Šta je novo?

win7 i instalacija

nesa07

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poena
260
Sta instalirati posle sveze instalacije win7 kojim redosledom i koje video/audio kodeke kojim resdosledom?

Prvo drajvere za plocu, graficku, zvucnu, usb, lan i periferije koje imas. Pa onda .NET Frameworks 4. Pa onda recimo firewall i antivirus. Pa onda sta god od programa zelis da instaliras. I malo tweak-uj i ocisti sistem registry na kraju i druga sitnija podesavanja. Od kodeka mozes skinuti K-Lite codec pack 9.x.x. :)

Posle instalacije drajvera za hw uradi windows update, pa onda kao sto covek rece ostali softver, mada bi ja u svakom slucaju izbegao bilo kakve 'kompilacije' kodeka.

Prvo drajvere za plocu, graficku, zvucnu, usb, lan i periferije koje imas. Pa onda .NET Frameworks 4. Pa onda recimo firewall i antivirus. Pa onda sta god od programa zelis da instaliras. I malo tweak-uj i ocisti sistem registry na kraju i druga sitnija podesavanja. Od kodeka mozes skinuti K-Lite codec pack 9.x.x. :)

Kada sam instalirao win7 PC mi je bio povezan na internetu i kada sam aktivirao win7 uradio update i SP1 nista od drivera mi nije trebalo da instaliram sve je radilo, pa sada moje pitanje se odnosi na to da li je ovaj nacin neispravan i da je mozda trebalo da PC ne bude povezan sa PC-om i da posle instalacije win7 instaliraju se driveri sa CD pa tek onda online update i SP1.
Da li treba da skinem nove driver-e sa zvanicnog sajta ili da koristim drivere sa CD-a.

Ti windowsovi drajveri su za mačku o rep. Samo su minimalni koliko da se instalira. Nabolje je da pre promene sistema vrlo pažljivo izabereš i skineš najnovije drajvere za sve što imaš, otvoriš ih u jedan folder da ne budu zipovani. Prvo počneš od drajvera za ploču pa video zvuk itd. Spoljašnje uređaje ostavi isključene dok sve ostalo ne instaliraš da se ne mešaju. E sad u zavisnosti koji su drajveri u pitanju, neki najnovii traže da se imaju određeni .Net frameworks a neki i SP1, moraš to da saznaš prvo. Posle toga pomoćne programe za čitanje .PDF i .NFO fajlova jer većina uputstava je u tim formatima. Sledeće bi bili neki test programi da vidiš kako sve to radi pa tek onda drajveri za štampač itd. Kada sve radi dobro onda napraviš system return point ,lepo obeležen da znaš da možeš da sve vratiš nazad u slučaju da se nešto negde zezne. Tu bi negde mogao da instaliraš i neki program za deinstalaciju programa , kao recimo Revo pa tek onda ostali software.

Ti windowsovi drajveri su za mačku o rep. Samo su minimalni koliko da se instalira. Nabolje je da pre promene sistema vrlo pažljivo izabereš i skineš najnovije drajvere za sve što imaš, otvoriš ih u jedan folder da ne budu zipovani. Prvo počneš od drajvera za ploču pa video zvuk itd. Spoljašnje uređaje ostavi isključene dok sve ostalo ne instaliraš da se ne mešaju. E sad u zavisnosti koji su drajveri u pitanju, neki najnovii traže da se imaju određeni .Net frameworks a neki i SP1, moraš to da saznaš prvo. Posle toga pomoćne programe za čitanje .PDF i .NFO fajlova jer većina uputstava je u tim formatima. Sledeće bi bili neki test programi da vidiš kako sve to radi pa tek onda drajveri za štampač itd. Kada sve radi dobro onda napraviš system return point ,lepo obeležen da znaš da možeš da sve vratiš nazad u slučaju da se nešto negde zezne. Tu bi negde mogao da instaliraš i neki program za deinstalaciju programa , kao recimo Revo pa tek onda ostali software.
Neznam sta je .Net frameworks, a sto se tice nekog uninstall koristim your uninstaller koji mi se cini da dobar.

Samo da pitam da li je redosled sledeci:
1 win7 offline
2 NET Framework 4.5 offline
3 SP1 offline
4 pa tek driveri offline
da li tako treba?

Samo da pitam da li je redosled sledeci:
1 win7 offline
2 NET Framework 4.5 offline
3 SP1 offline
4 pa tek driveri offline
da li tako treba?

Nešo verovatno imate nekog poznanika koji zna da uradi instalaciju. Ja bih vas savetovao da instalirate W sa SP3. :)

W sa SP3 ???? Windows 7 ima samo SP1.. Sve može da se instalira sa ukljućenim internetom samo nemoj da se loguješ sa hotmail ili msn accountom. .Net framework može offline samo ako imaš punu instalaciju. Za SP1 nema veze a draveri isto tako. Ne treba nikakvo veliko znanje da se sve to instalira. Sve lepo piše, samo ideš jedno po jedno. SP1 sadrži .Net 4 tako bi bilo bolje da zameniš stavke 2 i 3.

Dojadilo mi vise da nekoga molim da mi instalira win, hocu da naucim da to sam odradim kako treba. Znam da sam dosadan, zamolio bih vas za razumevanje. Da znam verovatno nebih glupao ovoliko luposti.

Kada su driveri u pitanju da li sam skinuo sve ono sto mi treba i sa pravih mesta?

* Asus M4A78LT-M LE
Sa sajta za maticnu plocu treba da skinem drivere za: AUDIO, VGA, LAN da li treba i čipset ili ne?
Screenshot from 2013-02-05 09:06:06.png

* Gigabyte ATI Radeon 4550 512MB
Sa sajta za graficku http://www.gigabyte.rs/products/page/vga/gv-r455d3-512i_20/download/
da li treba da skinem driver koji je velicine (123.7 Mb) i ATI HDMI AudioDriver

* Sa sajta http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/legacy/Pages/legacy-radeonaiw-vista64.aspx AMD za graficku da li treba da skinem:
- Catalyst Software Suite
- HydraVision Package

Sto se tice grafike da li treba da trazim sa Gigabyte.com ili sa amd.com ili sa oba sajta da instaliram sve ovo sto sam skinuo?

* AMD Athlon X3 425
Sa sajta AMD za CPU AThlon X3 425 da li treba sve ovo da instaliram:
- AMD Chipset Drivers
- AMD Raid Drivers
- AMD RAIDXpert Utility
- AMD_System_Monitor_1.0.0.9.exe

Znam da je sve ovo smarajuce ali bih zamolio kad mozes da mi odogovoris tj. kada imas zivaca. U svakom slucaju Hvala. Nisam mogao na benchmarku sve slike da upload-ujem.

stvarno si ga sam sebi zakomplikovao :)

ako ti je win7 sam nasao drajvere za plocu, zvuk i sve ostalo (to mozes proveriti u device manageru) ne moras da ih instaliras, ali mozes ako hoces da uvek imas svezu verziju
za graficku treba da odes na amdov sajt http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx (pa izaberes Desktop Graphics > Radeon HD series > 4xxx > Windows 7 (pa 32 ili 64bit) i onda ce da te baci na stranu gde skines Catalyst Software Suite i to je sve sto ti treba za graficku
onda lepo odradis windows update i uzivas

stvarno si ga sam sebi zakomplikovao :)

ako ti je win7 sam nasao drajvere za plocu, zvuk i sve ostalo (to mozes proveriti u device manageru) ne moras da ih instaliras, ali mozes ako hoces da uvek imas svezu verziju
za graficku treba da odes na amdov sajt http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx (pa izaberes Desktop Graphics > Radeon HD series > 4xxx > Windows 7 (pa 32 ili 64bit) i onda ce da te baci na stranu gde skines Catalyst Software Suite i to je sve sto ti treba za graficku
onda lepo odradis windows update i uzivas

Ako hocu da stavim novi driver da li treba prvo stari da deinstaliram (da li to uraditi iz device menager) pa da novi instaliram ili moze direktno preko starog drivera.
A sta sa driverima za procesor da li tu nesto treba instalirati ili ne od ovog stosdam ponudio ili se tu nista nedira.

Nisi ništa zakomplikovao, M$ drajveri su piece of sh**t. Prvo drajvere za ploču, otiđi na Asussov sajt i poskidaj sve drajvere za ploču. Onda najnovije drajvere sa Gigabyta za grafiku. Hydravision ti treba samo ako planiraš 3 monitora. Sa AMD sajta ti ne treba ništa za sada, trebaju ti drajveri od Asus motherboarda. ne treba ti za RAID ako ne nameravaš da postavljaš. Posle, kad sve bude radilo kako treba onda možeš eventualno da juriš novije drajvere za odvojene komponente, kao recimo za zvuk i video kartu od njihovih proizvođača. Recimo za video , ideš kod AMDa, pošto oni proizvode ATI kartice sada i kod Realteka za zvuk. Samo polako, za svaki novi drajver restart pa ideš dalje. Proveravaj u device manageru dali su se dobro instalirali drajveri i koja je verzija.svi ti drajveri imaju .exe pa ne moraš da ih instaliraš sa device managera.

W sa SP3 ???? Windows 7 ima samo SP1.. Sve može da se instalira sa ukljućenim internetom samo nemoj da se loguješ sa hotmail ili msn accountom. .Net framework može offline samo ako imaš punu instalaciju. Za SP1 nema veze a draveri isto tako. Ne treba nikakvo veliko znanje da se sve to instalira. Sve lepo piše, samo ideš jedno po jedno. SP1 sadrži .Net 4 tako bi bilo bolje da zameniš stavke 2 i 3.

Ne bih da pišem o ovome ... unofficial ...

w7.jpg

Prvo instaliraj čipset, lan i audio drajver sa sajta. Ako imaš posebnu zvučnu karticu instaliraj drajver sa njenog diska, ako koristiš on board zvuk instaliraj samo to sa sajta. Drajver za integrisanu grafčku, ne instaliraj, ako imaš posebnu ( diskretnu) grafičku, instaliraj drajver koji dolazi uz nju. A integrisanu grafičku možeš staviti na DISABLE u bios u. Onda instaliraj taj net framework i to bi trebalo da bude sve. Prvo sredi sve vezano za ploču. Taj softver koji dolazi uz ploču ti nije bitan , ja bi tvom mestu instaliraao te pločine programe, tek posle detaljnog guglanja da li su potrebni, jer usporavaju podizanje sistema

Poslednja izmena:
Windows 7 ima jedan jedini pack iliti SP1. To što si ti skinuo ne bih preporučio nikom, pa ni tebi. Iako sve odlično radi.

Turok, sta se cudis, korisnici napravili nove zakrpe za vindozu kad su videli da MS nece. Selo njih 5-6 jedno popodne kod Bluesera na gajbi i od jednog starog miljea napravili zakrpu za sedmicu.

Treba se dobro informisati. To uopšte nije skinuto sa tog sajta. Jeriho nije bilo nikakvih "gajbi", a Mike još mlad. Turok takođe shvata sve "bukvalno". Ja uopšte ne marim koji je W u pitanju, a kamoli SP.
Sve Vas pozdravlja Blueser. :)

Pa ima nekih koji mare koji Win imaju i sa kojim SP-om.
Ove unofficial varijante licno ne bih u zivotu skinuo a kamoli instalirao.

Ja uopšte ne marim koji je W u pitanju, a kamoli SP.

Ovde si sve objasnio. Samo nastavi u ubeđenju da imaš nešto "cool". A ja ću lepo da pokupim sve zakrpe i pomoću NSIS-a napravim svoj W7 x64 SP2. Već sam napravio WXP SP4.

Poslednja izmena:
Ne bih da sad ispadne da merimo ciji je duzi i bolji, ali ja sam napravio Win7 SP82b. Upropastiste coveku temu.

Takav nam je mentalitet na ovim prostorima. Sve upropastimo, opljackamo ili razorimo... :-D

A sve to zbog tog znanja koje nam sve curi iz ušiju. Verovatno smo i u tome lideri. Jednostavno, ne mogu da dozvolim da se ljudi dovode u zabludu. To je sve. Autoru teme se ja, izvinjavam.

Ma ne zameram nista, danas sam instalirao win7 i mislim da je sve proslo kako treba. Instalirao sam ofline jedino sto nije nasao drivere za tv karticu, karticu za modem i jos nesto nemogu da se setim...
Uradio sam sledece instalirao drivere za Plocu (cipset, lan, audio), GPU - Catalyst Software Suite 13.1, pa za TV karticu sa CD.
Pa instalirao NET Framework 4.5. posle sam ukljucio internet i instalirao antivirus i upgrade sp1 i sve zakrpe.

Sta je to sto bih trebalo odmah od programa da instaliram (pre drivera) da nebudem imao problema pri instalaciji da nece nesto da otvori. instalirao sam (7-zip, NFO_Viewer) da li treba jos nesto.

Da li se upgrade win sa sp1 i ovim zakrpama nalazi negde skinuto na PC-ju prilikom windows update da mogu da ga sacuvam ili mora uvek da se radi update online.

Kazite mi koje kodeke da installiram i ima li nekog tutorijala na youtube kako da podesim. neznam da li sam upravu od kodeka koje treba da instaliram mislim da su K-Lite_Codec_Pack_970_Mega, ffdshow, QuickTime.

Nazad
Vrh Dno