Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Najveci problem je ovde da i ljudi koji delimicno podrzavaju Windows 10 ne mogu da dodju do reci od vecitih trollova. Neke stvari koje se ovde savetuju se kose sa zdravim razumom o koriscenju racunara. Windows 7 jeste stabilan zato sto postoji 6 godina. Ovde postoji problem koji se ogleda u sledecem:

Sve do Windows 8.1, sistemi koji su izlazili su bili testirani za veci deo stvari i bili su uglavnom stabilni bez ground breaking bugova. Kada bi isti izasao, ljudi bi instalirali isti, koristili update, ili isti iskljucili zbog raznih razloga (Da, i Windows 7 je imao update i jos nekoliko slicnih koji su sistem prakticno napravili beskorisnim jer je ulaz u sistem bio onemogucen zbog istih. Ljudi koji cekaju update pa instaliraju nekoliko dana posle kao ili oni koji ga uopste ne instaliraju, uglavnom su izbegli takav problem (na stranu sto su neke zakrpe bile potrebne zbog bezbednosnih rizika, ali opet odgovornost je na korisniku)).

Pocevsi sa Windows 10, imamo ono sto u Linuxu jeste Rolling Release Distro. (Arch npr). Sve se stavlja da bude bleeding edge i vrlo cesto uzrokuje nestabilnost sa sistemom. Ono sto mnogi ovde izgleda ne zele da shvate ili ne mogu je da ako sistem na jednoj hardverskoj kombinaciji radi ok, to ne mora da znaci da ce raditi na drugoj isto jer moze da dodje do svakakvih problema zbog kombinacije.

Jedan od razloga zasto svi hvale Mac je to sto je sistem stabilan ali to se ostvaruje tako sto postoji samo ogranicen broj hardverskih kombinacija i sistem je do srzi optimizovan za iste.

Problem sa Windows 10 je u tome sto se zbog cestih promena dosta stvari menja i breakuje u hodu. Da se ne lazemo, Windows 10 jeste solidan sistem, ali je prebrzo izbacen na trziste. Bolje da je uzeto jos godinu dana i da se to odradilo kako treba i da sistem bude stabilan u samom release-u. U 2015-oj da postoji problem sa kopiranjem gde se ne prikazuje GUI za status istog je smesno. Resetovanja default programa i deinstalacija istih je van bizarnog ako se radi upgrade. Immersive Shell je nepotreban trenutno. Koliko god ideja zvuci dobro ona je traljavo odradjena. Takodje, ljudi su izgleda navikli da prihvataju da su bug-ovi nesto ok pa i u igrama. Postoji odredjen razlog zasto se ceni stabilnost. Windows 10 ispod haube u ovom trenutku moze da se poredi sa Windows 7, ali je problem sto je dosta stvari otislo u pogresnom smeru sto se tice GUI i odredjenih drugih stvari. Postojao je razlog zasto su ljudi prezirali metro i zasto je Microsoft vratio nazad start meni u izmenjenom obliku.

Windows 7 Beta je bila stabilna u vecem broju slucajeva kao I RC. Blog o razvoju Windows 7: http://blogs.msdn.com/b/e7/default.aspx?PageIndex=3

Poenta je da postoje stvari preko kojih se ne prelazi i gde vreme ne moze da se gubi koliko god sistem bio dobar. Problem Windows 10 je sto je nedovrsen sistem iako je trenutno ok. Ne moze da postoji Settings i Control Panel. Ili raskrstiti sa Win32 Shell-om ili sa Immersive.
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\MTCUVC

EnableMtcUvc DWORD
Registry entry iznad vraca win32 volume mixer. Isti je slucaj i sa satom, baterijom i drugim delovima sistema.
Sat win32
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell
UseWin32TrayClockExperience DWORD  Value 1
Nekada su build-ovi isli na private testing i znalo se sta je QA testing a ne Windows Insider-i.
I sada su testirani i Windows nema breaking bug-ove više nego 7 ili 8, bio sam early adopter za oba.
Šta više 8 mi je toliko pravio probleme da je brzo leteo i vraćen 7, i zbog tog iskustva kada sam menjao računar sam bio u dilemi da li da stavim 8.1 i na kraju jesam. Koji je bio daleko bolji.
Dosta računara sam prebacio na 10, tipa svaki koji mi dođe ruke, i što je najgore, jedino se ja žalim na par bug-ova kod mene.

Hey :)
Kako namestiti da mi Num lock stalno bude ukljucen? Kuckam ja tako nesto, editujem.... ukljucen je, i sam se od sebe ugasi. A nemam lampicu da li je ukljucen ili ne, i onda me nervira kad u prazno kuckam..I tako se gasi, i ja ga palim :(

Isprati ovo upustvo i nece biti problema:

Tebi hard disk ima lose sektore ili imas viruse , explorer.exe ti je ostecen a ko zna koliko jos fajlova , kucaj u task manager C:\Windows vidi jel ti barem to otvara zatim udji u system32 nadji cmd.exe desni klik na njega pa run as administator zatim kucaj chkdsk /f C:

reinstalirao sam sistem. Skenirao sam hdd sa hdd sentinel, on pokazuje 165 bad sector 23% health, 100% perfomance, dok windows i chkdsk/c kazu da nema bad sektora.

@Lich_king2 kada pomenu Mac, znas li sta mi je izbacivao kod guglanja "Progress Bar missing"?
Mac, Mac, Mac (ne prizivam macu).

Ako koristis windows za nesto vrlo bitno odakle ti ideja da to treba da bude win10?
Ali ostavi nas amatere da iskljucujemo ili ne iskljucujemo sta nam je volja.

Sve sto ja izjavim ili preporucim to je moj stav, ne mora niko da ga prihvati kao pravilo.
Ali da bi to odlucio prvo treba da instalira win 10 i sam proba...sva prica za i protiv ne pomaze.

Evo i nekih mojih utisaka o win10. Prešao sa legalne win7 pro na u to vreme build 10240, koji jeste imao malo većih bagova, i problema, drljanja u pozadini itd itd, ali već sljedećom verzijom je dosta toga ispravljeno. Priznajem odradio sam onaj DWS isključivanje špijunaže ali eto iskreno nikakvih problema posle toga nisam imao. :)

Veliku prednost u mom slučaju odnosu na win7 je ta što sam sa 10-kom dobio mogućnost instalacije novijih Crimson drajvera 15.11.1 za staru hd5470m graficku dok sam na win7 bio osudjen na neke tipa 13.4 ili 13.9. Kao i bolji ram menadzment, samim tim performanse su znatno poboljšane.

Evo i nekih mojih utisaka o win10. Prešao sa legalne win7 pro na u to vreme build 10240, koji jeste imao malo većih bagova, i problema, drljanja u pozadini itd itd, ali već sljedećom verzijom je dosta toga ispravljeno. Priznajem odradio sam onaj DWS isključivanje špijunaže ali eto iskreno nikakvih problema posle toga nisam imao. :)

Veliku prednost u mom slučaju odnosu na win7 je ta što sam sa 10-kom dobio mogućnost instalacije novijih Crimson drajvera 15.11.1 za staru hd5470m graficku dok sam na win7 bio osudjen na neke tipa 13.4 ili 13.9. Kao i bolji ram menadzment, samim tim performanse su znatno poboljšane.
Vidim da si na 32-bit, neki poseban razlog? u moja masina stoji da imas 4 gb ram...

Ne znam koji bi bio. Ali prebaciti na 64-bit iz više razloga.

Eli to ovaj drajver, nesto mi se datum ne slaze? na sajtu 2015/12/25.

Screenshot (589).png

Vidim da si na 32-bit, neki poseban razlog? u moja masina stoji da imas 4 gb ram...
Laptop je kupljen sa 2gb rama, a dobio tad legalni win7 32-bit. Posle mu dodao jos 2gb a nikako da predjem na 64-bita.

Kako u Edge omogućiti full screen za yt klipove?
Koliko se sećam, moglo je na bench-u.

Eli to ovaj drajver, nesto mi se datum ne slaze? na sajtu 2015/12/25.

Pogledajte prilog 188258
Build samog drajvera je uglavnom stariji od samog objavljivanja.
Laptop je kupljen sa 2gb rama, a dobio tad legalni win7 32-bit. Posle mu dodao jos 2gb a nikako da predjem na 64-bita.
Pređi, ima više prednosti osim korišćenja svih 4GB.
Kako u Edge omogućiti full screen za yt klipove?
Koliko se sećam, moglo je na bench-u.
Tako što upališ FullScreen? Da mu nisi zabranio da ide u FullScreen?

I mene je zezao bas internet na matoroj konfi kada sam jos ranije testirao desetku, javi da li ti taj drajver resio problem.

Poslednja izmena:
Jest, u pravu si, nisam procitao lepo post :D

Turio sam juče Win 10 na SSD, čista instalacija. Bio je i ranije Win 10 na ovoj mašini ali sa HDD. Ima 120GB pa ga nisam delio na particije, kao imam 3-4 eksterna HDD, pa mi ne treba ''D'' na SSD. Mada sam naučio na tu ''D'' particiju koristeći je par decenija ...
Elem, sada je sve na :C/ i javljaju mi se problemi sa nekim Excel i Word fajlovima koji podležu dnevnim izmenama, odnosno čestim izmenama sadržaja. Naime, bijem se Win10 oko ovlaštenja za izmene. Izmenim sadržaj fajla, ali neće da snimi izmene jer nemam ovlašćenja :d Uđem tamo i promenim da svaki user bude Full po ovlaštenjima, ali opet isto ... neće pa neće. Ne sa svim, sa 7 od 10 neće, a sa ostalima radi normalno kao i pre. Doduše, svi ti fajlovi su ranije bili na ''D''. Međutim, kada napravim folder na :C/nešto, i u taj folder premestim te fajlove, sve radi kao podmazano :D Izgiboh danas boreći se sa 10-kom oko nadležnosti za tako bezvezne stvari, da mi se smučio i SSD i Win10 na njemu. Zar je moguće da takva jedna glup(av)ost može da postoji na novoproizvedenom OS?

Nije to nikakav bag, vec nesto drugo...zastita posto nisi odradio nesto veoma bitno za tu svrhu.

Ne znam šta bih to trebao da odradim, kada je sve to do juče normalno radilo u istom sistemu ali na ''D'' particiji. Bez ikakvih ograničenja u smislu ovlaštenja. A sad su većina tih fajlova dobili neka ograničenja od kada su na ''C''.
Evo sad otvorio prazan Word dokument, napisao nešto i da ga snimim kao ''neko ime'' na C, i kaže da nemam ovlašćenja da smimim fajl na C :d Ali zato može u neki folder na C ... das use*eš, bre :)

reinstalirao sam sistem. Skenirao sam hdd sa hdd sentinel, on pokazuje 165 bad sector 23% health, 100% perfomance, dok windows i chkdsk/c kazu da nema bad sektora.

Chkdsk ne moze da popravi lose sektore , on samo pokusava da popravi ostecene fajlove , tvoj hard disk je zreo za zamenu , preporucujem da kupis ssd 120gb patriot za 5.000 dinara i miran si.

Kako ti je podesen ...

Screenshot (51).png

To je izgleda bezbednosna opcija. Zabranjuje snimanje fajla u korenu C particije. Verovatno da spreči upis malicioznih fajlova koji dodaju autorun.inf ili nešto slično. Moraš da kreiraš folder pa u njemu da snimiš fajlove. Tako je i kod mene.

Ovako je po difoltu, nisam menjao ništa.

PS: Da, u kreiranom folderu to sve radi besprekorno, pa tako sad sve prepakujem po folderima ... :) Da, i sasvim je moguće da je neka zaštita od neželjenog upliva na ''C''. U tom slučaju je to OK. jedino je malo smorno prebacivati sve to što imam po folderima, da ne kačim eksterni disk svaki čas ...

Prilozi

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    68.6 KB · Pregleda: 84
Poslednja izmena:
Chkdsk ne moze da popravi lose sektore , on samo pokusava da popravi ostecene fajlove , tvoj hard disk je zreo za zamenu , preporucujem da kupis ssd 120gb patriot za 5.000 dinara i miran si.
Ima neko taj patriot? Kakv je? Ja razmisljam da taj turim za sistem a ovaj mushkin u netbook, da malo brzi bude :-D

Ok ljudi, sad kad bih išao sa 32-bit na 64-bit kako bi to išlo, ok clean install to se podrazumeva, ali šta po pitanju aktivacije. Da li će važiti ova aktivacija od 32-bit verzije, ako to ima neke veze uopšte?

Evo ja ga uzeo juče, ovaj Blast od 120GB. I baš se žalim na njega :) Ne, zezam se malo, prvi utsak je da je formula 1 u odnosu na HDD. Sve radnje su mi vidno brže na njemu nego na HDD. Još je taze, videćemo za neko vreme kako se ponaša.

Vrh Dno