Šta je novo?

WiMax telekom testiranje

Zasto ti je to tesko da zamislis?

Pa i ovde po Sremu po okolnim selima imas kucju u cijem je dvoristu parkiran traktor a na krovu malo jacha antena i skida se Seka preko WiFi.

Sa WiMax-om ce to biti isto tako - samo sto ce umesto jake antene biti dovoljan i "pendrek" ;)

Samo da pojasnim, ja sam samo preneo sta nam ljudi iz telekoma ispricase :) . Nemam ja pojma niti sam u stanju da procenim da li je taj plan za sirenje WiMax-a realan. A daleko od toga da volim telekom :crash:

U redu je to druže. Razumeli smo se mi "in the first place". Isto kao što je TK testirao ADSL2, testiraće i WiMax, ne sumnjam ja u to uopšte. Ali je "omasovljenje" zasebno pitanje. Prvenstveno mislim na cenu opreme koja nije mala a koju TK teško da će davati na korišćenje. Koji od provajdera sada daje opremu za wireless? Niko. Kupi pa koristi.
Za većinu ljudi je i mesečna renta za običan ADSL pozamašan zalogaj a kamoli izdataka od 500-600 €.
Možda će se prvo krenuti sa firmama, ali to je već nešto drugo.

Živ ti nama bio, i fala za vest. Pa ako se ipak odlučiš da prihvatiš, siguran sam da ćemo svi biti više nego zainteresovani da vidimo kako to radi.

`testeri` se ne javljaju, jel nema jos nista od testnog WiMax-A?

Nema nista - i dalje sve stoji na stand-by ...

I ja isto da potvrdim za Suboticu, ništa se ne priča.

u francuskoj i engleskoj (a verovatno jos na mnogo mesta, ali ja nisam upoznat sa tim), wi max se koristi u okviru 3play ili 4play sistema. kod stacionarnih objekata, wi max se koristi samo za upload, a bezicnim putem (wadsl) ide download. tako se "stedi" na protoku preko wi maxa.
samo kod mobilnih i pokretnih racunara, wi max se koristi i za download i za upload. u istim sistemima mobilni telefon se moze koristiti kao VoIP.

I ja isto da potvrdim za Suboticu, ništa se ne priča.

Ja sam isto iz Subotice i poznajem par njih iz telekoma koji su potvrdili da se krece sa testiranjem tu u subotici... ne znaju jos tacno koliko ce biti testera ali oprema je vec narucena...

Recicu ti, ali ako sredimo za neku nizu cenu dreamboxove :p

Salim se, oni su nas sami odabrali, valjda preko prijava za adsl na njihovom sajtu, a testiranje ide samo u nekoliko gradova, bar su nam tako rekli.

Mada, po toj prici, sto sam pisao na pocetku, vec bi na pragu trebala da je komnercijalizacija, a mi nismo krenuli ni sa testom :S:

Brzina je oko 2 Mbita , ili ti oko 250 KB/s, telefon je besplatan ka svim nacionalnim mrezama, sem onih 0700 i slicnih...
A downloadujem sa news servera ko i do sada, mada radi i torent bez problema

Testira se Wimax i kod nas u Benzengradu, komša ima krovnu antenu a ja ću možda dobiti sistem sa sobnom antenom.

U trenutku kada je ADSL dostupan samo u tri najveca grada (i to ne punim kapacitetom) mislim da dopremanje neta do udaljenih sela u juznoj Srbiji naucna fantastika. Bas se trudim da zamislim nekog mestanina (da ne kazem seljaka) u nekom brdskom selu oko Surdulice kako preko WiMax-a skida novi album Sinana Sakica brzinom od 5MB/s. :d To je tesko i zamisliti. ;) Ali ajde...mozda to i proradi narednih godina ali svakako ce biti dostupno samo onima kojima je preko potrebno. Ne verujem da ce biti povoljno kao sto je danas ADSL.

Ti mislish da ; ljudi u selima ne koriste net ?? Gresis, jako puno greshish...... evo ovako stvari stoje: moje selo ima oko 7500 stanovnika nalazi se 25 km SZ od Novog Sada i ima oko 3000 prikljucaka na telefon..... Do augusta 2006 :mad: svi smo koristili dial-up, tad se pojavi prvi Wireless ISP i odmah su imali oko 70 korisnika ( medju njima sam i ja ! ) u oktobru se pojavio drugi Wireless ISP (Privatnik) koji ima oko 15 korisnika a u novembru se pojavio kablovski net koji ima oko 400 korisnika...... znaci i ljudi na selu puno koriste net samo je problem bio ( do sad ) da nema normalnog net-a...... Ja sam downloader i u oktobru 2005 sam uplatio sat.net 256kbps samo da mogu normalno da downloadujem :type: .......... ( shto bash i nisam uspeo zbog toga sto posle 2 prenesena GB smanje brzinu i racun za telefon koji sam koristio za upload ja bio 3000 din ! ) ovde na selu su ljudi neverovatno "gladni" download-a............ sto i pokazuje oko 500 domacinstva prikacenih
na net u vrlo kratko vreme.............. i da ima josh onih koji chekaju na ADSL......... :crash:

Sto se tice WiMax-a na selu sto da ne ?? Ja mislim da je to jeftinija varijanta za telecom nego da menja celu centralu.........

@*P*A*B*L*O*:

Naravno da ne mislim da ljudima po selima nije potreban internet i da nema potencijalnih musterija. :) Hteo sam da kazem da nije realno ocekivati da ce u bliskoj buducnosti svako selo imati WiMax. A tek nije realno ocekivati da ce moci da se uvede dzabe i da ce najjeftiniji paket biti ~1500 dinara. I kada se bude primilo bice to skupa zabava. :S:

`ajd da se i ja zapljunem....:D ;) :smoke:

sta da vam kazem kako radi news...:-devil-: :-devil-: :-devil-:

:banana: :banana: :banana: :banana:

na koju foru dobijate vi to? :(

Koja je fora da se upadne na to testiranje?:)

Da se nadovezhem na prethodno pitanje: "Da li ima u NS WiMax-a uopshte?"

Sporo je to..mozhe to mnogo bezhe...

Prilozi

• 86194125.png
    86194125.png
    24.3 KB · Pregleda: 346
da,bash loshe radi...bolji je ovaj adsl 256/64 loool....

Ajde jedno pitanje za ostale koji koriste WiMax. Da li imate problema poslednja dva dana kao sto ja imam, brzina nesto zeza a cesto i ne radi??

Vrh Dno