brzina se podrazumeva.
Nego bih voleo da vidim koju masinu koristis i to cudo gde XP leti ;)

Poslednja izmena:
Kod mene XP radi u VM i to na 2 jezgra i 1GB RAM, sve leti, odziv je trenutan, kretanje kroz menije, foldere, itd. moze da se poredi sa Win 8 na SSD-u, ako nije i brze. Browser se ne koristi, mozda bi tu dolazilo do nekog usporenja ali ne vidim zasto?
Takodje, ko kaze da nema razlike izmedju brzine Gnome 2 i 3 ili laze ili Gnome 3 koristi na SSD-u, cime se poredjenje obesmisljava.

Ko je navikao da sa jugicem stignu od tacke A do B, nema
razloga da ulazu u novo vozilo. Samo je pitanje komocje i
pouzdanosti.
Ende.

Ljudi na ssd-u imam 8.1 e sada sam odradio instalaciju w10 tp na drugom hardu ali na particiji od 40gb, sve radi super ali kada restartujem komp ne daje mi opciju da butuje tj da me pita koji cu sistem... sta da radim, u biosu kada izaberem da butuje sa ssd-a 8.1 ono neka greska MBR error.... Sta da uradim da me pita koji cu sistem pri bootu, ima li veze koji je disk primaran??

@borab Hhahahahahahah super ti je podpis.

Editujes BCD fajl na 8.1 tako sto mu dodas putanju do aktivne sistemske particije na hdd. BootIce sa hirensa bi bio moj predlog aplikacije za tu radnju.

A da probam da fixujem mbr, posto ne mogu da pristupim w8.1 nikako... Fuc#

Inače se ne isplate ovi apdejti što pušta MS, instalira se predugo. Bolje čista instalacija.
Baš tako... Pustih da odradi update sa 10041 na 10049, rilja već sat i po, a stigao je da skine šta mu treba (veza 40Mbps) i do 16% na crnom ekranu nakon restarta. Do ujutru cenim da sam na novom build-u. Valjda...

Imao sam par puta tu situaciju, nije duze od 3 sata radio tu migraciju fileova ;) ssd je u pitanju, zato je clean install zakon.

FixMbr je zakon komanda :)

Posle šest i po sati (!) završio mi se update sa 10041 na 10049, da bi uvideo da mi je pobrljavio sve drajvere i dobar deo podešavanja koje sam napravio. Sledeća verzija koju budem stavljao će ići od nule, kroz ovu golgotu više ne prolazim. Još piše na ekranu u toku instalacije "sit back and relax". Aha.

Samo na upgrade pise sit and relax , ovako sveza instalacija je ista kao 8.1 osim dela gde se pravi acc tu su malo izmenili!

Код мене је на компу било много брже него на (слабијем) лаптопу. Апгрејд је ОК ако се жури па не може да се сачека .iso или неко има много тога да би све поново инсталирао. Ипак, није ми баш добра идеја да то буде основни ОС са свим битним програмима и подацима па је то код мене чиста инсталација са ту и тамо неким ситницама и свеједно ми је да ли иде од почетка или се апгрејдује.

Išao sam na upgrade baš da bih uštedeo na vremenu, da ne instaliram ponovo drajvere i programe, da ne podešavam neke sitnice na koje sam se navikao. Posle update-a vidim da je većina drajvera uklonjena, između ostalih i grafički. Skinem sa sajta najnoviji NVIDIA drajver i pokrenem instalaciju, i izbaci mi "install Intel driver first". OK, skinem sa Fujitsu-ovog sajta drajver za Intel grafiku (inače, model laptopa na koji je instalirana 10ka je Fujitsu NH751), pokrenem instalaciju i istera mi prozor u fazonu "this computer does not meet minimum system requirements for installing this driver/software". Pre toga sam uredno instalirao sve ostale drajvere (chipset, LAN, audio, bluetooth, wireless) i ni kod jednog mi nije pravio problem.

Kod mene sve proslo perfektno, svi drajveri ostali, cak ovaj put i graficki.
Mnogo mi se dopada kako izgleda i radi, Spartan posebno.

Išao sam na upgrade baš da bih uštedeo na vremenu, da ne instaliram ponovo drajvere i programe, da ne podešavam neke sitnice na koje sam se navikao. Posle update-a vidim da je većina drajvera uklonjena, između ostalih i grafički. Skinem sa sajta najnoviji NVIDIA drajver i pokrenem instalaciju, i izbaci mi "install Intel driver first". OK, skinem sa Fujitsu-ovog sajta drajver za Intel grafiku (inače, model laptopa na koji je instalirana 10ka je Fujitsu NH751), pokrenem instalaciju i istera mi prozor u fazonu "this computer does not meet minimum system requirements for installing this driver/software". Pre toga sam uredno instalirao sve ostale drajvere (chipset, LAN, audio, bluetooth, wireless) i ni kod jednog mi nije pravio problem.

Treba ti ovaj drajver pre Nvidijinog: http://www.guru3d.com/files-details/intel-hd-graphics-9-17-10-4101-driver-download.html

Ljudi kako preskociti ovoIMG_20150415_212608.jpg, pokusava da se nakaci na net,posto nemoze vrti se u krug.Sta mi je ciniti dalje.Build 10056.

Poslednja izmena:
Ko je instalirao onaj leakovan 10056 dali ce moci da preko WU dobije slow ili fast update na novi build kad izadje?
Da pitam, mozda je MS te interne buildove nekako blokirao za dalje istrazivanje :D

Ja instalirao malopre i imam problem u samom startu.Moguce svasta da su uradili.

Nazad
Vrh Dno