LOD je na Vodoo3/5 bio podnosljiv oko -1 dok je na visim podesavanjima izgledao upravo kao na gore navedenoj slici, citava perspektiva se raspada.
Sa 4xFSAA i maksimalni LOD je odlično radio, bez ikakvog neprijatnog "shimmering" efekta. To je u principu činjenica. Ja sam Counter-Strike npr. od 2000 do 2002 godine igrao po netu kod nas u varijanti 800x600 4xFSAA -2 LOD i bio oduševljen slikom, svo to vreme. A upravo je goli LOD bez FSAA, najkatastrofalniji u toj igri što se tiče mog iskustva.
Kada je 2xFSAA u pitanju, sa maksimalnim LOD-om se već mogao uočiti "shimmering" efekat, ali je bio i dalje podnošljiv. Pre koju godinu igrao sam Unreal 1 ponovo u varijanti 1024x768 2xFSAA i LOD -2 i nisam imao veće zamerke. Skorije sam igrao igru Shogo, kao što napisah ranije, ali na jedan specifičan način. S obzirom da igra ima račvanje u priči, rešio sam da jednu vododelnicu odigram na vudu 5 (1024x768 2xFSAA -2 LOD), a drugu vododelnicu na radeonu 3870 (1280x1024 4xAA 16xAF). Što se tiče "shimmering" efekta ni jedan ni drugi ga nisu značajnije imali. U principu, na radeonu sam imao bolji FPS, a na vuduu daleeeeeko kvaliteniju sliku onako kompletno gledano, naročito zbog vuduovog odličnog 16-bitnog moda (igra inače nema podršku za 32-bitni mod).
3dfx-ov RGSS je bio super ali je zato i super oduzimao performanse, nisi pomislio da su zbog toga kopanije koristile kompromisna resenja?
Pa na osnovu svega što sam pročitao tada, kada je AA u pitanju, rekao bih da se nije radilo o kompromisnom rešenju već naprosto o lošijem rešenju. Po principu, aj da sklepamo nešto na brzaka preko drajvera, tek da možemo da kažemo, eto i naša karta može da radi AA. To je po mom mišljenju posebno bio slučaj sa GF2 kartom, 2000. godine čiji je 2xAA čak i na statičnim slikama vizuelno bio lošiji od vuduovog 2xFSAA, a pritom je jeo više resursa grafičke ako se dobro sećam testova. Što se vudua tiče, ja sam terao igre u 800x600 sa 4xFSAA, dok je moglo, a onda sam prešao na 1024x768 sa 2xFSAA i to je tako trajalo... do sredine 2002. godine. Poslednja igra koju sam bio odigrao pre nego što sam se za nove igre potpuno prešaltovao na radeona je bila Syberia 1. Po mom mišljenju, izvanredan je podvig da je karta tako nešto uspela da istera, pritom bez ikakve drajverske podrške gotovo dve godine.
U principu smatram, da se u tehnologiji AA nije mnogo odmaklo i dan danas, odnosno da su i AMD/ATI i Envidija zadovoljni tim softverskim (polu) rešenjem od ranije i da ne postoji mnogo motiva da se tu nešto značajnije menja.
S druge strane, mislim da si u pravu kada kažeš da je FSAA jeo dosta performansi i da je taj odliv trebalo nekako smanjiti, ali ne mogu da se ne zapitam šta bi 3dfx tek uradio sa rempidžom po tom pitanju...