Šta je novo?

Vivo X100 Ultra

Nek te lepo služi, sjajan uredjaj. Vivo 200U će biti papren što se tiče cene. I ja bih ga uzeo za 700e, ne bih trepnuo.

Sad je toliko dobra cena na Aliu + 85$ kupon. Izadje 600 i nešto dolara. Razmišljam se da se opet vratim na Ultru da mi bude kamera phone pored Op13.

A kako da izbjegnes placanje carine,pdva i spedicije?Ako ti ocarine, 200e više te izadje...Postoji li nacin ili porucis pa se nadas da ce carinik da povjeruje u cijenu sa aliexpress fakture?

Naručio sam tako OnePlus13 pa me usralo sa carinom. Rekao sam kinezu da stavi Puzzle toy for kids. Što ne znači da hoće i ubuduće. Naručivao sam dosta telefona i sa svakim su me skoro ošurili.

Da li si ga preko KP oglasa uzeo?
Ne, preko našeg kp? Nisam ni znao da ima?
Doneo mi drugar iz Nemačke, polovan, oko mesec i po star, bukvalno kao nov, kupljen na trading zhenshen ako sam dobro razumeo.
A kako da izbjegnes placanje carine,pdva i spedicije?Ako ti ocarine, 200e više te izadje...Postoji li nacin ili porucis pa se nadas da ce carinik da povjeruje u cijenu sa aliexpress fakture?
Najbolje je naručiti na nekog ko živi u EU, oni ne plaćaju carinu skoro nikad.

Ja kad sam pokusavao bilo sta dogovoriti na aliju oko prepravke cene, ali je sam brisao te poruke..

Kako se na ovom telefonu gleda koliki je SOT od poslednjeg punjenja? Znači ne za 24h nego od kad je skinut sa punjača... Screenshot_20250331_200953.jpg

Jel treba raditi update ili ne? Ovo je drugi update koji sam dobio za ovih par dana, pa ne znam da li treba da se plašim ili ne, razumite me, dolazim sa Samsunga.😄

Jel treba raditi update ili ne? Ovo je drugi update koji sam dobio za ovih par dana, pa ne znam da li treba da se plašim ili ne, razumite me, dolazim sa Samsunga.😄
Ima nas nekoliko sa ovog foruma na jednoj odličnoj "Telegram grupi" koja broji preko 1000 članova. Na toj grupi je trenutna ocena da je ovaj update doneo određena poboljšanja, ali će više detalja oko kamere biti sutra kada bude više dnevnog svetla za fotografisanje (deo profi ekipe je iz nekih noćnih država:)).
Ja sam već ažurirao i nemam primedbi.

Ma i ja sam, pa šta mi Bog da, ako sam mogao redovno na S23U onda mogu i ovde. 😄

Koliko citam update je dosatno doradio kameru i to se primjeti na zumu iznad 15x, takodjer sada u kameri kad se klikne jednom na 10x se dobije spekar zooma

1000073038.jpg

I kazu da je bolje izbalansirano peglanje buke te video snimanje.

Sve u svemu dobro je vidit da i dalje updateaju ovaj telefon i mislim ko god da ga ima da ce jos godinama bit pri vrhu mobilne fotografije.

Evo ga napišem neke svoje utiske nakon 10ak dana korišćenja ovog fenomenalnog telefona. Potrudiću se da budem sažet pa ako budu neka konkretna pitanja, odgovoriću.
Telefon sam uzeo preko drugara u Nemačkoj, na oglasima, BH 100%, bukvalno kao nov, u kutiji sa svim propratnim stvarima između kojih je i punjač. 🙂
Verzija je 16/512gb i to je bio neki minimum koji sam tražio. Telefon ima ogroman kamera modul i na prvi dodir sam se uplašio da će biti nezgodan za držanje ali naprotiv, posle par sati sam se navikao i prst mi dolazi baš ispod kružnice kamera i odlično je izbalansiran. Podatke sa starog S23U sam prebacio preko vivo easy share koji radi odlično, oko 200+gb podataka za 14 min preko WiFi. Preneo je sve fotografije, video I dokumenta kako treba, SMS poruke takođe ali ne može da prenese RCS chat-ove i podatke aplikacija tako da mora da se uloguje opet.
Pošto svaki telefon koristim na engleskom nije mi problem što nema srpski jezik, postoji mogućnost da se "ubaci" ali verujem da to nije to i da neće biti prevedeno sve. Ima nekih 20ak kineskih aplikacija i sve se lako uninstallira, jedino browser i sms poruke ne mogu. Play store se skida sa vivo store jednim klikom i to je to, nakon toga ubacite nalog/e I skidate sve Google aplikacije koje želite.
Podešavanja notifikacija i isključivanje kineskih Ai i ostalih gluposti nije teško, mada treba malo vremena.
Kupio sam ovaj telefon isključivo zbog kamera sistema i sada sa sigurnošću mogu da kažem da je ovo nešto najbolje što sam ikada koristio na mobilnom. Mogućnosti kamere su neverovatne, milion opcija i različitih podešavanja. Street mod za uličnu fotografiju, snapshot za akciju i sl.
Razlika u fajlovima sa s23u i x100u je 2 svetlosne godine što se tiče mogućnosti obrade, naravno u korist Viva. Nažalost, nisam imao baš puno vremena a i padala je kiša konstantno, da bih detaljno testirao i poredio kameru, ali sam oduševljen i fotografijama i videom.
Da se razumemo, preko dana će i telefon od 200e praviti odlične fotke ali kad su uslovi loši, tek se tada vidi šta ovo čudo može. S23U na x3 i x10 je neupotrebljiv čim padne mrak, ovde imate više nego odlične rezultate.
Mana je to što se telefon jako brzo ugreje dok se slika i snima a % baterije se "tope" na moje oči. Mogu samo da zamislim kako će biti leti na 40C 😁
U stand by režimu ne troši ni 2% preko noći ali ovako pri korišćenju ne mogu da sastavim od ujutru do uveče. Pretpostavljam da još nije leglo sve na svoje mesto, a i SoT mi je bio oko 8h skoro svakog dana, najviše razgovori i sređivanje u Lr.
Što se samog rada telefona tiče, fluidniji je od S23U u svakom smislu, nema štucanja animacija, seckanje i sličnog(nema ni S23U ali je ovde fluidnije). Oduševljen sam sa ovim Origin OS-om, toliko opcija ima da čovek može apsolutno sve da prilagodi sebi, možda čak i previše. Mislio sam da ne postoji bolje od one ui ali prevario sam se. Jedino nema opcije da se swipe-uje u stranu da bi se pozvao kontakt. Ima snimanje razgovora koje radi odlično i ima spam detection.
Ono što mi se ne sviđa je da i vi ako ima 16gb ram-a, ne drži aplikacije u memoriji po nekoliko dana kao Samsung, ali ih toliko brzo otvara da i to nije neki problem.
Što se zvuka tiče, ima glasne stereo zvučnike ali nisu na nivou S23U što se tiče basa. Ima raznih podešavanja ali nisam uspeo da mi zvuk speakera bude kao na S23U.
Olovka mi je takođe nedostajla prvih par dana, sad sam se navikao i ne nedostaje mi, čak mi je i lakše držati telefon zbog toga.
Displej je vrhunski, svetliji je na Suncu u odnosu na S23U i nema onog zatamnjivanja posle 5min. Boje mogu da budu realne i napucane i još jedna stvar koja je jako bitna, ja nikad nisam imao problem sa zamaranjem očiju kad koristim S23U ali verovali ili ne, na vivo-u se osećam odmornije nakon toliko sati gledanja u ekran. Znam da ima veći onaj pwm dimming ali nisam očekivao i da se to oseti u realnom korišćenju.
Punjenje je za moj pojam neverovatno brzo i apsolutno mi ne treba takva brzina pa sam rešio da telefon punim Samsung punjačem od 25w jer ne postoji mogućnost da se ograniči brzina punjenja na originalnom punjaču.
To je to, ne znam šta bih još mogao da pomenem, svakako sam oduševljen telefonom za sada, malo me brine kada dođe leto kako će se ponašati, za sada nije iznenadio ni jednom.
Ukoliko bude bilo vremena napraviću neki uporedni test kamera sa s23u(ako ga ne prodam do tada).

Pošto sigurno kineska slova i neke kineske sistemske app ne mogu da se debloatuju, koliko si često video kineske hiroglife za tih 10 dana ?
Pretpostavljam da kineski Ai ne može skroz da se disabluje ?

Poslednja izmena:
Jedino što ne može da se promeni je dupli klik na power taster...Screenshot_20250406_143046.jpg

Naravno da ne mora da znači, ali pošto si ga kupio u Nemačkoj mislio sam da je ipak global verzija telefona.
Da li ti se greje kad ga puniš original punjačom?

Koliko je lošija kamera na x100 pro u odnosu na ultru?
Glavna je ista, razlika je uw i tele senzoru, koji je skoro duplo veći nego onaj na x100pro. Prednja kamera na x100u ima autofocus, na x100pro nema. Na kraju, ne znam da li x100pro ima onaj v3+ image senzor.
Naravno da ne mora da znači, ali pošto si ga kupio u Nemačkoj mislio sam da je ipak global verzija telefona.
Da li ti se greje kad ga puniš original punjačom?
Ako je ovo pitanje za mene, nisam ga baš razumeo. Ne postoji global verzija x100 ultra, možda si pomešao sa x100pro.
Greje se kao i svaki telefon koji ima brzo punjenje veće od 25w, oseti se da je vruć u prvih 60% posle se polako hladi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno