Šta je novo?

voodoo3..al zver

Kakav crni reference drajver - to se ne koristi vec godinama. Koristi se FastVoodoo 4.0 i radi odlicno. Sto se tice makine, za 2D mozes slobodno da koristis Radeona 4870 ili GF 8800 i vise, CPU C2D ili sta ti padne pod ruku, a ploca bilo koja sa 2 slobodna PCI slota :) Takva masina ce odlicno da tera DivX i Diablo 2 (Glide) ;-)

Kad si ga vec tako lepo posavetovao steta da covek ne iskoristi tvoj strucni "retro" savet
Kupi mu to sve polovno (jer je to kod tebe dzabe u nemackoj) i posalji mu prvim busom a on te ce castiti pivom kad naidjes na nasu stranu
De da se covek muci da sastavlja retro makinu ;)

Kad si ga vec tako lepo posavetovao steta da covek ne iskoristi tvoj strucni "retro" savet
Kupi mu to sve polovno (jer je to kod tebe dzabe u nemackoj) i posalji mu prvim busom a on te ce castiti pivom kad naidjes na nasu stranu
De da se covek muci da sastavlja retro makinu ;)

Ma moze :eyebrows:

Samo - covek nije pitao za retro savet, nego za masinu koja moze da potera V2 SLI i da radi nesto moderno usput. Citaj pazljivo:

U kombinaciji sa kojom "2D" grafikom bi bilo lepo rešenje za DiVX / net i Diablo 2? :-devil-:

Za net / flash / streaming mu je potrebna moderna, a ne retro masina - a svaka moderna masina sa 2 PCI slota ce da potera V2 SLI odlicno - mnogo bolje nego ubogi P233 MMX koga reklamiras u potpisu ;) Ako treba retro savet - onda ili varijanta kao iz mog potpisa, ili varijanta 486 DX4 / K5 (66-133Mhz). :wave:

Poslednja izmena:
Ma moze :eyebrows:

Samo - covek nije pitao za retro savet, nego za masinu koja moze da potera V2 SLI i da radi nesto moderno usput. Citaj pazljivo:
nemoj sad da iz postova biras sta odgovara tvom "strucnom misljenju" ;)
Imam 2 pitanja:
Dal je mogueć V2 instalirati na XP-u ili makar Win 2K?
(koje drajvere da skinem?)
U kombinaciji sa kojom "2D" grafikom bi bilo lepo rešenje za DiVX / net i Diablo 2? :-devil-:

P.S. izbunario sam neku TechWorks V2 12Mb a neko vreme S370 Coppermine + S370 adapter + Chaintech 440BX čekaju da budu upotrebljeni. :)
ocigledno je da hoce da osposobi ne bas retro nego prihvatljivu P3 makinu za old gaminig i gledanje Divx-a i nigde nespominje net / flash / streaming
jedini razlog sto sam mu preporucio GF4mx440 je video out

a svaka moderna masina sa 2 PCI slota ce da potera V2 SLI odlicno - mnogo bolje nego ubogi P233 MMX koga reklamiras u potpisu ;) Ako treba retro savet - onda ili varijanta kao iz mog potpisa, ili varijanta 486 DX4 / K5 (66-133Mhz). :wave:
ocigledno se nesecas kakav fantastican proizvod je bio Voodoo2 (sli ili ne)
kome nije FPS zavisio od CPU kao kod danasnjih "modernih kartica" sa kojima u sli/cf dobijas smesno ubrzanje

Voodoo2 je vec sa P1-233mmx dostigao svoj maximum
u kvejku 200fps sa dve Voodoo2 u SLI 400fps
na koju god makinu da ga stavis on ce i dalje da ima 400fps

iako posle P3 generacije ploca sa modernim XP OS je bilo tesko (nemoguce) naterati Voodoo2 u sli da rade ...
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=308160&postcount=1

Instalirao sam kod mene na mašini V2 (nisam ni pomišljao na to al nisam mogao da izdržim :) ) drajveri sa sajta http://www.falconfly.de/identify-3dfx.htm, sve je u stvari tako jednostavno, evo radi Diablo 2 isto kao i pre ko zna koliko godina na V3, ne mogu da verujem još uvek, čitao sam kako nema drajvera za XP / Win 2000... :)
(kome bre treba SLi i jedna kartica je dovoljna :) )
Imam i neki Voodoo 1, sećam se samo da je sa 4Mb VRAM-a :), isprobaću i njega mada je radio sa nekim S3 davno davno... :)

1 pitanje:
čime da podesim taj LOD Bias, jel ima neki alat kao RivaTuner za nV & ATI Tool za ATI kartice?
:wave: svim ljubiteljima Voodoo-a.

...iako posle P3 generacije ploca sa modernim XP OS je bilo tesko (nemoguce) naterati Voodoo2 u sli da rade ...
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=308160&postcount=1
Hehe... Ne znam druze kako si uspeo da izvedes taj zbunj, ali meni je Creative V2 SLI radio izvanredno upravo na NF7-S... Fedja i Rus bili pa videli :) A vala isti SLI radi i na Asus P5K i C2D 6420.
Mora da ti je slabo napajanje za tako mocne kartice :p :d

Nisam zaboravio snagu V2... Ali mi se cini da ti jesi. V2 SLI u kombinaciji sa jacom masinom odlicno vozi i UT'99 (1024x768). Probaj UT'99 na MMX 233 Mhz pa javi sta si uradio ;)

Tesko ja mogu da zaboravim ljubav iz mladih dana. Imam ih par komada u kolekciji - tacnije 4x, Creative Blaster 2 8mb SLI i Diamond Monster II 12mb SLI. Imam i V1 (Diamond monster 3D) i V3 2000 PCI, V3 3500TV AGP i 2xV5 5500 AGP plus moj najdrazi (u Nemackoj beskorisni) Voodoo TV/FM. Skupljalo se to godinama ;) Jedino mi zao sto mi je umakao jedan V5 6000 ispred nosa pre par godina. Ali nabavicu ga pre ili kasnije.

PS. ako je neko za Glide party - stizem u Bgd za cca dve nedelje pa mozemo da se okupimo. Skupite neke kante, bice voodooa za sve ;) Dodamo malo cevapa sa lukom i po gajbu piva i... :,,:

Poslednja izmena:
1 pitanje:
čime da podesim taj LOD Bias, jel ima neki alat kao RivaTuner za nV & ATI Tool za ATI kartice?
:wave: svim ljubiteljima Voodoo-a.

Ne znam da li mozes to na V2, ali vredi probati. Idi na:
http://www.3dfxzone.it/koolsmoky/vctrl.html
i skini Vcontrol. Pise da ima podrsku za banshee. To je gotovo istovetan chip kao i V2, pa mozda upali i za V2. Iskreno, nikada nisam ceprkao V2, slika je bila po defaultu izvanredna. Jedino sto pass-through kabl ponekad zamuti sliku na rezolucijama >1280x1024.

@boZZaP:
e našao si sa kim ćeš da se ubeđuješ u vezi voodoo-a. Pa Darko zna znanje, i ima uvek bar jednu 3dfx karticu u kompu. Samo kada se setim kada je ćale Darku rekao "Darko, sine, opet si kupio voodoo-a :D".

Hehe... Ne znam druze kako si uspeo da izvedes taj zbunj, ali meni je Creative V2 SLI radio izvanredno upravo na NF7-S... Fedja i Rus bili pa videli :) A vala isti SLI radi i na Asus P5K i C2D 6420.
Moguce da Creative radi (98 nije bio bas pristupacan a meni su trebale 3 Voodoo2 kartice).
Iako sam planirao da jedna bude Obsidian predomislio sam se kad je Dekiju "crnom" iz bela crkla.
Apac koji imam je uvezen po smesnoj ceni za to vreme ~200dem a jedan od njih je isao do ~120mhz bez hladjenja

Zavisi koje godine si probao da to vozis u SLI i koji su drajveri bili dostupni ali ja sam odustao u 2/04 tako da nemam razloga da ti neverujem obzirom da se radi o karticama razlicitih proizvodjaca...

Bas sam hteo da pitam kako vam nije smetao texture shimmering u pokretu. LOD bias moze i danas da se podesi u - , ali nije da je bas prijatno za oci pored AF. :)

Ne lupetaj, sa LOD-om dobijas efekat ugasenog mipmappinga,
AF je totalno drugaciji algoritam.

Istina. Ali efekat je (ranije) bio slican. Moracu da probam da ugasim mipmapping da vidim da li ovo radi. Hvala u svakom slucaju :wave:

Poslednja izmena od urednika:
Ne lupetaj, sa LOD-om dobijas efekat ugasenog mipmappinga, AF je totalno drugaciji algoritam.

Nema tu nikakvog lupetanja. Efekat ugašenog mipmapinga je nešto drugo, po mom mišljenju i ne dopada mi se. Imao sam prilike da ga iskusim u NWN2 kad sam se nešto petljao sa grafičkim podešavanjima pre koju godinu. Da li je AF totalno drugačiji algoritam ili ne, ne znam, a nije mi ni bitno jer je kranji rezultate u kvalitetu slike isti onaj koji se dobije sa FSAA + LOD na vudu petici. Uporedjivao sam, rame uz rame, radeonov AFx16 i vuduov LOD -2.00 + FSAA x2/x4, sredinom 2002. godine i to je bio moj objektivan zaključak... da ne kažem činjenica ;)

Bas sam hteo da pitam kako vam nije smetao texture shimmering u pokretu. LOD bias moze i danas da se podesi u - , ali nije da je bas prijatno za oci pored AF. :)

Meni je smetao, dok se ne upali FSAA, a onda je potpuno druga priča. Mada kao što kaže Darko, vrlo verovatno da ima igara u kojima LOD može da prođe i bez FSAA. Ono što čini mi se retko ko shvata jeste da je vuduov potpuno hardverski AA, jedinstveni AA (i najverovatnije najbolji AA koji je ikada postojao na grafičkoj). FSAA je bio sposoban da načisto ukloni taj "shimmering" efekat i kada je najgrđi LOD upaljen, a da slika ostane i dalje izoštrena u daljini i nekako baš lepo umekšana. Zbog toga prikaz i jeste izgledao fantastično. Oprezno bih se usudio čak da kažem da ko nije video FSAA ni ne zna šta je pravi AA do dan danas ;) Nažalost mnogo je bilo paušalnosti, manipulacije i relativizacije važnosti FSAA tokom 2000. godine i razno raznih ortodoksnih lupetanja na tu temu (posebno od strane Envidije).

AA na radeonu recimo, jeste solidan i zadovoljava koliko toliko moje standarde, ali to je u principu sve softverska stvar. Sama činjenica da neka igra zapravo može da "ne podržava" AA i ako je ovaj isforsiran u CCC-u, govori u prilog tome (npr. neke igre na U3 endžinu). Vudu peticu uopšte nije interesovalo da li igra podržava ili ne podržava AA, nego sama karta direktno uzima sliku koju prikazuje na ekranu, antialijasuje je, i zatim vraća na ekran tj. FSAA se izvršavao mimo bilo kakvog koda, bilo koje igre. Zato i radi besprekorno svuda.

Jedno je AF a drugo LOD, i nisam rekao da kad taknes LOD
podesavanja mipmapping se ugasi, vec da ima "efekat ugasenog mipmappinga".
I za AF da bi izgledao dobro naravno nije ti potreban nikakav AA,
sto znaci nije slucaj sa LOD-om. LOD je na Vodoo3/5 bio
podnosljiv oko -1 dok je na visim podesavanjima izgledao
upravo kao na gore navedenoj slici, citava perspektiva
se raspada..

Ono što čini mi se retko ko shvata jeste da je vuduov potpuno hardverski AA, jedinstveni AA (i najverovatnije najbolji AA koji je ikada postojao na grafičkoj). FSAA je bio sposoban da načisto ukloni taj "shimmering" efekat i kada je najgrđi LOD upaljen, a da slika ostane i dalje izoštrena u daljini i nekako baš lepo umekšana. Zbog toga prikaz i jeste izgledao fantastično. Oprezno bih se usudio čak da kažem da ko nije video FSAA ni ne zna šta je pravi AA do dan danas Nažalost mnogo je bilo paušalnosti, manipulacije i relativizacije važnosti FSAA tokom 2000. godine i razno raznih ortodoksnih lupetanja na tu temu (posebno od strane Envidije).

3dfx-ov RGSS je bio super ali je zato i super oduzimao performanse,
nisi pomislio da su zbog toga kopanije koristile kompromisna resenja?

LOD je na Vodoo3/5 bio podnosljiv oko -1 dok je na visim podesavanjima izgledao upravo kao na gore navedenoj slici, citava perspektiva se raspada.

Sa 4xFSAA i maksimalni LOD je odlično radio, bez ikakvog neprijatnog "shimmering" efekta. To je u principu činjenica. Ja sam Counter-Strike npr. od 2000 do 2002 godine igrao po netu kod nas u varijanti 800x600 4xFSAA -2 LOD i bio oduševljen slikom, svo to vreme. A upravo je goli LOD bez FSAA, najkatastrofalniji u toj igri što se tiče mog iskustva.

Kada je 2xFSAA u pitanju, sa maksimalnim LOD-om se već mogao uočiti "shimmering" efekat, ali je bio i dalje podnošljiv. Pre koju godinu igrao sam Unreal 1 ponovo u varijanti 1024x768 2xFSAA i LOD -2 i nisam imao veće zamerke. Skorije sam igrao igru Shogo, kao što napisah ranije, ali na jedan specifičan način. S obzirom da igra ima račvanje u priči, rešio sam da jednu vododelnicu odigram na vudu 5 (1024x768 2xFSAA -2 LOD), a drugu vododelnicu na radeonu 3870 (1280x1024 4xAA 16xAF). Što se tiče "shimmering" efekta ni jedan ni drugi ga nisu značajnije imali. U principu, na radeonu sam imao bolji FPS, a na vuduu daleeeeeko kvaliteniju sliku onako kompletno gledano, naročito zbog vuduovog odličnog 16-bitnog moda (igra inače nema podršku za 32-bitni mod).

3dfx-ov RGSS je bio super ali je zato i super oduzimao performanse, nisi pomislio da su zbog toga kopanije koristile kompromisna resenja?

Pa na osnovu svega što sam pročitao tada, kada je AA u pitanju, rekao bih da se nije radilo o kompromisnom rešenju već naprosto o lošijem rešenju. Po principu, aj da sklepamo nešto na brzaka preko drajvera, tek da možemo da kažemo, eto i naša karta može da radi AA. To je po mom mišljenju posebno bio slučaj sa GF2 kartom, 2000. godine čiji je 2xAA čak i na statičnim slikama vizuelno bio lošiji od vuduovog 2xFSAA, a pritom je jeo više resursa grafičke ako se dobro sećam testova. Što se vudua tiče, ja sam terao igre u 800x600 sa 4xFSAA, dok je moglo, a onda sam prešao na 1024x768 sa 2xFSAA i to je tako trajalo... do sredine 2002. godine. Poslednja igra koju sam bio odigrao pre nego što sam se za nove igre potpuno prešaltovao na radeona je bila Syberia 1. Po mom mišljenju, izvanredan je podvig da je karta tako nešto uspela da istera, pritom bez ikakve drajverske podrške gotovo dve godine.

U principu smatram, da se u tehnologiji AA nije mnogo odmaklo i dan danas, odnosno da su i AMD/ATI i Envidija zadovoljni tim softverskim (polu) rešenjem od ranije i da ne postoji mnogo motiva da se tu nešto značajnije menja.

S druge strane, mislim da si u pravu kada kažeš da je FSAA jeo dosta performansi i da je taj odliv trebalo nekako smanjiti, ali ne mogu da se ne zapitam šta bi 3dfx tek uradio sa rempidžom po tom pitanju...

800x600 retko koga moze da odusevi ;)

Pa na osnovu svega što sam procitao tada, kada je AA u pitanju, rekao bih da se nije radilo o kompromisnom rešenju vec naprosto o lošijem rešenju. Po principu, aj da sklepamo nešto na brzaka preko drajvera, tek da možemo da kažemo, eto i naša karta može da radi AA. To je po mom mišljenju posebno bio slucaj sa GF2 kartom, 2000. godine ciji je 2xAA cak i na staticnim slikama vizuelno bio lošiji od vuduovog 2xFSAA, a pritom je jeo više resursa graficke ako se dobro secam testova.

Nisam mislio na taj period kada je Nshitia po izlasku VSA100
baziranih proizvoda pricala za FSAA "ma nije to potrebno"
a sutradan ubacila to u svoje drajvere, vec za period posle 2001.
kada je FSAA bio hardverski implementiran. I mislim da je ipak to
kompromis izmedju kvaliteta i performansi. Npr. Ati-jev AdaptiveAA
obradjuje dobar deo scene(govorim o 4xAAA), kvalitet renderinga
je dobar a uzima od 30-50% preformansi dok gubitak na Voodoo5
u procentima je uvek bio trocifren a slika nije bila mnogostruko bolja.

S druge strane, mislim da si u pravu kada kažeš da je FSAA jeo dosta performansi i da je taj odliv trebalo nekako smanjiti, ali ne mogu da se ne zapitam šta bi 3dfx tek uradio sa rempidžom po tom pitanju...

Ako si mislio na Rampage, 3dfx je Super-Samplingu
rekao zbogom, Multi-Sampling je dosao na scenu za koji
je bio zaduzen M-Buffer(Multisample-Buffer)I AF je bio
implementiran.

Za nostalgicare ili za one koje oce da vide kako je
otprilike izgledao SSAA neka skinu DXTweaker.

Hm, godinama vec samo citam postove na ovom super sajtu i nikako da se odvazim da se uclanim pravdanjem manjka vremena...ali eto proradi mi nostalgija uz ovu temu. Driver-u, pozdrav za tebe majstore - drzao si moju V5500 u rukama ;) Inace karta je prica za sebe - strpao sam je u P3 Coppermine 750MHz masinu...i radi kao zmaj pod WinXP.
A sto se tice Voodoo2 SLI, gajim jedan SLI u Dual Pentium 2 masini 2 karte razlicitih proizvodjaca i radi super pod Win2000 i XP. A ubacio sam i druge dve uparene karte u glanc novu AMD X2 7850BE masinu pod XP...i sta reci...radi savrseno Unreal :D

.
A sto se tice Voodoo2 SLI, gajim jedan SLI u Dual Pentium 2 masini 2 karte razlicitih proizvodjaca i radi super pod Win2000 i XP. A ubacio sam i druge dve uparene karte u glanc novu AMD X2 7850BE masinu pod XP...i sta reci...radi savrseno
Voodoo2 / SLI je napravljen za Quake2 i tu najbolje pokazuje svoju snagu

glquake.jpg

narocito na heavy demo testovima (crusher)

crusher.jpg

Hmm, evo na pcberzi neki lik prodaje neku nekompletnu krsinu od kompa i u njoj Voodoo3 3500 sa TV tunerom. Ja ga pitao posto samo karta, jer me interesuje zbog kolekcionarstva a on ni da cuje da prodaje odvojeno. Ala ima ljudi.....ali eto..ako hoce neko da se ponovi ovom kartom da zna gde da trazi. Ako se dobro secam klokovi V3 2000/3000/3500 su 150/166/183 MHz.

Hmm, evo na pcberzi neki lik prodaje neku nekompletnu krsinu od kompa i u njoj Voodoo3 3500 sa TV tunerom. Ja ga pitao posto samo karta, jer me interesuje zbog kolekcionarstva a on ni da cuje da prodaje odvojeno. Ala ima ljudi.....ali eto..ako hoce neko da se ponovi ovom kartom da zna gde da trazi. Ako se dobro secam klokovi V3 2000/3000/3500 su 150/166/183 MHz.
Pa ti bi ako si vec kolekcionar trebao da znas da retke stvari kostaju,
a sem toga V3-3500 3d/TV karta isuvise pristojno radi za ljubitelja retro igara (ugradio sam ih vise komada) da bi skupljala prasinu u ormanu nekog "kolekcionara"

http://www.sk.rs/2000/05/sktd04.html

Ja tražim V5 negde.... Al treba mi ceo komp.... Možda pogledam to na PC Berzi, ne fali ništa ni toj V3, mada već imam V3 3000...

edit: evo video sam sad taj oglas, i mnogo traži s obzirom da je ostatak krš totalni, izgleda samo hoće da izvuče cenu sa grafičkom....

Poslednja izmena:
Pa ti bi ako si vec kolekcionar trebao da znas da retke stvari kostaju,
a sem toga V3-3500 3d/TV karta isuvise pristojno radi za ljubitelja retro igara (ugradio sam ih vise komada) da bi skupljala prasinu u ormanu nekog "kolekcionara"

http://www.sk.rs/2000/05/sktd04.html

Pa sad... To je vec diskutabilno. Celu V3 generaciju bih iz danasnje (i samo danasnje!) perspektive okarakterisao kao "nit smrdi, nit mirise" za retro igranje. Nema brzinu i kvalitet Voodoo petice, a dovoljno je "moderna" da neke starije Glide igre nece raditi na njoj. Osim toga, tuner je u svetu digitalne televizije potpuno neupotrebljiv :( . "Srecom" u Srbiji jos uvek vlada analogni signal pa moze da se koristi. Za Glide-retro (2x) je V2 SLI majka i bukvalno sve radi na tome, a za moderniji Glide (3x) je ipak V5 bolji izbor. I da ne pocinjem ponovo o (ne-)upotrebnoj vrednosti kartice koja ima ispod 64MB RAMa za Web...

Sto se tice kupovine 3dfx kartica, raspitajte se ovde:
http://www.falconfly.de/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?board=market
Dobri su momci na tom forumu i neretko prodaju vrlo fine kartice za male pare (V5 5500 AGP za cca 15e-20e). Dodate troskove transporta i cena ne prelazi 30e (carina se ne naplacuje ako tip napise da je vrednost paketa minimalna).

P.S. Moje trojke su u vitrini a ne ormanu :d

Poslednja izmena:
Pa sad... To je vec diskutabilno. Celu V3 generaciju bih iz danasnje (i samo danasnje!) perspektive okarakterisao kao "nit smrdi, nit mirise" za retro igranje. Nema brzinu i kvalitet Voodoo petice, a dovoljno je "moderna" da neke starije Glide igre nece raditi na njoj. Osim toga, tuner je u svetu digitalne televizije potpuno neupotrebljiv :( . "Srecom" u Srbiji jos uvek vlada analogni signal pa moze da se koristi.

P.S. Moje trojke su u vitrini a ne ormanu :d

Naravno iz tvoje perspektive 3dfx nostalgicara sve izgleda drugacije. Verovatno da si imao vudu kada si zeleo "isterao bi zelju" ranije, pa ne bi bio toliko zagrizen, kao ni ovi nvidia fanatici koji svoj bes (zato sto nisu imali voodoo kada su zeleli) usmeravaju da dokazu kako voodoo nikad nije vredeo kao 3d karta ;)

Nezaboravi da video kartice pa i v3-3500tv kupuju i korisnici kojima treba pc za kucne potrebe a pritom nece da dodaju tv u sobu gde vec imaju monitor, a sto se tice svih tih retro naslova koji nerade ispod V5 oni nisu ni culi niti ih interesuje...
zakace se na internet skinu mail/pogledaju tv program/vesti
nisu ni culi za te sajtove pune flesha gde ti treba zver od pceja da bi gledao...
krajnji gamerski domet im je mineswiper/sudoku... kad bih im pomenuo "glide" rekli bi mi "i ja tebi" :p
a PC menjaju kad totalno crkne kao i kola i tv (posle 20 godina :d )
A sto se tice digitalne televizije :smoke:
- u mojoj zgradi sa +50 stanova pola nije ni zakaceno na kablovsku. Gledaju onih par programa preko zajednicke antene (ako i to gledaju ;) )
- ja imam ADSL i komsa CABLE internet (mazohista nece da predje na ADSL)
- ostalih par pc u zgradi dvoje imaju 56k modeme (koje sam im ja poklonio)
Bez obzira na spektakularne rezultate koje kablovski i adsl operateri prikazuju pokrivenost srbije je smesna sa tv/internetom...

PS ponesi te kartice iz vitrine i pokloni deci iz Srbije da imas saveznike protiv "zlih" "nvidia fanatika"| :D:d

Poslednja izmena:
Pa iskreno, kod mene su skoro sve kartice zabodene u masine koje bar neko u kuci koristi, makar to bio samo ja kada se uzelim 3dfx naslova :D Inace kad mu je bilo vreme, ja nisam znao skoro nikoga ko je mogao sebi da priusti Voodoo2/3 a o petici da ne pricamo. Doduse ziveo sam u centralnoj Srbiji tada pa su bili i drugaciji uslovi nego u BG. Moj 'prvenac' je bio V3 2000 od pre 2 godine koji sam istesterisao lukom i testericom da bi stao u brend P2 IBM 300PL masinu koju sam pazario od ortaka :D I karta veselo radi ;)
Sada mi u vitrini besposlene stoje jedna V2, jedna V3 2000 i jedna V3 3000 koje vise ne koristim otkako sam nabavio V5500 i V2 SLI. Mada i druge karte na koje sam nabasao sam uglavnom prosledjivao ortacima koji se isto loze na to...a i neke dosta mladje ljude sam zainteresovao za tu tematiku pa vec znam par ljudi cak srednjoskolaca koji su sredjivali sebi P3 makine za neke male pare samo da bi zaboli Voodoo i osetili malo istorije.
U svakom slucaju, drago mi je sto 3dfx community zivi cak i kod nas.

Moja masina iz potpisa K7 800 512MB na XP SP3 tera sve flasheve na Benchmarku i PCberzi sa V5 bez usporavanja naravno na Opera 10, dok Dual Xeon + X1900 umeju da uspore...jedino V5 ne moze da pusti normalno HDTV 1080p a da se ne oseti slow motion

Nazalost potpisujem:
Athlon XP-M 2.3Ghz + KT7a + 1.5GB + V5 5500 AGP muku muche sa danasnjim flashom. Hardverska akceleracija za flash radi samo na karticama koje imaju >=64MB RAMa na sebi sto je bukvalno jedva ispunjeno na vooodoou i to samo sa najnovijim SFFT drajverima. Svi ostali drajveri prijavljuju 32MB u dxdiag-u i apsolutno su neupotrebljivi za web. Sa SFFT drajverom V5 5500 moze da se koristi za youtube i za jos tu i tamo ponesto, ali ponekad, neke stranice koje preteruju u flashu (npr www.benchmark.co.rs :d ) jednostavno kompletno zakucaju masinu. Ponekad cak ni ABP ne pomaze :(

Ali zato UT'99 vozim 1280x1024 na max... kao i Q3... NFS:HS... NFS2 SE (sa AA x4)... Diablo2 (sa AAx4)... Warcraft3 takodje...

Moja masina iz potpisa K7 800 512MB na XP SP3 tera sve flasheve na Benchmarku i PCberzi sa V5 bez usporavanja naravno na Opera 10, dok Dual Xeon + X1900 umeju da uspore...jedino V5 ne moze da pusti normalno HDTV 1080p a da se ne oseti slow motion

a da to ne zavisi malo i od procesora? da li bi neka dual core konfiguracija sa v5 5500 pci mogla da pusti sve, i da se koristi normalno?

HDTV zavisi ponajvise od grafike. Voodoo5 PCI je bio samo u MAC izvebama a kao takv jako redak. imao sam na ovom serveru dok nije preradjen PCIe slot tako da legne X1900 (ploca nema PCI x16 fizicki nego x8 fizicki pa sam sekao ivicu da bi prosla karta i ostatak pinova visio u "etru"), GF2MX 32MB PCI, i to Creative, iako je odlicnog kvaliteta sa 128bit, slika i performanse su bili smece tesko. Nisam mogao ni online bilijar da igram na preko 5fps a dva fizicka CPU na 2.8GHz i 2GB DDR, dok V5 na 800MHZ pici u 60fps!!! Ma, toliko o tome sta je 3dfx. Evo sada pikam Q4 (idtech3 Doom3 engine) na toj masini pa nek se ovi cesu sto pojma nemaju o arhitekturi i drve kako je NV/ATI bio bojli...aha, kada bismo se gadjali tramvajima :)))

a da to ne zavisi malo i od procesora? da li bi neka dual core konfiguracija sa v5 5500 pci mogla da pusti sve, i da se koristi normalno?

Poslednja izmena:

Drugim recima hoces da kazes da klipovi kao npr ovaj:
http://www.youtube.com/watch?v=qas5lWp7_R0&fmt=22
rade tecno na ubogom athlonu od 800 Mhz i V5 5500? Ili sanjas, ili si "slow man" po percepciji, ili imas neke nenormalne modovane drajvere za koje ja nikada nisam cuo u zivotu. U slucaju da su drajveri u pitanju (sve ostalo nam je skoro isto, osim sto je moj proc 2.3Ghz), molim te odaj nam tajnu.

U suprotnom ne lozi siroke narodne mase dezinformacijama :smoke:

Edit: I da se razumemo - tesko da ima veceg frika i poboznika za 3dfx na ovim prostorima od mene, ali ostanimo u domenu realnosti kad pricamo o voodoou...

Poslednja izmena:
Citiraj molim te gde sam ja to napisao da Voodoo5 moze da pusti 1080p????

Ja sam rekao da nema NIKAKVOG gusenja kod flasha (to si ti pominajo da gusi flash, a ja tvrdim da je to NETACNO) kao npr. na ovom sajtu ili na PCberzi koje su prepune animacija i gif emoticona. Da bi ono pustio treba ti neka PCIe serija kartica a i solidan proc, bar oko 2GHZ. Ja sam rekao da V5 radi bolje od R200 VPUa u svakom domenu: filmovi, igre, sajtovi...znaci realno je tako, na papiru me ne zanima sta je.

Dakle, NIKADA nisam rekao da VSA100 fura HDTV

Veruj mi ja sam veoma veliki fan 3dfx-a, realan, i divio sam se onim sto su radili jer su zaista bili citiram "bunch of a very, very, very...very smart gys"...slucajno, pa mi je struka informatika i znam sta pricam. Nisam doduse probao taj format npr. u Media Player Classic - Home Cinema posto znam da njegov engine (uz dobre codece) MNOGO fluentnije pusta ove formate...

Darko;1909403 Drugim recima hoces da kazes da klipovi kao npr ovaj: [URL="http://www.youtube.com/watch?v=qas5lWp7_R0&fmt=22" je napisao(la):
http://www.youtube.com/watch?v=qas5lWp7_R0&fmt=22[/URL]
rade tecno na ubogom athlonu od 800 Mhz i V5 5500? Ili sanjas, ili si "slow man" po percepciji, ili imas neke nenormalne modovane drajvere za koje ja nikada nisam cuo u zivotu. U slucaju da su drajveri u pitanju (sve ostalo nam je skoro isto, osim sto je moj proc 2.3Ghz), molim te odaj nam tajnu.

U suprotnom ne lozi siroke narodne mase dezinformacijama :smoke:

Edit: I da se razumemo - tesko da ima veceg frika i poboznika za 3dfx na ovim prostorima od mene, ali ostanimo u domenu realnosti kad pricamo o voodoou...

Poslednja izmena:
^^ nisam dobro procitao sta si napisao. A pod flashom podrazumevam youtube izmedju ostalog a ne samo reklame. Reklame se daju ugushiti, ali klipovi ne. Ima sajtova slicnim youtubu koji potpuno zablokiraju masinu po pokretanju, bez obzira na jacinu klipa.

Dakle GIF nije problem ni jednoj kartici od 1993-ce pa nadalje, ali flash zaista ne radi kako treba. Probaj neku offline flash igricu, npr plants vs zombies i videces na sta mislim.

Posto si poklonik 3dfx-a, kazi mi koji su ti se driveri pokazali najstabilniji i najkompatabilniji u igrama na WinXP SP3 ali za Glide i OGL. Ja imam neke moje kombinovane sa nanjnovijim bibliotekama i full 3dfx tray opcije, D3D svaki radi ali pola Glide i OpenGL igara trokira (mrljotine, zakucavanje) posto je OS maltene nov da je to SP1 mozda bi i islo. Prepruci mi par igara iz 2000-2001 ali da podrzavaju pre svega Glide 32bit color paletu (za V5)

^^ nisam dobro procitao sta si napisao. A pod flashom podrazumevam youtube izmedju ostalog a ne samo reklame. Reklame se daju ugushiti, ali klipovi ne. Ima sajtova slicnim youtubu koji potpuno zablokiraju masinu po pokretanju, bez obzira na jacinu klipa.

Dakle GIF nije problem ni jednoj kartici od 1993-ce pa nadalje, ali flash zaista ne radi kako treba. Probaj neku offline flash igricu, npr plants vs zombies i videces na sta mislim.

Nazad
Vrh Dno