Šta je novo?

WD6400AAKS

pa da video sam negde problema sa starim sata kablovima koji su bili pravljeni samo za sata1 specifikaciji i odbijanja rada sata2 diskova na sata2 kontrolerima.. na primer sa novijom plocom (gigabyte) se dobijaju sata2 koji imaju male metalne limcice sa kojima zakljucas sata kabal da ne otpadne , ti su 100% sata2, mada sam vidjao da asus sa novim plocama daje kabal koji nemaju te metalne delove protiv ispdanja sata kabla... tako da onda ostaje pitanje kako ih razlikovati...
znaci uz novije sata2 ploce definitivno stize sata2 kablic..

Meni se desilo da spadne i taj metalni ali izgleda mojom greshkom. Loše performanse isl. odmah proveriti kabal.

vec su ti dve poruke izbrisane, ne zelim da se raspravljam.... ja sam izneo svoja iskustva...
samo napominjem da verovatno se od pojave sata 2 uredjaja vise vodi na kvalitet sata kablova prilikom proizvodnje..

Nije istina. Moderne kablove stavljaju samo neke firme.
Evo npr. Asus stavlja uvek iste kablove i nikakvih problema nisam imao.

Ono sto sam ja hteo da kazem je da se pojavom sata 2 uredjaja zbog povecanja transfera kroz sata kabal sa 150 na 300 Gbit (burst) sami proizvodjaci ploca/kablova poceli obracati vecu paznju na samu izradu kabla (kvalitet, oklopljenost od smetnji, sistem za zakljucavanje itd) i samim tim bolje ispostovali specifikaciju sata standarda za kabal tako da se sa novijim kablovima nece desiti da prave problem pri sata2 modu rada, dok se meni desilo (doduse samo jednom) da je stari sata kabal odbio da radi sa novom plocom dok je na nforce2 ploci radio bez problema u sata1 modu....

Znaci ne tvrdim da je specifikacija za izradu kabla promenjena sa sata1 na sata2..

Poslednja izmena:
Evo, odneo nazad kabl, dobio drugi i sad radi kako treba. Malo drugacije izgleda, oznaka je cc-sata-data90.
Sad jos jedino da nadjem neko resenje za brujanje :S:

pa da video sam negde problema sa starim sata kablovima koji su bili pravljeni samo za sata1 specifikaciji i odbijanja rada sata2 diskova na sata2 kontrolerima.. na primer sa novijom plocom (gigabyte) se dobijaju sata2 koji imaju male metalne limcice sa kojima zakljucas sata kabal da ne otpadne , ti su 100% sata2, mada sam vidjao da asus sa novim plocama daje kabal koji nemaju te metalne delove protiv ispdanja sata kabla... tako da onda ostaje pitanje kako ih razlikovati...
znaci uz novije sata2 ploce definitivno stize sata2 kablic..

E svasta ce covek da cuje i procita. Po prvi put u zivotu cujem da postoje sata I i sata II kablici. Sve su to isti kablovi. Neko stavlja malo manje kvalitetne, neko malo bolje, tvrdje, mekse itd. A o tim kvacicama sto pricas, to je vise neka estetika i sigurnost, nego da bi ih raspoznavao da li je sata 1 ili 2.

Poslednja izmena:
E svasta ce covek da cuje i procita. Po prvi put u zivotu cujem da postoje sata I i sata II kablici. Sve su to isti kablovi. Neko stavlja malo manje kvalitetne, neko malo bolje, tvrdje, mekse itd. A o tim kvacicama sto pricas, to je vise neka estetika i sigurnost, nego da bi ih raspoznavao da li je sata 1 ili 2.

Pa i ja kad sam imao problem sa sata kablom cudio sam se jer znam da bi trebali svi da rade, al vidis da takav slucaj nije u praksi sto potvrdjuje i zeroberto kome sa kablom druge oznake radi OK

Kupio sam pre neki dan ovaj disk WD6400AAKS i sad me interesuje koliko iznosi neka optimalna temperatura za njega?
Trenutno Everest mi prikazuje 45 C.Jel to ok?
Hvala.

IMHO, sasvim ok, jos ako nije dodatno hladjen...

Mada moglo bi i manje, kod mene WD6400AAKS stoji u CM690 kucistu iza prednjeg 12cm fana i temperatura mu je oko 37-38C.

pa sad... Ja imam 3 komada, 2 u antec 900 su (sad) 30 i 31'C, a ovaj u externoj TT fijoci (eSATA) je sad 43... Sve 3 temp su po meni ok...

U mom kucistu Chieftec Aegis CH-05B-B-OP, WD6400AAKS stoji odmah iza 9cm kulera koji duva sa strane. Temperature idu od 29°C do 31°C. :banana:

Do jesenas su sve komponente koje imam bile zbivene u kuciste Spire SP8198B BergWind II i temperatura harda se motala oko 40°C i pored 8cm kulera do njega.:wall:

Posle kraćeg dvoumljenja, 640AAKS vs. 640AALS, uzeo sam ipak Black varijantu.

Posle par dana rada utisci su solidni. U realnom radu, a koristim ga kao sistemski disk, se ne oseti pad performansi u odnosu na prethodnu RAID0 konfiguraciju koju sam imao (rezultate RAID0 sam attachovao na prethodnoj strani u ovoj temi), možda je Black čak i nešto brži! Temperatura harda se kreće u opsegu 32-34C, a disk se nalazi u CoolerMaster kavezu i hladi ga (i još 2 diska pored) jedna 12ica koja se vrti na oko 600RPM.
Što se buke tiče, daleko od toga da je jako tih ili nečujan. Sa uključenim AAM je tih, jedva da se čuje, ali se čuje, dok se sa isključenim AAM čuje itekako. Ipak, jako pozitivna strana ovog harda je to što je nivo vibracija koje proizvodi jako mali, tako da ne bruji celo kućište od njega. Zadovoljan sam jer su stari Seagate diskovi bili kud i kamo glasniji što se seek-a tiče, a brujali su prilično jako. Sa uključenim AAM Black daje sasvim pristojne performanse u realnom radu, a nivo buke je minimalan, sumnjam da klasični hard diskovi mogu ponuditi puno tiši rad od ovoga koliko god ih usavršavali. Sve u svemu, prihvatljivo prelazano rešenje dok ne padne cena SSD-a. :)

HD Tach skor sa isključenim AAM je u attachemtu posta.

Prilozi

• WD 640GB Black.png
    WD 640GB Black.png
    48.7 KB · Pregleda: 140
I ja sam se dvoumio između ova dva bas zbog buke, black 640aals je skroz ok nečujem ga u još u šugavom chiftek kućištu. A svašta sam pročitao da ore, klikće, grije izgleda zavisi od diska do diska.

Juče ujutro pazario (svoj treći do sada) WD6400AAKS, (sa prva dva nikada nikakvih problema) tek noćas sam stigao da ga formatiram, format počeo uobičajenom brzinom, zapeo 10-tak min na 4%...pa se nastavio uobičajenom brzinom, i na kraju 3492kb in bad sectors. Disk je iz serije 00H2B0 a datum 01 FEB 2009. Sutra ujutro ga vraćam prodavcu, inače velikoj reputabilnoj firmi iz mog kraja i nadam se da neće biti nikakvih problema prilikom reklamacije.

Vrlo slična priča se ponovila i juče - samo sad je bilo 8 Mb u lošim sektorima, ista serija, datum 15 Feb...Ljubazni ljudi odmah zamenili drugim koji za sada radi OK.
Kao da WD pokušava da mi prenese neku poruku/pouku..??..

Mozda vise nisu dobri kao ranije. Ranije sam se maltene kleo u WD i nisam hteo da uzmem ni Maxtor, Seagate i sl. Sta vi mislite. Da li su krenuli losim putem :)

Mozda vise nisu dobri kao ranije. Ranije sam se maltene kleo u WD i nisam hteo da uzmem ni Maxtor, Seagate i sl. Sta vi mislite. Da li su krenuli losim putem :)

Posle svega i ja delim istu dilemu. Da li da im pružim još jednu šansu, ili ne...bojim se da ne omanem štagod uradio:sceptic:

Ne znam ja sam moj uzeo pre nekih 5-6 dana , format normalno sve prosao , temperatura diska je 34 stepena tih je , ne dere se , sve u svemu zadovoljan sam kupovinom.

Ne znam ja sam moj uzeo pre nekih 5-6 dana , format normalno sve prosao , temperatura diska je 34 stepena tih je , ne dere se , sve u svemu zadovoljan sam kupovinom.

Isti slucaj samo temperatura nekih 37 stepeni!!! Videcu dok stignem i malo rezultata da okacim! Uzgred jel Blue (aaks) ima 2 ili vise ploca?!

Pa dve bre, od po 320GB.

Pa da ja sam to pazario po preporuci kolege Prodaya!! Fala za savet. A jel imaju i sa jednom plocom ? Ili se sve serije prave od po dve ploce od 320 ?

I ja sam zadovoljan sa evo već 4 plava caviara koji rade bez problema, od početka bez BB do sada, ali sa ona dva defektna je bilo smaranje prvo dok shvataš da se na određenom procentu formatiranje zadrži 10-15 min, pa još više puta ako ima BB na više lokacija, pa formatiranje potraje znatno duže nego što bi trebalo, pa konstatacija da ima BB i koliko, pa vraćanje diska prodavcu...itd...imao sam sreću da oba diska koje sam dobio umesto defektnih rade OK, tako da WD-u možda pružim još jednu šansu (a možda i zato što ne vidim alternativu...) bar dok je odnos cena/megabajt najpovoljniji kod plavog Caviara od 640 Gb od cele WD ponude

Poslednja izmena:
I ranije su bili krsh:DJedno vreme su kod nas cak uvozili refabrikovane modele tamo pre 8-9 godina.

Pa da ja sam to pazario po preporuci kolege Prodaya!! Fala za savet. A jel imaju i sa jednom plocom ? Ili se sve serije prave od po dve ploce od 320 ?
Ovi su sa po 320, vecih ploca nema... i sve serije WD6400AAKS (kao i AALS, uostalom) su sa po 320GB plocama.
Inace, trenutni maximum je 500GB po ploci, neki Seagate-ovi modeli, ne znam kakva je situacija sa ostalim proizvodjacima.

Ovi su sa po 320, vecih ploca nema... i sve serije WD6400AAKS (kao i AALS, uostalom) su sa po 320GB plocama.
Inace, trenutni maximum je 500GB po ploci, neki Seagate-ovi modeli, ne znam kakva je situacija sa ostalim proizvodjacima.

WD Caviar Green 2TB (WD20EADS) je disk sa 500GB po platter-u, a najavljeni su odgovarajući 1.5TB i 1TB diskovi.

Ko ce to pored Samsung Ecogreen F2 (i njegove cene :eyebrows:) da kupuje uopste :d
Jedino ako i WD spusti cenu ;)

Zasto je bolji taj samsung?
Vidim da mu je cena za:
HDD SAMSUNG EcoGreen 500GB 5400rpm 16MBcache Sata2 --45€
dok
WD6400AAKS 640GB, 7200rpm, 3.5, SATAII, 16MB, Caviar Blue oko 55€
Sta je trenuto best buy?

Zasto je bolji taj samsung?
Vidim da mu je cena za:
HDD SAMSUNG EcoGreen 500GB 5400rpm 16MBcache Sata2 --45€
dok
WD6400AAKS 640GB, 7200rpm, 3.5, SATAII, 16MB, Caviar Blue oko 55€
Sta je trenuto best buy?

Navedeni Samsung Ecogreen f2 1.5tb za 10k din. ;)
Da se "vrti" i na 1000rpm :d bio bi bb

Pa to je duplo vise od cene 6400AAKS a i ne treba svima toliki disk za storage. Mislim sve je to lepo, ali nema puno veze sa temom.:)

Sorry :) ja zaboravio da se pod best buy ovde podrazumeva "do 50e" :d

p.s. izracunaj gb/$ pa vidi ;)

Vrh Dno