Šta je novo?

Vivo x200 Series

Uveliko se povela rasprava o Ultra modelu a meni tek stigao Pro. Jeste da je par meseci star model ali svakako je i dalje više nego aktuelan pa bih voleo da sumiram neke svoje utiske iz ova 2 dana korišćenja. Poslednjih par telefona koje sam koristio: Huawei P40 -> Xperia 5 III -> Huawei Mate 50 Pro uz povremeno kraće korišćenje drugih telefona tipa P60, Nova 10, NothingPhone itd
Jako mi je bilo teško da nađem zamenu za Mate 50 Pro, šta god sam gledao da uzmem nije bilo kompletno poput Mate serije, a Mate 70 Pro je preskup (iako dobavljiv) i koliko god da volim Huawei, nije vredan bacanja para, te se moji utisci ovde odnose kroz pogled ljubitelja Mate serije.
Za X200 Pro sam se odlučio jer mi 750e za 16/512gb (CN verzija naravno) deluje kao najbolja kupovina trenutno a prodavac mi je najavio da će X200 Ultra biti bar 1000e u početku, a za moje potrebe mi je to nepotreban izdatak trenutno, ali ne isključujem prelazak na isti kasnije.

1.Dizajn i izrada: uzeo sam Carbon black varijantu, zadnje staklo je kao satensko. Telefon je prava cigla, iako je dimenziono gotovo identičan Mate 50 pro - 0.5mm širi, 0.3mm viši i 0.2 tanji, u ruci deluje veći i nezgrapniji zbog ravnih ivica telefona. Pogledao sam mnogo YT testova i mnogi su spomenuli da je telefon težak na vrhu, da ima tendenciju da se prevrne i ispadne iz ruke, moram da naglasim da to nije tačno, centar teže je negde na sredini. Malo je nezgrapan ukoliko klasično naslanjate donji deo telefona na mali prst a kameru na kažiprst, mnogo je udobniji za korišćenje ukoliko oslonite telefon i donju ivicu kamere na srednji prst a kažiprst na okvir kamere sa gornje strane ili ivicu telefona, ja sam se već navikao . S druge strane, ogroman kamera modul ga čini lakšim za držanje tokom gledanja videa. Fabrička maskica i folija na ekranu su vrhunske! Gde bih mogao da nabavim fabričku foliju za ekran?
2. Kamera: Nisam tako oduševljen na prvu kao što sam mislio da ću biti. Najbitnija mi je bila telephoto kamera i ona stvarno pravi vrhunske fotografije. Glavna zaostaje za Mate 50 Pro po meni, oseća se nedostatak varijabilnog otvora blende. Sinoć smo s drugom malo upoređivali slike sa njegovim P60 Pro, ultrawide fino zaostaje kvalitetom. Pregršt opcija koje još moram da skapiram i naviknem se na drugačiji pristup fotografiji od onog koji sam imao. Selfi kamera mi ne deluje uopšte tako loše kao što je napljuvali na testovima, ništa mi nije lošija od prethodnih telefona, jedino mi nedostaje što nije širokougaona. Nisam primetio problem sa onim odsjajem, to je prvo što sam testirao a i brat dok je kod njega bio par dana. Ne vidim jako crtanje po licu i izraženo ulepšavanje u portret modu.
3. Neizostavno uz fotografiju je editovanje - default Albums aplikacija je najbolja default aplikacije te vrste koj sam do sada sreo, toliko opcija i ozbiljnih mogućnosti za editovanje,izuzetno mnogo efekata koji nisu gimmick. Za sad jedino ne vidim masking opcije poput Linear ili Radial gradient pa da zamenim Lightroom sasvim njome. AI, tipa širenje fotografije i uklanjanje objekata radi skoro perfektno i više nego upotrebljiv. Ovde i jedna zamerka - ne vidim mogućnost sakrivanja albuma/slika.
4. Sofver generalno podseća na Huawei-jev, ima neku sličnu filozofiju i neka podešavanja (vivo cloud, teme, email app npr.) i flow su gotovo identična ali uz pregršt unapređenja. Generalno mi se sviđa i zadovoljan sam. Ne slažem se sa pojedinim testovima gde su rekli da se ne vidi da je telefon kinez - loše prikazivanje i formatiranje teksta, ima dosta menija koji su na kineskom i dalje , npr. informacije o modovima u kameri itd. Notifikacije se lako rešavaju u par koraka.Ništa od ovoga nije problem, generalno. Probaću da ubacim i neki drugi font da vidim hoće li biti malo bolje.
5. Baterija je vrhunska i traje mnogo više nego što sam očekivao, ovako na prvu. Igrice očekivano rade bez ikakvih problema, performanse na zavidnom nivou. Čitanje otiska prsta izuzetno. Displej deluje odlično. Zvučnici su npr. po GSMareni slabiji od Mejta a meni deluju glasniji. Speedtest na istim mestima pokazuje osetno veće na 4G,
Sve u svemu, iako je Ultra pred izlaskom, Pro deluje kao cenovno odlična kupovina (u odnosu na konkurente), ukoliko mu cena dodatno padne nakon izlaska ultre, utoliko će biti još bolja kupovina.

Poslednja izmena:
1000002942.jpg
1000002940.jpg

Prilozi

• 1000002938.jpg
    1000002938.jpg
    22.1 KB · Pregleda: 58
  • 1000002936.jpg
    1000002936.jpg
    23.5 KB · Pregleda: 77
2. Kamera: Nisam tako oduševljen na prvu kao što sam mislio da ću biti. Najbitnija mi je bila telephoto kamera i ona stvarno pravi vrhunske fotografije. Glavna zaostaje za Mate 50 Pro po meni, oseća se nedostatak varijabilnog otvora blende. Sinoć smo s drugom malo upoređivali slike sa njegovim P60 Pro, ultrawide fino zaostaje kvalitetom.
UW na P60 Pro zaostaje kvalitetnom?

Cekajte ultri nije glavni senzor 1/1 vec 1/1.28?
1/1.28'', da. Zato mi i nije jasno šta rade, već im je 1'' bio lossless na 50mm na X100U - bukvalno su ovime duplirali veličinu ostrva a kvalitet će biti identičan

Jedino taj UW jeste super ali mogli su LYT-700 UW, LYT-900 MAIN (24/28mm ako baš mora, ali nema razloga, jer dokazali su na x100u da znaju da kropuju) i HP9 na 85mm i niko se ne bi žalio, ovako mi i nema nešto preterano smisla.

Kao, bolje F/ da je bio veći nego bespotrebno veći senzori/native FL (ili var. ap.)

Poslednja izmena:
Na X200U definitivno neće pošto će biti veličine glavne kamere..e sada, da li ti odgovara 35mm default FL je druga stvar. Ali gotovo duplo veće ostrvo kamere dovodi u pitanje mnogo toga :/
35mm glavne kamere mi odgovara više nego 23mm. Možda neće kamera sklop ni biti toliko problem, čini se sa slika da su okvir na ostrvu malo stanjili i da je samo ostrvo malo pomereno ka vrhu telefona. Svakako su to mogli mnogo bolje da reše, nisu morali da podižu celo ostrvo, mogli su da odrade stepenasto kao npr. ZTE ili Huawei. Ovako veliko zahteva kompromis a sve manje mi se prave kompromisi oko telefona. :)

1/1.28'', da. Zato mi i nije jasno šta rade, već im je 1'' bio lossless na 50mm na X100U
kolicina svetlosti.
fotka sa ISZ-om mozda nije gubila na kvalitetu, ali je blenda trpela. sad kad je native na 35mm, svakako bi trebalo da bude bolji kvalitet sa vise svetla nego sa ISZ-om.

mene vise brine UW, jer, meni je licno beskoristan i stvarno ne planiram da ga koristim previse, a zbog velicine senzora ce 23-28mm kropovi bas trpeti.
samo da ne ispadne da se ce biti korisni 14-24mm, 35-50 i 85mm. previse mi tu rupa ima

Ko je sada ispao pametan što je kupio x100U 15 dana pred predstavljanje x200u? 😋

kolicina svetlosti.
fotka sa ISZ-om mozda nije gubila na kvalitetu, ali je blenda trpela. sad kad je native na 35mm, svakako bi trebalo da bude bolji kvalitet sa vise svetla nego sa ISZ-om.

mene vise brine UW, jer, meni je licno beskoristan i stvarno ne planiram da ga koristim previse, a zbog velicine senzora ce 23-28mm kropovi bas trpeti.
samo da ne ispadne da se ce biti korisni 14-24mm, 35-50 i 85mm. previse mi tu rupa ima
Da, a pošto je vivu koji noć pretvara u dan inače falilo svetlosti :p

Svakako razlika je minimalna, npr oppo 65-70mm ima više teksture nego Vivo sa 85mm i većim senzorom (noću takođe).sve je do optimizacije ☃️

Tih 35mm nije vredno market% koje će sada da izgube u Kini jer se Kinezima sa razlogom ne dopada.

Crveni i Silver izuvaju.

Sve je ok osim što ovaj četvrti (fejk) kamera modul deluje baš loše, kao na najjeftinijim kineskim telefonima. Bolje bi bilo da su tu ubacili dual LED blic, ili možda Zeiss logo.

Sve je ok osim što ovaj četvrti (fejk) kamera modul deluje baš loše, kao na najjeftinijim kineskim telefonima. Bolje bi bilo da su tu ubacili dual LED blic, ili možda Zeiss logo.
Vecni problem sa Kinezima, jednostavno imaju te "cheap" poteze od dana kad su samo lose kopirali druge.

Ne bih ponovo da brisem off, ako je moguce...
Hvala

Jedini način da camera island izgleda simetrično, pošto je nemoguće bilo šta smestiti tu zbog ogromnog periskop modula koji se proteže celom širinom.
Inače, tu unutra piše "ultra" 😄
Srebeni izgleda ultra jeftino, tamno sivi i crveni su fini
Meni je srebrni vrh!

Jel se zna da li x200u podržava band 20 kao njegov prethodnik?

zna se ko koga kopira 🤣

1000001231.jpg

Jedini način da camera island izgleda simetrično, pošto je nemoguće bilo šta smestiti tu zbog ogromnog periskop modula koji se proteže celom širinom.
Inače, tu unutra piše "ultra" 😄

Meni je srebrni vrh!

Jel se zna da li x200u podržava band 20 kao njegov prethodnik?
Podrzavace, a sigurno cemo da znamo tek kad bude prezentacija modela.
Nisi valjda zainteresovan za x200u, a tek si uzeo x100u?

Vrh Dno