Šta je novo?

Weather aplikacije

Ako moze pomoc da se prestanem nervirati svaki put kad gledam dugorociju prognozu... :)
Nije aplikacija za telefon al jeste vremenksa prognoza iz pretrazivaca na desk masini...
Na accuweather.com izaberem vise gradova i sad bi da obrisem jedan (ili vise) izabranih gradova da mi ne stoje na prvoj srtani, ne treba mi vise, KAKO DA OBRIŠEM taj jedan grad iz izbora???
Pregledao sam, pregledao i pregledao i ja ne vidim il ne umem naci ocije brisanja grada .
Ja bi Doboj da obrisem al ne mogu, ne umem, ne znam kako. :(
Ne bi da brisem svu istoriju i podesavanja iz FireFox-a. ;)
Ako znate kako pisite, objasnite meni neukom.
Hvala

w1.jpg

w2.jpg

w3.jpg

w4.jpg

Godinama već koristim yr.no za prognozu vremena
a za trenutno lokalno vreme - kupio sam Bresser meteo stanicu, ima dobar vidzet (iOS) koji preko Wundermap prikazuje trenutno stanje svuda gde postoji ovakva ili slična stanica koja je povezana na Weather Underground

godinama koristim yr.no za prognozu, ali moram priznati u poslednje vreme dosta grese. Ima li neka preporuka za drugu prognozu (iOS) ?

^ https://forum.benchmark.rs/threads/weather-aplikacije.313206/page-28#post-6198727
S tim da je i tu došlo do manjih promena u prethodnih godinu dana, YR se pokazala mnogo pouzdanije i tačnije u periodu novembar - april (prošle zime je W2U često bila skoro pa beskorisna) dok je u toku proleća i leta primetno bolja W2U, posebno kada su maksimalne temperature i oluje u pitanju. Ne postoji savršena prognoza tako da i dalje moram da koristim obe.

Accuweather se malo bolje pokazala u poslednje vreme (posebno u letnjem periodu, i u odnosu na onu katastrofu od ranije) ali i dalje je za izbegavanje: https://forum.benchmark.rs/threads/weather-aplikacije.313206/page-22#post-5494416

Trenutna situacija.
U kolima mi pokazuje 24c, toliko je i zvanično na hidmet.gov.rs
Dark Sky 7c maši prognozu!

A primetio sam u poslednjih par dana da ne valja nešto, i rekoh aj da proverim sad, i ima i šta da vidim..
Vraćam se na AccuWeather.

Prilozi

• Screenshot_2022-07-28-13-09-51-859_mobi.lockdown.weather.jpg
    Screenshot_2022-07-28-13-09-51-859_mobi.lockdown.weather.jpg
    73.1 KB · Pregleda: 48
Probaj Weatherbit.io, meni su se u poslednje vreme dobro pokazali...

Ima ih sasvim dovoljno kod nas. Ne mnogo kao u nekim delovima sveta, ali sasvim dovoljno.

I na kraju kad se sve sagleda i podvuče crta najbolje aplikacije za vremensku prognozu su: Today Weather i Weawow!

Today Weather izvori:

Today-Weather.jpg

Weawow izvori:

Weawow.jpg

Meni taj Weatherbit mozda i najbolje pokazuje prognoze, masi malo za kisu ali padne taj dan...

U principu se sve svodi na kredibilitet izvora za dati lokalitet, ne toliko na same aplikacije.

Meni taj Weatherbit mozda i najbolje pokazuje prognoze, masi malo za kisu ali padne taj dan...
Nema idealnih i jedino tačnih izvora tako da je najbolje imati aplikaciju sa više izbora... :)
Sad gledam weawow aplikacija godinama već dobija nagrade u različitim kategorijama World Meteorological Organization (WMO)...

Da, AccuWeather i Foreca izvori na Weawow su dostupni uz donaciju.
Nema reklama aplikacija, mora čovek od nečega da zaradi :)

Weawow.jpg

U Today Weather aplikaciji se isto plaćaju AccuWeather, Here.com, Apple Weather (u Weawow je ovaj izvor besplatan) izvori, ali je Foreca besplatna.

Today Weather Premium:

Today-Weather-Cene.png

Postoji i opcija slanja preporuke u Today Weather aplikaciji!
Pošiljalac dobija 6 meseci, a pozvana osoba besplatno 3 meseca premium verzije :)

Today-Weather.png

Poslednja izmena:
U principu se sve svodi na kredibilitet izvora za dati lokalitet, ne toliko na same aplikacije.
Da, a od aplikacije zavisi prikaz podataka i widgeti na ekranu.
Koristim DarkSky (Apple Weather) iz Weawow jer mi odgovara ovako na vrhu telefona.
Weawow.png
Ustvari je ovo kombinacija njegova dva widgeta: trenutno vreme i 7-časovna prognoza.
(Analogni sat, kvalitet vazduha, i screen-off nisu deo Weawow.)

Sve meteo app prikupljaju podatke sa numeričkih modela i njih čitaju i slažu prognozu. Ko ume da čita te karte numeričkih modela može i sam da proceni kavo vreme će imati njegov region. Za naše krajeve naj pouzdaniji je ec evropski model i jama japanski model. A kako pa i oni zavise od prikupljanju podataka a na izvor tih podataka je imala veliki uticaj korana i sada rat u ukrajni ne mogu ni oni dati precizniju prognozu za 3+ dana. Evo za trenutni ciklon koji je nad nama je juče bila daleko bogatija najava sa padavinama a jutros najava za dva puta manja.
Konkretno meteo app mogu pomoći i dati informacije kakva će biti prognoza za narednih nekoliko dana, ali kod aktuelnih vremenskih podataka nekad daju daleko netačne podatke, naročito kod realnih temperatura, to je zato jer se ne unose odmah i podaci sa ams stanica, nego ako je danas za sutra u 15h. najavljeno 20c. na widgetu će i pisati 20c. a ako je u medju vremenu naleteo neki konvektni oblak sa pljuskom i smanjio temperatutru na 14c. to meteo app neće registrovati.
Po meni naj korisnija app je vreme i radar zbog aktuelnog i realnog radara, Windy smer i jačina vetra i sajt munjoovac https://www.blitzortung.org/en/live_dynamic_maps3.php
Dobra je i yr2 jer ona prikuplja podatke sa ec modela i zna da pogodi vreme i količinu padavina.

Probao sam sve aplikacije za vremensku prognozu koje se mogu naći na GP. I kao što reče kolega iznad, vreme i radar se najbolje pokazo do sada.

Jel ima neki provajder, uključujući i RHMZS, da je pogodio da danas neće biti kiše!

Ja odavno pratim Čubrila na FB, batalio sam sve aplikacije :)

Evo šta je napisao za danas:
Danas promenljivo oblačno, umereno toplo i sparno, posle podne i rano uveče ponegde uz lokalne grmljavinske pljuskove, posebno nad istočnom i središnjom Srbijom, severom C.Gore i delovima središnje BiH. Razvoji će biti lokalnog karaktera i biće delova regiona gde padavina i neče biti. Vetar uglavnom slab, istočni i severoistočni, u zoni pljuskova na krakto jak. Dnevni maksimum od +24 do +31 stepena Celzijusa.

To što piše Marko na fb možemo sve to i sami videti po numeričkim modelima, on samo ima strpljenje da to i napiše. Pouzdana prognoza u ovom delu konvektne sezone ne postoji, lokalni razvoji znaju buknuti odjednom, baš tako je i bilo danas na jugoistoku Srbije a nijedan model nije bio najavio njihovo više ćelijsko razvijanje.
Preporuka pratite serbianmete forum, ima tu kolega koji znaju napisati dobru prognozu i kolega koji redovno pišu izveštaje o vremenu iz celog regiona.

Koristio sam sajt tokom supercelijske oluje i veoma je precizna po pitanju grmljavine, sto moze da posluzi kao orijentir gde se nevreme nalazi

Sd sam instalirao i čim otvorim izvor podataka, nudi mi sve opcije.

Nazad
Vrh Dno