Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

pozdrav.

instalirao sam na bratov laptop w10 i igram se par sati. prvi put kada sam probao čim je izašao nije se mogao koristiti koliko je bio nestabilan. sada je već ispeglano dosta toga ali me jedino još brine ono o čemu se mnogo razgovara a to je da se isključi špijunski softver.

da li je u međuvremenu izašlo nešto što je pouzdano da na lak način blokira ms-ovo "nadgledanje" računara?

(samo nemojte da kažete "pročitaj temu, bilo je o tome reči :d" ova tema plus http://forum.benchmark.rs/showthrea...cial-hate-thread-&highlight=špijunski+softver imaju preko 20k postova)

skini donotspy, ja sve resavam preko njega...

Da li je Egde povezan sa MS account-om?

Na primer, Chrome je povezan sa Google nalogom i prilikom reinstalacije sistema Chrome čuva bukmark, istoriju, ekstenzije... da li tako i Edge čuva sve kao i Chrome ili ipak pre reinstalacije treba uraditi export?

pozdrav.

instalirao sam na bratov laptop w10 i igram se par sati. prvi put kada sam probao čim je izašao nije se mogao koristiti koliko je bio nestabilan. sada je već ispeglano dosta toga ali me jedino još brine ono o čemu se mnogo razgovara a to je da se isključi špijunski softver.

da li je u međuvremenu izašlo nešto što je pouzdano da na lak način blokira ms-ovo "nadgledanje" računara?

(samo nemojte da kažete "pročitaj temu, bilo je o tome reči :d" ova tema plus http://forum.benchmark.rs/showthrea...cial-hate-thread-&highlight=špijunski+softver imaju preko 20k postova)

o & o shutup 10 i posle toga spybot search and destroy, verovatno najbolja kombinacija, lično sam testirao na VM i uz pomoć wiresharka, skoro svo špijuniranje ukida. :)

Da li je neko imao problem sa gasenjem računara sa ovim zadnjim update-om? Sada kada kliknem da se ugasi računar, on ga restartuje :O i tako sve u krug dok ga ne ugasim na dugme, i onda mi se s**** ceo BIOS, pa moram opet da ga podešavam...

Ne znam kako da rešim ovaj problem? :/

Da li je neko imao problem sa gasenjem računara sa ovim zadnjim update-om? Sada kada kliknem da se ugasi računar, on ga restartuje :O i tako sve u krug dok ga ne ugasim na dugme, i onda mi se s**** ceo BIOS, pa moram opet da ga podešavam...

Ne znam kako da rešim ovaj problem? :/
Isključi fast startup.

Meni nece da se instalira zadnji apdajt. Kaze greska (pa sad tamo navodi kod greske) i kao pokusace ponovo kasnije. Evo pokusava vec tri dana, smara me dok radi u pozadini, usporava vec obigaljen laptop, a nikako da odradi azuriranje. Jel se to jos nekom desilo? Sta da mu radim?

Taman se spasosmo nekako od DDU-a, sad ti navalio sa ovim O&O ... :d

ode mi win posle ovog apdejta u 3 lepe... i meni disk cleanup pokazuje 4tb ostataka a radjen je skoro nov sistem i imam samo ssd od 500gb...

takodje su nesto zezali pa sam jedva podesio operu za default pretrazivac... stvarno su dzukci. nisam palio pc nedelju dana jer sam koristio samo mek i odmah neki glupi problemi.

wtf.png

skini donotspy, ja sve resavam preko njega...

Možda je ovo razlog za novonastali problem???

Ako je OS još uvek poluproizvod, ne možete očekivati da neke aplikacije za tvikovanje u njemu rade savršeno jer su verovatno i same poluproizvod. Svašta nešto se tu događa pri kojekakvim budženjima i onda kuknjava kako su ''oni'' jaHebali stvar.

o & o shutup koristiti, on u suštini menja polise u gpedit.msc, ništa drugo...

Edge pitanje.: koja je najbolja zamena za Data Saver i The Great Suspender koje su se koristile u Chrome-u?

1. Data Savers:

Reduces data usage by using Google servers to optimize pages you visit.

2. The Great Suspender :

Automatically suspends unused tabs to free up system resources

Poslednja izmena od urednika:
o & o shutup koristiti, on u suštini menja polise u gpedit.msc, ništa drugo...
Aa brate ti ga počeo kao Vuk...On je forsirao DDU i nove drajvere, a ti o&o.
Može i bez tih 3rd party programa da se srede stvari u gpeditu. NIje uopšte teško, a u neku ruku i bezbednije.

Sent from my Nexus 5X

ode mi win posle ovog apdejta u 3 lepe... i meni disk cleanup pokazuje 4tb ostataka a radjen je skoro nov sistem i imam samo ssd od 500gb...

takodje su nesto zezali pa sam jedva podesio operu za default pretrazivac... stvarno su dzukci. nisam palio pc nedelju dana jer sam koristio samo mek i odmah neki glupi problemi.

Pogledajte prilog 217100

I meni jos od proslog apdejta disk klinap pokazuje 3.99 tb viska...sto je normalno bezveze. Onda zna da zabaguje prlikom brisanja istog, otegne i po 1h.
Za sad nemam drugih vecih problema, jedino mi se desava da ne prepozna misa pa moram da vadim-vracam njegov usb.
A ovo za Operu nije do wina, izasla je ver.42 (ja sam instalirao 64bitnu) i posle sam imao zeznje da je podesim kao def.brow.

da, pustio sam ga i ja da brise sve i trajalo je vise od pola sata pa sam ga prekinuo jer nisam mogao da cekam.
i ja sam sinoc apdejtovao operu 42, nije htela sama da se apdejtuje nego sam morao da skidam opet instalaciju. namestio sam je za default ali se ne vidi uopste u default programs podesavanju.
problem je sto mi je za neki alat podesena opera kao default i neke stvari koje koristim ne rade u ie ili edgeu pa zato gledam da ih max izbegnem. valjda se nije nista poremetilo...
danas mora neki os da te zeza kako god okrenes...

@Jurke
ne verujem jer sam par stvarcica pogasio, jednostavno ne mogu da koristim win bez toga i da ga pustim da mi sam skida drajvere i razne gluposti. takodje ne koristim ni win defender jer imam licencirani kaspersky. to je uglavnom sve i ne verujem da je zbog toga po prvi put bag sa ovim disk cleanom.

Poslednja izmena:
@ericm ....ako nisi do sad podesio..
probaj da podesis u : Control Panel\All Control Panel Items\Default Programs
Ali sam morao da idem preko Microsoft store, pa download, pa ponovo instal da bi je win prepoznao.
Normalnim instaliranjem nije je win uopste video u instal.app. ili kao opciju za def. browser.

uspeo sam da podesim desnim klikom na neki html fajl koji imam pa odabrao operu. ne znam sta su zeznuli.
imam podesen taj neki alat i na meku bas zbog ovakvih brljotina na winu. ne mogu vise da radim ni reinstalacije na mesec dana niti imam vremena...
izvrteo sam ponovo disk cleaner i nasao mi je samo 1gb, obrisao i za sada je ok.

Poslednja izmena:
Moram i ovde da se iskukam, pre nekog vremena, onako iz čista mira stavim ja PIN za logon. Posle nekog vremena ga uklonim i ne reaguje. Poštovao sam ovde pa mi je neko od vas savetovao da u Search kucam "nwtplwiz" i odčekiram traženje passworda. Nije uspelo. Događalo se sledeće, butuje, traži login, ja ga opet restartujem i sve je ok. U međuvremenu sam pokušavao razno sem reinstalacije, mrzi me opet sve da vraćam, uključujući i prčkanje po sistemskom Administrator Useru, koga sam jedva uklonio da se ne pojavljuje. Naglašavam da je na sistemu samo jedan user profil, moj i administratorski je. Drugi ne postoji. Pri bootu mi prikazuje jedan moj sa slikom (administrator) i jedan sa mojim imenom bez slike koga pokušava da loguje i javlja kako pass ne valja. Moram da kliknem na svoj profil sa slikom, ukucam PIN koji se ne prihvata i opet ga restartujem i tek onda sam na desktopu. Jedino mogu da ga restartujem odmah umesto da bilo šta kucam i klikćem na usere. Stravično me nervira. Na sreću, sem loše optimizovan ih programa za zoom, jedini bug...

Tapatalk 6.3.3(Build 825)

Ja mislim da je najbolje da ga ne enkriptujes uopste, ako ne znas da li ces prenositi drajv i koristiti ga na drugim operativnim sistemima, a nivo enkripcije ti nije bitan.

moram da ga enkriptujem jer su važni dokumenti u pitanju (ako ne ovim ms alatom, onda moram nekim drugim programom). to su dokumenti koji se čuvaju u google drive-u (svi skenirani dokumenti, računi...).

teško će se koristiti na drugim računarima (osim u slučaju da otkaže računar) pa zato pitam da li je bolja opcija prva ili druga.

Moj savet ti je da koristiš neki drugi alat za enkripciju da ti posle djavao ne bude kriv za dokumente.A sa tim drugim uporedo probaj i M$ alat.

Nazad
Vrh Dno