Šta je novo?

Wasteland 2

^Sistem sa ocenama je uvek problematican jer ce uvek biti ljudi koji se slazu ili ne, sam sistem je takav kakav je, subjektivan, i varirace krajnja ocena kod svakog autora... I ono sto je poenta bila jeste da se opise (sto je sasvim korektno odradjenjo) sama igra i time prenese citaocu utiske o tome da li igru vredi probati i ne... Da li ce se nekome svideti igra ili ne na njemu je da oceni tek posto je odigra... Realno igra nije za svakoga, posebno ne za "noviju" generaciju gejmera koji su navikli na specifican "gameplay"....

Mogao je covek isto kao i Qzma iz SK da toliko digne ocekivanja i onda sasece sa ocenom koja se bas skroz i ne poklapa sa onim sto je napisao kao recenziju (mada njemu u SK guraju da pise recenzije zbog njegovog stila, ne i zbog objektivnosti-bolje da se Cmelik latio posla, no ajde)...

Mogli su da iduu "pros" i "cons" i zalepi stiker (ali necu da se mesam kako odlucujete na Benchu da dajete finalne ocene)- u svakom slucaju tekst je na mestu, sa ocenom-mweh (subjektivno je), bitno je da je igra odlicna i onaj ko je odigrao znace da se radi o odlicnoj igri, posebno u tom susnom zanru...

I nemas zasto da se pravdas zbog *olida koji je zaboravio da popije dozu lekova... :) Na'ranis trola banom, kada je vec presao granicu i napada, molim lepo i dovidjenja...

"mali off"

Naveo sam kao primer, jer se previse forsira Qzma koji je interesantan u malim dozama i poprilicno je upitno koliko vise vredi uzdati su u njegovu objektinost (ako se uporedi kako je radio pre, jedno 5 mozda i vise godina)... Tek mi nisu jasni kada potrose celu stranu na neku "igru" kojoj zalepe ocenu ispod 70 (nekada i 50), na sta realno i ne vredi baciti pogled a kamoli instalaciju... Ali oni su isto tako primer za to subjektivno ocenjivanje, igra im moze biti igra meseca sa manjom ocenom od drugih koje se nalaze u istom broju.... (O njihovim "testovima" smartphona ne vredi ni pricati, a kamoli uporediti sa ovim na Benchu, jer su cista reklama i bukvalno kao da su procitali spec sheet sa kutije)

Poslednja izmena:
Qzma je okej u odnosu na ostatak kadra koji opisuje igre u SK. Dragan Kosovac je najbolji a gosn. Cmelik i gosn. Djuric se kolju oko titule najiritantnijeg autora u SK. Prvi ima holier-than-thou attitude koji prevazilazi spoj mene, r0nIna i krusejdera Vuk_a. Ovaj drugi ima nekih psihickih problema, jer pravi dramsku pauzu posle svake napisane recenice. Kellhuse inverzija je nista u poredjenju sa njim.

Poslednja izmena:
Nasmeja me bas (u pozitivnom smislu sa tim poredjenjem) :)... Ne znam, meni su tu Joksimovic i Pisodorov ok,Qzmu sam gotivio ali mi deluje da dosta davi u poslednje vreme (najverovatnije da je zbog kvantiteta koji mu se gura/trazi od njega). Nije ni bitno ko pise, ne branim nikog, samo neka daju da pisu ljudima koji su zaista fanatici za odredjeni zanr, ne moraju da svi "visokoprofilni" naslovi idu jednoj osobi samo zato ljudi vole njegov stil pisanje.. Ako me razumes...
Mozda je samo do mene, ali imam utisak da mu je bas drasticno pao humor i kvalitet pisanja (i redovno kupujem SK od decembra 98/januara 99).. Inace evo ga Cmelik Jan zabo ocenu 17 za neku igru i najnovijem izdanju, i to jos uz opis na celoj strani... Ne vidim poentu kada tekst iste mogu da smeste na 1/4...

Poslednja izmena:
JA igram po 5 put iz pocetka i mislim da sam konacno skockao sve. Sa tri lika koristim assault rifles a sa cetvrtim sniper. Od skilova bitni su:

1. Kiss ass - zbog dijaloga, gomilu stvari sam propustio zato sto nisam mogao da pricam
2. Smart ass - zbog dijaloga
3. Kick ass - zbog dijaloga ALI ako uzimas onu likusu iz rendzerske baze ne moras odma da budzis ovaj skill posto ga ona ima
4. Perception - zbog detekcije svega i svacega I ako ides prvo u Highpool ona indijanka u kavezu ga ima na 3 lvl ili 4-om
5. First aid - ali samo na prvom stepenu da mozes da koristis one packove za lecenje, kasnije mzoes da ga dalje unapredjujes
6. Surgeon - zbog odredjenih stvari gde ce biti neophodno da izlecis nekga ovo budzis da bude sto vise
7. Lockpick - zbog otvaranja vrata i kapija ali i nekih sanduka koji mogu biti zakljucani
8. Computer - zbog hakovanja svih elektronskih dzidzabidza a i neki sefovi imaju elektronske brave
9. Mechanical - zbog stvari koje ces morati tu i tamo morati popravljati

U sustini ostali skilovi su ono manje vise ne bitni :D
ovo je otprilike i moje razmisljanje posle... ne znam koliko sati igre, likovi su mi na levelu 16.

zasto bi koristio bilo sta drugo osim assault rifles u igri?!? (da li postoji protivnik koji ne moze da se ubije sa a. rifle + bazuka?)

jedino sto nisi spomeno safe cracking skil, kako igras bez njega? (nisam zapazio da li postoji neki quest item u sefu koji se otvara iskljucivo safe cracking skilom...)

Poslednja izmena:
Pa dobro, realno, da je grafika bila bolja dobila bi 100 :p

Možete da kukate na ocenu do sutra, to je subjektivan utisak, a da sam u pravu, potvrđuje i moje mišljenje :d

naravno da su ocene subjektivna stvar. sve MOJE igre su imale MOJE ocene pre dvadeset godina
to mi je tad bilo vazno iz ne znam kog razloga, cak iako ih nisam delio nisakim... :)

floppy-ocene.jpg

ovo je otprilike i moje razmisljanje posle... ne znam koliko sati igre, likovi su mi na levelu 16.

zasto bi koristio bilo sta drugo osim assault rifles u igri?!? (da li postoji protivnik koji ne moze da se ubije sa a. rifle + bazuka?)

jedino sto nisi spomeno safe cracking skil, kako igras bez njega? (nisam zapazio da li postoji neki quest item u sefu koji se otvara iskljucivo safe cracking skilom...)
Ima u Hightpoolu ali sef mozes i granatom da otvoris :d Sada, posto sam se na 30lvl-u skucao u Cali, jel sam jelte hteo igru da prelazim samo sa 4 osnovna lika bez pomagaca i INT skorom koji mi daje samo 3 SP po levelu, poceo sam ponovo.

Sada svi imaju int 10 i u AG centru, koga sam ovoga puta izabrao da spasavam jer je onaj NPC tamo najbolji u igri sto se statsa tice, mi je assault rifle skill na 8. :d Nakon 40-tak sati igranja napokon znam sta mi treba :d

Zato sto su se navikli na pogodnosti koje im pruza servis Steam, zato sto im je dojadilo da cekaju 6 meseci na 50-75% popusta, zato sto nove igre mogu da se nadju upola cene za koju se prodaju u Srbiji, zato sto imaju pare i zele da ih potrose na kupovinu igre, zato sto im je cimanje da razmisljaju o piratskim pakovanjima igara, apdejtu, vodjenju racuna o sacuvanim pozicijama itd. itd.

Zasto ti koristis Apple proizvode? Nema veze sa temom, ali isto tako nema veze ni tvoje pitanje :)

Zato sto su se navikli na pogodnosti koje im pruza servis Steam, zato sto im je dojadilo da cekaju 6 meseci na 50-75% popusta, zato sto nove igre mogu da se nadju upola cene za koju se prodaju u Srbiji, zato sto imaju pare i zele da ih potrose na kupovinu igre, zato sto im je cimanje da razmisljaju o piratskim pakovanjima igara, apdejtu, vodjenju racuna o sacuvanim pozicijama itd. itd.

Zasto ti koristis Apple proizvode? Nema veze sa temom, ali isto tako nema veze ni tvoje pitanje :)

verovao ili ne, ali iz potpuno istog razloga :) i to godinama...

za: "zato sto im je cimanje da razmisljaju o piratskim pakovanjima igara, apdejtu, vodjenju racuna o sacuvanim pozicijama itd. itd." cesto sam navodio kao primer evoluciju sajta mp3.ru prethodnih godina: link (drugi deo posta od: "OMG. Film na iTunesu kosta isto koliko i u video klubu u srbiji...") ;)

i tema koju sam davno otvorio (2006. a ipak vezano za ovo danas sa Steam-om, 8 godina kasnije): Steve Jobs: Razmišljanja o muzici dakle potpuno ista stvar se danas desava sa igrama kao sto se desila sa muzikom pre deceniju i vise...

ok. hvala na odgovoru. tema zatvorene sto se mene tice : cheers:

Poslednja izmena:
placam igru da podrzim developere da naprave jos takvih igara koje volim i hocu jos da igram

ne zato sto imam para da ih bacim

pricam o placanju cene u fullu, ne o popustu 75% na 10 evra igru koja je izasla pre deset godina

odlicna je igra sa par propusta koji ce se verujem ispraviti u patchevima i modovima
grafika ne treba nista bolja za ovaj tip igara (mozda malo konkretnija animacija i to je to)

Ljudi ja bi ovo bas igrao , ali nidje municije , nidje nista , ako mi je ista jasno , cak i na easy . Noob sam priznajem , ali sto je mnogo dosta je

Ljudi ja bi ovo bas igrao , ali nidje municije , nidje nista , ako mi je ista jasno , cak i na easy . Noob sam priznajem , ali sto je mnogo dosta je

Ja igram na seasoned i na par mjesta sam se bas napatio. Ali sam veliki ljubitelj ovoga, fallout sve djelove sam presao po nekoliko puta. Ali za nekoga ko prvi put igra ovaj tip igara vjerujem da je mnogo tesko.

Igra je super, samo nemoj odmah na pocetku u ag centar nego idi u highpool jer ce te pojesti zecovi...posle sve ide lakse...neizbezno je poredjenje sa divinity koja je ipak daleko bolje zaokruzen a igra nego wasteland 2. To ne znaci da je wasteland 2 los, naprotiv, meni lezi taj post apokaliptični seting I svaka pohvala za razvojni tim I jos jedna pobeda kickstarter koncepta. Jedna od najboljih igra ove godine koja cine se, vraca nadu u gejming...

nemam pojma ja sam divinity pikao pikao ocaran igrom i celom tom pricom oko KS pojekta i u jednom momentu me toliko smorilo da do dans nisam pipnuo igru vec mesec ili vise dana
nekako mi je cela atmosfera u divinityu kezual i neozbiljna, od same price i kvestica... mnogo mi vise je legao w2 pored svega svakako sam veci fan postapokalipse nego fentezija

pri izlasku igre i dos-u su falili neki od kljucni featura, ali i pored toga deluje ispeglanije od w2 valjda zato sto je igra vec duze vreme bila u razvoju pre samog kickstartera

sve u svemu, nisam sto posto siguran zasto sam stao sa divinityjem, mozda mi je bilo vrucina, mozda sam preforsirao, i ne secam se vise, ali se secam da sam bio odusevljen sto je igram i zavrsicu je siguno, ali tek kada izdegustiram wasteland 2 koji i pored par propusta je isto odlicna igra

Nikako u Highpool, a sto se zecova tice assault rifles skill na 8 i nema da prigas :d Ili uzmi granate :D

sto da ne obzirom da je pocetak tesko ces moci assault riffle da nabijes na 8...sta znam ja sam pojeo tastaturu sa onim zecovima...a to sa assault rifle je jedna od neizbalansiranosti jer *** dominira taj skil, ostalo je daleko losije, cak je nemoguce da rasporedis po 1 na pistol blunt blade I assault rifle ili neka druaga 4 tesko ide ako nemas bar sniper I dve puske...i da imam neki trip ili mozda samo tripujem da mi suvise cesto ispda negativan ishod iako su mi verovatnoce prilicno viskoko...

Stigao patch 2 tezak 2.4gb... Ali ima par bagova tako da se ceka na hotfixeve...

Ja imam problem jer sam prebrzo presao taj "prvi dio igre" i kad sam presao u LA kokali su me kao od sale. Pa sam morao detaljno mapu da cistim ne bi li sto prije nabio xp i sustigao to.

sto da ne obzirom da je pocetak tesko ces moci assault riffle da nabijes na 8...sta znam ja sam pojeo tastaturu sa onim zecovima...a to sa assault rifle je jedna od neizbalansiranosti jer *** dominira taj skil, ostalo je daleko losije, cak je nemoguce da rasporedis po 1 na pistol blunt blade I assault rifle ili neka druaga 4 tesko ide ako nemas bar sniper I dve puske...i da imam neki trip ili mozda samo tripujem da mi suvise cesto ispda negativan ishod iako su mi verovatnoce prilicno viskoko...
U poslednjem prelazu nabio sam svima int 10, a ostalo da imam AP 8 i initiative 12: Uglavnom kada sam stigao do AG Centra imao sam AR skilll na 8. Sem AssRif nista drugo se u principu ne isplati. Ona americka m16, sto se dobije od rendzera dominira sve do druge polovine igre. Bolji je Ag Centar jer dobijas NPC-a koji ima int na 10 pa mozes da mu dajes skillove koje neces na glavnim likovima.

Samo je bitno da isfarmas one zelene puske sto ih imaju rejderi dole na jugu ( maksimalno juzno ispod Ag centra kod rad zida). Sa njima u AG centar i onda rostiljanje zecova :D

Ne isplate se snajperi zato sto AR imaju domet kao snip puske a imaju i 3x paljbu.
Nakon 6-7 pocinjanja igra mi se smucila. Nisam ni do Rail Campa dosao ali trenutno imam AR na 10 i prolazim kroz sve kao kroz sir (druga tezina) ali ne verujem da bi podizanje tezine za jos jedan stepen predstavljalo neku vecu razliku.

U vezi patch-a 2:

- Fixed enemy “unlimited AP” movement bug that allowed them to sometimes move much farther than intended.

HUZAHH!!!!

Poslednja izmena:
Javite ko proba novi patch, dal remeti save pozicije?

Ja se ne secam da sam naisao na zeceve u AG ako odaberete da odgovorite na poziv na pomoc u onom drugom centru (posto je to momenat kada birate koga spasavate). Onaj drugi centar koji doprema vodu citadeli je mnogo laksi.

U nekim slucajevima, posle nekih lokacija vraca lokaciju squad-a ispred Ranger Centra... Pise na steam-u, ima jos bagova... Tako da treba sacekati da i ovaj srede sa nekim brzim hotfixom...

Ja se ne secam da sam naisao na zeceve u AG ako odaberete da odgovorite na poziv na pomoc u onom drugom centru (posto je to momenat kada birate koga spasavate). Onaj drugi centar koji doprema vodu citadeli je mnogo laksi.
Ima ih levo od ulaza u zgradu centra u onom kao biljnom "lavirintu". Doduse samo 3 komada.

U nekim slucajevima, posle nekih lokacija vraca lokaciju squad-a ispred Ranger Centra... Pise na steam-u, ima jos bagova... Tako da treba sacekati da i ovaj srede sa nekim brzim hotfixom...
Ma toga je bilo i nakon patcha 1. Tako da to jos uvek nisu sredili. Doduse nekada je bilo zgodno :D

arcibalde pocinjao si igru vec 6-7 puta ?!? i kukas sto ti se smucila, pa i ne smucila ti se :) to nije roleplay to je power play, pogresnu si igru izabrao za to :p

uvek je u roleplayu max na inteligenciju davao nevidjen benefit na duze staze, samo je pitanj ekoliko je interesantno igrati tako, a i kada toliko izucis i isprobas sistem definitivno ne treba da igras na drugoj tezini od 4 moguce

Uskoro zavrsavam igru pa pisem utiske tj. kritike.

Nema smisla nabijati INT mnogo iz nekoliko razloga:

- imas ukupno 7 karaktera tako da lepo moze da se rasporedi da se pokriju svi skilovi
- leveli se dobijaju brzo, kasnije i brze nego na pocetku, do kraja igre ako se lepo cistilo, trebalo bi da svi imaju 40+ level
- u igri postoji dosta shrine-ova koji daju skill poene, onda knjige koje povecavaju skill za 1 (jos kad se primeni kad je skill veliki level, stedi puno skill poena) kao i trinketi koji na kraju daju i do +3 na skill

Napravio sam grupu iz prve, tj. nisam pocinjao ispocetka, dva lika mi imaju veliki int (ali daleko manje od max 10) a druga dva skoro minimalan. Dva sa vecim int-om mogu da pokriju po 5 skill-a a dva sa slabim int-om po 3 skill-a i to da ih maksimizuju.
Bolje je rasporediti atribute na neke od kojih imas benefit uvek (Coordination, Speed..) nego sve gurnuti u int.
Igram na Ranger tezini i igra je prelaka. Na pocetku je bilo problema na par mesta ali kasnije je sve lakse, osim jedne bitke na LA mapi.

Poslednja izmena:
Auuuu navuko sam se ... POslusao sam par savjeta sa ove teme i sad se moze

arcibalde pocinjao si igru vec 6-7 puta ?!? i kukas sto ti se smucila, pa i ne smucila ti se :) to nije roleplay to je power play, pogresnu si igru izabrao za to :p

uvek je u roleplayu max na inteligenciju davao nevidjen benefit na duze staze, samo je pitanj ekoliko je interesantno igrati tako, a i kada toliko izucis i isprobas sistem definitivno ne treba da igras na drugoj tezini od 4 moguce
Pa cilj mi je bio da igru igram sa cetiri lika sto sam i u principu uradio predposlednji put ali sam se u Kaliforniji skucao. Kombinacija buga sa povecanom crit sansom i buga sa dotrcavanjem me je zakopala. Lik dotrckara sa pistoljem i cepne me 3x svaki put crveni broj. Vazi. Mislio sam da igra nije predvidjena da se igra samo sa cetiri lika medjutim ispostavilo se da takve pojave spadaju u greske. U medjuvremenu sam poceo ponovo ali me malko smorilo, no medjutim, sada mogu da nastavim da igram :d

Budi uzgred receno sta donosi/odnosi povecanje tezine? (sem manje HP regeneracije pri level up-u)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno