Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Pa diskutuje se o metro aplikacijama i interfejsu, sta da stavim kao primer, neku igricu?

Ja poredim metro app, glupo je porediti win32 sa metro/modern app... I sam znas da su metro app poprilicno ogranicene ..

Calculator je sasvim ok na win10, to sto si navikao na win 32 app to je ok, imas pravo na izbor.
Ja koristim i metro i win32 app zaista bez problema.

Poslednja izmena:
Metro interfejs je za invalide i mazohiste, za nas ostale jok. Sreca pa sam na local accountu pa nisam mogao da spoznam te lepote na 8ici, ali me sa 10kom istraumirase za ceo zivot!

Weather koristim na telefonu, sta ce mi i na kompjuteru?!

Poslednja izmena:
Sta ti uopste ovde radis, zamara te w10 i sta pokusavas dalje? Indirektno nas nazivas invalidima...strasno.

Ja pratim razvoj 10ke jer se i dalje nekako nadam da ce ispraviti bar neke propuste (ne u julu ali bar na jesen ili dogodine) a vas nazivam mazohistima. Invalidi su slabovidi i oni sto su ostali bez prstiju, njima ce Metro aplikacije biti bas korisne.

Ja pratim razvoj 10ke jer se i dalje nekako nadam da ce ispraviti bar neke propuste (ne u julu ali bar na jesen ili dogodine) a vas nazivam mazohistima. Invalidi su slabovidi i oni sto su ostali bez prstiju, njima ce Metro aplikacije biti bas korisne.
Koje propuste? nesto ne radi ili su nesto zaboravili?

pa vidis da je kalkulator (koji koristi na desktopu) za njegov ukus njanjav. :)

Hahaha ma pustite antenu na nekoj drugoj frkvenciji je covek, totalno van ovog vremenaa..neki ufo signal emituje.

Poslednja izmena:
A vi ste neki ufurani u ovom vremenu a?
Kada bi slusali sta se sve predlaze, dobili bi XP Aero na kraju.
Pa ako korisnici traze XP Aero onda treba da im daju XP Aero! Sa tabovima u Exploreru i sve po redu. Oni guraju svoju zelju al im se ne ostvaruje, i XP bez Aera je jaci!

^ apsolutno. Dejan87dex je predstavnik procentualno malog broja korisnika koji moze da prihvati i koristi modern apps i taj UI. Međutim, ogromna većina korisnika ne zeli ni da pogleda modern UI, apps i win8. Ruzno, rogobatno, nezgrapno za koriscenje.
Da MS nije zavrnuo ruke proizvođačima hw i praktično uterao win8 korisnicima novih računara, win8 ne bi prošao.
Kada se pogleda profil desktop i laptop korisnika, zaista ne postoji ciljna grupa kojoj je modern UI i apps namenjen. Upravo forsiranjem modern UI postiglivsuvsuprotan efekat.. Korisnici ga još vise ne podnose.
Pogledajte kolika je brzina usvajanja novog os x? I tamo ima promasaja, ali ni blizu kao modern UI. Za vrlo kratko vreme novi os x je na vecini apple racunara. Win8 to nikada postići.

Win 10 je neka vrsta otklona od win8 promasaja, ali MS ne priznaje gresku, nego jos uvek forsira modern apps i ui, a pritom ignorise zelje korisnika za "XP sa Aerom". Prodaj im sta traze.

Da si imao prilike da koristis nebi mislio da je fail, ali posto gledas web statistike i market share onda i po tome sudis.. Nema sta vise da se prica o tome.
Ne, nisam imao da koristim Zune, ali šta drugo osim statistike prodaje govori da je neki proizvod promašaj?

Od kada se pojavila osmica, te pojavili oni hibridni laptopovi sa tač skrinom popu surfejsa, kakva je njihova prodaja u odnosu na klasične laptopove ili Android/ios tablete? Mizerno loša, a to je jedina moguća upotreba metro+desktop aplikacija na jednom mestu.

I ne razumem zašto fanatično branite nešto što je velikoj većini loše?

Pa koliko sam samo novca uzeo od ljudi koji su kupili laptop sa legalnom osmicom i koji nisu mogli očima da je gledaju i tražili sedmicu po svaku cenu.

I da, kao, samo staviš classic shell, krv od petla i nogice o kokoške sve to promućkaš i kao dobiješ skoro ko Windows 7. :) Pa je l' ja treba da stavljam programe od trećih lica da bih dobio nešto što sam već imao?

Da ne govorim da i jesam stavljao startisback. I onda naišao update za win8 posle kog nije radila gomila aplikacija, među kojima avast i startisback i na tim mašinama se nisu mogle pokazati. desktop ikone. I za firmu koja se bavi proizvodnjom, da glavnom komercijalisti prsne W8 zbog toga = gubitak novca.

A sve što je čovek hteo jeste da ima upotrebljiv OS za posao. Da ima start meni i da mu ne iskaču fraking charms barovi u svakom ćošku.

Kucano sa moba, sorry na greškama.

OS upotrebljiv za posao vec postoji, zasto onda "trazite hleba preko pogace"?
Probali ste, ne odgovara vam, dajte vase misljenje i to je to.
Nego se iznova i iznova vracate da ubedjujete nas kojima ovaj OS odgovara.
Sto je najsmesnije vi i dalje drzite taj isti instaliran i koristite.
Po meni cist mazohizam, nemam drugo logicno objasnjenje.

^ apsolutno. Dejan87dex je predstavnik procentualno malog broja korisnika koji moze da prihvati i koristi modern apps i taj UI. Međutim, ogromna većina korisnika ne zeli ni da pogleda modern UI, apps i win8. Ruzno, rogobatno, nezgrapno za koriscenje.
Da MS nije zavrnuo ruke proizvođačima hw i praktično uterao win8 korisnicima novih računara, win8 ne bi prošao.
Kada se pogleda profil desktop i laptop korisnika, zaista ne postoji ciljna grupa kojoj je modern UI i apps namenjen. Upravo forsiranjem modern UI postiglivsuvsuprotan efekat.. Korisnici ga još vise ne podnose.
Pogledajte kolika je brzina usvajanja novog os x? I tamo ima promasaja, ali ni blizu kao modern UI. Za vrlo kratko vreme novi os x je na vecini apple racunara. Win8 to nikada postići.

Win 10 je neka vrsta otklona od win8 promasaja, ali MS ne priznaje gresku, nego jos uvek forsira modern apps i ui, a pritom ignorise zelje korisnika za "XP sa Aerom". Prodaj im sta traze.
Neka traže šta hoće ali neka ne rade to u moje ime, meni je 10ka daleko bolja nego XP u bilo kakvom obliku. Jeste da se MS u neku ruku "iskupljuje" za relativan neuspeh 8mice.
Ako nekome ne treba recimo Weather App, neka ga skine, meni treba ali mi ne treba na mobilnom sigurno. Za Start ima više programa tako da ni to nije problem. Meni je menu na 7mici bio skoro neupotrebljiv, stotinak instaliranih programa i bez veće optimizacije menija pravljenjem foldera po tematici je bilo pain in you know what pronaći nešto na brzinu. Na 10ki je Menu bar po abecedi a glavne programe sam pinovao na Modern/Metro deo sa malim ikonama, tako stane poprilično. Mogu da se razvrstaju i po tematici mada to još izgleda malo ne završeno ali ima vremena da se to sredi.
Neznam stvarno šta ljudi očekuju, da im neko pravi ceo OS po nekom njihovom personalnom ukusu ???? Malo sutra će to da se dogodi. Ima milion i jedan Linux ali vidi kaoliko se svi zajedno a kamoli pojedinačni Distros upotrebljavaju i koji im je market share.

Vec nekoliko dana kad pokusam da uradim update na 10130 izbacuje mi ovu gresku: fbl_impressive Professional 10130 - Error 0x80200013
U cemu je problem?
Probaj prvo da update defender, ako ne pomogne skini oficijalni iso sa insider sajta, mount i instaliraj iz windowsa.

Moraće jednog dana, moraće.
Ma neće morati ništa, pogledaj market share windows vs ostali, šta misliš, da će MS da rikne zbog toga što neki ne vole Menu ili Metro ?? Velika većina samo kupi novi kompjuter sa kojim god OSom na njemu i to je to. Neki se vode samo po tome što štampa piše i nemaju pojma o čemu se radi a pljuju ili se oduševljavaju na neviđeno.
M$ je jednostavno najveća ili jedna od najvećih monopola na svetu a Windows još najmanji deo cele korporacije. "Resistance is futile". Ili se mi prilagodimo (sa gunđanjem ili bez) ili eto, ima još gomila OS-a pa kome se šta sviđa. Jedino jedan "mali" problem, ogromna baza programa koji rade na Windows a koji slabo da imaju alternativu na Linuxu recimo.
Sada je možda problem sa nedostatkom pravih Apps ali samo se setite da je ceo PC sazidan na 2 ili 3 programa a vidite gde se stiglo !
Po meni OS bi trebalo da bude samo Tabula Raza, bez ikakvih džidža-bidža, Appletta i programčića, samo OS koji dobro radi, malo košta a za potrebne programe i kastomizaciju izgleda i menija uvek ima alternativa i to još boljih nego što dolaze sa windows-ima. Kada bude izašla završna verzija i ako budem imao vremena i ne bude me mrzelo, ima da ih propustim kroz Xlite i baš da vidim šta će ostati, verovatno manje od 2GB.
Sav taj overhead je glavni problem i izvor (ne)zadovoljstva a ne sam kernel što 99% i nezna šta je.

Poslednja izmena od urednika:
Ovde se govori da je win 7 najbolji os svih vremena i da je ekspresno usvojen,sto naravno nije istina. Koliko je trebalo vremena da predje 50% win 7 ? Vecina je presla na win 7 kupovinom novog racunara sto ce i sada biti slucaj sa win 10,uz to ce biti besplatan za win 7 i 8 korisnike. Ako do kraja godine doguraju do 10-15 % za win 10 to je fenomenalan uspeh.

Poslednja izmena:
Ma neće morati ništa, pogledaj market share windows vs ostali, šta misliš, da će MS da rikne zbog toga što neki ne vole Menu ili Metro ?? Velika većina samo kupi novi kompjuter sa kojim god OSom na njemu i to je to. Neki se vode samo po tome što štampa piše i nemaju pojma o čemu se radi a pljuju na neviđeno.
M$ je jednostavno najveća ili jedna od najvećih monopola na svetu a Windows još najmanji deo cele korporacije. "Resistance is futile". Ili se mi prilagodimo (sa gunđanjem ili bez) ili eto, ima još gomila OS-a pa kome se šta sviđa.
Naravno da ce microsoft gurati svoju ideju, prave konkurencije nemaju na ovom polju.
Pravice ponovo windows 7 koji vec postoji? pa eto im ga OEM za 140$ :d

Oprostite na rečniku ali me sve ovo podseća na nešto što mi je šef govorio kada nečim nisam bio zadovoljan ili zakerao: "Lošem ***** i dlaka smeta".
Prilagodi se ili izumri je priroda svih stvari i života.

Ma da microsoft ce da slusa insidere? i njihove zalpojke, to je samo fora da ljudi
imaju osecaj da odlucuju o necemu.
Oni vec imaju razradjen plan za 10-20 godina unapred, malo milom, malo silom, malo win za dz.
Ali oni ce odrediti pravac u kome se krece.

Poenta modernog interfejsa je da omogući jednoj aplikaciji da radi i na desktopu i na mobilnom osu bez većih prilagođavanja. Nažalost, ono što će doći sa RTM-om desetke je daleko od toga.
Odnos snaga na tržištu se drastično promenio, i čini mi se da prilagodi se ili izumri može pre da se primeni na novi Windows, kao i na osmicu.

Koliki interes moze imati microsft da pumpa pare i resurse u softwer platforme koji odumire?
I win 8 i 10 su samo tu da se ljudi naviknu na okruzenje koje ih ceka kod prelaska na tablet, pametni telefon...
Microsoft zeli tu glavno mesto ne na PC, koji polako odlazi u staro gvozdje.

Koliki interes moze imati microsft da pumpa pare i resurse u softwer platforme koji odumire?
I win 8 i 10 su samo tu da se ljudi naviknu na okruzenje koje ih ceka kod prelaska na tablet, pametni telefon...
Microsoft zeli tu glavno mesto ne na PC, koji polako odlazi u staro gvozdje.
Određene primene će još dugo zahtevati miš i tastaturu - ne znači da će platforma biti x86, možda bude i ARM, ali tržište će postojati još dosta dugo i to je jedino tržište na kom Microsoft za sada ima dominaciju. Microsoftu je cilj ujedinjavanje platforme, i konsolidacija napora. Ujedno i prebacivanje developera na novu, univerzalnu platformu za razvoj. Nažalost, to je daleko od onoga što bi trebalo da bude, kao što sam već rekao.

Ma da microsoft ce da slusa insidere? i njihove zalpojke, to je samo fora da ljudi
imaju osecaj da odlucuju o necemu.
Oni vec imaju razradjen plan za 10-20 godina unapred, malo milom, malo silom, malo win za dz.
Ali oni ce odrediti pravac u kome se krece.

Aj da si rekao 5god ali 10,20 je zaista puno ;) I Nokia je imala planove za narednih 10god pa je pukla. Nista bez zelje korisnika , inace trziste lako osudi bahato ponasanje, naravno ako ima akternative za dosadne usere.
W10 je odlican potez! Najveci fail je bila W8 trebala je biti direktno pustena kao 8.1 manje bi je mrzeli ...

Poslednja izmena:
Poenta modernog interfejsa je da omogući jednoj aplikaciji da radi i na desktopu i na mobilnom osu bez većih prilagođavanja.

Licno ne vidim kako jedna aplikacija moze da bude dobra i na telefonu i na kompjuteru. Prosto ne vidim kako je to moguce izvesti. Jedna platforma ce morati da pati.

Pocev od toga da se telefon pipka a kompjuter koristi misa, do toga da se razlicite stvari traze od aplikacija na telefonu i od aplikacije na kompjuteru.

Poslednja izmena:
Vrh Dno