Šta je novo?

WiMax telekom testiranje

Evo samo da javim da sam i ja dobio opremu u petak jos... radi ko lud... samo eto moram taj dnevnik svaki dan da popunjavam... al neka... isplati se :)))

MA tamo kod vas je lepo ravno, mene ubise soliteri, na kraju cu sam da namestim antenu. A za taj dnevnik mi nije jasno, niko mi nista nije rekao, mada je pisalo na prijavi.... Nije ni bitno i onako ga ne koristim ADSL je zakon, kabal je kabal!!!

Pa nece ti niko pokloniti bandwith da se zayebate po netu :d Dnevnik mora da se popunjava jer je u pitanju testiranje opreme u razlicitim uslovima ...

Mi ga ovde u Pazovi jos nismo dobili na test - ocekuje se svakog dana :(

Da li ce se WiMax na testiranje dobijati samo u odredjenim gradovima i u kojim? Mislim, vidim ovde i Pazovu i ostala mesta... po kom kriterijumu i gde ce se sve testirati i kako se prijaviti?

@Lappy : cuo sam da dajes gajbu na rentiranje :d

Mi jos nismo dobili test ovde u Pazovi :whip:

Ali kada bude i to, plan je da imam dva adls-a, wireless i WiMax u isto vreme :p

A reci mi posto i ja imam WiMax i ADSL, jel to moze nekako da se spoji, lajicki receno???
Ja imam i router linksys cuveni wrt53g...

Hoce li neko da kaze sta se koristi od opreme, spoljne antene ili neke interne, cije je oprema uopste, itd...

ma kakva antena, za wimax bi trebalo da mozes samo spajalicu da koristis :) Mene interesuje koji su vam pingovi ka google.com i kakvi su uopste. Takodje me interesuje kad to cudo pocinje sa radom i cena, ali na to ce mi slabo ko ovde odgovoriti jel da :)

meni je ping ka googletu 64ms
dnload mi je 2mbs
a najvishe mi se svidja telefon :)

I par meseci posle pocetne euforije - tuzno je kad te podsete da je sve bio samo test period i da oprema mora da se vrati :(

Kod skoro svih poznanika je pochela demontaza opreme ...

Vraceno, prezaljeno, sada DVD skidam samo 8 puta sporije :(, a imam 768 ADSL

Kod skoro svih poznanika je pochela demontaza opreme ...

pocela?
zavrsena kod mene u petak...:mad: :crash:

vratio se na budjavi wireless...:wall:

sta da vam kazem, u poslednje vreme nije bilo ogranicenja brzine...
news je isao 400-500 kB/sec /kilobajti....:D :d ;) /

Prodje test, a kad ce biti komercijalizacija, ko zna :d. Jes' da ne volim Telekom, al' ako bi to kroz nekih godinu, godinu i po dana ponudili, presao bih na WiMax bez pardona :D

Na Telekomov WiMAX ne bi presao iz principa jer ce nas ubiti njihov monopol.

Imas telefon i novu centralu - evo ti ADSL, nemas tehnicke mogucnosti tu je Telekom sa WiMaxom.
Dakle pokrili su svaki aspekt i svuda ce se umesati bez ikakve nade da se pojavi ozbiljna konkurencija.

A to samo znaci da ce krajnji korisnik da bude shishan ;)

Koliko danas vidim izgleda da stvarno nikom nije ostala oprema , kao sto rece deki30

Eh, kakva nepravda, ja poceo ovu temu, a nisam na kraju ni dobio taj test :type:

Mozda Teleokom ima spijune ovde na forumu pa me diskvalifikovali zbog iznosenja poverljivih informacija :)

Bolje da cutim, da mi ne ugase adsl :bottle:

Lapi, ako se secas prijave za WiMax mislim da je to tamo bilo i naznaceno pod stavkom:
If you talk to anyone - you're good as dead ;)

Kompanija Pupin Telecom potpisala je ugovor sa amerčkom firmom "Navini Networks" o saradnji na širokopojasnom, bežičnom, mobilnom pristupu Internetu - "WiMax", za teritoriju bivših jugoslovenskih republika, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije.

Posle uspešnog testnog perioda u Bugarskoj, na bazi čega je kompanija "Max Telecom" zaključila ugovor o izgradnji nacionalne mreže u Bugarskoj, Pupin Telecom AD/Pupin Telecom DKTS, u saradnji sa PTT, pustila je u probni rad RipWave MX sistem - mobilni WiMax 802.16e, u Novom Sadu.

Sistem omogćava širokopojasnu internet konekciju brzinom do 2Mb/s u DL (download ) smeru i 1Mb/s u UL (upload ) smeru za desktop - LMX modeme i 1Mb/s DL i 512Kb/s UL za PCMCIA modeme kao i VoIP (prenos govora preko internet protokola).

Delovi grada Novog Sada pokriveni signalom su uži centar grada, naselja Liman 1, Liman 2, Liman 3 i Grbavica i mesta Sremska Kamenica i Rakovac, delovi Beočina, hotel "Elektrovojvodina" na Iriškom Vencu i PTT odmaralište na Brankovcu.

Pupin Telecom je inače, kompanija za proizvodnju telekomunikacione opreme.

Ovo mi je danas stiglo u nekom newsletteru.

Ja sam na Grbavici i prvi put cujem za tako nesto, imam WiFi ali ne WiMax tako da nisam skontao da ima neki novi AP u okolini :)

Jel moze nekako da se dodje do toga barem da se testira promotivno ili nekako? :p

Gotovo je testiranje.

Poslednja izmena:
Moje misljenje je da to nece bas zaziveti. Mi koji smo testirali najbolje znamo kako je signal varirao i koliko sve uticaja ima na ima na isti. Pricam za BGD, mozda je u Vojvodini bilo bolje, zbog konfiguracije terena....
Kabal (ADSL) je i dalje zakon

Ajde malo vise detalja, bas me interesuje kako se wimax pokazao u urbanim krajevima. Da li uopste radi bez opticke vidljivosti, pingovi, packet loss itd.

Doduse, koliko sam ja upoznat, wimax specifikacija jos nije zavrsena, odnosno ovo sto sad ima da se nadje je neki pre-wimax standard koji su pogurali neki proizvodjaci, ili mozda gresim?

Pazi, ja nisam tako shvatio kad sam citao, ali u praksi za rad Wimaxa je potrebna opticka vidljivost. Znam jer sam imao Wimax na dve lokacije, na jednoj je savrseno radio dve nedelje, zatim povremeno radio jedno mesec dana, a zatim je ponovo radilo savrseno. Na drugoj lokaciji radilo je savrseno dok nije drvece olistalo, tada je signal totalno varirao sao 10db do 30db.
Ping premo googlu u najboljem slucaju mi je bio 75ms, a najcesce oko 100ms...
Mada, mislim da bio odlicno radilo kada bi bilo AP bar upola koliko ima GSM repetitora.... A da li ce to neko tako ozbiljno raditi ostaje nam da vidimo...

Što se tiče kompanije Pupin Telecom DKTS testiranje se vrši za PTT sa zgrade pošte i pokriveni su delovi Novog Sada: Limani, Grbavica i okolina zgrade PTT-a.Signal pokriva S.Kamenicu i potez od Venca do iznad Beočina.Nije potrebna optička vidljivost a postignuta daljina sa LMX modemom je oko 13km( sa Brankovca mereno je 30.5.2007g po maglovitom jutru i oko 95% vlage ), sa Venca ( oko 10km kroz krošnje drveća sa 1.5m visine od zemlje bez optičke vidljivosti ) i iznad Beočina(oko 12 km ) sa optičkom vidljivošću.Testiranje je vršeno sa internom antenom od samog modema( postoji mogućnost njenog skidanja i povezivanje bolje spoljašnje antene ).
Za ostale informacije u vezi testiranja probajte kod PTT Novi Sad.

Mozda malo bajata vijest,01.07.ali...

MTEL, najnoviji crnogorski provajder wireless interneta kupiće od grčkog proizvođača telekomunikacione opreme, Intracom Telecoma opremu u vrednosti od 4,5 miliona EUR za izgradnju WiMAX mreže.

Ugovorom je predviđena isporuka opreme i instalacija WiMAX baznih stanica i korisničkih terminala u periodu od četiri meseca, dok usluge konsaltinga podrazumevaju period od godinu dana.

MTEL je u vlasništvu Telekoma Srbije (51 odsto) i Ogalara (49 odsto). Kompanije je dobila treću wireless koncesiju početkom maja i planira da pokrene GSM/W-CDMA mrežu narednog meseca.

I ja sam malo skeptican po pitanju njihove azurnosti no vidjecemo.Pocelo se sa testiranjem ali se niko za sada ne izjasnjava o kvalitetu i brzinama,mozda im je zabranjeno

A Srbija? Zar je moguce da ce prvo da izgrade WiMax mrezu u CG nego u maticnoj zemlji Srbiji???
A da, u Srbiji su monopolisti u fiksnoj telefoniji, tako da i se Dial-up vise isplati... :(

Vrh Dno