Šta je novo?

WiMax telekom testiranje

Lappy

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2005
Poena
675
Pricalo se o tome u temi o telekom adsl-u, neki od nas su dobili da popune neku prijavu za test korisnike WiMax-a. Pre neki dan sam dobio ovaj poziv:

------------

Poštovana Gospodo

Pozivate se da dođete u ponedeljak 30.10.2006. u 18:00 u prostorije TELEKOM-a Stara Pazova, u pošti Stara Pazova na sastanak, kao potencijalni kandidati. Na sastanku ćete moći da se potpunije upoznate sa samom procedurom potpisivanja ugovora, kao i načinom odabira kandidata. Pored toga moći ćete da dobijete osnovne karakteristike WiMAX tehnologije. Nakon toga sledi izbor kandidata i potpisivanje ugovora, za razliku od prvobitnog tehničkog rešenja dobićemo mogućnost da pored Simensove opreme testiramo još jednog proizvođača a to je Motorola.

S poštovanjem
Rukovodilac Radnog centra
Stara Pazova

-------------

Recicu sta je bilo sutra, nego da pitam jel' bio neko od vas vec na slicnom "sastanku" i sta je bilo? :)

Mozemo ovde da razmenjujemo iskustva kao test korisnici. Milsim, ko bude test korisnik, ko zna kakav je taj ugovor :trust:

Anyway, zanimljiva mogucnost da se dodje do X Mb/s interneta i to besplatno :eyebrows:

ispada da je kilavi telekom brzi od provajdera...

Bas i mene zanima , čudi me da su poceli i po manjim mestima , van BG-a.

@Lappy ti si popunio samo anketu za ADSL, a oni te kontaktirali i za WiMax ili si negde se posebno prijavio?

Da, popunio samo anketu za adsl. Pretpostavljam da su odatle nalazili potencijane ljude za test.

Prvo sam dobio da popunim neku kao anketu, gde sam izlupetao nesto totalno, nisam mislio da ce to neko uopste citati, a isto sam mislio da je to nesto globalno, pa od ko zna koliko hiljada ce birati, medjutim ispalo je da su to slali odavde iz lokalnog telekoma.

Tako je, slali su te ankete iz lokalne izvrsne jedinice Telekoma. Ja jos nisam dobio poziv na sastanak ali cekam. Ajde Lappy, reci nam sta je bilo na sastanku?

Evo izvestaj :type:

Jasno je sada zasto su samo neki od nas dobili poziv kao potencijalni test korisnici za WiMax. Testiranje ce se vrsiti samo u Novom Sadu (70 korisnika), Staroj Pazovi (40 korisnika) i Subotici (30 korisnika).

Prica ide ovako, telekom je prikupio ponude za opremu od raznih proizvodjaca i ovaj test valjda treba da posluzi da se odabere oprema, odnosno proizvodjac sa kojim ce telekom sklopiti ugovor oko WiMax realizacije.

Konkretno u Staroj Pazovi na testu ce biti Siemens i Motorola oprema. Danasnji "sastanak" gde nas je bilo oko 50 (10 ce da otpadne:-devil-: ) je bio veoma uopsten, na vecinu pitanja covek nije znao odgovor, kao to je nova tehnologija, ble, bla.. ali izvesno je da odmah nakon testa koji ce da traje 3,4 meseca, telekom krece u komercijalizaciju WiMax-a na celoj teritoriji Srbije.

Nakon ovoga, treba da dodju predstavnici proizvodjaca da nam prezentuju opremu, a i da daju vise informacija o tehnickim detaljima.

Ko bude izabran kao test korisnik, opremu dobija naravno besplatno, to bi trebalo da bude bas brzo, pa onda testiranje traje negde do kraja februara. Rekli su da ce 3 do 6 meseci nakon zavrsetka testiranja WiMax biti ponudjen na trzistu.
Nakon testa oprema se vraca, pre svega zato sto ce samo jedan od ucesnika na testu dobiti posao.

Za vreme testiranja nece biti ogranicenja ni po kom osnovu, svi portovi itd otvoreni, a brzina bez limita, kao treba da se testiraju krajnji dometi tehnologije, sto pretpostavljaju da ce biti od nekoliko do nekoliko desetina Mbps.

Korinici su obavezni da svaki dan odvoje 10, 15 minuta da popune neki "dnevnik" na nekom serveru, da skidaju po neka dva fajla svaki dan, veliki i mali .. i tako to, da prijavljuju probleme redovno. Treba da se potpise ugovor da se nece koristiti za pirateriju, da neces tih xx megabita podeliti po zgradi i naplacivati i taj rad :)

I dobili smo Pepsi i kiselu vodu :)

Ja bas i nisam siguran da cu nastaviti sa tim, imam mnogo obaveza i bez toga, a ne bi bilo fer da im ne popunjavam te ankete sto traze. Icicu da vidim tu prezentaciju opreme i to, pa cu razmilsiti onda.

Inace ako cita neko iz Stare Pazove, oprema za adsl ce biti montirana do kraja nedelje. Postajemo HiTech mesto :beat:

U principu sam zadovoljan Wirelessom koji koristim vec dugo, ali ovo je valjda pozitivan razvoj :guitar:

E super, tako da imamo neke konkretne informacije. Lepo.

Poslednja izmena:
vec dosta nas vidim u 2007.oj na wimaxu,lool...adsl nam ostaje kao kratka ali slatka stvar heh...

Poslednja izmena:
Za vreme testiranja nece biti ogranicenja ni po kom osnovu, svi portovi itd otvoreni, a brzina bez limita, kao treba da se testiraju krajnji dometi tehnologije, sto pretpostavljaju da ce biti od nekoliko do nekoliko desetina Mbps.

:eek:zbiljni_polusmaji_koji_ima_nervni_tik_kod_desnog_oka:

Ali obavezno javi kako to radi... A za pirateriju.. Loool :D Pa moras da budes lud da sa toliko Mbita ne skidas SVE (ali bukvalno)...

vec dosta nas vidim u 2007.oj na wimaxu,lool...adsl nam ostaje kao kratka ali slatka stvar heh...

Blago vama, ja jos uvek cekam ADSL u Vrscu :(

loool....polako...prvo stvarno da vidimo kako ce to da pichi i kolko paraaa...i jel frankovaaa....lol

Cenim da će ADSL kad (ako) dođe WiMax da skoči na bar 8Mbps i ostaće uvek nekoliko puta jeftiniji... A stiže i konkurencija od mobilnih operatera, evo Telekom kupio opremu od Ericssona za 3G (oko 1.8Mbps), obećavaju povoljne pakete, digitalni TV program i Internet preko 3G itd.

Nikada mi nece biti jasna potreba ljudi da skidaju samo da bi skidali a znam ih mnogo takvih :wall: :crash:
Ne kažem da u tome nema istine, ali takođe većina ljudi ne shvata potrebu za velikom brzinom na pravi način kao potrebu da se nešto ima što pre, a NE kao potrebu da se sve vreme skida i režu diskovi koji skupljaju prašinu ,)

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da kazem da ce test korisnici dobiti i IP telefon, to je predmet testiranja takodje. U test periodu svi pozivi na fiksnu i 064 ce biti besplatni i bez ikakvog ogranicenja :alo:

ju,daj reci im da poshto si ti rekao da verovatno necesh nastaviti da budesh tester, da prebace to na mene...eo ja se dobrovoljno javljam...lool

Ne vjerujem ja da ce tako lako zazivjeti taj Wimax jer je oprema za njega skupa.

Sta ima veze ako je oprema za WiMAX skupa? Mislim kad se komercijalizuje preko Telekoma, neces ti placati opremu, vec ces je samo dobiti na upotrebu a ako odlucis da ukines ugovor o koristenju samo je vratis nazad.

Poslednja izmena:
Da, ali tu je logika sledeca: dobijes opremu dzabe na koriscenje ali ce njena cena biti ugradjena u cenu mesecne pretplate pa ces je na taj nacin polagano otplacivati. Nesto slicno kao sto dobijes mobilni telefon preko telekoma za 100 dinara. Koliko sam ja informisan trenutna cena opreme na strani korisnika je u nekom rangu od oko 500-600 evra, tako da nemojmo se previse nadati u brzu komercijalizaciju. Garantujem da su oni i ADSL testirali pre ko zna koliko vremena a zaziveo je tek nedavno (i to u kojoj meri zaziveo).

Poslednja izmena:
ADSL je tehnicki bilo moguce koristiti jos pre 5-6 godina, a zasto su krenuli u komercijalnu upotrebu tek prosle godine...

Da, ali tu je logika sledeca: dobijes opremu dzabe na koriscenje ali ce njena cena biti ugradjena u cenu mesecne pretplate pa ces je na taj nacin polagano otplacivati. Nesto slicno kao sto dobijes mobilni telefon preko telekoma za 100 dinara. Koliko sam ja informisan trenutna cena opreme na strani korisnika je u nekom rangu od oko 500-600 evra, tako da nemojmo se previse nadati u brzu komercijalizaciju. Garantujem da su oni i ADSL testirali pre ko zna koliko vremena a zaziveo je tek nedavno (i to u kojoj meri zaziveo).
Ne vjerujem ni ja da ce wimax tako brzo krenuti u komercijalizaciju.

Ma da bre...stvarno ne vidim na osnovu cega se gaji optimizam u vezi WiMax-a?

Prosle godine je testiran ADSL 2 i sta je bilo od toga? Nista, korisnici dobili opremu, testirali par meseci i sve lepo, sve super radi i nikom nista, ode projekat na neku policu da ceka bolje dane za realizaciju. A isto je tako bilo primanja, kao eto, sad ce Telekom da preskoci obican ADSL i od proleca 2006. svi cemo biti na ADSL 2. :d

Da oni nesto ozbiljno planiraju sa WiMax-om sigurno ne bi krenuli u sirenje ADSL-a po celoj Srbiji. Ni ADSL nije iskoriscen ni 10% sto se brzine tice tako da polako...mnogo ce vremena proci do trenutka kada ce WiMax postati normalna stvar za obicne smrtnike kao sto je to danas ADSL. A sto je najgore ni ADSL jos uvek nije normana stvar i samo cekam da pocne serija napusavanja, kao sta lupas da je ADSL normalna stvar, imam dvojnika, centrala mi nije osposobljena, ne mogu da se otkacim sa PCM-a...;)

Na srecu Pazovcana - nova centrala je resila probleme dvojnika i PCM-a ;)
Tako da je samo pitanje vremena kad ce biti ponudjen i ADSL kao alternativa poprilicno dobroj WiFi mrezi.

Jos sada i WiMax pilot projekat (upao medju onih 40 ;) ) - sve u svemu postajemo "Internet Meka" :d

Ima mnogo istine u onome što je Salko napisao par postova iznad. U istoj ovoj sobi imamo topik sa temom Telekomove nabavke 300.000 ADSL modema. Zašto bi oni to radili ako imaju planove za WiMax u nekoj bližoj budućnosti?

Isti taj ADSL momentalno predstavlja najoptimalnije tehničko rešenje jer se oslanja na već postojeću telefonsku infrastrukturu. Nema kopanja novih rovova i razvlačenja kablova (po ulici ili zgradi). Izuzimajući papirologiju sve se, praktično, rešava na jednom mestu, u telefonskoj centrali. Mnogo je logičnije da će Telekom gledati da se širi na tu stranu (figurativno rečeno, naravno). Pričam ono što već svi znamo, ali eto, poente radi.

Paralela sa mobilnim od 100 dinara mi nekako nije baš najprihvatljivija. Zašto onda Telekom sada naplaćuje setup za klasičan ADSL u iznosu od 5.900 din. kad je kod bezmalo svih drugih džabe? Sumnjam ja u to.

E sad, ne osporavam ja ništa od onoga što je Lappy rekao, ali ne traba očekivati previše od toga. Bar ne u dogledno vreme.

Poslednja izmena:
Mozda i ima neceg u tom testiranju.

Recimo kod mene ADSL nije vise ogranicen centralom. Promenili su je, kao sto mogu i bilo koju za 3 dana ako pozele. Sad je usko grlo pristupna mreza tj. parice. Svojevremeno sam bio kod zene u Lelkomu i gledao spisak prikljucaka u mojoj ulici. Pored par mrtvih(neispravnih) parica nijedna vise nije bila slobodna. Nekoliko PCM-a i svi ostali dvojnici. Tada sam platio prikljucak, 150m kabla i montazu da bi mi doveli paricu iz druge ulice i na kraju im ugovorom poklonio i taj kabl i rad. Ok, danas imam cistu liniju na koju mogu da mi ukljuce ADSL.
Da bi prosirili tu mrezu potrebno je mnogo vise vremena, rada, organizacije i para nego za prostu zamenu centrale. Verujem da je ovakva situacija vrlo cesta i tu Wi-Max nalazi svoje mesto.

Racunajte i na druge korisnike koji nemau tu privilegiju da zive blizu urbanih sredina.
Prvenstveno mislim da ljude po selima koja su udaljena par desetina kilometara od gradova i do kojih bi trebalo spovesti novu infrastrukturu sto je cesto veoma tesko pogotovo u brdovitim delovima juzne Srbije. Tu Wimax nastupa kao najisplativije resenje zbog velike pokrivenosti samog Wimaxa. Zamislite koliko bi kostalo Telekom da prekopavaju brda i doline da bi dosli do nekog udaljenog sela cisto da bi im zamenili postojecu infrastrukturu za potrebe ADSL-a ? Ili bi jednostavije bilo da postave par primopredajnih bandera na najvisim vrhovima i jeftino rese problem dostavaljanja broadband usluge svakom korisniku koji je za to zainteresovan.
Izgleda da je nekome u Telekomu kvrcnulo u glavi i resili su da celoj zemlji obezbede broadband internet kao sto je i receno prilikom promovisanja akcije Umrezavanje ..
Kog god je tamo u Telekomu zahvatilo ludilo nadam se da ga nece skoro napustiti :D .

Mozda i ima neceg u tom testiranju.

Recimo kod mene ADSL nije vise ogranicen centralom. Promenili su je, kao sto mogu i bilo koju za 3 dana ako pozele. Sad je usko grlo pristupna mreza tj. parice. Svojevremeno sam bio kod zene u Lelkomu i gledao spisak prikljucaka u mojoj ulici. Pored par mrtvih(neispravnih) parica nijedna vise nije bila slobodna. Nekoliko PCM-a i svi ostali dvojnici. Tada sam platio prikljucak, 150m kabla i montazu da bi mi doveli paricu iz druge ulice i na kraju im ugovorom poklonio i taj kabl i rad. Ok, danas imam cistu liniju na koju mogu da mi ukljuce ADSL.
Da bi prosirili tu mrezu potrebno je mnogo vise vremena, rada, organizacije i para nego za prostu zamenu centrale. Verujem da je ovakva situacija vrlo cesta i tu Wi-Max nalazi svoje mesto.

Je l' postoji neki nacin da obican smrtnik odradi isto ovo sto i ti?

Racunajte i na druge korisnike koji nemau tu privilegiju da zive blizu urbanih sredina.
Prvenstveno mislim da ljude po selima koja su udaljena par desetina kilometara od gradova i do kojih bi trebalo spovesti novu infrastrukturu sto je cesto veoma tesko pogotovo u brdovitim delovima juzne Srbije. Tu Wimax nastupa kao najisplativije resenje zbog velike pokrivenosti samog Wimaxa.

U trenutku kada je ADSL dostupan samo u tri najveca grada (i to ne punim kapacitetom) mislim da dopremanje neta do udaljenih sela u juznoj Srbiji naucna fantastika. Bas se trudim da zamislim nekog mestanina (da ne kazem seljaka) u nekom brdskom selu oko Surdulice kako preko WiMax-a skida novi album Sinana Sakica brzinom od 5MB/s. :d To je tesko i zamisliti. ;) Ali ajde...mozda to i proradi narednih godina ali svakako ce biti dostupno samo onima kojima je preko potrebno. Ne verujem da ce biti povoljno kao sto je danas ADSL.

E sad, ne osporavam ja ništa od onoga što je Lappy rekao, ali ne traba očekivati previše od toga. Bar ne u dogledno vreme.

Samo da pojasnim, ja sam samo preneo sta nam ljudi iz telekoma ispricase :) . Nemam ja pojma niti sam u stanju da procenim da li je taj plan za sirenje WiMax-a realan. A daleko od toga da volim telekom :crash:

Vrh Dno