Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Znači, bili su tu negde? Razlika je u tome da oni guraju iste aplikacije i na telefonu i na desktopu. Windows trenutno gura desktope i manjinu servera i telefona. Na čemu se baziraju svi ostali uređaji? Mislim da pravac u kom guraju desetku odslikava strah Microsofta, koji se dosada nikad nije mogao videti ovako jasno. Ne kažem da će Ubuntu biti bolji od Windowsa uskoro - ali će njihov convergence biti upotrebljiviji od ovoga što dobijaš u desetci. I to je samo prvi od onih koji će raditi i na telefonu i na desktopu. Da ne govorim da dolazi SteamOS... Nekako mi izgleda da tvoju sigurnost čak ni Microsoft ne deli, kao što u ovoj temi Windows nema čak ni onih bagova koji su javno objavljeni.

Microsoft je trom, ali sa 10kom ide u pravcu trzista (sad to sto ja nisam za korioscenje technical preview za desktop to je druga stvar jer nije sve spremno), jos niko nema sistem na 10 platformi a M$ ce to imat za dva/tri meseca, ljudi su navikli na prozore, za stabilan sistem je potrebna tona para, Ubutu te pare nema, mogao je jedino apple da im parira ali on se drzi samo pacenika koji placaju HW 2-3x skuplje

Ljudi 134 vs 135 da prelazim na 135 ili nema potrebe?

Hvala, neka onda cekam novi build "zvanicno" ;)

Ja od tih silnih buildova od oktobra do juna imam osecaj da sam usporio hard disk :)

E ljudi, da se ne lažemo. Upravo sedim ispred svog 23' Dell monitora i sad čitam vaše poruke i zamišljam da mi je monitor touch i kako ja nabadam prstima po ekranu. Em od masnoće/prljavštine taj ekran ne bih mogao da gledam i morao bih da ga lickam svaki čas, em upala mišića i Karpal tunel sindrom u najavi.

I pokraj svega toga navedenog, nemam ništa protiv Metro aplikacija, ali su trebale da budu to - aplikacije, koje mogu, a i ne moraju da se instaliraju i koriste, a ne da mi u Win 8 pokušavaju da mi uvale shell unutar shella koji je na laptopovima i desktopovima neupotrebljiv. Da su napravili da je Metro opcion i da može da se skroz isključi, ne bih kukao sad.

Koliko je to suludo govori da su od 8.1 dodali da desktop pri butovanju ipak ima prioritet i da metro aplikacije imaju close dugme, a Skype modern app se gasi u budućim verzijama, ostaje desktop.

Dakle, težak promašaj i sada sa ovom desetkom pokušavaju da saniraju posledice.

Windows phone je u 2014. godini imao učešće na tržištu od 2.7 posto!!! Eeeeej, i oni su zbog toga silovali nas desktop korisnike koji držimo 95%+ desktop tržišta da prihvatimo metro.

Možete vi da pričate kako ja sada grešim, ali tržište vas demantuje, jer pokraj sve nasilne kampanje Microsofta sa OEM partnerima (te mora update biosa da bi mogao W7, te nema drajvera na sajtu proizvođača za bilo šta, osim za windows 8, te ovo poslednje što nije hteo da mi radi skrol na tačpadu na nekom Acerovom laptopu, sve dok nisam instalirao neki Intel i/o serial driver, koga na intelovom sajtu ima samo za Windows 8.1 x64 i nema šanse da se instalira na Windowsu 7) i dalje nije prismrdeo sedmici.

Poslednja izmena:
Windows 8 je doneo bas dosta unapredjenja (security, fastboot na laptopovima cini cuda!, dosta bolja optimizacija koriscenja rama itd), druga je stvar sto fori****** metro-a je vecinu odvelo u mrznju... generalno win10 je redizajniran win 8 + dx12 pa se ljudi svidja samo zato jer su redizajnirali metro screen sa resize opcijom (i nazvali ga "start") :d

Meni realno metro nije smetao, nikad nisam ulazio u njega sto mi je trebalo bilo je ne desktupu ili sam trazio preko searcha a mogao sam i neki start tweak stavit (nisam jer nevolim tweakovanje sistema)

Tako je isto prosla i Vista sa 2GB i superfetchom podesenim samo na sistem radila prakticno kao win 7, pa je win 7 samo reorganizovao pozadinske procese i superfetch i svi odusevljeni a pljuju Vistu do danas na kojoj je 90% 7-ce nasledjeno od iste :)

Poslednja izmena:
Ma ja sam generalno uvek za novo, i kao system admin mi je posao da pratim novotarije i ako je nešto bolje i povećava produktivnost, da to implementiram u firmama u kojima održavam sisteme.

Međutim, implementacija Windowsa 8.x ne da ne bi povećala produktivnost, već bi znatno usporila, izgubio bih mnogo vremena na tehničku podršku i edukaciju zaposlenih i čemu to? Zato kažem, da postoji podešavanje - ubij metro i da to lepo propustim kroz group policy i da Windows 8 bude to što jeste - unapređeni Windows 7, bez metroa, zaživeo bi kod mene u firmama, ovako jok.

Generalno nisu pucali na firme sa win8 vec na tablete i one rasklopive laptopove gde se skida ekran... jednostavno neki ***** je zapostavio klasicne desktop mis/tastatura korisnike i to im se obilo o glavu
Mada realno firme i ne zele da menjaju sistem na svakoj 4-5 godina zato mislim da im je VEOMA pametno to sto su rekli da je win10 ZADNJI windows sistem!

Konzistentnost settingsa i control panela treba da traje ! a uvek su muljali i menjali, kao i logika rada desktop okruzenja

Poslednja izmena:
Windows 8 je doneo bas dosta unapredjenja (security, fastboot na laptopovima cini cuda!, dosta bolja optimizacija koriscenja rama itd), druga je stvar sto fori****** metro-a je vecinu odvelo u mrznju... generalno win10 je redizajniran win 8 + dx12 pa se ljudi svidja samo zato jer su redizajnirali metro screen sa resize opcijom (i nazvali ga "start") :d

Meni realno metro nije smetao, nikad nisam ulazio u njega sto mi je trebalo bilo je ne desktupu ili sam trazio preko searcha a mogao sam i neki start tweak stavit (nisam jer nevolim tweakovanje sistema)

Tako je isto prosla i Vista sa 2GB i superfetchom podesenim samo na sistem radila prakticno kao win 7, pa je win 7 samo reorganizovao pozadinske procese i superfetch i svi odusevljeni a pljuju Vistu do danas na kojoj je 90% 7-ce nasledjeno od iste :)

Windows 7 je Vista+ bukvalno.

Da windows 7 je ispolirana vista u sustini kao sto je Win2000 i XP skroz isti os sa bolja sminka :)

Samo sto to mnogi ne shvataju pa smatraju Windows 7 najboljim windowsom svih vremena!

Samo sto to mnogi ne shvataju pa smatraju Windows 7 najboljim windowsom svih vremena!
+1
Ovako ide to
Windows 2000 kernel verzija je 5.0
Windows XP kernel verzija je 5.1
Zato su i bili svi driveri kompitabilni od win 2000 na XP
Isto je bilo i sa Vasta
Windows Vista je sosema novo programirana i razlicita od predhodnika
Windows Vista kernel Verzija je 6.0
Windows 7 kernel verzija je 6.1 sto je interesatno i windows 8.1 /6.3 i evo sad windows 10 nosi isti kernel od viste
Zato kada je izalsa vista je bila nekompitabilna i sa programama i sa drajverima softver je imao problem prepoznati platformu, mozda zato i MS nije palo na pamet vise da menjava kernel da ne bi bilo problema oko kompitabilnosti :)
I na kraju da nije bilo Viste sada ne bi bilo ni 7 ni 8.1 ni 10 :D

Poslednja izmena:
@bachi a po cemu je Metro promasaj? Po tome sto ti to ne volis?

Znas li da metro ui datira jos od Zune playera a moglo se primetiti isti fazon u Windows Media Centru...

Jesi li ikada koristi win tablet ? Probaj promenices misljenje o metro/modern ui ..I nije to nikakvo silovanje, nego potreba da sistem bude vizuelno drugaciji sa ponudom novim funkcija..

Kazi ti meni jel w7 i XP bila dobra na tabletima? Jeste kao crap edition. Uopste modern ui ne smeta na desktopu? Pogotovo u w10 gde su bukvalno dali svaku opciju i podesavanje po zelji korisnika i opet ne valja...nekima nikad i nece.

Poslednja izmena:
Metro je promasaj, to kaze vecina. Pogledaj koliki udeo na trzistu ima 8ica pa oduzmi bar 2/3 i dobijes broj onih kojima se metro bas svidja (te 2/3 su dobili 8icu kupovinom novog hardwarea a ne znaju ili ih mrzi da rade downgrade pa trpe tu nakazu)! Ako vecina kaze NE! onda se napravi sistem za vecinu a manjini se ostavi neko skriveno podesavanje da ukljucuje svoje specijalne (d)efekte. A ne da se vecini namece i onda ih jos prozivaju da ako nece Metro start mogu da stave Classic Shell.
Sad su 10ku malo popravili (ali ni blizu koliko im i sami insider korisnici traze) i uzece veci deo kolaca (bar duplo vise od 8ice) zbog toga sto je free upgrade ali ce ih biznis korisnici (da, oni s parama) opet iskulirati!

Poslednja izmena:
Treba da se razgranici metro na desktopu i na tabelt/telefonu itd... ljudima se zgadio na desktopu gde se koristi mis ali isto tako onima na telefonu/tabletu isti nimalo ne smeta jer jedino on i ima smisla u tom okruzenju...

Metro ui je kompletan jedino na Windows Phone-i, a za desktop je kao neki nedovrseni UI ...hocu reci ne kompletirani. Za to je W10 tu i bice to sve doterano kako valja. A linux userima to nikada nece biti dobro ma sta oni ubacili i poslusali masu...oni su tu da hejtuju.

U celom konceptu postoje ozbiljne dizajnerske greske, npr gestures sa ivica ekrana. Napravis kiosk app i onda neko ukliza sa desne ivice i izađe charms. Odatle ti je ceo racunar dostupan... win8 nije bio pogodan za kiosk upotrebu.
8.1 je doneo kiosk mode, doduse radi samo sa modern aplikacijama

@bachi a po cemu je Metro promasaj? Po tome sto ti to ne volis?

Znas li da metro ui datira jos od Zune playera a moglo se primetiti isti fazon u Windows Media Centru...

Je l' mi pričamo o Zune playeru koji je još veći fail?

Poredimo player sa operativnim sistemom?

I ja sam pričao o Metrou na laptop i desktop računarima, njemu tu nije mesto, kao što desktop Windowsu nije mesto na Windows Phone-u i tabletima.

Poslednja izmena:
Da si imao prilike da koristis nebi mislio da je fail, ali posto gledas web statistike i market share onda i po tome sudis.. Nema sta vise da se prica o tome.

Ajde jos reci da ti je lakse da koristis ovaj kalkulator u 10ki nego onaj u 8ici pa da odem da se ubijem!

Mnogo je lakse u odnosu na Calculator iz 8.1 koji je full screen ;)

vidi se da je ozbiljna diskusija kad se kalkulator izvlaci kao argument. :) jel' stabilan?glicuje li?

Nazad
Vrh Dno